Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovde u Norveškoj npr je vrlo prisutno kasko osiguranje za vozila i nakon 8 godina starosti (kada istekne fabrička garancija na bateriju). Medjutim, taj kasko se zove "top kasko" i košta osetno više. Plus što na to osiguranje utiče i predjena kilometraza, tj dodatno veće učešće u trošku popravke za vozila koja su prešla više od 100.000km. Ima razlike od osiguravajucih kuća, pa se to top kasko osiguranje moze uzeti na do 9, 10 ili 12 godina starosti vozila (i do maksimalno 200.000km).
Dalje osiguranje baterije ne pokriva pad kapaciteta tj dometa iznad neke granice (bilo koje). Drugim rečima pokriva iznenadne kvarove i fizička oštećenja, ali ima slučajeva (nažalost ne nalazim sada članak ali probaću kasnije) kada ljudima jednog jutra više auto neće da startuje. Ako je uzrok prodor vode ili kondezacija u baterijskom modulu - to se ne pokriva pošto se računa da je nastajalo tokom vremena..
Članak o ovoj temi - https://www.bytt.no/forsikring/bilf...tlopt-slik-sikrer-du-batteriet-i-opptil-12-ar

Ako nastane ogrebotina ili manja udubina na podu, a ovlašćeni servis uslovi vraćanje garancije zamenom celog sklopa, Triglav se po ovom članu poziva na to da je oštećenje "lako" i odbija da plati zamenu po zahtevu servisa.
Za ovakve tvrdnje moras doobro da procitas svoj Kasko ugovor. Da li u njemu pise da te stiti i od gubitka garancije, ili samo od nastale stete? I sta se definise kao steta?

Nece ti AI dati odgovor na ta pitanja, to vec moras da proveris sa tvojom osiguravajucom kucom.

Iz istog razloga što ga aktiviraš ako ti neko izgrebe auto i ulubi branik. I dalje je ispravan, ide kao i do sada, ali ti hoćeš da ti osiguranje nadoknadi štetu

Ovde u Norveškoj npr je vrlo prisutno kasko osiguranje za vozila i nakon 8 godina starosti (kada istekne fabrička garancija na bateriju). Medjutim, taj kasko se zove "top kasko" i košta osetno više. Plus što na to osiguranje utiče i predjena kilometraza, tj dodatno veće učešće u trošku popravke za vozila koja su prešla više od 100.000km. Ima razlike od osiguravajucih kuća, pa se to top kasko osiguranje moze uzeti na do 9, 10 ili 12 godina starosti vozila (i do maksimalno 200.000km).
Ako te ne bude mrzelo, možeš li da potražiš koje su cifre, baš me zanima.

Dalje osiguranje baterije ne pokriva pad kapaciteta tj dometa iznad neke granice (bilo koje). Drugim rečima pokriva iznenadne kvarove i fizička oštećenja, ali ima slučajeva (nažalost ne nalazim sada članak ali probaću kasnije) kada ljudima jednog jutra više auto neće da startuje. Ako je uzrok prodor vode ili kondezacija u baterijskom modulu - to se ne pokriva pošto se računa da je nastajalo tokom vremena..
Članak o ovoj temi - https://www.bytt.no/forsikring/bilf...tlopt-slik-sikrer-du-batteriet-i-opptil-12-ar
Pa i ovako kasko pokriva štetu nastalo sudarom ili nesrećnim događajem (grad, poplave), a ne kvarove. Ako mi crkne plivajući, neće ga kasko platiti. Tako da taj slučaj sa baterijom ima smisla.

Kako izgleda servis ili zamena baterije 10-15 godina starih automobila, pretpostavljam da ih već ima solidan broj tamo?

