Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

Buildovao sam Lineage 22.2 (A15) ROM sa microG podrškom pa ću baš probati kako se ponašaju Yettel, Raif, G_Wallet i RaiPay app u tom okruženju...

Pisao sam im konačno na čet i kažu da je jedini način ručno dodavanje kartice. To, naravno, zahteva poziv kontakt centru, koji radi od 9h do 19h. Probao sam usput da dodam ručno karticu, pa je izbrišem (nekonfigurisanu), u nadi da će to možda resetovati podatak da je tokenizovana na uređaju, ali ne, dugmeta nema i verovatno se nikad ne bi ni vratilo. Pa imajte to u vidu.

Stigo mi je onaj mejl ako potrosim 30.000 kes bek 3000, e sad ja sam prebacio i pise mi da kliknem predji na bank max, pa jel ja moram da kliknem da predjem da bih dobio kes bek ili mogu da ostanem na lajtu? Zna li neko posto bih izbegao da prelazim na bank max.

Dobićeš, nisi u obavezi da prelaziš, to svima u aplikaciji piše.

Samo da su azurirali yettel sve uslove u aplikaciji sve bi bilo jasno. Ovako mi stoji da ne ispunjavam uslove i da program nije aktivan, iako jeste + progress bar na vrhu za dodatnu konfuziju.
9 dana nakon što sam otvorio max račun i navodno aktivirao besplatno održavanje.
Ovi ne znaju gde im je glava

Prilozi

• IMG_0892.webp
    IMG_0892.webp
    84.2 KB · Pregleda: 92
Pisao sam im konačno na čet i kažu da je jedini način ručno dodavanje kartice.
Epilog priče, naravno da ekipa sa četa nije bila u pravu, tj. biće da je odgovor bio improvizovan. Situacija je sledeća. To što je dugme naizgled jednokratno je feature, ipak nije bug. Namenski im ostaju evidentirani tokenizovani uređaji, čak i ako klijent izbriše token. To njima iz nekog razloga nije stvarno instant brisanje tokena (dok u Aiku recimo znam da jeste), samo deaktivacija. Otud dugme i ostaje, makar neko vreme. Ukoliko želite stvarno da obrišete token odmah, morate pozvati kontakt centar (opcija 4 se bavi upravo tokenima) i uradiće vam to.

E, sad, neaktivni tokeni se eventualno skroz brišu, ali nisam uspeo da od agentkinje saznam kad tačno. Nije baš bila saradljiva, kontam da sam joj bio sumnjiv što se raspitujem, hahah. Naravno da me je pitala sve moguće podatke i bezbednosna pitanja. 🤣 Ali zašto to tvrdim, pa zato što mi je nabrojala postojeće tokene i tu su bila samo dva (rekoh da ne koristim karticu onlajn), oba deaktivirana: sa prethodnog telefona (namerno deaktiviran) i sa novog telefona (slučajno deaktiviran). Potvrdio sam da oba može/treba da obriše, a nije videla token sa još starijeg telefona, deaktiviran u januaru, što znači da se eventualno taj token sam obrisao. E sad, da li je to mesec dana ili koliko već, nažalost nisam saznao.

Bilo kako bilo, suština je da mi je njeno ručno brisanje vratilo dugme za automatsko dodavanje kartice u novčanik, pa se priča srećno završila. I ona mi je potvrdila da odmah vidi da sam uspešno dodao karticu, tako da je lepo znati da imaju detaljnu i uživo dostupnu evidenciju. Navela mi je još neke detalje o uređajima, poput korisnički odabranog imena, čak i to vide. Pa da znate da znaju kako ste ga nazvali, tj. imajte to u vidu ako je nešto ludo. Meni je prethodni telefon imao foraško ime (ništa neprikladno, samo ime koje očigledno nije moje, što bi se moglo pogrešno shvatiti), pa me je pitala da li je uopšte bio moj i podsetila me na to da nije dozvoljeno dodavanje tokena na uređaje koje ne koristim.

Da li je neko skoro menjao mastercard (zmaena za novu, zbog bezbednosnog problema), koliko se ceka da stigne fizicka postom?

Menjao ja, cekao oko mesec dana fizicku, za to vreme koristio digitalnu. @mrmilos

To je odlicna opcija i ja sam je dodao u google pay, pitam zbog online placanja kada trazi unos broja kartice i google play store... @Mikec hvala za info svakako...

