Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Elaborate please.
Ja još nisam načisto sa izborom. Ja bih manual, ali lenjivac u meni vuče na automatik.

1000031041.webp
1000031040.webp
Upravo ga probah. Odličan,puca od kreme i od slasti.
***...ja sam zapravo odlepio za single originom,nema vise nazad na bilo kakav blend....🙂

@obris kako da zna ako ne počne?

@Recoba20
Ako insistiraš. Možda te pogura u pravom smeru.

Lenjost, ljudima je teško jedno, teško drugo, mindset postaje takav da ćeš sve teže da se pokreneš na nešto toliko jednostavno, toliko mala intelektualna i vremenska investicija, kao što je spremanje kafe. Ne bilo kakve kafe, već izvorno dobre, uz slobodu da je dodatno prilagodiš - sebi. Kapsule su skupe, automatik takođe, manuelni aparat i mlin, mogu, a ne moraju. Vreme spremanja je kratko, da kažem između 2 i 5 minuta. Investicija je između jeftino i razumno skupo (u novcu), za napitak koji je efektan, ukusan, da kažemo i u koliko tolikoj kontroli šta od supstanci unosiš u sebe (automatik se ovde takođe uklapa).

Sa pravim stanjem svesti u pitanju je nešto i poprilično zanimljivo, tema za razgovor (kao što vidiš), neophodan trenutak prekida svih obaveza i pritisaka na aktivnost koja ti sklanja malo u stranu obaveze, na kratko, i aktivira delove svesti koje ljudi zaborave danima, a neophodni su svakodnevno da se pomalo pokreću. Paket takvih sitnica i stvara se drugo neko, zdravije stanje svesti.

Cela ideja pozitivne životne filozofije je da konstantno ideš ka sve boljem i zdravijem mestu u svakom pogledu, a ne obrnuto, što je danas postao mejnstrim. Kafa na dugme, Glovo, prodavnica daleko, a i kad uđeš u nju kupiš sve pogrešno, auto mora biti povišen, jer leđa, iako si tek na tridesetak godina, ne možeš da potrčiš, kad si poslednji put šrafio točak, sve te smara, sem da dumskroluješ. Mali korak aktivne negacije da ne stariš kao svi matorci unaokolo, tužno i bespomoćno.

@obris kako da zna ako ne počne?

@Recoba20
Ako insistiraš. Možda te pogura u pravom smeru.

Lenjost, ljudima je teško jedno, teško drugo, mindset postaje takav da ćeš sve teže da se pokreneš na nešto toliko jednostavno, toliko mala intelektualna i vremenska investicija, kao što je spremanje kafe. Ne bilo kakve kafe, već izvorno dobre, uz slobodu da je dodatno prilagodiš - sebi. Kapsule su skupe, automatik takođe, manuelni aparat i mlin, mogu, a ne moraju. Vreme spremanja je kratko, da kažem između 2 i 5 minuta. Investicija je između jeftino i razumno skupo (u novcu), za napitak koji je efektan, ukusan, da kažemo i u koliko tolikoj kontroli šta od supstanci unosiš u sebe (automatik se ovde takođe uklapa).

Sa pravim stanjem svesti u pitanju je nešto i poprilično zanimljivo, tema za razgovor (kao što vidiš), neophodan trenutak prekida svih obaveza i pritisaka na aktivnost koja ti sklanja malo u stranu obaveze, na kratko, i aktivira delove svesti koje ljudi zaborave danima, a neophodni su svakodnevno da se pomalo pokreću. Paket takvih sitnica i stvara se drugo neko, zdravije stanje svesti.

Cela ideja pozitivne životne filozofije je da konstantno ideš ka sve boljem i zdravijem mestu u svakom pogledu, a ne obrnuto, što je danas postao mejnstrim. Kafa na dugme, Glovo, prodavnica daleko, a i kad uđeš u nju kupiš sve pogrešno, auto mora biti povišen, jer leđa, iako si tek na tridesetak godina, ne možeš da potrčiš, kad si poslednji put šrafio točak, sve te smara, sem da dumskroluješ. Mali korak aktivne negacije da ne stariš kao svi matorci unaokolo, tužno i bespomoćno.
Amin!

Nađoh neku Indiu iz Cafe & Factory koja mi stoji od aprila. Prva kafa iz CF koja mi se svidela, a sve sam omašio što se tiče pripreme.

Vredi li čemu ovo iz Lidla? Smešna cena.

Prilozi

• IMG_5844.webp
    IMG_5844.webp
    95.9 KB · Pregleda: 62
Ja sam to menjao na mom DC aparatu.

Ako mi veruješ, iz ove perspektive, žali bože para na to sr.

Isto kao i nespreso, pa i većina automatika, usmerava čoveka ka suštinski pogrešnom mindset (stajem ovde, ako neko želi mogu da elaboriram).

