Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako si prešao na bolje, što da ne.

U suštini kod nas ako 1% vozača zna koliko ga auto košta bruto, mada ne verujem. Da je drugačije vozni park bi izgledao sasvim drugačije, verovatno malo noviji, malo skromniji, ali životi bogatiji.

Svima nama su privlacni kineski EV zato sto na prvi pogled najvise nude za ulozeni novac.

Ipak ja da kupujem kineski auto sad, na prvom mestu bi mi bilo kakvi su dugorocni planovi tog proizvodjaca za evropsko trziste. Kompanije koje nemaju nameru da otvaraju proizvodne pogone po evropi, znajte da nece ovde ni opstati!

Tu mislim da je na prvom mestu BYD, koji svi znamo zavrsava veliku fabriku u Segedinu. Posle njega mislim da je najkonkretniji Leapmotor, zbog partnerstva sa Stelantisom (B10 krece da se proizvodi u Spaniji). Ostali kineski proizvodjaci cini mi se da su na dosta nizem nivou sto se tice investicija u evropi, ili su mozda tek u fazi planiranja..
MG ulaže u fabriku u Španiji, Chery isto, Geely takođe u Španiji. Plus Geely posjeduje nekoliko drugih evropskih brendova.

• Like
Reagovanja: mnt
MG je objavio planove, daleko je to jos od izgradnje. Chery i Geely su investirali u vec postojece fabrike, gde su u toj investiciji oni manjinski vlasnici. Jedino BYD ima greenfield projekat u izgradnji za sada.

Svakako ko ne bude investirao, nece ovde opstati.

Odakle ti takve informacije.Oni su klasican proizvodjac samo bez prethodnog pedigrea.Imaju jako ozbiljnu fabriku.Okupili su injzinjere iz celog sveta,sve je njihov razvoj.
Giga kasting,Teslin izum pretocen kod njih,preko 700 robota,auto na svakih 70 sekundi silazi sa trake.Sledece godine dolaze u Evropu i ceo svet.
To sto je nemcima trebalo 50 godina ,oni su uradili za par godina, to je nesto sasvim drugo🙂.

Imaju liniju za sklapanje i to je to.

MG je objavio planove, daleko je to jos od izgradnje. Chery i Geely su investirali u vec postojece fabrike, gde su u toj investiciji oni manjinski vlasnici. Jedino BYD ima greenfield projekat u izgradnji za sada.

Svakako ko ne bude investirao, nece ovde opstati.
Neće opstati sigurno, jer EU neće blagonaklono gledati da im na tržište ulaze proizvodi ne samo proizvedeni, već i razvijeni van EU. Nisu ni Kinezi dozvolili Evropljanima takvo ponašanje, već su uslovljavali joint venture.

Svi kinezi samo pričaju,još niko ni pogon nije zakupio,a ne otvorio fabriku.Idu damping cenama,da EU fabrike propadnu,e onda oni dolaze kao spasioci,a u EU je birokratija na nivou predraspada SFRJ.Umesto da shvate o čemu se radi,oni bacaju pare finansirajući tuđe ratove,pa im posle krivo što Vagen mora da otpusti 140.000 radnika,naviklih da žive kao gospoda,bonusi,16-ta plata i putovanja.
BYD Atto 3 evo sa 2.0 baterijom bi bio apsolutni pogodak u metu,i naravno neki mudar kinez brusilicom da iseče one ******ske žice od gitare.

Ford i Geely u Španiji će zajedno proizvoditi.
Slično kao PSA I Toyota u Slovačkoj.

Kina ima rigorozne zakone protiv kleveta na društvenim mrežama.U Kini je preporuka ne i obaveza da temperatura baterije ne sme preći mislim 65 stepeni.Čak je Geely javno rekao da baterija BYD-ija ide preko 70-75 stepeni.
BYD je potvrdio da baterija ide do 75 stepeni,ali da koriste patentiran materijal i da je baterija dokazano bezbedna.
Yutjuber je to pokušao da ospori,tvrdeći da je izmerio i višu temperaturu,dok BYD tvrdi da yutjuber to mora da dokaže u nekoj od laboratorija uz precizno naznačeno gde i na kom senzoru se vrše merenja,dok jutjuber to ne dokaže on je javno optužen za iznošenje klevete i nanošenje štete proizvođaču, proizvoljno iznoseći činjenice.Igrom slučaja pratim ceo taj slučaj,jer ima više njih koji optuzuju BYD,a koji ih je žestoko uzdrmao sa megavat baterijskim punjačima i brzim punjenjem baterije.