@alter
Vidim da baš ne barataš informacijama i kako i šta ide, pa da objasnim.
Prvo im daš depozit/kaparu 5.000€, pa im onda platiš ostalo do punog iznosa bilo u kešu bilo kroz kredit. Ako se plaća kreditom auto kuća šalje dokaz da si im dao već 5.000€ tako da i to ulazi onda u učešće. Dodaješ onda još razliku do 30% i kredit ti je već počeo, a ti si već vlasnik auta što se tiče auto kuće. Pa onda mogu da ti izađu u susret ako imaju mesta na parkingu da ga oni tu čuvaju dok čekaš subvenciju ili ti možeš da ga odšlepaš na tvoj parking negde ili u krajnjoj liniji da uzmeš probne tablice (za divno čudo i ovo je prolazilo) i da ga sam odvezeš i onda čekaš subvenciju (njima nigde ne prikazuješ da si dao i tih 5.000€). Jer auto kući je najbitnije da ne čekaju pare duže od mesec dana zbog cash flow-a. A ti ga zapravo registruješ tek kad dobiješ subvenciju. A auto kuća ti vraća tu kaparu/depozit čim im država uplati subvenciju. E sad možda nisu sve auto kuće rade da ti tako izađu u susret ali eto ima i koje hoće. Takođe oni su mi dali i kontakt u banci tako da možda ne bi ni svaka banka htela da računa i tih 5.000€ depozita kao učešće.
Tvoje info su drugačije, moje koje sam dobio baš kao što sam napisao. U kojoj auto kući je tako? Tu čovek i može da se nada povratu državnih 5000 , samo da ne registruje vozilo kako sam razumeo.

Ako radi baterija šta će ti kasko?
Nemaš garanciju ako je ulubljena koliko je meni poznato

Za ovakve tvrdnje moras doobro da procitas svoj Kasko ugovor. Da li u njemu pise da te stiti i od gubitka garancije, ili samo od nastale stete? I sta se definise kao steta?

Nece ti AI dati odgovor na ta pitanja, to vec moras da proveris sa tvojom osiguravajucom kucom.
Upravo pokušavam da nadjem koje osiguranje nudi najbolje uslove.. Nisam uzeo.. Planiram...

Da li si poslao u Ai prompt koji sam poslao?

Problem je sto su zamene skupe i osiguranje ce pre da proglasi total na jeftinim kolima nego popravke.

@alter
Moje nisu samo info već i činjenice, jer sam ja tako kupio auto početkom godine. BYD Acis auto kuća konkretno. I da, dobio sam subvenciju, ali opet ja sam je predao odmah 01.marta čim su pustili par minuta posle ponoći. Pa sam opet čekao mesec dana. Sad nisam siguran da će biti više subvencija do kraja godine, osim ako ne dodaju još sredstava u narednih mesec dana (ne deluju mi dobre vesti za sada). Drug mi kaže da je dobio subvenciju sad krajem jula, ali kaže da je išao preko veze. Tako da kod nas ti je sve naopako.

Nema šta prilično sam siguran da je tako i u ostalim auto kućama kao opcija. Šta ih briga, njima je bitno samo da im se isplati auto u celosti u roku od mesec dana. Čak sam prilično siguran ako ih zamoliš da će ti većina učiniti da bude kod njih auto, dok ne dobiješ rešenje o subvenciji tipa 1-2 meseca. Naravno kad predaješ dokumentaciju za subvencije prikazuješ samo ono što je auto kući uplaćeno bilo kešom bilo kreditom posle tih 5000€ depozita.

Najveći problem je sa ministarstvom zaštite životne sredine koje ne radi transparentno tj. niti ima javno neki brojač preostalih mesta za dobijanje subvencije niti su javno nastupili i rekli nema više subvencija ili da biće odlučeno tad i tad da li ćemo dobiti još sredstava za subvencije i ćao. A ne ovako da ćute i da ljudi ne znaju na čemu su.

Tako da je najveći problem što da bi bio relativno siguran da ćeš dobiti subvenciju moraš da kupiš auto u prva 2-3 meseca u godini i to da je on tad već na lageru. Najveća mana ove godine je bila na primer BYD-u što su Dolphin Surf, Atto 2 Comfort i Atto 3 Evo kao novi modeli dolazili na lager relativno kasno s’ obzirom da su ove godine subvencije potrošene bezobrazno brzo tipa već u aprilu koliko čujemo od ljudi koji od tad čekaju izgleda Godoa 🙁

Da su subvencije sigurne i dostupne cele godine verujem da bi se prodao mnogo mnogo veći broj vozila ove godine.

Ako crkne onda aktiviraš kasko.