Da li je neko skoro menjao mastercard (zmaena za novu, zbog bezbednosnog problema), koliko se ceka da stigne fizicka postom?
koji bezbednosni problem si imao?
Meni je pre par dana neko smako 240eur. Ništa 2fa, u podršci mi kažu da je to opciono za trgovce. Sada se ispostavlja da regularni trgovci koje ja koristim mene maltretiraju sa 2fa, a prevaranti to samo zaobiđu.

Poslao reklamaciju i sada se čeka nešto, zvanični rok je 15 dana jer eto tako im se može po zakonu. Na svu sreću, ne zavisi samo od yebtela nego žalba ide prema mastercard pa se nadam da zapravo nešto može da se uradi.
Kartica je blokirana i sada čekam novu.

I umesto da mi puze pod nogama što mi se desila neprijatnost da mi neko očisti račun i da mi odmah besplatno daju novu karticu, oni so na ranu, to je još 500rsd za novu karticu koju ću još da čekam ko zna koliko. Nisu to nikakve pare i totalno me nije briga, nego tako nonšalatno reaguju na nečiju muku, koga je briga što možda sada nemam za kiriju i račune.

Menjao sam nedavno jer su me obavestili iz hotela da im je doslo do "curenja" podataka.
Tacno 3 nedelje cekao na novu, tj stigao mi je mail posle 21dan da je kartica izradjena i poslata, sledeceg radnog dana stigla je u sanduce.

koji bezbednosni problem si imao?
Meni je pre par dana neko smako 240eur. Ništa 2fa, u podršci mi kažu da je to opciono za trgovce. Sada se ispostavlja da regularni trgovci koje ja koristim mene maltretiraju sa 2fa, a prevaranti to samo zaobiđu.

Poslao reklamaciju i sada se čeka nešto, zvanični rok je 15 dana jer eto tako im se može po zakonu. Na svu sreću, ne zavisi samo od yebtela nego žalba ide prema mastercard pa se nadam da zapravo nešto može da se uradi.
Kartica je blokirana i sada čekam novu.

I umesto da mi puze pod nogama što mi se desila neprijatnost da mi neko očisti račun i da mi odmah besplatno daju novu karticu, oni so na ranu, to je još 500rsd za novu karticu koju ću još da čekam ko zna koliko. Nisu to nikakve pare i totalno me nije briga, nego tako nonšalatno reaguju na nečiju muku, koga je briga što možda sada nemam za kiriju i račune.
Kada tvoja kartica poseduje 2FA, a šteta ti je načinjena kroz primaoca koji ga nema, gotovo sigurno dobijaš novac nazad. Kod mene je trajalo nekoliko dana od podnošenja reklamacije (Intesa). Doduše, u mom slučaju je bot probao tri transakcije u pet sekundi dok nije potrefio maks dozvoljenu transakciju (limit je bio 3.000 dinara za online plaćanje, skinuo mi 28USD), pa je bilo jasno da je mašina koristila karticu, ne čovek.

meni je bio charge ka walmart.com od 0.00$(wtf) i to je to. zovu me da je sumnjiva transakcija, ja reko blokirajte i izdajte novu za 500rsd sta sad. oni blokiraju ja dobijem novu, sve ok. posle par meseci charge na staru karticu(neki auto renew) koja je blokirana. Ja posaljem mejl, reko kako to, oni posle 7 dana odgovaraju da iako je blokirana kartica, da oni salju trgovcu azuriranu karticu (kako da ne...). kakva nebuloza, ko im sve radi tamo, pa koja je poenta blokiranja, sta, obavesticete scammera s podacima nove kartice?
napominjem da staru karticu ne vidim u app, i chargovi stvarno ne prolaze

meni je bio charge ka walmart.com od 0.00$(wtf) i to je to. zovu me da je sumnjiva transakcija, ja reko blokirajte i izdajte novu za 500rsd sta sad. oni blokiraju ja dobijem novu, sve ok. posle par meseci charge na staru karticu(neki auto renew) koja je blokirana. Ja posaljem mejl, reko kako to, oni posle 7 dana odgovaraju da iako je blokirana kartica, da oni salju trgovcu azuriranu karticu (kako da ne...). kakva nebuloza, ko im sve radi tamo, pa koja je poenta blokiranja, sta, obavesticete scammera s podacima nove kartice?
napominjem da staru karticu ne vidim u app, i chargovi stvarno ne prolaze
Da azuriraju karticu kada stara istekne ili se ugasi to rade npr netflix/walmart.

Možeš pronaći to na internetu kako to funkcioniše.

pitam zbog online placanja kada trazi unos broja kartice i google play store
Pa ni za to ti ne treba fizička, podaci se nalaze u aplikaciji. Svakako, jeste mesec dana rok, a mojoj okolini i dalje po pravilu stižu za dve-tri nedelje.