Poslednja izmena:
BYD i Cherry deluju, odnosnu jesu najozbiljniji Kinezi.
Chery je smešan za evropske prilike, jedina dva pristojna proizvođača, sa ozbiljnim R&D jesu BYD i Geely. BYD je uložio milijarde u sopstveni R&D, uz veliki podršku države, a Geely je kupio ozbiljne igrače kao što je Volvo, Lotus, ima deonice Aston Martina, zajednički projekat razvoja motora sa Renoom... Usporila im je prodaja u Kini, tj pojavilo se dosta drugih proizvođača, zato se oni veći okreću Evropi, i pošto znamo mentalitet evropskog kupca, samo onaj ko stekne dobru reputaciju može se nadati opstanku.

Meni je od svih kineza zapravo Xiaomi najimpresivniji proizvođač, pre svega šta su uspeli da urade sa SU7 Ultra modelom i koja je luda priča iza njega. Mada, taj auto je sve osim kineski, i više je nemački ako se udubiš malo više u materiju, jer su glavni inženjeri i dizajneri ljudi koji su došli iz BMW-a i Mercedesa. Isto za performanse na stazi i šasiju Ultre, sve to im je bukvalno došlo od britanske inženjerske grupe Prodrive - zanimalo me na koju foru su uspeli sve to, i kapirao da nisu sami to uradili iz ničega, imali su ozbiljnu pomoć.

Isto im je BAIC dosta pomogao u početku za proizvodnju pre nego što su sami otvorli fabriku, a BAIC pravi Mercedesova kola, tako da... Poenta je - kinezi jesu kreativni i sposobni sami po sebi u mnogo stvari, ali pametni su da iskorišćavaju talenat i iskustvo već proverenih evropskih brendova i to je super priča i odlična taktika. Pokupuješ sve evropske brendove, dovučeš najtalentovanije ljude i jednostavno vladaš evropom za koju godinu - lukavo, nema šta.

Ne treba zaboraviti ni da su ovde neslavno pokušali na domaćem tržištu pre 15-ak godina, pa ukopali one mučenike što su se z***** i kupili iste. Ostali kupci bez servisne podrške i sa venčanica vozilima.

Gledam ponovo Changan nov cenovnik,i upoređujem ga sa Leapmotors cenovnikom.
Da li je moguće da S05 Awd Max košta isto ka C10 Promax AWD od 600ks i 82kwh baterijom?Da je Leapmotor iole ozbiljniji kod nas,ne bi Changan divljao sa cenama.
Leapmotor se krije od kupaca,jednostavno ljudi koji tamo rade su nevidljivi,nigde ih nema,niti jedna promocija,saopštenje,događaj,reklama,apsolutno ništa.
Sve se to dešava dok evropa i deo balkana uveliko promovišu B05 hečbek sa cenom od 28.990 u Hrvatskoj pre subvencija, za Design max nivo opreme,a koji će biti velika zvezda ove godine.Zaista neverovatan propust domaćeg uvoznika i još neverovatnija situacija da mi pored Stelantisove fabrike imamo ovakvog amatera od uvoznika,umesto da je Leapmotor dostupan i prisutan maltene u svakom većem gradu.

Poslednja izmena:
Ne treba zaboraviti ni da su ovde neslavno pokušali na domaćem tržištu pre 15-ak godina, pa ukopali one mučenike što su se z***** i kupili iste. Ostali kupci bez servisne podrške i sa venčanica vozilima.

To su generalno bila vrlo skromna vozila, ali i sa takvim cenama, za neuspeh na našem tržištu je kriv pre svega uvoznik, ne sam brend. Što današnjim kupcima generalno nije važno, ali opet, ti današnji kupci uglavnom i nemaju saznanja o pomenutoj epizodi.

Poslednja izmena:
Chery je smešan za evropske prilike, jedina dva pristojna proizvođača, sa ozbiljnim R&D jesu BYD i Geely. BYD je uložio milijarde u sopstveni R&D, uz veliki podršku države, a Geely je kupio ozbiljne igrače kao što je Volvo, Lotus, ima deonice Aston Martina, zajednički projekat razvoja motora sa Renoom...
Cherry, SAIC, Geely, BYD, - svaki od njih je pojedinačno prodao u Evropi više vozila od Mazde, Honde i Mitsubishija zajedno. Kinezi su u prvoj polovini ove godine stigli do 11% udela u Evropi. Prestigli su korejance (7.4%), a do kraja godine će i japance (12%). Podsetiću da je ovima trebalo 40 - 50 godina da dođu do ovih brojki. Ako neko misli da je to slučajno i da će kinezi "kiksnuti", mislim da ne poznaje kineze...

