Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Treba mi klima koja bi bila jedini izvor grejanja (a i hlađenja) u poslovnom prostoru. Odmah da napomenem, nemam nameru da dajem 2000 evra na japanske uređaje, tako da molim bez tih preporuka. Prostor je oko 20 m2, razmišljam se između par Hisense modela i ovog novog Midea modela Solstice. Bitno mi je da ne ide u defrost svakih pola sata. Najbliži sam odluci da uzmem Hisense Nordic Pro, jer kažu da vrlo retko radi defrost. Ali čitam razne komentare da brljavi elektronika, da je jako bučna, da krcka plastika itd. Ne znam da li je na ostalim Hisense modelima bolja situacija po tom pitanju ili je to sve isto.

Za Midea Solstice ne nalazim skoro nikakve komentare bilo gde na internetu, ne znam da li je ta klima sposobna da greje celu zimu kao jedino grejno telo.
Pa kupi Japanca za 500 eura...

Dobar dan dobri ljudi, potrebna mi je pomoc oko izbora klime.
Sto vise citam vise sam zbunjena a nije kao da znam nesto preterano o klimama.

Ovako, stan je 30 kvadrata, stara gradnja, jedina odvojena prostorija je kupatilo, jedan spoljni zid na kome je veliki prozor i taj prozor je zamenjen relativno skoro sa PVC 5 komora / 2 stakla, ulazna vrata nova, dihtuju odlicno.
Stan ima centralno grejanje, medjutim upitno je i slabo greje generalno.

U odnosu na ovo gore, potrebna mi je inverter klima za hladjenje i dogrevanje u sustini i za prelazne periode. Ali ono gde nastaje zbun je oko toga da li bi mi bilo pametnije da uzmem full krstenu klimu koja, da kazem, radi odlicno za grejanje i koja bi bila jedini izvor grejanja ako centralno ne radi umesto neke "slabije" koja bi sluzila za dogrevanje. Tu nastaje problem jer ne znam dovoljno o radu istih.

Ono sto sam gledala i sto mi je trenutni favorit je Daikin FTXC35E / RXC35E odnosno Daikin Sensira FTXF35A / RXF35A. Koliko sam shvatila i ova prva je u sustini Sensira.
Uzela bih nesto kvalitetnije, sa dobrim radom, verovatno 12k BTU, za do nekih 100.000.
Ako imate bolje predloge slobodno pisite. Gledala sam jos mitsubishi, gree clivia i haier flexis.

Ako su to sensirice od 24-25 kg spoljnje, ne vrijedi tog novca, iako je rad tih, ugladjen, tebi tu treba i kapaciteta i mase ako zelis pokriti cijelu sezonu samostalnog grijanja. Za prelaz i paralelan rad sa centralnim, moci ce i mršavije izvedbe.

Da se ne sikiras i znaš da imas snage i fin rad tu je Gree Airy , siguran prolaz u toj klasi oko 75 hiljada. Fujitsu 14KMC je svega 75 hiljada, a zvuči kao nesto sto bi se fino uklopilo u tvoj radni zadatak.
Flexis ima isto finu masu i trebao bi biti dobar izbor.
Nek drugi predlože, ali ja bih radije nekog kineskog snagasa, nego najmrsavijeg japanca.

TCL 12CHSD/FCI FRESH
Da li neko ima iskustva sa ovom klimom ? Vanjska nije nešto..24kg 3.6 kw grijanje
Izdvaja se po filtraciji vazduha,filter polena i slično. Uvlači do 60 kubika svježeg vazduha sa ulice po satu.

Ovo je tcl-ov flagship, za razliku od ostalih kineza ova na papiru realno nije nešto. :/
Cijena oko 500eur. Lično mi zanimljiv model zbog ovih funkcija
Slabo nešto na forumu ima korisnika marke tcl :/

Poslednja izmena:
Treba mi klima koja bi bila jedini izvor grejanja (a i hlađenja) u poslovnom prostoru. Odmah da napomenem, nemam nameru da dajem 2000 evra na japanske uređaje, tako da molim bez tih preporuka. Prostor je oko 20 m2, razmišljam se između par Hisense modela i ovog novog Midea modela Solstice. Bitno mi je da ne ide u defrost svakih pola sata. Najbliži sam odluci da uzmem Hisense Nordic Pro, jer kažu da vrlo retko radi defrost. Ali čitam razne komentare da brljavi elektronika, da je jako bučna, da krcka plastika itd. Ne znam da li je na ostalim Hisense modelima bolja situacija po tom pitanju ili je to sve isto.

