Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šta znači 'korektan bežični internet'?
Neprecizno sam se izrazio, poruka je u kontekstu Scouserove priče, pa je bežični internet zapravo Wi-Fi. Kod kuće je na korektnom Wi-Fi-ju, tako da mu je tu prazna 5G ikonica, telefon ne oseća potrebu da se poveže. Na poslu se ispostavilo da je na mobilnim podacima, dakle aktivno koristi internet, pa je otud i ikonica puna, telefon zna da je tu korisno povezati se. Isto bi se moglo desiti i kad bi bio na nekorektnom/lošem Wi-Fi-ju, u kom slučaju telefon po potrebi (i ako mu je to dozvoljeno) može da pređe na mobilne podatke. I to je Samsung.

5G c-band(3.5ghz)
Ova priča se zapravo odnosi i na 700 MHz. Ni na njega se prosečan telefon neće kačiti ako je na Wi-Fi-ju (da ne kažem opet bežičnom internetu, hahah), a neće se kačiti ni Xiaomi sa isključenim Wi-Fi-jem i uključenom 5G uštedom baterije ako je telefon u mirovanju, odnosno ne dešava se ništa posebno, odnosno kad je idle, to je poznati engleski termin. I to bi stvarno moglo da pomogne u uštedi baterije, iako ne nužno, a dodatna prednost je što je onda telefon spremniji za VoLTE pozive, jer se za njih isto skida sa 5G signala.

ali neki proizvođači poput xiaomia imaju tu neku glupost koju si spomenuo.
Da, to je druga stvar, na nju se uopšte ne obazirem u poruci koju si citirao, pomešali su se konteksti. Ali ne bih ni to nazvao glupošću, jer to su trenuci kada se mobilni podaci maltene ni ne koriste. Ako bi operativni sistem primetio da postoji potreba za jačim internetom, da tako kažem, povezao bi se odmah na 5G.

i praktično ne možeš da dobiješ resurse za bilo kakav saobraćaj
jer je tvoj telefon zaključio da imaš korektan internet 😀
U skladu sa prethodno napisanim, ovo ne bi trebalo da se desi, jer bi telefon prešao na 5G čim bi postojala potreba za resursima.

Poslednja izmena:
5G oznaka na telefonu se prikazuje kada bazna stanica kaže da postoji NR (new radio / 5G) carrier i da je "EN-DC Available" (Evolved Non-standalone Dual Connectivity) tj da je moguće ostvariti makar po potrebi vezu sa NR carrier-om.

Nema uticaja na oznaku to da li je NR carrier povezan ili ne jer će isti (osim ukoliko jačina signala nije previše slaba) biti povezan čim krene neki veći prenos podataka i korisnik će moći koristiti NR brzine prenosa
To bi u teoriji znacilo da kad pokrenem speedtest da bi trebao da se zakaci zar ne?
Posto ne primetim da se to dogadja i svuda po gradu ne samo na toj baznoj stanici imam regularne 4G brzine.
Ne mislim da je do kartice posto sa starim telefonom je i bilo tako

To bi u teoriji znacilo da kad pokrenem speedtest da bi trebao da se zakaci zar ne?
Posto ne primetim da se to dogadja i svuda po gradu ne samo na toj baznoj stanici imam regularne 4G brzine.
Ne mislim da je do kartice posto sa starim telefonom je i bilo tako
Evo sada sam gledao na mom pixelu (10proxl).

Situacija je sledeca, na wifi sam na poslu i 5g je disconnected.

Gasim wifi, palim speed test i izlazim u sred speedtesta iz netmonstera, palim ga ponovo i 5g prelazi u connected.

Vracam se na wifi, pisem ovaj tekst iznad i ulazim sada ponovo u netmonster i 5g je opet disconnected.

Meni je upaljen adaptive connectivity i verovanto je i to zasluzno da on gasi 5g cim oseti da mu ne treba.

Ovakva je identicna situacija bila i kod mene u stanu na potpuno drugom delu grada.

Ajde da vam razresim misteriju, da tel vam bude na 4G pa kad pokrenete na tel skidanje vece kolicine data podataka on automatski predje na 5G i onda kad prestane vece skidanje podataka vrati na 4G... To je normalno i radi zbog ustede baterije dok je jos 5G NSA...

Naravno, znamo to, ali komentarisemo samo jer se susrecemo prvi put sa tim.

Na magistrali Niš-Svrljig na više lokacija ima iskopina sa koturima optičkih kablova. Zbog toga jugoistok ni ne postoji na mapama, izgleda da opšte nije ni bilo uslova za 5G dok se ne odradi ta infrastruktura kablova.

Optickikabel.webp
Dali je ovo optički kabl? Pitao sam Gemini, i kaže da jeste, OK= optički kabel. Ovo sam slikao u jedan jako sitno selo u moj opštinu. U ovom selo nema ni jedan mobilni provajvder. Ali ima jedan stub u drugi selo, pored ovo selo, tamo ima 3 provajdera na 1 stub. Pitao sam jedan kolegu, ko živi u blizinu u drugi selo, i kaže da jeste, i rekao je da ovo ide i preko Tornjoša i Čantavira.
Gledao sam za koji pravac ide iz ovog sela, i ide za još sitnije selo, gde ima oko 300 stanovnika.
Možda nije vezi sa 5G, ali ne verujem ni da je ovo za kućni optički internet

Poslednja izmena:
jeste optički kabel ali ne mora da znači ništa. kod nas (opština Irig, selo Neradin) ide optika od Iriga do Neradina, do Telekomove centrale za fiksni telefon, od koje dalje idu obični telefonski (bakarni) kablovi do krajnjih korisnika, tako da imamo samo vDSL.

Na suprotnoj strani moje ulice prolazi kao ruka debeli optički kabl koji je još pre 20k godina komšija uspeo da preseče bagerom dok je zidao šupu. Ustanovilo se da je kabl za vojsku, bazu u Zucama podno Avale kilometrima daleko. Zakrpili su ga za jedan dan i tražili mu neke grdne pare za odštetu. Spasilo ga je što nije bilo propisno obeleženo, samo niski betonski stubići sakriveni u travi i žbunju. Posle su postavili takve oznake svakih 100inak metara. Po oznakama može da se vidi čiji je kabl i čemu služi. U kablovima ima i bakarna žica kroz koju se transmitujje kod slabim radio talasima po kojima može da se prati tačna lokacija. Drugi, MTS optčki kabl prolazi pored tog do pola moje ulice, nekih 200 metara od mene i ima terminale na nekoliko bandera do krajnjih korisnika ali neće da ga produže do mene.

Nazad
Vrh Dno