Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Onako odokativno, ja bih rekao da u Evropi nema više od 20% ljudi kojima se EV isplati više, ako to uključuje uslove za punjenjenje kod kuće, da je to jedini auto i dovoljno veliku godišnju kilometražu.
Eh nazalost, silno gresis.

Uzmimo za primer Nemacku, koja je i najvece trziste u evropi. Cena na Ionity punjacima iznosi 0.41 eura po kw. Ako racunamo prosecnu potrosnju od 18kwh/100km, u nekom mesovitom grad/auto put rezimu, cak i ukoliko nemas kucni punjac, znaci da se dopunjavas samo na brzim punjacima, 100 kilometara bi te kostalo:

18kw x 0.41€ = 7,38€

Trenutno u Nemackoj dizel kosta 2,10€, ali hajde da ga racunamo po 1,80€ sa prosecnom potrosnjom od 7l/100km (mesovita voznja).

7 x 1,80€ = 12,60€

Znaci bukvalno sam uzeo najbolji moguci scenario za dizel, i najgori za EV (bez kucnog punjaca), pa pogledaj kolika je razlika!
A gde su ustede na servisima, gde su subvencije za ev, i ko zna sta jos...

U razvijenim zapadnim zemljama, EV se bukvalno svima isplati! SUS vozila se tamo jos uvek koliko toliko drze zahvaljujuci petrol hedovima, i ljudima koji ne zele da menjaju svoje navike, ali njih je sve manje..

• Like
Reagovanja: mnt
U Evropi se godišnje prelazi oko 12.000 km, to je onda 500-600€ godišnje. A razlika u ceni između Golfa i ID.3 je koliko? Znači da na kraju ostaju samo subvencije. Što je u redu za onog ko može da ih dobije, ali to nije većina, i ne odnosi se na polovnjake, koji su 70% prodaje

Mozemo da vrtimo matematiku do sutra i da trazimo razloge za i protiv, ali kad imas i EV i dizela u garazi, sve je izuzetno jasno.

Meni je bukvalno muka kad posle voznje EV moram na pumpu. Za oko 2.000 km mesecno punjenje kod kuce me izadje oko 3.000 dinara (od toga skoro 2.000 su razne takse i fiksni troskovi na racunu), a za istu kilometrazu sa dizelom prosecne potrosnje ostavim oko 32.000 dinara. Znaci, razlika je otprilike 10 puta i to nije neka sitnica koju ne primetis, nego bas ozbiljno rastereti budzet.

Naravno da postoje i drugi troskovi i svako ce naci neku svoju racunicu. Ali kad pricamo samo o tome koliko kosta da predjes od tacke A do tacke B, meni je razlika ogromna. Posle nekog vremena toliko se naviknes da auto punis kod kuce da potpuno zaboravis na pumpe. Onda jednom odes da sipas gorivo i zapitas se kako nam je ovo godinama bilo normalno.

Juče u jednoj domaćoj auto emisiji test tegljača Mercedes Actros u električnoj verziji. Kažu da za 5 godina eksplatacije isplati sam sebe u uštedii na gorivu, na 10000 km mesečne kilometraže.
Prosto neverovatno... do juče smo i mi ovde pričali kako teški transport neće još dugo da se elektrifikuje...

Pa ni tu nije problem ušteda, nje će svakako biti. Problem za komercijalna vozila je što im treba ogromna baterija koja se posledično predugo puni, čak i na vrlo brzim punjačima. Sad vidim da je baterija u varijantama od 400 do 600kWh. Pominju domet od 500km što je premalo, to je nekih 5h vožnje (i to ako idealno isplaniraš da imaš punjač pri kraju dometa), i onda mora ozbiljna pauza. Punjenje od 20-80% traje preko sat, a tih 60% baterije daju domet od oko 300km. Najavljeno je da će podržavati punjenje od 1MW, što bi prepolovilo ovo vreme (od 20-80%), ali opet, treba da tih stanica ima na svakih 50-100km i da nema previše čekanja da bi ovo imalo smisla.

Dugoročno, verujem da je ostvarivo, ali trenutno ne deluje kao nešto što može da uđe u normalnu upotrebu. Mislim da će im mušterije biti prevoznici koji imaju potpuno predvidive rute, gde im distance nisu preko 300km (eventualno 400), i koji mogu da pune kamion tokom utovara/istovara. Ovo bi bio dosta dobar use case, ali je realno ograničen.