Ako ne crkne nemaš problem, to je samo krivo kućište gde ga ne vidiš.
Ali ako baterija prestane da radi posle par meseci ili godinu dana.. Nemas garanciju od proizvođača niti kasko to pokriva jer nije oštećenje nego je kvar.

Ako te ne bude mrzelo, možeš li da potražiš koje su cifre, baš me zanima.

Primera radi uzeo sam Tesla Model S 2016 85D, sa sajta mog osiguranja (jedno od poznatijih u Norveškoj). Prikazana cena je Kasko i Top Kasko (tj Plus) u mom kontretnom slučaju (rabat na bonus i članstvo u sindikatu).. Orijentaciono je 1 kr = 10 din (tj doda se nula na iznos da bi se dobila protivvrednost u dinarima).
Razlika je reda veličine oko 25% u ceni osiguranja. Učešće u šteti je 800€ za vozila prešla do 120.000km, 1200€ za vozila prešla 120-160.000km i 1600€ za vozila prešla 160-200.000km.

Ipak ima velikih razlika izmedju osig. kuća, mora se to dobro prostudirati..
I nije generalno pravilo da je zamena baterije kod popravke preko osiguranja prvi izbor, već je neretko poslednji izbor. Cene baterija uopšte ne prate cene vozila, tu mnogi greše. Kažu da cene baterija za kineska vozila često premasuju vrednost vozila, te se ne isplati zamena. Zato i budu popravke prvi i jedini izbor. Nema zamene ako je baterija preskupa, to se onda vodi kao totalna šteta.

Članak-https://elbil.no/juridisk-bistand/nar-elbilbatteriet-svikter-dette-ma-du-vite-om-garanti-og-forsikring/

Ali ako baterija prestane da radi posle par meseci ili godinu dana.. Nemas garanciju od proizvođača niti kasko to pokriva jer nije oštećenje nego je kvar.
Garancija proizvođača je do 8 godina starosti vozila ili 160.000km i naravno da važi u slučaju kvara ili pada kapaciteta ispod 70% od originalnog.

Inače, da bi potrošačima bilo lakše da prate stanje baterije, sada se uvode novi zahtevi Evro 7. Od 29. novembra 2026. godine, proizvođači automobila će biti obavezni da prikažu tačno stanje baterije (SOH tj state of health) u procentima direktno na ekranu svih novih modela automobila:

EU će uskoro zahtevati da se stanje baterije prikazuje u procentima na svim novim električnim automobilima.
Proizvođači automobila mogli bi biti kažnjeni sa 345.000 kruna po automobilu ako do 29. novembra ne pronađu rešenje za ovo.
Baterije moraju da zadrže najmanje 80 procenata nakon pet godina.
Pravila bi mogla dovesti do skupljih automobila, ali i bezbednije kupovine polovnih automobila.

Izvor: https://www.tv2.no/broom/nye-eu-krav-kan-gi-345000-kroner-i-elbil-bot/19036896/

Prilozi

• Screenshot_20260805_195216_Chrome.webp
    Screenshot_20260805_195216_Chrome.webp
    33.8 KB · Pregleda: 8
  • Screenshot_20260805_195222_Chrome.webp
    Screenshot_20260805_195222_Chrome.webp
    33.8 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:
@deksi10

Ubaci prompt u AI i upali deep research:

1. Član 17, stav 4, (Odbijanje preporuke servisa)
U ugovoru izričito piše:
"Osiguravač ne nadoknađuje zamenu karoserijskih delova od aluminijuma, a koji imaju lako oštećenje (ogrebotine i druga manja oštećenja panela) i koja se mogu popraviti, ali je istaknut zahtev za zamenu zbog zahteva i/ili preporuka proizvođača/servisa."

Značenje: Kućišta baterija su najčešće aluminijumska. Ako nastane ogrebotina ili manja udubina na podu, a ovlašćeni servis uslovi vraćanje garancije zamenom celog sklopa, Triglav se po ovom članu poziva na to da je oštećenje "lako" i odbija da plati zamenu po zahtevu servisa.
2. Član 17, stav 4, alinea 4 (Odbijanje zamene funkcionalnih delova)
Sledeći pasus definiše:
"Osiguravač ne nadoknađuje zamenu neoštećenih delova vozila (...) za koje ne postoji jasan i nedvosmislen dokaz da su neposredno oštećeni u štetnom događaju, a za koje je istaknut zahtev za zamenu zbog zahteva i/ili preporuka proizvođača/servisa, a ne zbog utvrđenog oštećenja."