Za Midea Solstice ne nalazim skoro nikakve komentare bilo gde na internetu, ne znam da li je ta klima sposobna da greje celu zimu kao jedino grejno telo.
Ja imam od skoro midea solstice ali sad je leto za leto smesna potrosnja i jako dobar uredjaj.Videcemo za grejanje zimi 12 btu stan odlicna izolacija 30ak kvadrata pokriva.Stan na drugom spratu.Nocu zna da modulira na 80,90 wati a preko dana oko 150 cak i kad je bilo 33 stepena a unutra sam drzao na 24 auto fan

Prilozi

• IMG_2799.webp
    IMG_2799.webp
    37.3 KB · Pregleda: 34
  • IMG_2805.webp
    IMG_2805.webp
    36.3 KB · Pregleda: 29

Ja imam od skoro midea solstice ali sad je leto za leto smesna potrosnja i jako dobar uredjaj.Videcemo za grejanje zimi 12 btu stan odlicna izolacija 30ak kvadrata pokriva.Stan na drugom spratu.Nocu zna da modulira na 80,90 wati a preko dana oko 150 cak i kad je bilo 33 stepena a unutra sam drzao na 24 auto

Prilozi

• IMG_2805.webp
    IMG_2805.webp
    36.3 KB · Pregleda: 23
  • IMG_2799.webp
    IMG_2799.webp
    37.3 KB · Pregleda: 26
TCL 12CHSD/FCI FRESH
Da li neko ima iskustva sa ovom klimom ? Vanjska nije nešto..24kg 3.6 kw grijanje
Izdvaja se po filtraciji vazduha,filter polena i slično. Uvlači do 60 kubika svježeg vazduha sa ulice po satu.

Ovo je tcl-ov flagship, za razliku od ostalih kineza ova na papiru realno nije nešto. :/
Cijena oko 500eur. Lično mi zanimljiv model zbog ovih funkcija
Slabo nešto na forumu ima korisnika marke tcl :/

Zvanično je 2500, a ne 3600 W što I jeste realno za ovaj hardver

Dobar dan dobri ljudi, potrebna mi je pomoc oko izbora klime.
Sto vise citam vise sam zbunjena a nije kao da znam nesto preterano o klimama.

Ovako, stan je 30 kvadrata, stara gradnja, jedina odvojena prostorija je kupatilo, jedan spoljni zid na kome je veliki prozor i taj prozor je zamenjen relativno skoro sa PVC 5 komora / 2 stakla, ulazna vrata nova, dihtuju odlicno.
Stan ima centralno grejanje, medjutim upitno je i slabo greje generalno.

U odnosu na ovo gore, potrebna mi je inverter klima za hladjenje i dogrevanje u sustini i za prelazne periode. Ali ono gde nastaje zbun je oko toga da li bi mi bilo pametnije da uzmem full krstenu klimu koja, da kazem, radi odlicno za grejanje i koja bi bila jedini izvor grejanja ako centralno ne radi umesto neke "slabije" koja bi sluzila za dogrevanje. Tu nastaje problem jer ne znam dovoljno o radu istih.

Ono sto sam gledala i sto mi je trenutni favorit je Daikin FTXC35E / RXC35E odnosno Daikin Sensira FTXF35A / RXF35A. Koliko sam shvatila i ova prva je u sustini Sensira.
Uzela bih nesto kvalitetnije, sa dobrim radom, verovatno 12k BTU, za do nekih 100.000.
Ako imate bolje predloge slobodno pisite. Gledala sam jos mitsubishi, gree clivia i haier flexis.
14kmcc ili "Frankenštajna" dok još ima u kombinaciji LMCE+LALL (komercijalna spoljašnja od 40kg)

Zdravo, treba mi pomoc oko odabira pozicije za dodatnu klimu koju planiramo da ugradimo. Stan ima 63m2, orjentacija sjever istok, klima bi sluzila samo za hladjenje i to primarno spavacih soba.

U dnevnoj trenutno imamo Carrier 12icu (S2_07 na slici, pozicija joj je tacno kod oznake 6’ na crtezu, tacno naspram sobnih vrata) i ona je bila dovoljna da korektno ohladi dnevni boravak, hodnik i da dobaci malo do jedne spavace sobe S2_05 (druga je zatvorena).

Medjutim, kako je temperatura van presla 40, a imamo i malu bebu, to vise nije dovoljno. Gledamo da ugradimo jos jednu ali ne znamo gdje da je postavimo? U sobi S2_05 spavamo mi i beba, pa ne bismo tu. Ima li smisla staviti 12icu na dnu hodnika (na crtezu s2_03, tacno izmedju vrata od soba)?

Da dodam da je postojeca spoljna jedinica na terasi (s2_09 na crtezu), a morala bi i ta nova da ide tamo.

