Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Spašće knjiga na 3 slova...

Čitam po malo EVC sajt. Zaključak iz nekoliko tekstova o BEV modelima - nema jeftinih kvarova, skoro svi imaju problem sa OBC konektorima/sistemima za punjenje, a što spada u jeftinije kvarove (800+€). A koliko krša se napravi za koje ni sami proizvođači nemaju rješenja je prosto da čovjek ne povjeruje…

Računaj koliko dizel posrče i proćerda dizela,servisa i kvarova na 200.000 km.Imaš negde EV klinik analizu, pa posle toga shvatiš koliko su zapravo svi ti kvarovi BEV-a minorni.
Imas 20 redovnih servisa,neka je to u proseku 250 evra a sigurno je više jer imaš i male i velike servise,to je već 5.000 evra.Dizel ako prosečno potroši 7 litara to je 14.000 litara
dizela ili bezmalo 28.000 evra.Tu dodamo i neke sitne kvarove i dolazimo do stravične sume koju ne smem ni da napišem.
Za BEV računaj da moraš imati sopstveni punjač.Tesla nema redovne servise na primer,a garancija ti je 8 godina ili 192.000km i brzo shvatiš odakle šeicima onolike pare🤣,odnosno da si im ti glavni sponzor a toga nisi ni svestan.
Nov BEV izračunaj sam troškove ba ćeš brzo da se otrezniš,250 dinara 100km.

Poslednja izmena:
Niko vas ne sprečava da otvorite temu za subvencije. Nema potrebe za HEV temom jer niti ima velikog interesovanja, niti smo auto forum pa da moramo pokriti svaku temu.

Naravno da niste auto forum, niko ne očekuje da postanete isti da biste udovoljili potrebama pojedinaca. Eno vam brate moj forum, zvrji prazan a otvorio sam ga namenski baš za ovakve diskusije da bude pregledno i dostupno. Znam da ne nosi istu težinu i broj članova kao benchmark, ali registrujte se vas 20-30 max koliko je zainteresovano za takve priče i razmenjujte informacije do mile volje. Mislim glupo je što uopšte i moram da predlažem, ne zanima me da budem nikakva konkurencija, ja sam svoje lično vreme uložio da to podignem a ljudi su lenji da se registruju. Kako hoćete.

Naravno da niste auto forum, niko ne očekuje da postanete isti da biste udovoljili potrebama pojedinaca. Eno vam brate moj forum, zvrji prazan a otvorio sam ga namenski baš za ovakve diskusije da bude pregledno i dostupno. Znam da ne nosi istu težinu i broj članova kao benchmark, ali registrujte se vas 20-30 max koliko je zainteresovano za takve priče i razmenjujte informacije do mile volje. Mislim glupo je što uopšte i moram da predlažem, ne zanima me da budem nikakva konkurencija, ja sam svoje lično vreme uložio da to podignem a ljudi su lenji da se registruju. Kako hoćete.
Kakve koristi. Ja se reg prije pola godine i vise, pisao poruke, cak i privatne nekim clanovima nikad odgovora..mrtvo burazeru sve

Pa ne znam ko da ti odgovori kad je od 70 registrovanih korisnika možda 15 bilo aktivno u prethodna 3 meseca - forumu treba aktivna diskusija da bi bio aktuelan, a da bi bilo aktuelne diskusije treba veći broj aktivnih korisnika... Jel ja treba da animiram svaku temu ponaosob da bi se neko libio da piše? Razmišljam gde grešim, šta sam uradio pogrešno oko foruma, ili jednostavno van ove EV teme i par sitnih grupica po viberima i telegramima koje posećujem, interesovanje za EV u Srbiji i nije u nekim većim ciframa.

Slobodno dajte savet, imam želju i volju, imam interesovanja za EV na pretek i solidno sam informisan, ali da lovim neorganski ljude da dođu i podele svoja iskustva, za to stvarno nemam energije, probao sam u par prilika, malo ko se odazvao. Ova tema uspeva jer svejedno ljudi dolaze na forum zbog drugih stvari, pa nabasaju na nov odgovor ovde, sad zamisli da neko mora svesno da ide na odvojen forum - ako baš nije u tome ne želi da posveti vreme. Zato kažem, imate dostupnu platformu, ponudio sam se da je koristite, više nije na meni nego na drugima. Benchmark forum nam je i više nego izašao u susret dozvolom da pišemo o mnogo širim stvarima nego o EV ovde, u nekom trenutku jednostavno moderatorima nije do toga da kroz prosejavaju brašno kroz sito jer je sve povezano sa jedne strane, BEV, PHEV, REEV, subvencije, solari, punjači, a opet nije sa druge...