Meni kad je crko DC (propišao na sve strane) izučio sam moka pot, koji je u principu bolji od bilo koje kapsule sa Lavacom sa pijace, a sa dobrom kafom neuporedivo bolji.

Sad sam dobio na poklon neki kamperski pourover set i dobru kafu za test, pa kapsule taj rezultat mogu samo da sanjaju.
meni je dolce gusto radio godinama i dalje radi doduse "mini me" ne "picolo" a cistio sam ga sredstvom za kamenac redovno na svaki 6mjeseci
aliiii imas raznih proizvodjaca ja kad sam kupio sebi mini me italijanski crveno kablo posle odem kupim mojima isti mini me ono "made in makedonija" crno kablo predostavljam i drugi kvalitet a cijena ista

Burbon vanila klasicni americki fazon mirise na kilometar, ne svidja mi se nikako, ima ukus starbaks kafe sa 5 slatkih preliva

Ovo je druga prica fuka tropsko voce i lime, ekstra kafa, doduse kilo 100 evrica

1000031079.webp

Sad sam zaokružio opremu 🙂 btw,koji grind size ide? Ako sam dobro skapirao,nešto malo krupnije nego za klasičan espresso?

Poslednja izmena:
Ukrupni da se ne muči, nema tu nekog pritiska sem onaj vazduh između klipa i paka koji gura vodu. Zamuti prvo malo da voda uzme šta treba iz kafe, pa onda stiskaj, ne žuri. To se lagano sprema, sa uživanjem.

Dobih neki vaučer za Shoppster pa planiram da kupim Dedicu EC685. Već neko vreme čitam temu i vidim da je dobra kupovina generalno, uz neke modifikacije. Dve godine sam imao Gorenje aparat od 10k dinara koji mi je skroz ok poslužio za pijačnu Lavacu s mlekom, sad bih da se to malo unapredi (sa akcentom na MALO), ne planiram da ulazim u skupe end game akcije sa espresom za sada, verovatno ikada.

Ono što me zanima (pored mlina koji se podrazumeva) je šta će mi u startu trebati da dokupim uz Dedicu? Rekao bih da je nastavak za steam wand neophodan? Pogotovo pošto bih ga koristio za svaku kafu, na Ali/Temu vidim da generalno ima dva različita principa nastavka za neke smešne pare ispod 1000 dinara, koji preporučujete? Već imam dobar tamper 51mm kao i puck screens, kakva je situacija sa nonpressurized portafilterom, koji da gledam?

Ako postoji još nešto što bi mi trebalo za početak, biću zahvalan na savetima i linkovima 🙂

Pa sam kaže da je lenj.
Ako je uživanje u kafi jače od lenjosti, pobedio je.
Lenj sam ujutro radnim danima kad se probudim i spremam za posao. Tada bih najradije da me neko teleportuje iz kreveta u lab i sama opcija da samo postavim šolju i pritisnem dugme me vuče ka automatiku. Vikendom je skroz druga priča. Tada spremam sebi moku, a radnim danima pijem instant kafu pre posla. Na poslu popijem još jednu bljuzgu iz Philips Senseo i to je to što se tiče dnevnog unosa kafe. Cilj mi je da se maknem od instant kafa zato i gledam da uzmem mašinu.

Ja ovih dana ustajem u 6:00h,i onako bunovan,pre posla,spremam french press 🙂 i to samo zato da ne bih pio bljuzgu na poslu. Znaš kako se lepo razbudiš dok vrtiš ručni mlin onako sabajle 🙂

Ja radim od 8, a ustanem u 6:15 i nije mi uopšte teško da napravim dobar cappuccino, nekad i dva napravim ako ne razvucem ovaj prvi. Inače do posla mi treba 15 minuta.

Pošto sa Dedocom pravim očajni kafu, naručih bezpritisnu čašicu (filter) sa Temua, 51mm. Da bih je ubacio morao sam da izvidam i izvadim plastični umetak iz ručice. Interesuje me trebaju li mi papirni filteri preko kafe, i ako trebaju gdje da ih naručim i postoje li neki univerzalni?

Ne treba ti papirni filter.

Ja spremam kafu u kuhinji u okviru dnevne sobe, rano ujutru, zatvorim deci vrata od njihovih soba. Njima ne smeta. Mlin je relativno glasan, Bambino je vrlo tih.

Odustao sam od hibrew g5, nema šanse da ga dopremim do kuće za ispod 150-160e,pa sam poručio avx/shardor cg301, trebalo bi da je za klasu bolji od hibrew. Ravni noževi 64mm jedino što je malo veći pa će žena da se malo buni 🤣

Odustao sam od hibrew g5, nema šanse da ga dopremim do kuće za ispod 150-160e,pa sam poručio avx/shardor cg301, trebalo bi da je za klasu bolji od hibrew. Ravni noževi 64mm jedino što je malo veći pa će žena da se malo buni 🤣
Ja ga koristim vec nekoliko meseci, odlican mlin.

Nazad
Vrh Dno