Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako mislis da registrujes bicikl/moped sa slike iznad?Nije dovoljan br.rama da bi se registrovao.
ili tvoj bicikl ako ga nisi kupio u radnji sa racunom,pa ima upisan br. rama?

svi gledate u registraciji kao poblem ali meni je plus kad ti ukradu ima broj serijski i nece moci u susednon selu se registruje. ja bi voleo i bajs tako da idem
U teoriji da, i uz neku (mozda) simbolicnu nadoknadu si upisan u neki registar i "zasticen" od kradje tj od registracije.
Problem je sto ne znam po cemu bi registrovao, jer se bajs relativno brzo rastavi pa kradljivac ram moze da zrtvuje a onda da proda delove ili da prepakuje na drugi. Delovi koji najcesce imaju ukucan SN su ram i bolje viljuske, ostalo ili nema nista ili nalepnicu.

Druga stvar, kako registracija uzme maha i broj korisnika se povecava, tako ce i drzava uvesti vece namete a onda nema nazad.

Razmišljao sam da kupim polovan e bicikl iz razloga što bih se vozio nekim sporednim brdskim putevima, ali nemam volje za pedaliranje. Autom ne bih, nije taj ugođaj.
E sad kakva je trajnost baterija kod tih bicikala?
Kakva su vaša iskustva, koliko olakšava penjanje uzbrdo?
Predlozio bih da se elektricni bicikli na pedaliranje odvoje u posebnu temu jer od 100 strana samo se pise o trotinetima i biciklima koji imaju ručicu gasa.
Ne moze nista da se procita o klasicnom e-bajku, tj ta pitanja i odgovori budu zatrpani i zanemareni.

Pokusao sam par puta da postavim neko pitanje i proslo je slicno kao tvoje..

Zapravo, verujem da odgovore ne dobijamo, jer ljudi nemaju iskustva sa tim.

I dalje nisam kupio onaj ebike sa Fazua ili Mahle motorom tj pratim oglase, pojavi se neki povremeno, ali nigde da pročitam prava iskustva, iz prve ruke.

Za unlock maks brzine je nedavno većina ljudi mislila da hoću da otključam kraden, pa zaključan bicikl.

Kako se ovo odnosi na trotinete od i preko 400w?
Ako se u opšte odnosi

svi gledate u registraciji kao poblem ali meni je plus kad ti ukradu ima broj serijski i nece moci u susednon selu se registruje. ja bi voleo i bajs tako da idem
To će da uklone dok si rekao keks

Cl 15 staro:
clan 15 Vrsta K - ostala vozila:
-Vrsta K2 - jeste vozilo sa pogonom na mišićnu snagu ljudi (bicikl, trotinet, tricikl sa pedalama, kvadricikl sa pedalama, tandem bicikl i dr.).
-Vrsta K3 - jeste vozilo sa pogonom na pedale sa dodatnim električnim motorom čija najveća snaga nije veća od 0,25 kW i najveća konstruktivna brzina manja od 25 km/h, a koje nije deklarisano kao vozila vrste L1

novo slgl 54/26
Član 1. (definicija l1 mopeda)
U Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima („Službeni glasnik RS”, br. 40/12, 102/12, 19/13, 41/13, 102/14, 41/15, 78/15, 111/15, 14/16, 108/16, 7/17 – ispravka, 63/17, 45/18, 70/18, 95/18, 104/18, 93/19, 2/20 – ispravka, 64/21, 129/21 – dr. pravilnik, 110/22 – dr. pravilnik, 143/22, 48/23, 24/24, 101/24 i 53/25) u članu 6. stav 1. posle reči: „elektromotore" tačka se zamenjuje zapetom i dodaju se reči: „a koje nije deklarisano kao vozilo vrste K3.”.

Član 2.
U članu 15. st. 2. i 3. menjaju se i glase:
„Vrsta K2 – jeste bicikl sa najmanje dva točka koji se pokreće sopstvenom snagom vozača, odnosno putnika, koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove.

