Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

• Like
Reagovanja: PJ
Kreni u pet sati i videćeš koliko je sveže i prijatno.

Danas su temperature bile od 43 do 50 na asfaltu. Verovatno i više.

Do 9 h ujutru da se vozi, posle ne.

Biće dobar tur ove godine, jedva čekam.

Pozdrav,

Treba mi preporuka za brzinomer za bicikl. Vozim rekreativno, ništa ozbiljno, ali bih voleo da pratim brzinu, kilometražu, vreme vožnje i osnovne podatke.

Gledao sam CYCPLUS M1 GPS i za sada mi deluje kao dobar izbor, najviše zato što radi preko GPS-a, nema cimanja sa kablovima i magnetima, a sviđa mi se i to što može da se poveže sa telefonom / aplikacijom.

Da li ga je neko koristio i kakva su iskustva? Ako imate neki bolji predlog u sličnom cenovnom rangu, slobodno napišite.

Hvala!

Pozdrav,

Treba mi preporuka za brzinomer za bicikl. Vozim rekreativno, ništa ozbiljno, ali bih voleo da pratim brzinu, kilometražu, vreme vožnje i osnovne podatke.

Gledao sam CYCPLUS M1 GPS i za sada mi deluje kao dobar izbor, najviše zato što radi preko GPS-a, nema cimanja sa kablovima i magnetima, a sviđa mi se i to što može da se poveže sa telefonom / aplikacijom.

Da li ga je neko koristio i kakva su iskustva? Ako imate neki bolji predlog u sličnom cenovnom rangu, slobodno napišite.

Hvala!
Trebalo bi da su dobri. Prijatelj ima M3 i orezadovolkan je. Jasam loše iskustvo imao sa Coospo bc107. Pokvario se, a nisu mi na Aliju priznali reklamaciju. Kupio sam za klinca Geoid cc600, lepo radi. Ako gledaš na Aliju, vidi kada naleti akcija za Igpsport igs320.Na njemu kažu da je baterija odlična, a može da se kupi n akciji za 30 i neki dolar.

evo i gume za sumu 😀

bike for golden boy 🙂

Remko proveo dosta dana na visokim planinama kako bi se spremio za tur. Dobra stvar što Bora ima jake radilice što Remko u prethodnom timu nije imao.

Danas mi vetar nije bio dobar drug.

Još naidje deonica gde je haos put, spustio sam prenos i onako penzionerski odvezao dok se nisam sklonio pa posle našao ritam i došao do kraja treninga.

za ovo ne pomaze nikakva zastita 😀

Definitivno nisi imao sreće. Jednostavno kao što reče iznad, nisi imao sreće .

Malopre i Barseloni izbuši se guma na onoj pisti od puta. To je tek baksuz 😁

Edit: Opa, Vinjegord bolji od Remka i Pogačara na hronometru.

Poslednja izmena:
Pozdrav,

Hvala!

Ima ga ja i koristim non stop kao brzinomer, radi ok , i baterija drži dosta dugo, snimanje aktivnosti isto radi ok, ako ti treba samo brzinomer i snimanje aktivnosti, bez navigacije, više nego dobar za te pare

Tajler i Dzeremaja back in saddle 🙂

Hteo sam da pređem na hidraulične kočnice i pogrešno sam, umesto dva seta kupio dve čeljusti za koje sad treba da tražim crevo i ručicu, u pitanju je Shimano MT200. Da li u obzir dolazi ovo crevo (SM-BH59-JK-SS) i da li je to sve što mi treba pored ručice koja prati ovaj model (BL-MT200)? Kupio sam mineralno ulje. Video sam da postoji neki levak koji se postavlja odozgo, mogu li da radim bez toga ili gde bih mogao to da nađem? Ili mi je isplativije da mi crevo nameste u servisu?

Treba ti crevo BH59 ili BH90, isti je spoljni precnik, ali se razlikuje unutrasnji.
Trebaju ti krajevi za crevo, jedan metalan pin koji se ubaci u samo crevo (razliciti su za BH59 i BH90 crevo) i jedna takozvana oliva. 4 kom od svakog, ide na oba kraja creva, puta dva komada kocnica.
Mozes bez levka, kupis najveci spric u apoteci i on se lepo navrne.
Trebace ti i crevo 3mm unutrasnjeg precnika, to ti treba da nakacis dole na celjust. To obicno u prodavnicama koje preodaju auto delove.

Ako ti deluje komplikovano, nije, samo ume da bude dosadno i da potraje, jer moras da se resis svih mehurica vazhuda.
Odgledaj neki klip kako se radi.

Jao muko 😀
Da, za tu kocnicu ide bh59 crevo. BH90 (manji unutrasnji precnik) je kompatibilno, ali rucice su predvidjene da pomeraju odredjenu zapreminu pa bi kocile dosta ranije. drzi se BH59.
Uz crevo ti trebaju burence (olive) i umetak (insert/barb).

Ima par finesa za montiranje creva.
1. kada se sece na meru, mora da se isece skroz ravno. Nije 100% neophodno, ali je preporucljivo jer tako umetak bolje naleze.
2. Ubacivanje umetka nije bas lagano bez namenskog alata. To je jedna mala stega koja drzi crevo ravno i ugurava umetak.

