Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

Zavisi koji AKG model, koliko dugo je upotrebljavan itd.

Recimo, na K240 Sextett taj sistem jeste popustio malo, ali su slušalice i dalje upotrebljive, a radi se o verziji s početka 80-ih godina.
Ono što je jako zanimljivo, da Superlux/klonovi koriste takvo rešenje, i sve to funkcioniše sjajno. Npr. na 13 godina starim HD7 sve to radi kao da su nove slušalice, i dalje se apsolutno savršeno prilagođavaju svim oblicima/gabaritima glava, bez ikakve intervencije korisnika. Te slušalice niti su premijum izrade, ni cene, a traju toliko godina i apsolutno su funkcionalne kao prvog dana. Pritom, zvučno i dalje kidaju 95% slušalica slične cene.
Ja recimo jedne K240 lastiši otišli skroz, K280 Parabolic kao novi bukvalno, ništa im korišćenje ne radi.

Sad mi pade na um... Prodaje li Superlux možda taj lastiš assembly negde? 🤔

Malo egzotike i kad je u pitanju Dac/Amps i Sluske.
Ovaj da Kazemo Stack sa Slike je od domace Firme Earmen njihov Signature model strasna sprava Trenutno radim review zvanicno za nju.
A ovaj sto lici na svemirski brod sa ovim Narandzastim VU metres je Sendy Audio Kylin to je tek Tezak monstrum hehe al bolje ne gledajte cenu da nisam usao u ovu pricu odredjenu sa reviews ne bih nikad mogao ga priustim.

Edit Sendy audio ne Sivga. Iako jesu pod istom kucom firme 2 divizije su

Prilozi

• IMG20260626181232.webp
    IMG20260626181232.webp
    107.2 KB · Pregleda: 52
  • IMG20260623145353.webp
    IMG20260623145353.webp
    82.7 KB · Pregleda: 46
  • IMG20260617074654.webp
    IMG20260617074654.webp
    113.6 KB · Pregleda: 48
  • IMG20260618120149.webp
    IMG20260618120149.webp
    112.6 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Evo i mene posle milion godina.
E sad pitanje: trebaju mi slušalice za dnevnu sobu, praktično za TV, vesti i YouTube. Ništa ozbiljno, ali kontakt/kabl mi redovno strada i poslednje su upravo riknule.

Budžet recimo 10–20€. Prioritet: pristojna izrada i OBAVEZNO da kabl može da se vadi/menja. BT je plus (suludno za tu cenu, ali ima po nemackim prodavnicama i aliju) Zvuk ne mora da bude wow, samo da nije baš krš — za ozbiljno slušanje imam druge. hvala unapred. i izvinjenje sto se nisam javljala.. zivot.
kupila sam kuce, non stop sam sa njom i njoj je svrha u zivotu da se mazi lol/

Baš mi je drago kad vidim da se naši ljudi ozbiljno probijaju u audio priči i review svetu, cestitke @sale941 , samo guraj !!
Kad mi je drugi reviewer odavde (čovek koji je u kontaktu sa dosta Chi-Fi firmi) pričao i pokazivao kakva mu sve oprema stiže — često ozbiljno skupe stvari za review/promociju — bilo mi je jasno koliko je i kod nas ta priča otišla daleko. Hvala mu i na Twistura Woodnote, mada ja nisam baš za reviewer priču; ako nekome trebaju za krug/test, javite, cula sam da su iz Twisture pitali sta se desava ok o njih pre nekog vremena, saljem na test/krug bez problema, znam da su retke.

Stigle su i Simgot EW300 — utisak mi se menjao kroz vreme, valjda kako čovek menja i sluša dosta modela, menja se i perspektiva. Pisaću i o njima.

Da odmah potvrdim: HiFiMAN ergonomski nikako nije za mene. Zvuk ume da bude brutalan, čak i kod open-box primeraka, ali preglomazno i preteško za moje potrebe.

Twistura Woodnote su mi, s druge strane, pravo osveženje — toplji tuning, dosta drugačiji od onoga što inače slušam, i bukvalno sam se zaljubila. Beže od klasičnog Harman tuninga i teraju svoju priču. Za single DD, po meni bez problema vrede 150€+.

