Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nama bi jednotarifna bila skuplja. Optimizovano za dva najveća potrošača: bojler troši nižu tarifu, a i grejanje zimi većinom radi noću, pošto je tada hladnije nego danju.
Nama su manji potrošači mašine za veš, sudove, rerna, indukciona,... tako da njihov trošak u višoj ne može da poništi uštedu niže tarife.

Još ako uračunaš solarne panele, onda je računica još više na strani dvotarifnog brojila. Ne znam kako je kad si prosumer, ali mi planiramo da postavimo solarni sistem o svom trošku i da ne vraćamo u mrežu. Samo to će nam godišnju raspodelu više-niže tarife pomeriti sa 70-30% na 50-50%. Kad sija sunce struja košta 20 dinara, kad ne sija struja je 6 dinara. Jednotarifno je uvek 17 dinara. (plava zona, sa dažbinama).

Ja sam prozjumer, po trenutnom neto merenju vraćeni kilovat je 5.9din sa nametima ali oni ne utiču na zone (ako imaš viškova iz predhodnog perioda da pokriješ svu višu tarifu onda imaš svih 1200kW za nižu tarifu pre nego uđeš u crvenu zonu).
Primer, grejem na klime i januar je najhladniji mesec, račun bi bio 22.000, ja sam platio 8000.

Ja sam prozjumer, po trenutnom neto merenju vraćeni kilovat je 5.9din sa nametima ali oni ne utiču na zone (ako imaš viškova iz predhodnog perioda da pokriješ svu višu tarifu onda imaš svih 1200kW za nižu tarifu pre nego uđeš u crvenu zonu).
Primer, grejem na klime i januar je najhladniji mesec, račun bi bio 22.000, ja sam platio 8000.
Da li i preko 1200 kWh ako imaš viška iz prethodnog perioda vredi tih 5,9 din?

Da, jer dok god imaš viškove ti trošiš "svoje" kilovate i oni ne ulaze u zone. Preko 1200kWh plaćaš samo za nižu tarifu.

Hmm, po prvi put za godinu i kusur od kako sam počeo da prijavljujem stanje za 2 merna mesta u istoj ulici sad se desilo da mi NE pošalju na mail oba računa u isto vreme (i naravno na portalu se trenutno vidi zaduženje i račun samo za merno mesto za koje je stigao mail) već stigao samo jedan mail / račun.

Naravno da sam stanje slao za oba brojila u razmaku od 2-3 minuta (ili koliko mi već treba da upišem cifre koje pročitam sa fotki i izaberem fotke koje da šalje u prijavi stanja). I uvek istim redosledom šaljem stanje (prvo za kuću pa zatim za lokal).

Već mi miriše na to da ću morati da šaljem prigovor (ako kojim slučajem ne stigne račun u narednih par dana).
Srećom ne brišem fotke sa telefona sve dok ne stigne račun i ne uporedim cifre, tek onda brišem fotke iz telefona.

Ja sam 5.7 ocitao. Juce stigao.

prvi put mi se dešava da ovoliko rastežu slanje računa, poslao sam 1. ujutru, još nije stigao

zanimljivo da je kolegama, koji su poslali par dana kasnije, stigao danas

Verovatno zavisi od lokalnog eps-a i sluzbenika... Ja sam očitao 3.7. stigao račun 8.7. Pre toga 2 x nisam stigao d a očitam jer nisam bio u Srbiji i naravno da su oni izvlačili sami prosek, sad ispalo da sam potrošio ukupno 40 kwh za prošli mesec.

Čini mi se da nije baš sve potpuno automatizovano u EPS-u. Neko mora nešto da klikne tamo, a sada je sezona godišnjih odmora. Možda smo čekali da se neko uloguje remote sa grčke plaže i da klikne "approve".
Meni je račun stigao juče na mail. Prijavljeno stanje 01.07.

Meni stigao juce popodne racun, manja potrosnja za par desetina kilovata u parama oko 700-800 din manje

Kako si imao manji račun? Ove vrućine krajem juna su svima podigle potrošnju zbog hlađenja.

Zato sto zena gasila klimu, ja upalim ona stavi na ventilator, tek kada odu na spavanje ukljucim i do 2 nocu se ladim 🙂
Po aplikaciji 47kw potrosila klima

Meni klime 224kWh za jun. Obično je toliko jul ili avgust, a ne jun. Niko nije očekovao 40°C već početkom leta.
Inače, ukupno smo potrošili 673kWh, što nam je iznad junskog proseka.

Ove godine pratim detaljno potrošnju pošto se nadam solarnim panelima sledeće godine. I sad analiziram koliko bi mi u kom trenutku doprineli.
Npr. trenutno je sunčan dan, nije toplo, ali nema nikog kući da troši struju, pa mi je potrošnja cele kuće samo 110W.

Evo ti moja proizvodnja za jun, 6KW elektrana, 909kWh, prošle godine je bilo 1027kWh (bilo je bez kiše i oblaka ali i manje vrućine što smanjuje efikasnost panela)

1783686037697.webp

Ja poslao 6-tog stanja, još ništa, čekam da popije Mythos i izede giros pa će udari to "approve" dugme

Ti si prosumer. Ti se ne računaš 😛

Ja hoću čistu proizvodnju i potrošnju. Bez vraćanja u mrežu.

Ok, pa dao sam samo primer da znaš šta i koliko možeš da očekuješ, ti ćeš svakako morati neke baterije ili neće biti neke uštede realno.

Hmm, po prvi put za godinu i kusur od kako sam počeo da prijavljujem stanje za 2 merna mesta u istoj ulici sad se desilo da mi NE pošalju na mail oba računa u isto vreme (i naravno na portalu se trenutno vidi zaduženje i račun samo za merno mesto za koje je stigao mail) već stigao samo jedan mail / račun.
Malopre stigao račun za to drugo merno mesto (oba stanje poslato 01. jula).

Najbolja i najskuplja
Ретко ко, осим уколико се греје на ТА пећ, успева да потроши више јефтиније од скупље, тако да ових 66:33% или колико већ , много олакшава живот.

Otkad sam stavio WiFi osigurač za bojler skoro svakog meseca trošim više jeftine nego skupe, nije drastična razlika, u procentima je 55% vs 45% u korist jeftine, ali svakako bolje nego 66/33 u korist skupe sa jednotarifnim brojilom.

Inače stigao je račun, konačno.

Da li je moguće ako se grejete/hladite na inverter klime, da mi zimi potroši do 2000kW za mesec, a leti 240kW????
Razmišljam o solarima i bateriji samo zbog te potrošnje zimi
Ima li neko sličan primer sa toikom razlikom u potrošnji leto/zima?
Imam 6 inveter klima
2 su 24BTU
3 su 12BTU
1 je 7BTU

Brendovi su: DAIKIN, GREE, HISENSE

Nazad
Vrh Dno