Vrsta K3 – jeste bicikl sa najmanje dva točka koji se pokreće sopstvenom snagom vozača, odnosno putnika, koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove i koji je opremljen pomoćnim elektromotorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 0,25 kW, čija je osnovna namena pomoć prilikom ostvarivanja pogona, koji se isključuje kada prestane da se ostvaruje pogon sopstvenom snagom vozača, odnosno putnika, a čija se pomoć postepeno smanjuje i konačno prekida pri brzini od 25 km/h.".

Kolika je kazna i da li je ikad naplacena za preveliku brzinu na bici stazi ? 🙂

Nije, ali ja se nadam da ce uskoro.

tesko da ce neko ovde ikada da juri bicikliste za brzinu kada mi ni nemamo cestite staze.

Sta pomislite kada vam neko kaze biciklisticka staza?

Onu na adi?

Gde su Beogradu staze za komutiranje?
ne postoje....

kako da dodjes iz Batajnice za Mirijevo, iz Surcina u Pinosavu ili iz Sremcice za Borcu?
banalni su primeri, ali jednostavno niko nije ni pomislio da predvidi mogucnost voznje biciklom ili trotinetom sa kraja na kraj grada i ako sam grad nije velik i ima svega dvadesetak kilometara, a narocito sada ovi elektricna sokocala.

Nisu tu potrebne nikakve specijalne staze ni prostor vec zakonski urediti kretanje biciklista (u to racunam i ove elektricne i trotinete) na koji se nacin mogu kretati.
Sve su podredili automobilima, a elektricne valjda racunaju da ce ih suzbiti strogim pravilnicima i taxama.

nece...njih ce neminovno biti sve vise i vise kao osnovni individualni prevoz za komutiranje po gradu.

da li ce da plati neku taksu ili ce da se svercuje to nece umanjiti nikada njihov broj, naprotiv bice ih sve vise.

Ovaj posedujem ,imam fiskalni racun.Ima gas.Kad skinem blokadu zadovoljan sa brzinom za po gradu.
Pitanje kako cu ja ovo da registrujem?
Da ne bude zabune imam sve potrebne kategorije,i pristajem na registraciju.
Ispasce da trotineti koji su opasniji/vozio sam ih 4 godine/prolaze sa jednokratnom nalepnicom.Nemaju osiguranje.

Odeš u AMSS i sve ti oni kažu. Tehnički pregled isto.

0,25 kW, čija je osnovna namena pomoć prilikom ostvarivanja pogona, koji se isključuje kada prestane da se ostvaruje pogon sopstvenom snagom vozača, odnosno putnika, a čija se pomoć postepeno smanjuje i konačno prekida pri brzini od 25 km/h.".
1) "SOPSTVENOM SNAGOM VOZAČA" - Ovo znači da mora da ima ugrađen tzv. TORQUE SENZOR a ne CADENCE SENZOR,
jer snaga=momenat(torque)*ugaona brzina(cadence)
2) Ako se pomoć motora ukida na 25km/h, gde je onda smisao nivoa asistencije na 25km/h ?
Može samo da se ukida višak(rezerva snage) koja bi ubrzala K3 vozilo preko 25km/h
Na primer, na nivou asistencije od 300%, u najgorem slučaju na 25km/h motor bi davao 250W + čovek 250/3=83.33W.
Čemu onda služi nominalna snaga 250W (u trajanju od 30minuta) - ZA UBRZAVANJE ???
Ima tu par nelogičnosti.

Jesi li vozio nekad uzbrdo? Na usponu od 10% sa 330W nećeš ići ni blizu 25 km/h

u ns po gradu i dalje jurcaju skutercici kao da nema novog zakona. klinci,wolt... Sve u pesackoj zoni bez tablica

Jesi li vozio nekad uzbrdo? Na usponu od 10% sa 330W nećeš ići ni blizu 25 km/h
OK, moja greška u vezi rezerve snage.
Pogledao sam šta znači postepeno ukidanje snage motora do 25km/h.
To je otprilike napr. od 23÷25km/h kontroler smanjuje snagu motora da bi se postigao neprimetan prelaz na 0% asistencije na 25km/h.
Ovo nisam znao da treba, ali sam osetio kako je kad to ne postoji - bicikl/moped se gasi/pali @~24 km/h što nije baš prijatan a ni bezbedan način vožnje.