Računaj koliko dizel posrče i proćerda dizela,servisa i kvarova na 200.000 km.Imaš negde EV klinik analizu, pa posle toga shvatiš koliko su zapravo svi ti kvarovi BEV-a minorni.
Imas 20 redovnih servisa,neka je to u proseku 250 evra a sigurno je više jer imaš i male i velike servise,to je već 5.000 evra.Dizel ako prosečno potroši 7 litara to je 14.000 litara
dizela ili bezmalo 28.000 evra.Tu dodamo i neke sitne kvarove i dolazimo do stravične sume koju ne smem ni da napišem.
Za BEV računaj da moraš imati sopstveni punjač.Tesla nema redovne servise na primer,a garancija ti je 8 godina ili 192.000km i brzo shvatiš odakle šeicima onolike pare🤣,odnosno da si im ti glavni sponzor a toga nisi ni svestan.
U analizi si sve potpuno iskarikirao kako bi podržao EV. Niti su servisi 250eur, niti je (još uvek) gorivo 2eur, a niti su ti troškovi energije 250 din/100km jer nećeš ga puniti samo kod kuće sve vreme. A otrežnjenje će pre nastupiti kad ti se pokvari EV. Pre će biti da je istina negde na sredini, i da ćeš sve što "uštediš" na mostu, to kasnije platiti na ćupriji. Staro pravilo ekonomije je da "nema besplatnog ručka".

Apropo priče o zameni baterije na polovnom automobilu, slažem se da nema smisla dati 10k evra da bi se osposobio auto koji vredi 7k sa tom novom baterijom. Ali isto tako nema smisla baciti auto na otpad kada mu je crkao "samo taj jedan" sklop. Zato mislim da će biti interesantne polovne baterije, ili zamenske (kao što sada delove za automobile proizvodi 10-20-30 kompanija, u različitim kvalitetima). Evo tast je imao ponudu za bateriju od Tesle Model S, oko 30% degradirane (70% inicijalnog kapaciteta), za oko 1700e. Meni je bilo interesantno da uzmemo da napravimo bateriju za kuću, ali sam odustao u ovom momentu, a biće takvih prilika i ponuda sigurno još.

A sigurno će i od takvih baterija moći da počupaju ćelije i spakuju adekvatne baterije za neki drugi auto.

Što se tiče tehnologije, gledao sam i tehnologiju od CATL, i BYD, i Huawei (ne znam da li su baš njihove baterije, ali ih nudi baš Huawei i brendira ih kao svoje), i razne druge. Ne ulazim u to ko ima bolji proizvod kada je celokupna tehnologija na tržištu poslednjih par godina samo. Mogu da analiziram tehničke karakteristike i garanciju, i tu su manje-više svi isti.

Ali dizel mogu da sipam na svakoj pumpi, a EV nemam gde da punim jer živim u zgradi bez garaže.

I to ti je cela priča - svi znamo da će dizel da ostane na kraju za oranje i kopanje, i za kamione, a običan svet će da se vozi na struju - samo treba infrastruktura to da isprati, a to će malo da potraje 🙂

Stvarno porediš babe i žabe. Imaju i SUS verzije garancije po 7 godina / 150.000km, popuste proizvođača po 2-3000€, dizeli, pa i benzinci (koji nemaju DPF i servis istog) troše manje od 7l u proseku, osiguranje i obavezno i kasko košta slično itd. Po nekim pisanjima ispada da automobili sa SUS motorima idu pravo iz fabrike na veliki ili neplarini servis od 1000€, a da na BEV ne može da se pokvari klima, da je kasko besplatan i da će komšija da ti spusti kabl sa 3. sprata u jeftinijoj tarifi.