EDIT: problem će biti i vek baterije, jer je očekivan životni vek kamiona znatno veći nego za automobile. 500km je jedan ciklus, neko napisa da je 10kkm mesečno uobičajeno za kamione, to je 240 ciklusa godišnje. Prvih 1000 ciklusa ne bi smelo da ima ikakvih problema (degradacije da), ali 3000 ciklusa je neka realna granica za trenutnu tehnologiju.

Na kraju, baterije su jako pojeftinile, sada viđam cene od oko 80$/kWh, što znači da ovih 600kWh košta oko 50k. Nije ni to strašan trošak za 12 godina eksploatacije kamiona (po mom mišljenju). Ušteda na 10kkm može da bude do 3000e ako se plaća uobičajena cena struje u DE, oko 1000e ako se koriste javni brzi punjači.

Poslednja izmena:
Pominju domet od 500km što je premalo, to je nekih 5h vožnje (i to ako idealno isplaniraš da imaš punjač pri kraju dometa), i onda mora ozbiljna pauza. Punjenje od 20-80% traje preko sat, a tih 60% baterije daju domet od oko 300km.

Ovo se u stvari tačno uklapa u pravila o maksimalnim vremenima vožnje i odnosima vožnja/pauza koja važe za profesionalne vozače. Verujem da je namerno 🙂

Ovo se u stvari tačno uklapa u pravila o maksimalnim vremenima vožnje i odnosima vožnja/pauza koja važe za profesionalne vozače. Verujem da je namerno 🙂
Nisu samo to vremena kada vozač pravi pauzu. Postoje zabrane, ograničenja... i sve to vozači treba da ukalkulišu. Treba računati da će teretni saobraćaj biti usporen bar u početku.
Recimo da bi na mestima gde se čeka utovar/istovar, ukoliko bi bila opremljena punjačima značajno dobilo na komforu upotrebe, ali to opet zahteva značajna ulaganja logističkih operatera, proizvodnih pogona...

Mislim da sam bar 10 puta napisao do sada da ti kablovi nisu od bakra.
Zapravo to pise i u tekstu ali opet navode kao da su kradeni zbog bakra.
Tako da je njihovo secenje cist vandalizam nikakvog profita tu nema

Nisu samo to vremena kada vozač pravi pauzu. Postoje zabrane, ograničenja... i sve to vozači treba da ukalkulišu. Treba računati da će teretni saobraćaj biti usporen bar u početku.
Recimo da bi na mestima gde se čeka utovar/istovar, ukoliko bi bila opremljena punjačima značajno dobilo na komforu upotrebe, ali to opet zahteva značajna ulaganja logističkih operatera, proizvodnih pogona...
teretni saobracaj i onako ide sporo, i naravno da ce projektovati da se pune dok cekaju utovar ili odmaraju na medjustanici a ne da se pune na random punionici na autoputu.

Logistika upotrebe transportnog saobracaja je veoma dobro razvijena i gleda se svaki cent i minut da se iskoristi

Nije nerealno da će teški transport ići na struju, ali ima tu još dosta da se radi.

Kamioni koriste velike parkinge predviđene baš za njih, recimo Krstaco u Surčinu ima 200 mesta, Tommy u Šimanovcima 150 mesta, i tamo ce sigurno biti punjači za ta vozila, ali duž autoputa se prečesto naidje na parking sa nekoliko kamiona, jer po tahografu mora da planira pauzu, pa su već navikli gde staju.

E sad se postavlja pitanje, koliko punjača će biti potrebno I na tim parkinzima, jer se ti kamioni non stop smenjuju, dolaze i odlaze. Niko ne želi na tom parkingu da provede duže nego što ga propisano vreme obavezuje ili što mora da sačeka na utovar.
A opet, ako je čovek došao tu da prespava, a dobije slot za punjenje u sred noći i mora da preparkira vozilo, pain in the ass.

Previše puta sam utovarao i istovarao neki kamion i to je uvek na lokacijama gde nema šanse da se organizuje punjenje. Dodatno, kada je sve spremno za utovar, dobra ekipa, to je maks 30min, za to vreme se spreme papiri i kamion može da ide. Kada je sve opušteno, opet je retko sat vremena.

Duža su čekanja na sam početak utovara ili istovara, zbog drugog vozila ili pitaj Boga čega, a taman i da ima punjač, pitanje je da li vozilo kome je potrebno punjenje može da mu pridje.