A Evropa je tradicionalno i regulisano i tržište... Pogledajte gde su u Australiji, ostatku Azije, Rusiji, Južnoj Americi...

Prilozi

Ništa čudno,japanci su godinama unazad u teškoj dubiozi.
Kako da krenu u EV eru,kada imaju mullti bilionske ICE komponentaše,koji će se sada srušiti kao kula od karata,jer su spavali na milionima i mislili su da će to tako da traje tisuću godina,da se ništa ne menja a jeni samo da kaplju.
Decenijama slušamo njihove gluposti o hidrogenu,i eto tu je na ćošku neki revolucionarni Ice motor koji ide na neko magično gorivo koje postoji samo u njihovim maštarijama,kao i to da li je jak ili slab jen.Koga boli uvo za njihov jen,šiacu masaže i ostale gluposti.Imate li vi japanski rođaci,patente,ideje,rešenja ili i dalje sanjate san kako je vaš nadeleko precenjen ručni Homura ili Sakura rad ključan za auto budućnost,ili je to ipak deo daleke prošlosti.

Poslednja izmena:
To nije uradio Cherry, to je uradila domaća firma koja je imala dil sa državom, prodala kola, a onda nestala - čak ih je na kraju Cherry i tužio...
Cherry, SAIC, Geely, BYD, - svaki od njih je pojedinačno prodao u Evropi više vozila od Mazde, Honde i Mitsubishija zajedno. Kinezi su u prvoj polovini ove godine stigli do 11% udela u Evropi. Prestigli su korejance (7.4%), a do kraja godine će i japance (12%). Podsetiću da je ovima trebalo 40 - 50 godina da dođu do ovih brojki. Ako neko misli da je to slučajno i da će kinezi "kiksnuti", mislim da ne poznaje kineze...

A Evropa je tradicionalno i regulisano i tržište... Pogledajte gde su u Australiji, ostatku Azije, Rusiji, Južnoj Americi...
Bukvalno. A da ne pričam da koliko je BAIC npr. ozbiljan igrač koji svojim kapitalom već sad može da udavi Stellantis (ceo Stellantis, da) kao mačku...
Chery je smešan za evropske prilike, jedina dva pristojna proizvođača, sa ozbiljnim R&D jesu BYD i Geely. BYD je uložio milijarde u sopstveni R&D, uz veliki podršku države, a Geely je kupio ozbiljne igrače kao što je Volvo, Lotus, ima deonice Aston Martina, zajednički projekat razvoja motora sa Renoom... Usporila im je prodaja u Kini, tj pojavilo se dosta drugih proizvođača, zato se oni veći okreću Evropi, i pošto znamo mentalitet evropskog kupca, samo onaj ko stekne dobru reputaciju može se nadati opstanku.
Cherry-ju se nije desio opoziv oba motora koja im idu u 95% game u prvih godinu dana, kao što se desio Pežou. Jesi ti seo u taj Cherry? Idi, zakaži probnu vožnju, pa onda zakaži probnu vožnju bilo čega iz Stellantis grupe... Pa se javi... Mislim da ćeš se ozbiljno iznenaditi.
Neće opstati sigurno, jer EU neće blagonaklono gledati da im na tržište ulaze proizvodi ne samo proizvedeni, već i razvijeni van EU. Nisu ni Kinezi dozvolili Evropljanima takvo ponašanje, već su uslovljavali joint venture.
Kinezi nisu dozvolili jer je u njihovim rukama bila i nož i pogača. Kako će tačno EU da spreči to sada i kako će da uslovi Kineze bilo čime, kada nema ni nož ni pogaču? Ima samo milijarde uložene u suludi rat koje nikada neće vratiti, skupe energente i manjak radne snage. A i kao tržište su sve manje interesantni u poređenju sa kineskim domaćim tržištem... Evropa da ima čime da uslovi, ne bi imala konglomerate tipa Stellantis da ukanale i ovo malo dobrih proizvoda... Da ne pričamo što VW drži pola evropske auto-industrije, i kad je VW u problemu, pola auto industrije prelazi u "Crvena Zastava" mod, sa svim posledicama koje to nosi...