Sto se levka tice, poterban je. ima par nacina da se cela stvar uradi. Kocnice imaju odliv na celjustima i uliv na rucici. Generalno mozes spricem da spricas sa zadnje strane dok ne krene da curi gore. Levak dosta olaksava, on omogucava da imas rezervoar, a da pustis sistem da popije koliko mu treba.
Nije samo levak bitan, ima tu par nastavaka i adaptera.
Kljucevi 6 i 7 su takodje bitni jer jedan od ta dva zavrce maticu na odlivu, ali i priteze matice koje stiskaju burenca.
Burenca su jednokratna inace, kada rastavljas sistem, moras da seces crevo na tom mestu. Zato prvi put stavis malo duze crevo. To je po 3cm sa obe strane svaki put kada rastavljas.
Za bleeding nije potrebno rastavljanje.

Imam ja ceo komplet alata za montazu i bleed. Ako si iz bg, mozemo da odradimo nesto.

Hvala vam na odgovorima! Imaću sve ovo u vidu ako budem ugrađivao sam🙂 Ako se ne snađem oko nabavke i ugradnje javiću ti se, iz Beograda sam. Inače ovo što sam linkovao na aliexpressu su već isečena creva za prednju i zadnju, pa verovatno ne treba dodatno da se krate.

Hvala vam na odgovorima! Imaću sve ovo u vidu ako budem ugrađivao sam🙂 Ako se ne snađem oko nabavke i ugradnje javiću ti se, iz Beograda sam. Inače ovo što sam linkovao na aliexpressu su već isečena creva za prednju i zadnju, pa verovatno ne treba dodatno da se krate.
ma oni to seku makazama.
Ovo ti resava problem. Mozes i obicnim skalpelom pa da budes oprezan, ali nije alat skup. Vidim da ima namenskih za bajs koji su oko 5-10$, a isti su.
Vidim da vecina stegica dolazi sa sekacem, sto je dobra fora. metalne stege su oko 20$

Bleed kit ti definitivno treba, ja volim da menjam ulje na pocetku sezone. To je pola sata posla.
Da ne kacim sada i taj link, licno imam ezmtb, sada ima 1000 varijanti, ali i to je oko 20$

Alat manje vise, nece ti trebati redovno, ali bleed kit se isplati na prvom koriscenju.

Za kočiono ulje - Total LHM Plus
Prilično jeftinije (oko 900 din/L) od Shimano ulja, a vrhunskog je kvaliteta. Koristim ga.

Bez namere da bude sarkastičan, ironičan, provokator, kako proceniš da je ulje "vrhunskog kvaliteta"?

Jel moram da odgovorim ili možeš naći informacije na netu? Ako smeta pridev "vrhunskog", promeni ga ili čitaj "odličnog".

Nema potrebe da odgovaraš. Interesovalo me je tvoje mišljenje, jer sam za pretpostavio da si ga ti okarakterisao kao vrhunsko.

OK, a mene interesuje čemu to "hvatanje" za svaku napisanu reč? Sve mora da se obrazloži, svaka napisana misao, tvrdnja?

Nebitno. Na internetu se može nači ta informacija, i jeste u kategoriji vrhunskih. O njemu je pisao i Gremlin
U principu možete koristiti bilo koje kvalitetno mineralno ulje namenjeno hidrauličnim kočnicama. Šimano prodaje ime, ne bi me čudilo da rebrendira.

Napomena - LHM se ne koristi za SRAM/AVID, one su za DOT ulja, detaljan spisak kompatibilnosti imate u Gremlinovom postu
Obratite pažnju na takve detalje

Poslednja izmena:
Ne osporavam kvalitet tog ulja, nisam ga koristio nije mi bitno.
Shimano je 900rsd 100ml obično i 1600 ono low viscosity. Meni traje preko 5 godina ta bočica. Količina ulja u sistemu je mizerna.
Podržavam aftermarket i kvalitet jer to tera i lidere da se ne opuštaju i divljaju sa cenama.

Baš treba da se obnovim sa tim uljem, ne valja da nemaš u rezervi pa ću potražiti i to vrhunsko.

Shimano je 900rsd 100ml obično i 1600 ono low viscosity. ...Podržavam aftermarket i kvalitet jer to tera i lidere da se ne opuštaju i divljaju sa cenama.
To je bezobrazna cena. Stvar je u tome da se to ulje (i sva ostala) suštinski nimalo ne razlikuje od onih za automobilsku industriju. Po definiciji namenjena za automobile, industrijska i komercijalna vozila, skutere i motocikle.
Pola litra ulja top klase (za moderna vozila visokih performansi) low viscosity mogu se naći za tipa 700-800din. Pomenuti Total je inače za PSA grupaciju, litar je oko hiljadarke. Postoje i manja pakovanja
I ulja za automobile trpe mnogo mnogo veće opterećenje u vozilima, jelte. Prvenstveno veoma visoku temperaturu u dužem vremenskom periodu

Poslednja izmena:
Evo i ja da potvrdim da je LHM radi sasvim normalno.
E sad, te Shimano cene za male bočice su prilično bezobrazne, ali ima za ~3K da se uzme litar i da traje i traje. Skupe se ljudi, kupe litar pa razdele među sobom, ko nije servis neće nikada potrošiti.

Koristim i ja LHM bez problema Valeo jer Total tad nisu imali na stanju ali na sledećoj zameni cu probati Shimano.
500ml može da se nadje za 10ak evra i da ti traje bar 10 godina ako ne radis servise blizoj i daljoj rodbini, ušteda je zanemariva gledano kroz toliki vremenski period.

Razlog zbog kojeg želim da probam je da li ima razlike u brzini vraćaja klipova i ručice zbog nižeg viskoziteta shimano ulja, odnosno da li ću primetiti neku razliku

Nazad
Vrh Dno