Bio sad početkom jula - Španija, Kosta Brava, mesto se zove Blanes, prelepo je, i nije skupo. Naizgled nepoznato mesto, ali to je odmah susedno mesto do Ljoret de Mar, na tipa sat vremena vožnje od Barselone. Meni na 300km od mesta gde živim u Francuskoj, zapičili kolima nas petoro, troje odraslih plus dva moja mališana. Probali smo nešto novo ovaj put zbog dece, i mogu reći da mi se dopalo, u pitanju je kamp, ali ne klasičnog tipa gde su obično karavani ili šatori, ovde su 95% mobilne kamping kućice različitih kvadratura. Jesam za avanturu, ali ne baš toliku da spavamo u šatoru, tako da smo uzeli trosobnu montažnu kućicu sa baštenskim dekingom i parking mestom odmah pored - klima unutra podrazumeva se, kuhinja i sve potrepštine da možeš i sam da spremaš jelo ako želiš. Zanimljivo iskustvo, živiš nešto kao ameri u onim njihovim trejler parkovima, ali možda ipak malo kulturnije 🙂 Ko su ti komšije - pa francuzi naravno, u 80% slučajeva, došli su u Španiju na odmor jer ih ne oderu sa cenama i neljubaznom uslugom gde god da se okreneš, kao u sopstvenoj državi.
Ogroman je kamp, tipa 100.000m2, porodično mesto kao što je očekivano, ima dosta sadržaja za mlađu decu, u smislu šarenolikih tipova bazena sa prskalicama, vodenim toboganima, vodopada i zezancija tog tipa sa vodom. Mada nije samo za decu, i za nas odrasle je bilo svašta nešto - recimo svaki glavni bazen je imao svoje "đakuzi" sekcije gde piče hidromasažni mlazovi pod vodom, i to ne neke blage varijante, već babluje baš onako muški i opušta, naravno u pitanju je ne vrela voda jer je sve to na otvorenom i već je pakao napolju - ovde se rashlađuješ 😎 Imali su naravno i odvojene outdoor đakuzi kade za tipa 5,6 ljudi max i to nikad nije bilo puno, zabranjen je deci ulaz i tu smo supruga i ja uživali s vremena na vreme. Kafići/barovi isto tu u sklopu gde su bazeni, možeš da ljuštiš pivo i da ti budu na oku deca koja se brčkaju - praktično.
Ležaljke naravno u sklopu cene smeštaja, ne plaćaš ništa u kampu dodatno, samo što se najbolja mesta u hladu (kojih svejedno ima dosta) brzo zauzmu izjutra, mada nije da ne možeš da ih nađeš iako okasniš, jer ljudi ne ostaju po ceo dan na jednoj bazen lokaciji. Imala je i druga lokacija sa bazenima u sklopu kampa sa drugačijim sadržajima pa se ljudi rotiraju, ili pak odu na plažu mora koja je odmah ispred kampa. Parkovi sa pentranjem i toboganima za decu, tereni za fudbal, košarku, tenis, stoni tenis, padel, šta god da voliš. Postoje saune, banje, masaže, vrući đakuziji ovaj put, teretane, sve što ti treba, sve da ne izlaziš van rezorta ako baš nećeš. Tim rečeno, imaš prodavnice u sklopu kampa, ali to je više za ispomoć, mi smo recimo išli kolima u Merkadonu koja je tu odmah na par minuta, pa pokupujemo svašta nešto da imamo za doručak, ili kad užinamo posle bazena - uglavnom kad nismo jeli u restoranima. Pešaka možeš da se vratiš kad god u toku noću - kolima samo do ponoći, kako bi se održao kućni red. Obilazili smo susedna mesta, tipa Tosa de Mar, baš lep gradić sa zanimljivom tvrđavom i fantastičnim pogledima odozgo. Naravno, Ljoret de Mar smo obišli, prošetali se, lepo je isto, one njihove ulice ako oćeš da šopinguješ gluposti, ali to je više mesto za mlade i provod, baš prošli uveče kada se studentarija spremala za diskoteke i kafiće - i to je onako, scena za videti, uglavnom ne idite tamo porodično 🙂
Blanes, tu gde nam je bio kamp je baš vrh gradić, pešaka laganice ga obilaziš, uz obalu šetalište, štandovi oni sa glupim privremenim tetovažama, crnci koji pletu kosu, magneti, suveniri, klasika. Ono što nije klasika je jedno lepo minijaturno polustrvce, stena ogromna na koju se penješ gore i imaš odličan pogled na plaže i grad. Čisto, uredno. Restorana uz obalu koliko oćeš, svi tipovi hrane, tradicionalna španska, i sve ostale kuhinje, pa biraj. U centru možeš da nabasaš na mesta gde bleje lokalci, pa ubodeš neki njihov specijalitet ili gricneš neki Tapas. Grad leži odmah uz jedno brdo, na kome je tvrđava koja se zove Castell de Sant Joan, i isto odozgo imaš odličan pogled, 180 metara je visoko, napravili smo grešku da se popnemo pešaka i dušu smo ispustili, a možeš i kolima da odeš na vrh, ali nije to taj doživljaj ipak kao peške gde zastaneš pa se diviš pejsažima, pogotovo zalazak kad smo mi išli. Sama plaža, onako, čisto je, ali nije onaj sitan pesak već krupniji, grubi, to bi bila možda i jedina zamerka, i što nije kao kod nas ovde na jugu Francuske, gde je plitko poprilično u daljinu, ovde ide duboko relativno naglo, nije za malu decu. Uglavnom, region Kosta Brava je fenomenalan, jeste previše daleko da zapičite iz Srbije kolima, ali avionom do Barse, pa odatle vozom ili busom, što da ne, tako nije daleko i preporučujem ako tražite neko nestandardno letovanje umesto lokacija tipa Grčka, Turska, Egipat, Hrvatska, itd, itd.
P.S. Bili smo poslednji dan i do Barselone pre povratka kući, to je grad koji me oduševljava uvek, bio sam pet puta i uvek ću voleti tu energiju kad je posetim, jeste pretrpan i pun turista, ali ima nešto specijalno, neobjašnjivo, rekoh, ta neka energija. Nije ni toliko lepo koliko je generalno interesantno mesto - La Rambla, Barseloneta plaža, Sagrada koju su skoro pa završili, Gaudijev park, ma brdo zanimljive arhitekture i spomenika, prava uživancija. Eto, da ne dužim, ionako sam se raspisao, uglavnom Španija - thumbs up👍