Značenje: Ako je oštećeno samo spoljno kućište, a sama baterija unutra radi 100%, servis traži zamenu kompletne baterije jer se ne isporučuju odvojeni delovi kućišta. Triglav se poziva na ovaj stav i poručuje: "Sama baterija nije neposredno oštećena, preporuku servisa ne prihvatamo".
3. Član 10, stav 1, tačka 13 (Isključenje posredne štete)
Ugovor definiše da su neosigurani rizici:
"posredne štete koje nastaju na osiguranom slučaju..."

Gubitak garancije kod ovlašćenog servisa se pravno tretira kao posredna šteta.
@ny555 ☝️

Na ovu situaciju mislim , ne znam kako je kod vas.

Drug mi kaže da je dobio subvenciju sad krajem jula, ali kaže da je išao preko veze. Tako da kod nas ti je sve naopako.
Znaci tacno me ne bi cudilo da su ostavili para u budzetu za jos 10-15 vozila, i cuvaju za neke svoje sa vezom...
Od 29. novembra 2026. godine, proizvođači automobila će biti obavezni da prikažu tačno stanje baterije (SOH tj state of health) u procentima direktno na ekranu svih novih modela automobila.
Ovo ce biti vrh, olaksace prodaju polovnjaka svakako.

Nemojte da koristite AI za bilo kakve pravne stvari, niti neke drzavne procedure, itd. Jos uvek ne barataju sa tim stvarima.
Najbolje je da se pita u osiguranju. Ja kada sam uzimao kasko sam pitao za bateriju i rekli su da pokrivaju ostecenje baterije. E sada, tu naravno i dalje ostaje bas taj detalj - fizicki ostecenja ali i dalje radi. U tom slucaju garancija vise ne vazi a ni kasko nece da je proglasi stetom jer radi. U tom slucaju ostaje da je samo dobro nasadite do kraja da crkne 🙂

Zapravo može biti vrlo koristan i u te svrhe. Pre par meseci mi sastavio zahtev Poreskoj upravi, našao čak i email lokalne PU. Takođe mi izlistao listu sve propratne dokumentacije koju trebam da priložim.
Poslao sam takav zahtev i u roku od 3 dana isti je bio prihvaćen.

Da ne pričam što me je pripremao u drugom slučaju šta i kako da pričam na ročištu u Privrednom sudu 😁.

Primera radi uzeo sam Tesla Model S 2016 85D, sa sajta mog osiguranja (jedno od poznatijih u Norveškoj). Prikazana cena je Kasko i Top Kasko (tj Plus) u mom kontretnom slučaju (rabat na bonus i članstvo u sindikatu).. Orijentaciono je 1 kr = 10 din (tj doda se nula na iznos da bi se dobila protivvrednost u dinarima).
Razlika je reda veličine oko 25% u ceni osiguranja. Učešće u šteti je 800€ za vozila prešla do 120.000km, 1200€ za vozila prešla 120-160.000km i 1600€ za vozila prešla 160-200.000km.
Jel postoji i procentualno učešće u šteti ili samo ovo apsolutno?

To jako varira od osiguravajuce kuće. Kod mog osiguranja ide standarno učešće (700€) plus ono gore pomenuto za popravke baterije/on board punjača nakon predjene kilometraze.

Koliko sam pohvatao kod drugih ima isto to standardno učešće (koje varira od 600-900€ u zavisnosti od mesečne rate za kasko) plus procenat učešća u popravci koji varira. Ne znam sad bas za sve sta i kako, nadjoh na brzinu da npr jedna od vecih osig.kuća zahteva odbitak od 10% na troškove popravke nakon 100.000 km, 20% nakon 150.000 km i 30% nakon 175.000 km (pored fiksnog učešća, do maks predjenih 200.000km).

Kinezi su bezobrazni sa jedne strane,a sa druge strane i nasi uvoznici nisu cvecke.