U opštem poređenju, jedina računica koja ima smisla je da se računa oko 0,4€/KWh za BEV, pa onda dalje ko ima više ili manje zahteva i mogućnosti. I na kraju, neki ljudi i žele da plate više da bi imali neke prednosti koje SUS verzije pružaju.

Tek u 2026. u Evropi su BEV dostigli 20% prodaje novih vozila, što je otrpilike 2% ukupnog broja na putevima. Ne kažem da treba čekati još 15-20 godina da bi neko odlučio šta sad da kupi, ali ako je 12-13 godina prosečna starost automobila, onda u dugoročnim kalkulacijama ima smisla porediti ih sa takvim BEV modelima. A tu otprilike imamo Leaf prve genracije i neke Tesle. Ko je pre 15 godina kupio Leaf umesto Golfa, izgubio je ceo auto na vrednosti.
Sad su okolnosti drugačije, tehnologija bolja, cene niže ali i dalje imamo samo novo i novo, eventualno po 5-6 godina staro, gde više nemaš subvencije, razlika je oko 3.000€ u korist SUS-a, a domet kao glavni nedostatak BEV je još malo izraženiji. Svaka druga kalkucija ima smisla samo za svakog ponaosob. Računanje troškova nije izmišljeno sa BEV-om, imali smo dizel vs benzine, plin vs dizel, ugradnje, atesti, cene, itd. Nisu automobili izmišljeni juče

Tek u 2026. u Evropi su BEV dostigli 20% prodaje novih vozila, što je otrpilike 2% ukupnog broja na putevima.
Pa ne bih rekao da je to 'tek'...

Zapravo moderni elektroautomobili su krenuli sa Nissan Leaf 2010te, ali se tek 2014-15 masovno ukljucuju i drugi proizvodjaci (Bmw i3, Hyundai Ioniq, Kia soul, eGolf...). Druga i znatno naprednija generacija elektrovozila krece 2019te pojavom Tesle modela 3, VW ID3...
Znaci elektrovozila su TEK 10 godina masovno prisutna na trzistu, sto je smesan period ako gledamo koliko dugo su prisutna SUS vozila.
Krajem 2025 su elektrovozila stigla do 25% prodaje svih novih vozila, sto je neverovatan uspeh za tako kratak period.
Primera radi, IEA je 2018te dala prognozu da ce 2030 godine broj elektrovozila na putevima iznositi 125 miliona. Trenutno ih ima oko 85 miliona, i verovatno ce 125 miliona vozila dostici do kraja 2027!

Mislim svako treba da kupi sta smatra da mu je bolje, ali za mene licno kupovina novog SUS automobila sada bi bila isto kao da si 2010te kupovio novu Nokiu sa Symbian OS umesto Iphona ili Androida...

Za mene lično kupovina bev bi bilo kao da kupim intex bazen da ga stavim u dnevnu sobu...

Za sve nas bev neće još više decenija biti praktična a ni povoljna varijanta. Za tebe ako živiš u kući da verovatno već danas, za mene u zgradi nema šanse. Ne jer ja ne želim nego jer je to prosto tako.

Vidim da se brišu poruke,molim admina da obriše sve moje poruke sa ove teme,Hvala i prijatno.

Za sve nas bev neće još više decenija biti praktična a ni povoljna varijanta. Za tebe ako živiš u kući da verovatno već danas, za mene u zgradi nema šanse. Ne jer ja ne želim nego jer je to prosto tako.
Pa ne bih ja bas toliko bio pesimistican, mislim da ce i kod nas to brze doci. Lepsa strana EV-a je sto se problemi sa punjenjem jako lako resavaju, kada za to ima volje. Sutra drzava moze da donese uredbu da na primer svaka kompanija mora da ima odredjeni broj parkig mesta sa sporim AC punjacima za zaposlene. I onda punis na poslu, a ne kuci gde nemas uslove!

Ja sam jos 2022 kad sam bio u poseti jednoj velikoj tranportnoj kompaniji u okolini Beca to video. Ljudi su sagradili ogromnu parking garazu za zaposlene i ubacili punjace. Zaposleni su za 50 eura mesecno mogli neograniceno da pune svoja vozila tamo.

Nazad
Vrh Dno