Kinezi nisu dozvolili jer je u njihovim rukama bila i nož i pogača. Kako će tačno EU da spreči to sada i kako će da uslovi Kineze bilo čime, kada nema ni nož ni pogaču? Ima samo milijarde uložene u suludi rat koje nikada neće vratiti, skupe energente i manjak radne snage. A i kao tržište su sve manje interesantni u poređenju sa kineskim domaćim tržištem... Evropa da ima čime da uslovi, ne bi imala konglomerate tipa Stellantis da ukanale i ovo malo dobrih proizvoda... Da ne pričamo što VW drži pola evropske auto-industrije, i kad je VW u problemu, pola auto industrije prelazi u "Crvena Zastava" mod, sa svim posledicama koje to nosi...
Da im Evropa nije interesantna, ne bi se ni pojavili u EU. Kinesko tržište usporava, zasićeno je u svakom pogledu i veoma je zavisno od izvoza, ali daleko od toga da bi palo na niske grane čak i ako bi došlo do ekonomskog rata zapada i istoka. A na ruku im ne ide i buđenje Indije.

Da im Evropa nije interesantna, ne bi se ni pojavili u EU. Kinesko tržište usporava, zasićeno je u svakom pogledu i veoma je zavisno od izvoza, ali daleko od toga da bi palo na niske grane čak i ako bi došlo do ekonomskog rata zapada i istoka. A na ruku im ne ide i buđenje Indije.
Svako tržište je interesantno, ali hoću da kažem da nije dovoljno veliko i moćno da bi ih Evropa nešto posebno ucenjivala, kao što su oni ucenjivali evropske proizvođače decenijama dok su ovi dolazili u Kinu. Mislim, može, ali uglavnom opet na svoju štetu.

U Kini se godišnje proda skoro 3x novih vozila nego u EU... I da, tržište se polako zasićuje, zato i traže izvoz - ali imaj u vidu da to znači i propadanje manjih igrača, i konsolidaciju u još veće grupacije, a još veći BAIC ili Geely nikako nisu dobra vest za nesrećne francuske proizvođače automobila. I neka se to tržište u Kini smanji na 1/3 postojećeg, to je i dalje isti broj automobila prodat kao u EU (a nema naznaka da će se to desiti).

Plus kineski proizvođači dominiraju u trećem svetu jeftinim modelima, nekad je Pežo bio sve i svja na bliskom istoku - sad ga nema ni u tragovima.

O "buđenju" Indije bolje da ne počinjemo - njima će trebati pola veka samo da naprave infrastrukturu za neki ozbiljan razvoj, a ne nešto drugo...

I naravno, ono što je i tema ovde - elektro-automobili - tu su Kinezi potpuno dominantni i evropski proizvođači prosto nemaju šta da traže (osim u premijum segmentu, naravno).

Jedno pitanje za uvažene forumaše koji imaju iskustva sa e automobilima. Budući da su mi ćerka i sin upravo juče upisali auto školu, a stariji sin guli drugu godinu kao probni vozač, da li bi ste smeli / preporučili kupovinu polovnog električnog vozila kome upravo ističe garancija na bateriju (npr 2018 VW UP sa 80k na satu i baterijom od 18kwh)... potrebe su 1500 do 2000km mesečno gradske vožnje, maksimalno 80km dnevno... u principu ako ništa ne bi crklo 4 godine on bi sam sebe u potpunosti isplatio. Imam garažu za dva automobila, mogućnost punjenja itd...
Hteo sam originalno da kupim nov mali e automobil (npr Honda Super N EV)), ali me nervira sva ova priča oko subvencija, hoće neće biće, možda, a prodavci Honde čak ni ne znaju da se taj automobil prodaje u UK i da kreće prodaja u Evropi i u fazonu su... kod nas će stići za tri godine, a možda ni tad....Šta velite?
Možete da predložite i drugi automobil... prednost UPa mi je to što su oni mladi vozači, jeftin je... veći domet mi ne treba ništa, jer imamo veći automobil za put... čak je poželjno što stariji sin ne može dalje od Kopaonika, a mora da pazi i na brzinu zbog dometa..

• Like
Reagovanja: mnt
Kao početnici imaju ograničenje maksimalne snage automobila od 109 ks.Nisi naveo sumu za investiciju.
Za njih je i osmišljen Citroen AMI, ako baš hoće nešto po gradu,da se parkira bilo gde i da su troškovi najminimalniji mogući.
Možda ipak nov automobil,moj predlog ti je Dongfeng Nammi box,veoma zanimljiv model.