Prvo i najosnovnije pitanje je politika cena Evropa i ostatak sveta ,pa tako ispada da su kineska vozila svuda jeftina od Srbije koja i nema takse kao evropa.
Kinezi se ponasaju bahato,i tamo gde ima subvencija oni jednostavno dizu cene,direktno ili preko dilera.
Najbolje je bi bilo da subvencija nema,pa bi onda kinezi vodili sasvim drugu politiku cena.
Changan je dao 5.000 evra svoj popust ali je perfidno podigao cene za 1500 evra,kazem perfidno jer u drugim zemljama nema doplate za panoramu i kuku,i to samo za vozila koja su im u pristizanju.Cena koja nije povecana ,je ona za koj njihova subvencija ne važi.
Najbolje bi bilo da nema subvencija,da lepo kinezi prenosu rat cena iz kine malo kod nas,ili da se uvede pravicnija subvencija do odredjene vrednosti auta,licnih primanja ili jednostavno porez od 10% pa da nema birokratije.
Veliko je pitanje da li Changan S05 AWD vredi taj novac, a imace svakako veliki pad kao polovan,veci pad od na primer BYD Atto evo 3,koji je bolji automobil u svakom pogledu,a i oni su koliko vidim podigli cene.
Ako BYD zaista napravi po balkanu svoju mrežu ultra brzih punjača i predju na 2.0 baterije za sva vozila,kao i proizvodnja u EU,sa lagerom delova u EU,Changan tu nema sta da traži,pad cena polovnih ce biti ogroman, a nova im vise nece biti primamljiva kupcima.

Poslednja izmena:
Svima nama su privlacni kineski EV zato sto na prvi pogled najvise nude za ulozeni novac.

Ipak ja da kupujem kineski auto sad, na prvom mestu bi mi bilo kakvi su dugorocni planovi tog proizvodjaca za evropsko trziste. Kompanije koje nemaju nameru da otvaraju proizvodne pogone po evropi, znajte da nece ovde ni opstati!

Tu mislim da je na prvom mestu BYD, koji svi znamo zavrsava veliku fabriku u Segedinu. Posle njega mislim da je najkonkretniji Leapmotor, zbog partnerstva sa Stelantisom (B10 krece da se proizvodi u Spaniji). Ostali kineski proizvodjaci cini mi se da su na dosta nizem nivou sto se tice investicija u evropi, ili su mozda tek u fazi planiranja..

• Like
Reagovanja: mnt
Naravno,jer nece opstati svi kinezi ni kod nas ni u evropi,zato me i cudi da se Changan izjednacava sa cenama BYD-a,jer je to nerealno,njihove cene trebaju biti osetno ispod BYD-ija.
Oni su samo prividno jeftiniji,odnosno na pocetku,a kako vreme odmice,i kako menjaju modele,kasnija podrska za delove,softver,azuriranja,moze biti veoma veoma upitna i problematicna, pa ce tako ta niza cena kod kupovine posle biti veoma visoka.
Ljudi misle samo na delove a zapravo je podrska za SW najbitnija,tu ako kinez digne ruke tu spasa vise nema,jos ako tome dodamo da niko od kineza neme EPC katalog delova,dolazimo to toga da sadasnji kupci zapravo nisu ni sveni rizika nepostojanja EPC kataloga,jer su ostavljeni na milost ili nemilost oholih dilera.
Sta god gledali od svih kineza najbolju podrsku ima polovna Tesla🤣cak i kada ovde nije zvanicno prisutna,paradoks sam po sebi ali ako udjete ,malo dublje u materiju shvatate zasto je to tako.Garancija od 8 godina ,ostvariva bilo gde u evropi,u bilo kom Tesla servisu,bez ikakve servisne istorije jer Tesla nema obavezne servise.Nema da vas bilo ko ucenjuje,sami birate gde vam vise odgovara.EPC katalog delova,svi delovi dostupni do najmanjeg srafa sa sve cenama ,bilo ko moze da ih poruci,apsolutno svaki deo.Nema ucene dilera,nema nedostupnih delova i nema ucene da se deo mora kupiti samo kod dilera sa marzom x10,i to pod uslovom da uopšte imaju deo u prodaji.Najeftinije motore ima tesla,za model 3 na primer ceo nov motor je 2700 evra,misaona imenica za sve evropske i kineske proizvodjace.Svaka Tesla je održiva i popraljiva nakon isteka garancije.
Posle svega ovoga napisanog Kinez mora biti daleko jeftiniji,jer nema ni promil podrške ka korisniku kakav ima Tesla,a puna su im usta Tesla kilera,a daleko su oni od Tesle za sada jako daleko.