Biće tu potrebne baterije za mnogo više sati vožnje, nego što je realno potrebno, jer je postoji mnogo više ograničenja, nego kod putničkih vozila.
Što veća baterija, veća bruto masa vozila, a mnoge industrije su i ovako stalno na granici pretovara.

Једно по једно, за почетак да се омасове пуњачи за аутомобиле, и да почну да се користе електрична комби и пикап возила, у Норвешкој су већ направљени генерални нацрти како и где ће бити постављена одморишта са могућношћу пуњења, и почињу лагано да се појављују електрични аутобуси за дуже дистанце, као и камиони за тежи транспорт. ЕУ такође има ове смернице (директиву) за TEN-T транспортну мрежу.

Izašli su podaci o prodaji vozila. U prvoj polovini godine prodato je oko 19500 vozila uz učešće potpuno električnih od 2,73%. Dakle oko 530 novih vozila je potpuno električno. Rekao bih da je zadnjih par meseci prodaja naglo povećala zbog naftne krize i da će narednih meseci ići iznad 5% možda dostigne u 10% mesečno do kraja godine.

Na sve ovo dodajte neku procenu da se na dva nova uveze još pet polovnih EV.
Sada uglavnom viđamo svuda prazne punjačem. Bukvalno dogodine može da bude skroz drugačije.

Mislim da sam bar 10 puta napisao do sada da ti kablovi nisu od bakra.
Zapravo to pise i u tekstu ali opet navode kao da su kradeni zbog bakra.
Tako da je njihovo secenje cist vandalizam nikakvog profita tu nema

teretni saobracaj i onako ide sporo, i naravno da ce projektovati da se pune dok cekaju utovar ili odmaraju na medjustanici a ne da se pune na random punionici na autoputu.

Logistika upotrebe transportnog saobracaja je veoma dobro razvijena i gleda se svaki cent i minut da se iskoristi
Nije to baš tako jednostavno... Zahtevaju se prevelika ulaganja logističkih operatera, od kojih su mnogi mali, a i obezbeđivanje dodatnog prostora za smeštaj vozila. A toga nema dovoljno.

Upravo su međustanice kao što su benzinske stanice i odmorišta mesta gde bi se vozila mogla puniti s obzirom na dnevnu i nedeljnu pauzu, jer punjenje kamiona u praksi zahteva mnogo vremena. Angažovana snaga punjača je ogromna i za ovo nema mesta kod logističkih operatera, a posebno onih koji poseduju sopstveni vozni park koji će svakako imati prednost u odnosu na goste.

A mislim da je pitanje dana kada će i ostali uvesti dodatno plaćanje po kilometru za EV, kao što je uvela Britanija (2p po km otprilike), jer ostaju bez novca od akciza za gorivo.
Nije uvela, to je predlog zakona koji tek treba da se usvoji, a stupio bi na snagu od aprila 2028. i bila bi jedina država koja bi uvela to. Pritom već sad povećavaju godišnji road tax za SUS vozila prema emisiji CO₂. Kad se bude naplaćivalo za EV £0,03 po milji od 2028, evo uporednih tabela kako će izgledati troškovi za vlasnike EV i vlasnike SUS:

EV carsAvg. Road Tax (1st Year)3p-per-mile (based on 10,000 miles)Total
2024/2025£0£0£0
Projected£10 (25/26)£300 (From April 2028)£310

Petrol carsAvg. Road Tax (1st Year)Fuel duty (based on 10,000 miles)Total
2024/2025£195£968£1,163
2025/2026£390*£968£1,358
* zasnovano na CO₂ emisiji prosečnog automobila u UK, evo pune tabele prema CO₂, koga zanima:
BandCO₂ (g/Km) RangeAvg. Road Tax (1st Year) 2024/2025Avg. Road Tax (1st Year) 2025/2026Avg. DifferenceCost % Increase
A0£0£10+£10
B1-50£10£110+£1001000%
C51-75£30£130+£100333%
D76-90£135£270+£135100%
E91-100£175£350+£175100%
F101-110£195£390+£195100%
G111-130£220£440+£220100%
H131-150£270£540+£270100%
I151-170£680£1,360+£680100%
J171-190£1,095£2,190+£1,095100%
K191-225£1,650£3,300+£1,650100%
L226-255£2,340£4,680+£2,340100%
M256+£2,745£5,490+£2,745100%
Ako uzmemo za primer nekoga ko vozi mnogo jači auto, recimo Mercedes G klasu koji spada u M band (ukupno preko £6500 godišnje), moći će da ima sličnu snagu i performanse kod električne G klase (G580 EQ) za samo £300. U praksi, pretpostavljam da će narod postepeno da pređe sa 100 KS na 200-500 KS uz drastično manje poreze.

