Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja koliko vidim i 5G ce da prođe razvojne elemente slično kako je 4G prolazio. N78 pa N28, pa ubrzavanje baznih stanica pa. 5G-A da moze dva N78 da vrse agregaciju. Pa onda voice servisi. Pa SA. Pa fizička pokrivenost. Imam osećaj da ce se to razvuci narednih 5-10 godina
Hoće sigurno. Samo prelazak na 5G SA će trajati nekoliko godina, jer će NSA dugo biti aktuelan kod uređaja korisnika.

Za one koje interesuju 5G mobilne mreže i rad AI-ja na njima, izašla je studija Ookle. AI zahteva više od mreža u odnosu na ono za šta su danas projektovane, pa i tu dosta stvari operatori treba da menjaju.

"AI opterećenja (radni zadaci) iznova pišu zahteve za performanse koji definišu kvalitet mobilnih mreža. AI saobraćaj nije jedna jedinstvena stvar: tekstualno dopisivanje, konverzacijski glasovni prenos, multimodalni i AR (proširena stvarnost) vizuelni sadržaj, generisani video i autonomna pozadinska aktivnost agenata – svaka od ovih stavki opterećuje mrežu na drugačiji način. Metrike koje su istorijski služile kao merilo za mobilne mreže, kao što su maksimalna brzina preuzimanja (download) i pokrivenost, govore vrlo malo o tome da li mreža može da iznese tu mešavinu saobraćaja."

Kikinda, A1 eNB 12104, pre mesecu dana sam bio ovde, u Jun 13, i nisu još bile mimo paneli, ali bio je 5G na ovom stubu bez mimo panele.
Tražio sam taj Nokia AHFII RRU koji su stavili kod nas na stub eNB 12181 u Juli 1, ali nema ovde.

20260720_114526.webp

Ma jok, naski 🤣
Uostalom javljaj nam sa terena situaciju.
I da dodam da sam ovlas bacio oko na njohovu mapu i rekao bih da nije bas azurna. Evo znam da sam se kacio u Bajinoj Basti na 5G, a na mapi nije navedena.
U Lebanu ima A1 n78 5G na dve BS, na mapi ga nema.

A1 u Sevojnu kod Uzica je pustio 5g na jednoj baznoj na 3.5 ghz enb 13645 , lokacija bazen, brzina 755/61 to sam video 9. jula, kada sam bio prosli put na bezenu 26. juna bio je samo 4g, neko je pomenuo Bajnu Bastu i tamo a1 ima samo na jednu-dve na 3.5 ako se nije sta menjalo, naravno na 700 mhz nista ne pipaju, yettel verovatno ima vecinom na 700, mts mrtav zbog huaweia i dalje Uzice, Cacak, Pozega, Zlatibor.....

Prilozi

• Screenshot_20260709_165947_cz_mroczis_netmonster_MainActivity.webp
    Screenshot_20260709_165947_cz_mroczis_netmonster_MainActivity.webp
    45.3 KB · Pregleda: 50
  • Screenshot_20260709_165931_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.webp
    Screenshot_20260709_165931_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.webp
    35 KB · Pregleda: 53
U tome što nema 5G signal u velikom broju opština
Baš tako, izgleda da im širenje 5g mreze nije prioritet za raliku od ostalih operatea. Ali su zato nabudzili cene paketa maximalno. Nzm zasto im se zovu tarife 5ica kad vecina korisnika nema mogućnost da koristi 5g mrežu zbog pokrivenosti. Dovoljno je samo da se uporedi mapa pokrivenosti 5g mrežom i sve je jasno

Pa nisu se ni ostali baš nešto proslavili sa 5G a negde ni sa 4G, Evo baš juče primetih da je A1 uklonio meni najbliži toranj sa kojim sam se patio poslednjih par godina i premestio kilometar dalje a i taj bez 5G. Sada mi i na telefonu 4G oko jedne crtice i jedva 2-3Mbps interneta. Jettel nešto bliži ali samo nešto brži. Jedino MTs ostao oko pola kilometra daleko i sa pristojnom (80-100Mbps) 4G brzinom. Sa MTSom sam dobio dobar deal u paketu sa satelitskom TV pa sam zato i uzeo od njih. Jednostavno nikoga nije briga dok prave neke pare i ništa od tih obećanja i zakona o pokrivenosti mreže. Nekima sve a nekima ništa,

Pogledaj mapu pa ces videti da mts ima 5g samo u bg pasaluku I par gradova

Promoteri zovu I nude 5g tarife a mreze nema

1576.webp

Ja sam na iphone 16 pro, mts, par puta ukljucivao 5g i svaki put nakon toga imam problema sa pozivima, ili ne mogu da uspostavim vezu, los kvalitet bude ili mi puca veza….