I umesto da mi puze pod nogama što mi se desila neprijatnost
Fini su inače kada znaju da je reč o prevari, a često tad i oni sami zovu, obaveštavaju, storniraju i slično. Kod tebe im iz nekog razloga nije očigledno, čim ne ide glatko.

da oni salju trgovcu azuriranu karticu (kako da ne...). kakva nebuloza
Upravo se o tome piše i na temi o Raiffeisenu, a pominjalo se i ranije. To je regularna procedura koju propisuju kartičarske kuće, ali u tvom kontekstu je stvarno ispalo nebulozno. Ipak, odnosi se samo na tokene, ne na sva plaćanja. S tim u vezi, potrebno je blokirati/obrisati upravo taj token, ne karticu. To može da ti uradi kontakt centar, opcija 4.

Šta bih sve izgubio prelaskom sa MAX na Lite račun? Znam da mogu da zadržim Master karticu a šta bi se desilo sa kreditnom?
2. Da li i dalje mogu da plaćam račune na klik i ostala plaćanja preko mbankinga i to bez nadoknade?
3. Šta se dešava sa štednim računima (po viđnju i oročeni)?

Svakako baci pogled na tarifnik, a glavne stvari su navedene i u aplikaciji. Uđeš na promenu paketa, ali ne izvršiš je, samo razgledaš, što bi se reklo. Što se tiče konkretnih pitanja...

Šta bih sve izgubio prelaskom sa MAX na Lite račun?
Pouzdano bi izgubio besplatne eksterne (ka drugim bankama) instant transakcije u dinarskom platnom prometu. Nakon promene paketa bi ti koštale 50 dinara po plaćanju, što je otprilike najveća naknada tog tipa na tržištu. Izgubio bi i besplatno podizanje gotovine Dinom na tuđim bankomatima, to bi ti nadalje bilo 2% (min 300 RSD) po podizanju.

Za debitnu Mastercard je nejasna situacija, pa pozivam nekoga ako je probao da javi. Zašto kažem tako, pa prelaskom se garantuje sledeće:
U slučaju zadržavanja i korišćenja prethodno izdate MasterCard debitne kartice, prilikom prelaska sa Bank Max ili Bank Start paketa, na Bank Lite paket ili Platni račun sa osnovnim uslugama, obračunavaju se i naplaćuju naknade ove kartice u skladu sa tarifom naknada koja važi za Bank Max paket.
Ovo smo mnogo puta pominjali, ali fokus je uvek bio na besplatnom plaćanju u inostranstvu. To ti garantovano ostaje i nadalje, ali mi je sumnjiva stvar sa podizanjem novca na tuđim bankomatima. Ako bismo doslovno tumačili prethodnu napomenu, i za to nastavlja da važi da je bez naknade. Ali baš ne verujem da im je to zamisao. Svakako, ko bi probao, imao bi osnov za žalbu ako bi mu bilo naplaćeno, ali mutno je baš, pa na tvom mestu najradnije ne bih testirao te granice, iako jesam svojevremeno razmišljao o ovoj napomeni.

Edit: zaboravih, a važno je, izgubio bi besplatne devizne partije, EUR i USD. Ukoliko se koriste u toku meseca ili na njima ima pozitivan saldo, održavanje je 50 dinara po partiji.

Znam da mogu da zadržim Master karticu a šta bi se desilo sa kreditnom?
Kreditna je nezavisna, ostaje ti do daljnjeg, a takođe je bez naknade. Ranije je bila strogo za klijente koji imaju Bank MAX i primaju zaradu na taj račun, a od prošle godine je za sve. Ipak, tu već gubiš besplatna plaćanja u inostranstvu, i za njih bi nadalje imao naknadu 1,5%. I to je propisano linkovanim tarifnikom, oslobođen je samo MAX, a sve ostalo je isto.

Da li i dalje mogu da plaćam račune na klik i ostala plaćanja preko mbankinga i to bez nadoknade?
Računi na klik su svima bez naknade, kao i interne transakcije (unutar banke, dakle na sve račune koji počinju sa 115, uključujući tvoje štedne i slično), a eskterne instant (i kliring, naravno) biće skupih 50 dinara, kako sam već napomenuo. RTGS plaćanja, a to su ona preko 300k, ostaju nepromenjena, na oba paketa su skupa: 0,2% (max 3k RSD).