E jeste, baš su vlasnici G klase zabrinuti za potrošnju i troškove vožnje po kilometru :d Na njih treba prvo da mislimo kad pišemo regulative. Nisam znao da još nije usvojeno, neko mi je skoro pomenuo da jeste, moja greška
Dobra tabela, nisam znao da su im tolike akcize. Ispada da uštede uglavnom postoje jer je neko odlučio koliko šta kome da naplati i oduzme od troškova, štap i šargarepa. Čudi me da još niko nije počeo da naplaćuje po masi i dimenzijama (veće opterećenje puteva, veća parking mesta), mada vidim da se već pojavljuju i takvi predlozi, za sada u Americi (predlog naplate po kilu).
U svakom slučaju, ko može da iskoristi trenutne pogodnosti kupovine i ima mogućnosti, treba to da uradi.

Наплата по кг/тони би била идеална сад кад су навукли сиротињу да је СУВ малтене једина опција.

Ukoliko se od tog poreza održavaju putevi onda težina vozila x prežeđena kilometraža je najpoštenija opcija. Na žalost u Srbiji bi bilo zloupotrebljeno kao i mnogo toga drugog.

Mi ne treba da se brinemo, biće implementirano da ko ima pare njemu bude optimalno, kao ova glupost za hibride.

Ovaj snimak je najzanimljiviji zato što su čekali 4 sata da pređu granicu. Na suncu, sa klimom. I potrošili 4% baterije. A imali smo gomilu komentara kako BEV nije upotrebljiv u gužvi zato što će baterija da se isprazni i ostaćeš zaglavljen na putu. Realnost je da je i tu bolji od SUS-a.

Realnost je čekanje na punjaču kod Ikee, nevezano za ovaj video.

Naleteo sam na neki snimak gde napuni 80% baterije za 10ak minuta BYD (model koji je pandan tajkanu) na Sajmu kod nas ispred hala sa donje strane na parkingu. Verovatno sa sajma automobila. Ako sam ga dobro razumeo MW punjač.

Ne znam gde sam gledao neki prilog, moguće na YT, kako u Kini postoji rudnik samo sa samovozećim BEV kiperima, promene im celu bateriju veličine kontejnera i nastavljaju dalje.

Naleteo sam na neki snimak gde napuni 80% baterije za 10ak minuta BYD (model koji je pandan tajkanu) na Sajmu kod nas ispred hala sa donje strane na parkingu. Verovatno sa sajma automobila. Ako sam ga dobro razumeo MW punjač.
Promovišu BYD flash charger-e od 1.5MW. Napunio je auto (Denza Z9 GT) sa baterijom od 122kwh od 10-97% za ispod 9 minuta. a 10-70% za 5min. I to sa standardnim evropskim CCS2 konektorima (u kini koriste GB/T)
Kreću ambiciozno, k'o kinezi. Već imaju u radu 5000 stanica u Kini, do kraja godine 20000. Za Evropu planiraju za 6 meseci prvih 3000 stanica duž koridora. Ovo na sajmu je bila samo demonstracija, ali krenuli su po regionu sa instalacijama.

Sve je to lepo. Ali treba jos dosta vode da protekne, da se infrastruktura za EV razvije u slabije razvijenim zemljama, poput nase. Imamo i naftni lobi koji ce se potruditi max da uspori tranziciju. Krenes na more sa ev, pa ti presedne. Jer ispred sebe nemas Denze i 1.5MW punjace, nego par starijih EVs, sa slabijim brzinama punjenja. Trenutno je mizeran procenat EV u nasoj zemlji, pa se opet uglavnom ceka dosta na punjac, sta ce tek biti kad recimo EVs budu 30% zastupljeni. I nije problem svakodnevnica, vecina ce kuci da puni automobile 99% vremena. Problem je sto ce za vreme odmora i pikova, biti haos na punjacima.

Ko ima dva auta i mogućnost punjenja na kućnom parkingu manji auto je kao rodjen za BEV a drugi eventualno dizel za putovanje i dalje relacije.

Nazad
Vrh Dno