Poslednja izmena:
Što se SW i delova tiče, beše ona priča da su "kinezi" tu mnogo otvoreniji i raspoloženiji za saradnju od evropljana. SW na izvolte, delovi na Ali-ju...

Negde oko 11:50

Prica o Xiaomi proizvodjacu koji nije dostupan nigde u svetu osim u Kini.Ispraznila se startna baterija koja je zakljucala BMS,jer su pokusavali da je napune ili zamene sta vec.Kinez je bio zainteresovan da neko van Kine treba servis i zato su pomogli,a ince Xiaomi je kako i samo znamo vrhunska kompanija i svaka im cast da su proizveli odlicne automobile bez ikakvog prethodnog pedigrea.
Ovi kinezi koji su vec u EU polako pocinju da se kvare i ponasaju kao EU proizvodjaci,prvo jeftiniji pa onda isti pa na kraju ce biti skuplji od EU fabrika.

Poslednja izmena:
Kupci nisu savladali koliko ih automobil košta ni kad su konvencionalni automobili u pitanju, zašto bi iko očekivao da će to umeti da shvate sa EV ?

Da ne nabrajam konkretne primere kola koja se otkad znam za sebe kupuju samo malo jeftinija nova, ali se posle prodaju za pola cene auta (znate na koji koncern mislim) i opet takav kupac ponovi grešku. Ne zato što voli da za više para vozi gori auto, nego što jednostavno - ne zna.

Što se SW i delova tiče, beše ona priča da su "kinezi" tu mnogo otvoreniji i raspoloženiji za saradnju od evropljana. SW na izvolte, delovi na Ali-ju...

Negde oko 11:50

Priče sa delovima i Kinom su urbane legende uvek bile. Pitanje je upornosti i razumevanja sa njihovim načinom rada.
Radio sam sa njima 10 godine do 2020 i sve je uvek moglo da se reši. Primer hidromasažna kada prestala proizvodnja pre 7 godina, neki krimi džimi sa Voždovca došao da nas gepekuje sto nemamo deo. Komunikacija sa Kinezima odmah te olade ne prodajemo taj model 7 godina. Malo budeš uporan oni kontaktiraju proizvodjača elektronike i isporuče u predstavništvo te firme za koju sam radio ili u drugim slučajevima direktno pošalju. Deo posle 7 dana zamenjen čoveku.

Prica o Xiaomi proizvodjacu koji nije dostupan nigde u svetu osim u Kini.Ispraznila se startna baterija koja je zakljucala BMS,jer su pokusavali da je napune ili zamene sta vec.Kinez je bio zainteresovan da neko van Kine treba servis i zato su pomogli,a ince Xiaomi je kako i samo znamo vrhunska kompanija i svaka im cast da su proizveli odlicne automobile bez ikakvog prethodnog pedigrea.
Ovi kinezi koji su vec u EU polako pocinju da se kvare i ponasaju kao EU proizvodjaci,prvo jeftiniji pa onda isti pa na kraju ce biti skuplji od EU fabrika.
Šaomi realno nije proizvođač u klasičnom smislu kao što je npr BYD, Chery, Geely ili neki drugi tradicionalni evropski proizvođač. Oni kupuju gotova rešenja, razvijaju softver i rade optimizaciju. Mislim da Šaomi i nema želju da proizvodi vozila za široke narodne mase, već ciljaju više na performanse i limitirane serije.
Sa druge strane Huawei svoju tehnologiju gura kroz modele drugih proizvođača...

Odakle ti takve informacije.Oni su klasican proizvodjac samo bez prethodnog pedigrea.Imaju jako ozbiljnu fabriku.Okupili su injzinjere iz celog sveta,sve je njihov razvoj.
Giga kasting,Teslin izum pretocen kod njih,preko 700 robota,auto na svakih 70 sekundi silazi sa trake.Sledece godine dolaze u Evropu i ceo svet.
To sto je nemcima trebalo 50 godina ,oni su uradili za par godina, to je nesto sasvim drugo🙂.