Jedno glupo pitanje vezano za subvencije. Kolega mi upravo tvrdi da je moguće kada mi status za subvenciju uđe u "U obradi" da mogu da kupim auto tako što ću da platim punu cenu, pa ako mi se odobri subvencija da mi auto kuća vrati iznos subvencije. Navodno je njegov poznanik to napravio sa Kompresorom. Znam da sam ovde pročitao da ne mogu da kupim auto dok mi ne bude odbijena ili odobrena subvencija. Sada sam blago zbunjen. Pre nego što pozovem auto kuću da pitam da li je tako nešto moguće hteo sam da proverim ovde da li je neko to uradio.

da li bi ste smeli / preporučili kupovinu polovnog električnog vozila kome upravo ističe garancija na bateriju (npr 2018 VW UP sa 80k na satu i baterijom od 18kwh)... potrebe su 1500 do 2000km mesečno gradske vožnje maksimalno 80km dnevno...
Renault Zoe 2018 godiste ili mladji, baterija makar 40kwh ili veca i ne moras dalje da gledas. Ipak nije to mala kilometraza da bi gledao VW Up, a brzo ce ti se osladi besplatna voznja pa ces hteti i na neki put od 200km... Zato je bolje kad vec kupujes, kupi kako treba. A Zoe je ubedljivo najpopularniji mali elektricni polovnjak ovde.

Nedavno mi je iskočila reklama za Cupra Terramar. Na fotkama deluje baš dobro, PHEV ima solidan domet, taman po mojim potrebama, ali i cenu 10-12k veću od odgovarajućeg benzinca.

Kod nas je dostupan u dva paketa opreme, onaj jeftiniji je uglavnom ok i onda naletim na "ručno podizanje stakla na zadnjim vratima". Alo, ljudi, 2025. godina?!
Već duže vreme tražim novi automobil i ne mogu da nađem ništa što mi se sviđa, pošto se ispostavilo da mi je izgled automobila jako bitan.

I jedan dan na ulici vidim ovaj automobil i odmah sam rekao, to je to, taj hoću. Ja nisam znao da postoji taj automobil, pomislio sam da je neki kinez, međutim onda sam istražio i video šta je u pitanju.

Ono gde mi je sad dilema da li da uzmem benzin 2.0 204hp ili plugin hibrid 1.5 204hp.

Moja vožnja je 80% kuća-posao, što je dnevno oko 50km, pola otvoren put od sela do grada i pola u gradu. Koliko sam video, vozački je benzin mnogo bolji, ali je plugin mnogo jeftiniji za voziti.
Registracija je jeftinija oko 17k, domet je 100km, ja računam da je 80km, to mi pokriva uglavnom dnevne potrebe. Skuplji je 2500e u startu što nije strašno.

Ono što me muči je što recimo izgubim malo tu vozačku prednost, nemam awd, i čitao sam malo iskustva ljudi da je dosta čudno kočenje i na to se treba navići. Takođe kad nema baterije, ostaje taj slabiji motor od 150hp i auto koji je teži 250kg.

U obe varijante oprema je super, ima manje više sve. Hteo sam da pitam da li si imao priliku da voziš auto, da li imaš neka iskustva? Kakvi su generalno VW hibridi? Ja nekako verujem samo u toyotine hibride.

@akki Možda i ti nešto znaš? 🙂
Hvala

Kakva je ta Cupra sa mrtvin uglovima? Imali smo onaj Dodge Caliber koji ima sličnu zadnju stranu to je bio užas sa uglovima. Mada ova Cupra je prelepa ono je bio transformers.

Poslednja izmena:
Već duže vreme tražim novi automobil i ne mogu da nađem ništa što mi se sviđa, pošto se ispostavilo da mi je izgled automobila jako bitan.

I jedan dan na ulici vidim ovaj automobil i odmah sam rekao, to je to, taj hoću. Ja nisam znao da postoji taj automobil, pomislio sam da je neki kinez, međutim onda sam istražio i video šta je u pitanju.

Ono gde mi je sad dilema da li da uzmem benzin 2.0 204hp ili plugin hibrid 1.5 204hp.

Moja vožnja je 80% kuća-posao, što je dnevno oko 50km, pola otvoren put od sela do grada i pola u gradu. Koliko sam video, vozački je benzin mnogo bolji, ali je plugin mnogo jeftiniji za voziti.
Registracija je jeftinija oko 17k, domet je 100km, ja računam da je 80km, to mi pokriva uglavnom dnevne potrebe. Skuplji je 2500e u startu što nije strašno.

Ono što me muči je što recimo izgubim malo tu vozačku prednost, nemam awd, i čitao sam malo iskustva ljudi da je dosta čudno kočenje i na to se treba navići. Takođe kad nema baterije, ostaje taj slabiji motor od 150hp i auto koji je teži 250kg.

U obe varijante oprema je super, ima manje više sve. Hteo sam da pitam da li si imao priliku da voziš auto, da li imaš neka iskustva? Kakvi su generalno VW hibridi? Ja nekako verujem samo u toyotine hibride.

@akki Možda i ti nešto znaš? 🙂
Hvala
Закажи пробну вожњу и види како ти одговара.

Nazad
Vrh Dno