Свако је изабрао други начин ширења, јетел да покрије што већу територију, а1 да има што веће брзине, телеком где има има и једно и друго , а где нема нема ништа.

Nešto mi mali taj "pašaluk" , 10KM od Slavije, pa i Kučuk Alija je imao veći. 🤣

Pod "veći" sam mislio na pašaluk.

Mts obecao 5g SA od aprila, ima intervju sa direktorom. Jos uvek nema 5g SA nigde a ceja jugozapadna, južna, jugoistočna i istočna srbija nema ni traga od mts 5G mreze. Sad je jasno da su oni kočili implementiranje 5g mreze u Srbiji ali nailazi Expo pa su posustali. Takodje bilo obecanje da ce svi gradovi do aprila biti mts 5g ali od toga nista. To je sve govorio direktor Telekoma lad su u decembru krenuli sa 5g, isao od televizije do televizije i obecavao sve a ni pola ispunio. A1 i Yettel imaju vise pokrivenih gradova i dalje sire mrezu i povecavaju kapacitete, fokusirali se na mrezu a Telekom je okrenuo palacinku pa se sad fokusira na sve osim 5g a najjača stvar su poskupljenja. Realno ostali daju vise za manje para.
Voleo bi da se Telekom uozbilji i opravda nove veće cene i opravda ime 5ica tarifa sirenjem na pomenuti deo teritoriji tj barem pokrivanje gradova za pocetak

Zašto bi Expo kočio, valjda treba samo da bude podsterk da se pokažemo ? Problem je što taj diša ima dara za pudara i ništa više. Nezna ni prave IT izraze i odraze. Kažu da Telekom mlati pare, gde su onda ulaganja?

Telekom na jugoistoku Srbije na svim novim BS idalje postavlja ni manje ni više nego Huawei opremu!

Postoji nekolko takvih.

Dakle ponavljam, u 2026. godini, Telekom gradi nove greenfield bazne stanice na koje montira Huawei opremu! Ove bazne stanice potvrđeno imaju 2G GSM i 4G LTE signal. Velika većina 4CA 4G 800+1800+2100+2600MHz.

Oni su svesni da na tim BS neće smeti da upale 5G signal, i to ih ne sprečava da nastave.

Telekom na jugoistoku Srbije na svim novim BS idalje postavlja ni manje ni više nego Huawei opremu!

Postoji nekolko takvih.

Dakle ponavljam, u 2026. godini, Telekom gradi nove greenfield bazne stanice na koje montira Huawei opremu! Ove bazne stanice potvrđeno imaju 2G GSM i 4G LTE signal. Velika većina 4CA 4G 800+1800+2100+2600MHz.

Oni su svesni da na tim BS neće smeti da upale 5G signal, i to ih ne sprečava da nastave.
Mislim da oni razmišljaju na taj način da jedan broj njihovih korisnika neće u narednih par godina prelaziti i koristiti 5G, jer im 4G sasvim odgovara, a uz to će dobiti povraćaj investicije od već ugovorenih dilova sa Huawei-jem.

A njihove 5G SA i slične bajke ne mogu ni da slušam. Negde sam pročitao da to govore da bi podigli cenu akcija na berzi na koju su izašli, kao što Elon Musk radi sa glupostima koje izjavljuje sa vremena na vreme.

Vlasnik A1 je meksički Amerika Movil, a Yettela Etisalat, tako da će sigurno u budućnosti strategije ovih operatera sve više biti usklađene sa profilima matičnih kuća.
Amerika Movil je poznat po strogoj kontroli troškova i optimizaciji resursa, kao i po agresivnom širenju mreža u Južnoj Americi, a Etisalat po ultra-premium kvalitetnim uslugama (već koriste 5G Advanced i migriraju ka U6GHz).

Nazad
Vrh Dno