Prilozi

• IMG_5112.webp
    IMG_5112.webp
    63.5 KB · Pregleda: 51
Razlika je ta da ako je primarno hlađenje onda je 14kmcc bolhe rešenje (niže spušta snagu u modulaciji). Za primarno grejanje bih pre izabrao masivniju spoljašnju, kao kod LALL varijante

Pozdrav, jucer se nakon tacno 20 godina kod mene pokvarila klima LG ES-H186KLAO. Majstori su bili i rekli da nema spasa niti se isplati popravljati tako staru klimu. Da li imate neke preporuke koju da kupim u srednjem rangu neku, vivax,midea,gree,opet lg ? 18ka je u pitanju.
Unaprijed hvala.

Pozdrav, jucer se nakon tacno 20 godina kod mene pokvarila klima LG ES-H186KLAO. Majstori su bili i rekli da nema spasa niti se isplati popravljati tako staru klimu. Da li imate neke preporuke koju da kupim u srednjem rangu neku, vivax,midea,gree,opet lg ? 18ka je u pitanju.
Unaprijed hvala.
MSZ-RZ35VU/MUZ-RZ35VUHZ 💪
Salu na stranu 😀
Ako zelis preporuke onda treba i informacije ---> da li je kuca ili stan, koliko m2, kakva je izolacija, da li bi klimu samo koristio za hladjenje ili ipak planiras i grejanje itd.

Zdravo, treba mi pomoc oko odabira pozicije za dodatnu klimu koju planiramo da ugradimo. Stan ima 63m2, orjentacija sjever istok, klima bi sluzila samo za hladjenje i to primarno spavacih soba.

U dnevnoj trenutno imamo Carrier 12icu (S2_07 na slici, pozicija joj je tacno kod oznake 6’ na crtezu, tacno naspram sobnih vrata) i ona je bila dovoljna da korektno ohladi dnevni boravak, hodnik i da dobaci malo do jedne spavace sobe S2_05 (druga je zatvorena).

Medjutim, kako je temperatura van presla 40, a imamo i malu bebu, to vise nije dovoljno. Gledamo da ugradimo jos jednu ali ne znamo gdje da je postavimo? U sobi S2_05 spavamo mi i beba, pa ne bismo tu. Ima li smisla staviti 12icu na dnu hodnika (na crtezu s2_03, tacno izmedju vrata od soba)?

Da dodam da je postojeca spoljna jedinica na terasi (s2_09 na crtezu), a morala bi i ta nova da ide tamo.
Pitaj AI Gemini rado ce se pozababi

AI kaže, a vjerujem da je u oravu, (ja ne vidim te tvoje oznake s2 pa se ne usudim ista savjetovati)

Postavljanje klime u dnu hodnika (S2_03, na zidu između vrata spavaćih soba S2_05 i S2_04) ima smisla i u vašem rasporedu je najbolje kompromisno rješenje, pod uslovom da se pravilno dimenzioniše i usmjeri.

Evo detaljne analize te pozicije, alternative, kao i tehničkih izazova oko montaže:

---

### 1. Pozicija u hodniku (S2_03 – između sobnih vrata)

Prednosti:

• Indirektno hlađenje bez duvanja u bebu: Izbjegavate direktan hladan vazduh u spavaćoj sobi S2_05, što je ključno kada je beba u sobi.
  • Jednaka distribucija: Unutrašnja jedinica postavljena na taj zid duva duž hodnika prema ulaznom dijelu, a hladan (teži) vazduh se prirodno "ulijeva" kroz otvorena vrata u obje spavaće sobe (S2_05 i S2_04).
  • Rastterećenje prve klime: Kada su obje klime uključene, stvara se stabilan temperaturni balans u cijelom stanu.

Koji kapacitet izabrati?

• Izbjegavajte 12-icu (3.5 kW) u hodniku. Hodnik je uzak prostor. Ako stavite jaku 12-icu, termostat na klimi će brzo očitati da je u hodniku hladno i smanjiće rad (ili se gasiti) prije nego što uspije rashladiti spavaće sobe.
  • Preporuka je manja jedinica – 9-ka (2.5 kW) ili čak 7-ica (ako postoji u željenoj seriji). Manja jedinica radi kontinualnije sa manjim protokom vazduha, održavajući konstantan dotok hladnoće prema sobama bez naglog hlađenja samog hodnika.

---

### 2. Alternativa: Postavljanje u sobu S2_04 (dječija/druga soba)

Ako iz nekog razloga hodnik ne bude izvodljiv:

• Postavljanje klime u sobu S2_04 (usmjerena ka vratima, sa smanjenom duvaljkom) omogućava da ta klima hladi S2_04 i pretvara je u "rashladnu komoru", odakle se hladan vazduh preko hodnika preljeva u S2_05.
  • Ova opcija je bolja ako želite tih rad u hodniku ili ako u S2_04 trenutno niko ne spava noću.

