Kakve koristi. Ja se reg prije pola godine i vise, pisao poruke, cak i privatne nekim clanovima nikad odgovora..mrtvo burazeru sveNaravno da niste auto forum, niko ne očekuje da postanete isti da biste udovoljili potrebama pojedinaca. Eno vam brate moj forum, zvrji prazan a otvorio sam ga namenski baš za ovakve diskusije da bude pregledno i dostupno. Znam da ne nosi istu težinu i broj članova kao benchmark, ali registrujte se vas 20-30 max koliko je zainteresovano za takve priče i razmenjujte informacije do mile volje. Mislim glupo je što uopšte i moram da predlažem, ne zanima me da budem nikakva konkurencija, ja sam svoje lično vreme uložio da to podignem a ljudi su lenji da se registruju. Kako hoćete.
U analizi si sve potpuno iskarikirao kako bi podržao EV. Niti su servisi 250eur, niti je (još uvek) gorivo 2eur, a niti su ti troškovi energije 250 din/100km jer nećeš ga puniti samo kod kuće sve vreme. A otrežnjenje će pre nastupiti kad ti se pokvari EV. Pre će biti da je istina negde na sredini, i da ćeš sve što "uštediš" na mostu, to kasnije platiti na ćupriji. Staro pravilo ekonomije je da "nema besplatnog ručka".Računaj koliko dizel posrče i proćerda dizela,servisa i kvarova na 200.000 km.Imaš negde EV klinik analizu, pa posle toga shvatiš koliko su zapravo svi ti kvarovi BEV-a minorni.
Imas 20 redovnih servisa,neka je to u proseku 250 evra a sigurno je više jer imaš i male i velike servise,to je već 5.000 evra.Dizel ako prosečno potroši 7 litara to je 14.000 litara
dizela ili bezmalo 28.000 evra.Tu dodamo i neke sitne kvarove i dolazimo do stravične sume koju ne smem ni da napišem.
Za BEV računaj da moraš imati sopstveni punjač.Tesla nema redovne servise na primer,a garancija ti je 8 godina ili 192.000km i brzo shvatiš odakle šeicima onolike pare🤣,odnosno da si im ti glavni sponzor a toga nisi ni svestan.
Nov BEV izračunaj sam troškove ba ćeš brzo da se otrezniš,250 dinara 100km.
Ali dizel mogu da sipam na svakoj pumpi, a EV nemam gde da punim jer živim u zgradi bez garaže.Računaj koliko dizel posrče i proćerda dizela,servisa i kvarova na 200.000 km.Imaš negde EV klinik analizu, pa posle toga shvatiš koliko su zapravo svi ti kvarovi BEV-a minorni.
Imas 20 redovnih servisa,neka je to u proseku 250 evra a sigurno je više jer imaš i male i velike servise,to je već 5.000 evra.Dizel ako prosečno potroši 7 litara to je 14.000 litara
dizela ili bezmalo 28.000 evra.Tu dodamo i neke sitne kvarove i dolazimo do stravične sume koju ne smem ni da napišem.
Za BEV računaj da moraš imati sopstveni punjač.Tesla nema redovne servise na primer,a garancija ti je 8 godina ili 192.000km i brzo shvatiš odakle šeicima onolike pare🤣,odnosno da si im ti glavni sponzor a toga nisi ni svestan.
Stvarno porediš babe i žabe. Imaju i SUS verzije garancije po 7 godina / 150.000km, popuste proizvođača po 2-3000€, dizeli, pa i benzinci (koji nemaju DPF i servis istog) troše manje od 7l u proseku, osiguranje i obavezno i kasko košta slično itd. Po nekim pisanjima ispada da automobili sa SUS motorima idu pravo iz fabrike na veliki ili neplarini servis od 1000€, a da na BEV ne može da se pokvari klima, da je kasko besplatan i da će komšija da ti spusti kabl sa 3. sprata u jeftinijoj tarifi.Računaj koliko dizel posrče i proćerda dizela,servisa i kvarova na 200.000 km.Imaš negde EV klinik analizu, pa posle toga shvatiš koliko su zapravo svi ti kvarovi BEV-a minorni.
Pa ne bih rekao da je to 'tek'...Tek u 2026. u Evropi su BEV dostigli 20% prodaje novih vozila, što je otrpilike 2% ukupnog broja na putevima.
Pa ne bih ja bas toliko bio pesimistican, mislim da ce i kod nas to brze doci. Lepsa strana EV-a je sto se problemi sa punjenjem jako lako resavaju, kada za to ima volje. Sutra drzava moze da donese uredbu da na primer svaka kompanija mora da ima odredjeni broj parkig mesta sa sporim AC punjacima za zaposlene. I onda punis na poslu, a ne kuci gde nemas uslove!Za sve nas bev neće još više decenija biti praktična a ni povoljna varijanta. Za tebe ako živiš u kući da verovatno već danas, za mene u zgradi nema šanse. Ne jer ja ne želim nego jer je to prosto tako.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari