Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav, interesujeme Fujitsu keta 12 ili Gree aery premium? 37m2 dnevna soba otvorena s trpezarijom bez hodnika. Pvc prozori, centralno grejanje prolazi kroz stan, ali sam ja isključio radijatore. Do sada sam greja dnevnu sobu sa tea peć 5.5kw i fino je grejalo imam cevi nije bilo hladno. Zanimam me da li to što sve nudi gree ima smisla ili ipak fujitsu? Živim u Nišu i nisu neke zime ali zna da bude jak minus januar. Da li keta to što nema grejače spoljne jedinice može da zasmeta na minusu?

Zakloni spoljašnju i imaćeš NULA problema. Inače meni niti jedna spoljašnja nije zaklonjena, ni jedna nema grejač, i nemam problem

Pozdrav, interesujeme Fujitsu keta 12 ili Gree aery premium? 37m2 dnevna soba otvorena s trpezarijom bez hodnika. Pvc prozori, centralno grejanje prolazi kroz stan, ali sam ja isključio radijatore. Do sada sam greja dnevnu sobu sa tea peć 5.5kw i fino je grejalo imam cevi nije bilo hladno. Zanimam me da li to što sve nudi gree ima smisla ili ipak fujitsu? Živim u Nišu i nisu neke zime ali zna da bude jak minus januar. Da li keta to što nema grejače spoljne jedinice može da zasmeta na minusu?
Za Grijanje Airy znatno jači kapacitetom i hardverski + drugačija i opuštenija defrost logika = bićeš mnogo bezbrižniji i imati konstantnije i jače grijanje.

Imaće i histerezis (šetanje sobne temperature) koga kod Fujitsu nema, a Gree je poznat po tome. Ako se grejao na TA od 5.5kW i ako je punjena samo noću, tu će svaka sa Pdesign od 2kW@-10°C da završi posao. Tako da veličina kompresora nije presudna. Verovatno te cevi koje prolaze od centralnog grejanja dodaju dovoljno toplote

Zdravo svima,

Da li moze pomoc oko pozicioniranja klima. Gde da duvaju. Imam dve 12-ice (kmcc) i jednu 9-ku. Devetka ide u kuhinju i duvace prema ulaznom hodniku u stan (to mi deluje kao najbolje resenja za kuhinju, a ujedno i da malo smlaci ulazni hodnik koji jeste mali, ali opet ulazi hladnoca kad se otvaraju vrata).
Glavna dilema mi je dnevna soba (centralna prostorija 4.55x4.3m). Mislio sam inicijalno da postavim da duva prema maloj sobi, ali na tom putu ce biti garnitura i to mi je bas veliki nono da duva direktno u mesto gde cemo najvise sedeti.
Velika spavanja, razmisljam da postavim da duva prema ulaznim vratima u sobu iako ce radni sto biti ispod, ali nekako mi je to bolje nego da duva u spavaci krevet.
Na zidu izmedju vrata u sobe se nalazi kaljeva pec (postavljeni elektro grejaci), koju verujem da necu ni da koristim, ali sam je ostavio za svaki slucaj ako klime budu zezale i nedovoljne. Bar nocu da akumulira po potrebi.
Ako neko ima iskustva sa ovim konkretnim modelima i nacinu njihovog rada i duvanja, bio bih zahvalan da isto podelite.

Prilozi

• viber_image_2026-06-08_12-55-35-602.webp
    viber_image_2026-06-08_12-55-35-602.webp
    39.8 KB · Pregleda: 21
Trazim turbinu unutrasnje jedinice za 12KGTE. Po kataloskom broju, ista turbina ide i u 07 i u 12KGTE. Takodje, ista ta turbina kao u 12KGTE po kataloskom broju je i u 07KETA. Je li moguce da je ista turbina u 07 i u 12?

Trazim turbinu unutrasnje jedinice za 12KGTE. Po kataloskom broju, ista turbina ide i u 07 i u 12KGTE. Takodje, ista ta turbina kao u 12KGTE po kataloskom broju je i u 07KETA. Je li moguce da je ista turbina u 07 i u 12?
7, 9 i 12 i 14 u okviru istog modela imaju istu turbinu i masku spoljašnje, dok uglavnom 14-ca ima malo veći (podebljan) izmenjivač. Tako da je turbina tu ista, razlikuje se eventualno motor turbine, i to vrlo verovatno samo ide jači u 14-cu, dok 7, 9 i 12 imaju isti motor a drugačije ga "vozi" elektronika

Pozdrav dragi nordici 😁 Naime poseduje KHCAN od prosle godine kupljena u cool shopu...upitanju je kuca grejanje na dve klime...stari panasonik od 36kg spoljne jedinice mora da se menja! Gledam sad kao neko u predhodnim porukama pita kjca ili kg serija...finansije mi nisu problem...ili da sacekam? Usput sam je ugradjujem

Da kuoujem sebi bila bi KG serija, ako već nema KHCAN. Razlog: KG ima kompresor od 900W, dok je kod KJ samo 600W. Možda vredi sačekati da se pojavi neki model kao KH, jer će KG uvek biti dostupan.

Pa čuj, ako mijenjaš nešto što je japanac od 36 kg, ja ne bih išao na mnogo mršavije. Jedino ako je bila overkill.
Imaš u ovoj temi prijedlog za nešto egzotično i staro, ali od 40 kg, ako hoćeš jeftino 🙂
Ako pare nisu problem, iskreno, nemam pojma šta preporučiti kod uređaja od 1000+ eura, a da ima u Srbiji, to će ti neko drugi pomoći.

Ako pare nisu problem, ima Daikin 14-ca, novi model unutrašnje i stari model spoljašnje na popustu za 130k-140k sa spoljašnjom od neverovatnih 47kg!

FTXM42A/RXM42N Perfera​

Da kuoujem sebi bila bi KG serija, ako već nema KHCAN. Razlog: KG ima kompresor od 900W, dok je kod KJ samo 600W. Možda vredi sačekati da se pojavi neki model kao KH, jer će KG uvek biti dostupan.
Ja sam našao da KG serija koristi LG kompresor od 900w ali nigde nisam našao da piše koji koristi KJ i koliko je wati.

U uputstvu koje si okačio na 50 i nekoj strani stoji "DC Rotary 600W" za sve modele 7-14. Očigledno je to klima koja nežno greje, ima i manji izduv, i primerenija je za odlično izolovani prostor gde ne treba više od 2kW toplotne energije. Za minus je KG bolji hardverski gledano. Ili onaj Daikin, ako pare nisu problem, ono je zverina od spoljašnje, tiha i jaaaako retko će ići u defrost, a scroll kompresor, iako ke velik u toj klimi, je izuzetno efikasan i pri manjim brzinama rotacije

Jako čudna postavka, svega 600 w kompresora, a 870 grama freona u 12-ci? Mada, baca ona baš dobro u minusu, čak i na najvećoj zadanoj temperaturi preko 3 kW na -15, to je impozantno! Koliko košta?
Takođe je čudno da ne napišu model kompresora, nada nije neuobičajeno.

Pa onda sacekati jos mesec dva mozda se pojavi neki novi model nordica opet? A koja daikin je upitanju i gde? Pa taj panasonik je toliko oslabila zbog 4 puta selidbe uzas...i prve dve tri montaze ja nisam imao vakum pumpu pakao...dopunjavana dva puta na blef itd itd...izduv je bedan oko nula stepeni za tu sobu...soba je 4x4.5m2 plafon 280cm nista izolovanodva spoljna zida...dok je khcan u dnevnoj greje kuhinju hodnik i kupatilo i tu su nrgde i vrata te soba...radim kad stignem
Okacicu bas raspored

Jako čudna postavka, svega 600 w kompresora, a 870 grama freona u 12-ci? Mada, baca ona baš dobro u minusu, čak i na najvećoj zadanoj temperaturi preko 3 kW na -15, to je impozantno! Koliko košta?
Takođe je čudno da ne napišu model kompresora, nada nije neuobičajeno.
Bas neke cudne informacije. Kod moje kmcg12 je 2.5kw na -10 a trebalo bi da je ovaj 960w kompresor. S druge strane,samo 700g freona. Mozda su podaci jednostavno "nabacani".

Pa čuj, ako mijenjaš nešto što je japanac od 36 kg, ja ne bih išao na mnogo mršavije. Jedino ako je bila overkill.
Imaš u ovoj temi prijedlog za nešto egzotično i staro, ali od 40 kg, ako hoćeš jeftino 🙂
Ako pare nisu problem, iskreno, nemam pojma šta preporučiti kod uređaja od 1000+ eura, a da ima u Srbiji, to će ti neko drugi pomoći.
Gree amber premium

Evo specifikacije i dimenzije kuce...dnevna soba kuhinja hodnik imaju spusten plafon 10cm staklene vune...kupatilo samo spusten plafon...
vrata od dnevne prema hodniku su konstantno otvorena kao i od kupatila i sobe br1...ali ovaj panasonik da li je oslabio ili sta ali ne stize da ugreje i trosi 1350w u piku konstantno pri svakoj temp vecoj od 20c....dnevna soba i kuhinja su izolovane sa 10cm stiropora spoljni zid u slovo G

Prilozi

• KUCA RASPORED DIMENZIJE.webp
    KUCA RASPORED DIMENZIJE.webp
    7.8 KB · Pregleda: 11
Тај Панасоник уопште није лоша клима, кад се залеће троши 1,3 kW, то му и јесте максимум.

Тај Панасоник уопште није лоша клима, кад се залеће троши 1,3 kW, то му и јесте максимум.
Zalece se danima? 😅 jrdnostavno je slab za sobu br1...ugradnje prve dve lose radjene...a sto se tice potrosnje pracena u w i ona i khcan...inace zima 2024 na 2025 panasonic grejao dnevnu i kujnu na 21c uspevao trosio 500w pa i malo vise nekad obarao na 300w....khcan drzi na 24c trosi 300w u proseku 10kw na dan kad su bili minusi januar

Биће да је неисправна пре него да је слаба.

Биће да је неисправна пре него да је слаба.
Mislim cak da kad bi izvukao freon i napunila na vaficu ne na peitisak kao sto je dva puta bio slucaj...da bi klima prodisala...sta znam na izduvu daje oko 17 18c sad ana hladjenju sto je smesno....na grejannu je to bilo isto nesto slagacu dla 45 i to kad je napolju jos tipa 15ak ili vise stepeni...

Ако губи фреон треба да се провери што и где губи, штета да се само скине и елиминише. Та клима је новији модел од старије од моје две Панасоник која греје и сад у јулу, целу кућу тренутно.

Nazad
Vrh Dno