Šta se dešava sa štednim računima (po viđnju i oročeni)?
Nemaju nikakve veze sa paketom, ništa se tu ne menja. To jest, uslov za štednju je da imaš kakav god paket, nema štednje bez toga, ali osobine (kamata i tako to) iste su za sve.

Poslednja izmena:
Ja sam prilično siguran da je samo na MAX paketu dizanje novca na drugim bankomatima bez naknade, nebitno da li je dina ili master. To znam jer sam zbog toga i ušao u priču najviše, pošto u naselju nemam raiff bankomat već svaki put idem do grada. Lite paket to nema, kad sam sa lite posle par dana prelazio na MAX službenica mi je to naglasila kao prednost, a trebalo bi i da piše na sajtu. 99% sam siguran da će izgubiti tu beneficiju ako se vrati na lite.

Lite paket zvanično ni nema Mastercard, ni na poseban zahtev, u tome je fora, ali neće ti je otkazati ako se vratiš na Lite. Ovde je ključ u tome što naglašavaju sledeće kod prelaska: obračunavaju se i naplaćuju naknade ove kartice u skladu sa tarifom naknada koja važi za Bank Max paket. To provereno važi za plaćanje u inostranstvu, nema naknade, pa ne vidim razlog da ne važi i za podizanje novca na tuđim bankomatima. Kao što rekoh, ne verujem da im je to bio cilj, jer je previše darežljivo, ali ovako kako su napisali, čist je argument za prigovor ako bi naplatili podizanje. Na sajtu je i plaćanje u inostranstvu bez naknade naglašeno kao prednost paketa, to stoji, ali eto, pošto je vezano za karticu, važi i za Lite nakon spuštanja.

Eto, dosad niko nije potvrdio niti porekao, i stvarno je sumnjivo da im je to bila zamisao, budući da je baš darežljivo, ali napisali su šta su napisali, tako da postoji jasan osnov za prigovor ako pođe po zlu. Kažu, dakle, da se kod te kartice gleda tarifa naknada za Bank MAX, a to je Bez naknade za odgovarajući tarifni stav Isplata gotovine na bankomatu drugih domaćih banaka u zemlji korišćenjem Mastercard debitne kartice. On ionako za Lite ne postoji, iz očiglednih razloga, pa u tarifniku piše Usluga nije dostupna u okviru ovog platnog računa. S tim u vezi, njima bi najčistije bilo ta takve transakcije prosto odbijaju, ali isto piše za plaćanje u inostrastvu, a za to provereno znamo da niti odbijaju niti naplaćuju dodatno.

Bilo bi dobro kad bi neko proverio da li naplacuju proviziju ako sa Mastercard naplacuju proviziju ako imas Lite racun

oni su poludeli, vec par nedelja me zovu svaki drugi treci dan... kreditna kartica, dozvoljeni minus, povoljni krediti... kao trenirani majmuni...

Vau!
Znači ja koji sam na Lajtu, a ostao mi je MC mogu da dižem bez provizije na tuđim bankomatima!?
Pa najbolje da isprobaš jednu transakciju i provjeriš, ali naravno da budeš spreman da izgubiš 200-300 dinara za slučaj da provizija postoji.
E sad, lako je meni savjetovati kad je gubitak tuđi, tj. tvoj... Ali vjerujem da bi mnogi bili zahvalni da dobiju info iz prve ruke.

Nisam ni ja probao to posto sam mislio da ce mi skine proviziju, jedino sto sam primetio da otkad sam na lajtu naplacuje 50 din placanje racuna.

Pozdrav svima

Zanima me samo par odgovora,ako moze pomoc.
Citam iskustva iz Yetel banke i iskreno ovo sto pisete su za mene svemirski brodovi.
Zatvaram racun u Raiffeisen zbog nekih stvari i Yetel mi izgledao ok.
Meni samo treba kartica visa ili debitna,kako je ko zove.
Napunim sa malo dinara za par racuna u Srbiji i evre za kupovinu necega preko interneta(avio karte,hoteli,prevoz,narocito za Kinu i wechat)
Citam da je podizanje sa automata bilo kog besplatno u Srbiji.
Mene samo zanima u principu da je dopunim jednom u par meseci,dinare i evre i dolare na automatu i to je to,nista vise.
Dal je paket max ili lite,nebitno mi,tj dal mi skine 500 din mesecno ili ne.
To je to u najkrecem,nadam se da za sve ovo rade savrseno.

lite nemas mc i diznjena bankomatima drugim, max imas al da odrzavanje je 595

Nazad
Vrh Dno