Šta je novo?

Quadcopteri (dronovi) za snimanje iz vazduha

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Slash Vidim da ljudi i po fb grupama pišu isto.... Izgleda da nam ubijaju hobi, a baš sam se zagrejao za Lito.....

Mislim, o5 nije ni tih 120m malo.....

Is it just me ili je DJI ograničio C0 dronove na 120m visine i u Srbiji (van EU)?
U subotu sam leteo preko 320 metara visine sa Lito 1..........nisam apdejtovao od kupovine krajem maja pocetkom juna mozda zato
Nego recite kakav to novi zakon o dronovima spominjete, ne nalazim nista na google osim da ce policija da snima saobracajne prekrsaje dronovima

Poslednja izmena:
Izgleda da je to to...

Bilo jutros nesto na TV.Nisam mogao da saslusam sve ,od kolega.Ako neko zna nesto ,neka kaze.

Verovatno će u nekom trenutku da uvedu da svaki dron mora da ima uređaj za emitovanje podataka (registracija, vlasnik...)

U subotu sam leteo preko 320 metara visine sa Lito 1..........nisam apdejtovao od kupovine krajem maja pocetkom juna mozda zato
Nego recite kakav to novi zakon o dronovima spominjete, ne nalazim nista na google osim da ce policija da snima saobracajne prekrsaje dronovima
Verovatno će nakon update-a sledećeg da ograniče dron na 120m i to je to. Čini mi se da je i C1 kategorija takođe ograničena na 120m sudeći po podacima sa EASA sajta... Tako da ne pomaže ni kupiti veći dron.

Verovatno će nakon update-a sledećeg da ograniče dron na 120m i to je to. Čini mi se da je i C1 kategorija takođe ograničena na 120m sudeći po podacima sa EASA sajta... Tako da ne pomaže ni kupiti veći dron.
Jednostavno resenje je ne apdajtovati nikad. Ionako se ne dobija nista ili jako malo. Apdejtovao sam ja moj prethodni dron i nista opipljivo nisam dobijao.

Prisiliće nas već nekako, a može i dron da otkaže, pa se onda na novom dobije ograničenje.

Realno, daj Bože, da letenje ostane moguće po nekim realnim uslovima. U Kini su već uveli zabranu prodaje, kako sam čuo.

Postoji plaćeni "aftermarket" softver, instalira se na RC/RC2 kontroler i otključano je.

Znači nije beznadežna situacija.
Nemam dron, samo me zanima, jer je sve počelo da se zaključava, ograničava, mesečne pretplate i sl.

Ja sam jos pre jedno dve godine platio 50e za neki softver za svoj DJI FPV da radi na FCC i nema nikakva ogranicenja.
Prosli mesec sam hakovao svoje DJI goggles v3 da rade na FCC.
Mislim da ce uvek moci da se "hakuje" jer nije ni DJI-u bas u korist da ogranicava korisnike ali ce morati barem pokusati zbog regulativa i zakona.
Pogledajte samo taj hak za DJI goggles 3 kako funkcionise, napravis prazan fajl na kompu, nazoves ga nekim random imenom(zaboravih sad kako se zove) i prebacis na sd karticu koju stavis u naocare i eto imas FCC 😀

Ako neko bude čačkao neki dron (RC kontroler) sa time, slobodno neka šeruje ovde iskustva 🙂

Suštinski dosta su ograničeni DJI dronovi kroz softver zbog ludaka koji su ugrožavali avio saobraćaj ili nešto drugo kao i rata u Ukrajni.

Hack radi za otključavanje FCC i 500m limita visine, isprobano danas 🙂

Jel potrebno uopste kupovati drone-hacks/drone-tweaks aplikaciju ako se odradi hack sa tim praznim fajlom? Avata 2 + Goggles 3 combo.

"While the ham file hack doesn’t unlock additional channels as it used to in the original Avata and Goggles 2, it does enhance RF output power, allowing the drone to operate in what appears to be an FCC RF power mode. This hack also unlocks the speed limitations in the EU."

Dakle radi donekle na Avati ali
  • Ne skida 500m altitude limit.
  • Ne skida max distance limit.
  • Ne dira NFZ/GEO zone.
  • Ne omogućava firmware downgrade

Za to bi morao da platis drone hacks.
Ja sam hak sa fajlom radio na goggles 3 zbog mog nazgula i iskreno, razlika izmedju fcc i ce je ogromna. Tamo gde mi je CE padao na 20-30 Mbps, FCC drzi 60Mbps.

Jel ima ovde vlasnika Lito serije ?
Istražio sam celu ponudu DJi-a i izbor sveo na Lito X1 ili Mini 4 Pro. Razlika u ceni je ogeomna u korist Mini 4 Pro što meni i nije baš jasno iskreno....

Trenutno mogu da nabavim Lito X1 FMC+ za 649 € , ali se malo zbog ovih ograničenja najavljenih, primenjenih i neprimenjenih razmišljam da li uopšte ulagati u ovaj hobi....

Ovako nekako ja gledam ponudu ovih " standardnih " dronova ( exluding FPV ) :

• Entry level model -> Neo 2
  • Best buy model -> Lito
  • Enthusiast model -> Mini 4 ( 5 ) Pro
  • Advanced model -> Air 3
  • Money maker model -> Mavic 3 Pro

Voljan sam da čujem i tuđa mišljenja 😊

Kupi za pocetak jeftiniji neki-koristi ga godinu dana da vidis dal je za tebe to dal ti se svidja, nemoj odmah 650 eura ili ne daj boze vise da das ako si zabrinut za stvari koje si naveo. Uzmi Lito 1 za 40.000 pa ga prodaj kad budes smatrao da si ga prevazisao.

Ja kao vlasnik Neo 1 i Neo 2 mogu da ocenim pozitivno oba.
Dji Lito deluje ok.Meni vise odgovara kavezni dron,uzlece i slece iz ruke.I malo manjih dimenzija.

@John Cena Ne bi mi ovo bio prvi dron nego prvi DJI i leteo bih ponovo posle duže pauze....

Mislim da ću se teško odlučiti za kupovinu nečega za šta u startu znam da za ne preveliku razliku postoji nešto osetno bolje.

Više se " plašim " ovih novih ograničenja , uredbi i odredbi.....

Čini mi se da sam kačio ovde video od Captain Drone gde kaže da je kompletno stakla prodaja u Kini i da će kad krene ponovo verovatno svi morati da imaju remote ID... doduše, prošlo je dva meseca, nisam ispratio da li je nešto promenjeno.

Remote ID (daljinska identifikacija) za dronove je obavezna u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), svim državama članicama Evropske unije (EU), kao i u Velikoj Britaniji i Japanu. [1, 2, 3]
Pravila se razlikuju u zavisnosti od težine drona i kategorije leta, a u nastavku je detaljan pregled po regionima:

Evropska unija (EU) i EASA zona
U zemljama EU, kao i u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, Remote ID (tačnije Direct Remote ID) je obavezan: [1]
  • Za koje dronove: Za sve dronove sa zvaničnom oznakom klase C1, C2, C3, C5 i C6 koji lete u "Otvorenoj" (Open) kategoriji, kao i za sve operacije u "Posebnoj" (Specific) kategoriji. [1]
  • Izuzeci: Dronovi lakši od 250 grama koji imaju oznaku klase C0 (poput DJI Mini serije) oslobođeni su ove obaveze. Takođe, izuzeti su privatno sastavljeni dronovi i modeli bez oznake klase koji lete u podkategoriji A3. [1, 2]

Nazad
Vrh Dno