1) "SOPSTVENOM SNAGOM VOZAČA" - Ovo znači da mora da ima ugrađen tzv. TORQUE SENZOR a ne CADENCE SENZOR,
jer snaga=momenat(torque)*ugaona brzina(cadence)
2) Ako se pomoć motora ukida na 25km/h, gde je onda smisao nivoa asistencije na 25km/h ?
Može samo da se ukida višak(rezerva snage) koja bi ubrzala K3 vozilo preko 25km/h
Na primer, na nivou asistencije od 300%, u najgorem slučaju na 25km/h motor bi davao 250W + čovek 250/3=83.33W.
Čemu onda služi nominalna snaga 250W (u trajanju od 30minuta) - ZA UBRZAVANJE ???
Ima tu par nelogičnosti.
250w je maksimalna dozvoljena nominalna snaga motora e-bicikla, a peak snaga je drugi parametar motora. Pa kada ides uzbrdo moze da daje vise od 250w, samo i mnogo vise trosi bateriju.
Mislim da motor ima i cadence i torque tj power senzor odnosno koliko se pritskaju pedale i prati se brzina.
Kada predjes brzinu od 25km/h motor prestaje sa asistencijom. Pravilnik ti ne brani da sopstenom snagom vozis 35km/h po bici stazi ili nizbrdo 80km/h.

.......
kako da dodjes iz Batajnice za Mirijevo, iz Surcina u Pinosavu ili iz Sremcice za Borcu?
banalni su primeri, ali jednostavno niko nije ni pomislio da predvidi mogucnost voznje biciklom ili trotinetom sa kraja na kraj grada i ako sam grad nije velik i ima svega dvadesetak kilometara, a narocito sada ovi elektricna sokocala.
..........
Evo ja cu da ti kazem kako. Nikako!
Samo potpuno lud covek bozi bajs po Beogradu i koristi ga za "komjuting"!
Prvo, Beograd je grad na brdima! Ko normalan moze da pedalira a da na posao ne dodje znojav i smrdljiv???

Dalje, bizarno zagadjenje, koga nema u maju i delu spetembra. Bukvalno u Beogradu ne mozes 60 dana godisnje da vozis bicikl a da ne stetis svom zdravlju.

Ili je zagadjenje toksicno, nivo cestica od lozenje je neverovatan, ili je temperatura 36 stepeni a na ulici automobili ispustaju sve i svasta sto ti udises.

Bajs je OK, ko zivi u Kuli a ide na posao u Crvenku.. ili obratno. Mala naseljenost, razudjenost i naravno za rekreaciju, ko moze da vozi po Fruskoj Gori, Tari, Staroj planini gde nema smoga.

Ali ici na posao biciklom i duboko udistati svo ono smece koje je u vazduhu od kraja septembra pa do kraja aprila je samoubistvo!

Kupio sam od drugara električni trotinet Xiaomi Mi Scooter 3 koji je pazario preko A1. Nemam papire odnosno račun. Da li mogu da ga registrujem bez njih ili mora da jurim papire?

Sad videh da se elektro biciklo sa gasom ne sme voziti po biciklistickoj stazi, vec mora po kolovozu.
Nema veze sto mu je maksimalna brzina 25km/h, a na biciklistickoj stazi je dozvoljeno 35km/h.

Kako je to bezbednije voziti ovakvo vozilo po kolovozu?

Samo potpuno lud covek bozi bajs po Beogradu i koristi ga za "komjuting"!
Prvo, Beograd je grad na brdima! Ko normalan moze da pedalira a da na posao ne dodje znojav i smrdljiv???

Nisam vozio, ali teoretski se ne bi trebao umoriti na električnom biciklu. On ti asistira, na tvoje pedalanje. Mada ako pričamo o tome da dođeš na posao bez znoja, el. trotinet je u prednosti, jer apsolutno ništa ne trebaš okretati, samo gas.

Sad videh da se elektro biciklo sa gasom ne sme voziti po biciklistickoj stazi, vec mora po kolovozu.
Nema veze sto mu je maksimalna brzina 25km/h, a na biciklistickoj stazi je dozvoljeno 35km/h.

Kako je to bezbednije voziti ovakvo vozilo po kolovozu?
Teroretski moze, a realno ne moze. Odnosno moze ako ostavis bateriju kući da bi bio laksi bicikl 😂

Nazad
Vrh Dno