Kinezi su bezobrazni sa jedne strane,a sa druge strane i nasi uvoznici nisu cvecke.

Prvo i najosnovnije pitanje je politika cena Evropa i ostatak sveta ,pa tako ispada da su kineska vozila svuda jeftina od Srbije koja i nema takse kao evropa.
Kinezi se ponasaju bahato,i tamo gde ima subvencija oni jednostavno dizu cene,direktno ili preko dilera.
Najbolje je bi bilo da subvencija nema,pa bi onda kinezi vodili sasvim drugu politiku cena.
Changan je dao 5.000 evra svoj popust ali je perfidno podigao cene za 1500 evra,kazem perfidno jer u drugim zemljama nema doplate za panoramu i kuku,i to samo za vozila koja su im u pristizanju.Cena koja nije povecana ,je ona za koj njihova subvencija ne važi.
Najbolje bi bilo da nema subvencija,da lepo kinezi prenosu rat cena iz kine malo kod nas,ili da se uvede pravicnija subvencija do odredjene vrednosti auta,licnih primanja ili jednostavno porez od 10% pa da nema birokratije.
Veliko je pitanje da li Changan S05 AWD vredi taj novac, a imace svakako veliki pad kao polovan,veci pad od na primer BYD Atto evo 3,koji je bolji automobil u svakom pogledu,a i oni su koliko vidim podigli cene.
Ako BYD zaista napravi po balkanu svoju mrežu ultra brzih punjača i predju na 2.0 baterije za sva vozila,kao i proizvodnja u EU,sa lagerom delova u EU,Changan tu nema sta da traži,pad cena polovnih ce biti ogroman, a nova im vise nece biti primamljiva kupcima.
Skažem se sa svime napisanim. Ja se nekako potajno ložim na taj Deepal S05 (trenutno vozim Karoq 1.6), ali mnogo je tu X faktora koje treba razmotriti.

Ono što znam jeste da bih ga kupovao minimum na period od 8+ godina (što bi bio prvi auto koji vozim toliko dugo), i što bih morao biti spreman da nakon tog perioda ne vredi skoro ništa (ili vredi nešto mizerno, tipa ispod 10k €). Moj Karoq trenutno gubi nekih stabilnih 1000€ godišnje na vrednosti.

Meni se isto dopada S05.Prvi sam ga maltene probao kod nas.Sve je kvalitetno,od boje ,zavrsne obrade,materijala.
Problem je samo cena ,ne moze on nikako u istu ravan sa BYD ATTO 3 Evo i ako su ista klasa,ali ipak je tu BYD tu malo bolje opremljeniji,optimizovaniji i sa podrškom Googla što puno znači, sa puno boljom podrskom u buducnosti.
S05 mora biti jeftiniji od ATT0 3 i to je cinjenica.To što Čangan misli o sebi,pa on je i napravio AVATR brend da demonstrira premijum kvalitet,e onda neka Dipala spusti malo na zemlju, a Miškoviću da krila pa na miru da se ovaj razmahne sa cenama i da nas ljubitelje S05 poštede malo🙂.

Poslednja izmena:
Skažem se sa svime napisanim. Ja se nekako potajno ložim na taj Deepal S05 (trenutno vozim Karoq 1.6), ali mnogo je tu X faktora koje treba razmotriti.

Ono što znam jeste da bih ga kupovao minimum na period od 8+ godina (što bi bio prvi auto koji vozim toliko dugo), i što bih morao biti spreman da nakon tog perioda ne vredi skoro ništa (ili vredi nešto mizerno, tipa ispod 10k €). Moj Karoq trenutno gubi nekih stabilnih 1000€ godišnje na vrednosti.
Kada kupiš nov auto po meni je logično da se vozi toliko. Ja trenutno vozim DS 5 već 12 godina i prešao sam skoro 300.000km. Planiram BYD Atto 3 Evo da vozim 10-ak godina. Ne vidim ni jedan razlog zašto to ne bih uradio. Po meni je suludo kupovati svakih par godina novi auto (mislim na auto kojem sam ja prvi vlasnik).

Ja sam po prirodi nestrpljiv čovek - prvi auto mi je bio nov auto iz salona, prodao ga nakon godinu i osam meseci 🙂.

Nazad
Vrh Dno