---

### 3. Tehnički izazov: Instalacija i trasiranje do terase (S2_09)

Ovo je najvažniji praktični dio koji morate provjeriti sa serviserom prije kupovine:

1. Udaljenost cjevovoda:
Unutrašnja jedinica u hodniku (S2_03) i spoljašnja jedinica na terasi (S2_09) uslovljavaju instalaciju dužine cca 6 do 9 metara (zavisno od putanje kroz kupatilo/dnevnu ili spavaću sobu).
* Proverite da li klima koju kupujete podržava tu dužinu bez dodatnog dopunjavanja freona (većina standardnih invertera podržava do 15m bez problema).

2. Odvod kondenzata (Kljucna tačka):
Dok se bakarne cijevi i kablovi mogu provući kroz spušteni plafon, kanalice ili kroz susjedne prostorije sa padom ili bez, voda (kondenzat) mora ići pod prirodnim padom.
  • Prolazak iz hodnika S2_03 do terase S2_09 zahtijeva konstantan pad cijevi za vodu.
  • Ako zbog visine vrata ili greda nije moguće obezbijediti pad do terase, odvod vode se može riješiti:
  • Priključivanjem kondenzata na najbližu kanalizaciju (npr. u kupatilu S2_06, uz obavezan suvi sifon protiv mirisa).
  • Ugradnjom male pumpice za kondenzat unutar unutrašnje jedinice (podiže vodu do plafona, pa se dalje vodi pod padom na terasu).

3. Mesto na terasi (S2_09):
Pošto je terasa uvučena (lođa/balkon), vodite računa da dvije spoljašnje jedinice ne duvaju jedna u drugu i da imaju dovoljno prostora za odvod toplote, kako se ne bi pregrejavale na vanjskih +40°C.

---

### Koji je najbolji korak?

Pozovite servisera da pogleda trasu od djeteline/zida S2_03 u hodniku do terase S2_09. Ako potvrdite da je provođenje cjevovoda i odvoda vode izvodljivo, montaža 9-ke u dnu hodnika je idealno rješenje za ugodan san i bezbjednost bebe.

Puno hvala, monstrume. Ima li ti smisla ovo sto kaze da se ne ugradjuje 12ica u hodnik, nego neka manjeg kapaciteta? Strah me da nece uspijevati 9ka da ohladi sve sto treba.

Razmisljala sam i o plafonskoj (kasetnoj) klimi, najvise zvog toga sto moze da se usmjeri da duva na dvije strane. Imas li tu neki savjet?

Sto se oznaka na slici tice, npr u dnevoj odmah pored fotelje pise S2_07. Moguce da je losa rezolucija nakon uploada.

MSZ-RZ35VU/MUZ-RZ35VUHZ 💪
Salu na stranu 😀
Ako zelis preporuke onda treba i informacije ---> da li je kuca ili stan, koliko m2, kakva je izolacija, da li bi klimu samo koristio za hladjenje ili ipak planiras i grejanje itd.
Sprat kuce, dnevni boravak, kuhinja i trpezarija 50m2, stiropor izolacija. Klimu bi koristio uglavnom za hladjenje(kao i ovu prethodnu) eventualno dogrijavanje ponekad.

Puno hvala, monstrume. Ima li ti smisla ovo sto kaze da se ne ugradjuje 12ica u hodnik, nego neka manjeg kapaciteta? Strah me da nece uspijevati 9ka da ohladi sve sto treba.

Razmisljala sam i o plafonskoj (kasetnoj) klimi, najvise zvog toga sto moze da se usmjeri da duva na dvije strane. Imas li tu neki savjet?

Sto se oznaka na slici tice, npr u dnevoj odmah pored fotelje pise S2_07. Moguce da je losa rezolucija nakon uploada.

12ka da, ali isključivo neki japanski brend, koji može jako nisko spustiti snagu rada i ima precizne senzore temperature i fin softver.
Kinez jeftin ce najvjerovatnije udarati na najjače u hodniku gdje ce nastati ledara, pa registrovati da je dovoljno ohladio i ugasiti se, a u sobama haos.
Plafonska zvuci sjajno, ali je instalacija nesto zahtjevnija i morate s majstorima utanaciti.
Ako je Kinez, ne preko 9 ili 7 a i tad gledajte nesto krsteno (midea/gree/haier...) nikakve LiLong bendove.

Sprat kuce, dnevni boravak, kuhinja i trpezarija 50m2, stiropor izolacija. Klimu bi koristio uglavnom za hladjenje(kao i ovu prethodnu) eventualno dogrijavanje ponekad.
Haier Pearl Premium 18000, ako hoćeš da tučes cijelu zimu bez brige.
14kmcc ili 12Gree airy takođe će sigurno odraditi posao, prefinjenije ali s manje rezerve od Haiera, al prelazni i lagane minuse neće trepnuti.

Imam obicnu bergen klimu bez wifi, ima li neko resenje da postavim neki IR uredjaj koji se kaci na wifi, pa da preko neke app upravljam klimom?

Nazad
Vrh Dno