Menjao sam sinoć telefon, doživeo jedan incident u vezi sa bankom, a onda se jutros to nastavilo sa drugim incidentom. Tako da me evo da podelim to, a usput nešto i pitam.
Prvo, sinoć nisam uspeo da aktiviram aplikaciju. Prilikom prvog pokušaja nije prošla provera živosti, tj. lice nije prepoznato. Prilikom drugog pokušaja se kamera nije ni upalila nego mi je aplikacija odmah javila da sam prekoračio broj pokušaja, iako bi to bio tek drugi, a znam da svakako ne važi da imamo samo jedan pokušaj, a ne bi ni bilo logično. Ta se poruka ponavljala i u narednih nekoliko pokušaja (unesem broj telefona i poslednje četiri cifre JMBG, pa SMS OTP, pa onda ta poruka iskače umesto prednje kamere), uz određen vremenski razmak. Usput je i pisalo da pokušam kasnije ili ih pozovem, a drugo, naravno, unoć nije bilo opcija. Jutros sam srećom odblokiran, ali eto, imajte u vidu da i to može da vam se desi.
I još jedna zanimljivost, svaka neuspešna aktivacija bi zapravo dodala jedan "prazan" uređaj na spisak. Kada uđete u upravljanje uređajima, imate nadimak uređaja, vrstu, datum povezivanja i status. E, nakon ovog neuspeha bi se dobio uređaj koji kao jedino polje ima datum povezivanja, i to bi se videlo samo na vebu. Preko njega sam ručno i uklonio te fantomske uređaje. U mobilnoj aplikaciji nisu ni mogli da se vide, jer je njihovo dodavanje pokvarilo tu sekciju. Pokušaj pristupa bi javio grešku, tj. nisam ni mogao da vidim spisak uređaja na aplikaciji već isključivo na vebu. Pa sad, da li je to samo neobrađen slučaj neuspeha ili je sve što mi se sinoć dešavalo posledica nekog baga, ne bih znao, ali tako je kako je.
Drugo, nakon uspešne aktivacije sam iskoristio dugme iz aplikacije da automatski dodam karticu u Guglov novčanik. Međutim, posle sam nešto petljao sa podešavanjima telefona, što je poništilo taj token. Nema veze, rekoh sebi, opet ću ga dodati, ali đavola, više nema dugmeta za dodavanje. Sad sve vreme stoji ona oznaka GPay, kao da je kartica već dodata. Kontam da im je u sistemu zabeleženo da je dodata na uređaj, te da na osnovu toga to i prikazuju, ali valjda im je odmah stigla informacija i da je token poništen.
Ima li neko iskustva sa tim? Da li će se možda dugme eventualno vratiti ili je sada (i nadalje) jedini način da dodam karticu ručno i cimam ih da odobre dodavanje? To bih najradije izbegao. Naravno, pokušao sam već sa osnovnim pristupom, što bi ovde bilo uklanjanje uređaja i njegovo ponovno dodavanje, kao i brisanje aplikacije i ponovna instalacija, restart i slično. Ali jok, nije pomoglo, njima u sistemu očigledno stoji da je kartica već tokenizovana na uređaju, što i jeste tačno u prošlosti, ali ignoriše se to što je token naknadno obrisan. Nije pomogla ni naprednija varijanta, da tako kažem, koja je podrazumevala brisanje ažuriranja Play usluga, te ponovnu prijavu na Gugl nalog.
Edit: setih se u međuvremenu da probam i sa privremenom blokadom, pa deblokadom, ali ni to nije pomoglo.