Naručene su opet Anker Soundcore Q45 — ali ovog puta bele. Da, jurila sam bele skoro godinu dana. 😄 Gledala sam i Bose QuietComfort i Sony WH-1000XM itd itd series, ali za tu cenu iz Ankera na snizenju sa garancijom Q45 mi imaju najviše smisla. Bacam pogled i na Bowers & Wilkins Px7 S2 da se obnovim, kao i Grado SR80x i Sony MDR-MV1 — totalno različite priče, ali gledam svašta.

p.s. drago mi je i na lepim kupoivinama kolega i na sveopstem uzivanju u muzici.. samo, ako se slusa sa mobilnoog, koliko sam ja upucena ako se ne koristi neka od special apps poput.. recimo ja sam kupila UAPP, posebno mi je odgovarala jer ima i Tidal u sebi, i sve pohvale za nju , 10tak evrica... elem, ako se ne ide i preko app, mislim da DAC nece sam menjati kvalitet snimka koji , dakle nije bit-rate. Poweramp isto odlicna app.

Poslednja izmena:
Pa za 10 do 20 eura iskreno bas bas tesko da se nadje nesto sto moze da valja. Jedino sto mi pada na pamet za te pare su MOONDROP CHU II, ali to su bubice. Koristio sam ih, odlicne su za te pare.
Ja sam imao AKG K512 MK2 ( njima kabl se ne moze skinuti ), ali bile su odlicne za te pare. Jedino ako nadjes negde, topla preporuka.

E sada vidim dole si spomenula BW Px7, Grado i Sony.

Ovako sto se tice Sony, ja sam koristio Sony WH-1000XM 5, odlicna izolacija. Jedino sto cesto puca plastika kod njih. Jaci bass, topliji zvuk ali ludilo od izolacije.
Posto imam BW Pi8, mogu da kazem nesto povodom i Px7. Odlican zvuk ali jako los software, malo malo pa gube kontakt.

ako se slusa sa mobilnoog, koliko sam ja upucena ako se ne koristi neka od special apps poput.. recimo ja sam kupila UAPP, posebno mi je odgovarala jer ima i Tidal u sebi, i sve pohvale za nju , 10tak evrica... elem, ako se ne ide i preko app, mislim da DAC nece sam menjati kvalitet snimka koji , dakle nije bit-rate. Poweramp isto odlicna app.
Tako je, USB Audio Player PRO, Neutron Player, Poweramp, i mislim možda još recimo HiBy Music ili nešto tako rade posao. Bez njih je DAC u suštini USB-C na 3.5mm adapter (nije baš, ali nije ni daleko).

Samo ti specijalizovani plejeri imaju odgovarajuće drajvere koji zaobilaze Androidov audio mixer i koriste pun potencijal DAC-ova. Zato se na njima ni ne čuju recimo notifikacije i slično dok sviraju. Dok sam Android tu nešto ne promeni to će morati tako.

Što se plejera tiče, koristio sam ih sve, a trenutno najviše Neutron. Podešavanja su gadna ali GUI lepše izgleda, dok se UAPP lakše koristi i ima malo fleksibilniji drajver, ali je bar meni nekako ružnjikav. Njega i dalje koristim tu i tamo.

Poweramp ne preporučujem ljudima više. Za sve ove plejere treba da se plati, obično jednom zauvek. Poweramp-u to nije dosta pa je od skora uveo i neke kao feature pakete koji se doplaćuju preko plaćene aplikacije, što mislim da je stvarno preterivanje.

Ja ne uspevam da čujem razliku na ovim flac fajlovima koje imam niti na Spotify Lossless (1.2Mbit). Brzo sam odustao od zamajavanja sa Androidovih 48kHz.

Ja ne uspevam da čujem razliku na ovim flac fajlovima koje imam niti na Spotify Lossless (1.2Mbit). Brzo sam odustao od zamajavanja sa Androidovih 48kHz.
Pitanje je da li se čuje razlika u smislu kvaliteta zvuka, to je u krajnjoj liniji individualno, ali ko ima jak portable DAC, razlika u snazi i glasnoći koja se dobija u kombinaciji sa nekim od spominjanih plejera je osetna.

Ne bi trebalo glasnoća da ima ikakve veze sa sempl frekvencijom. U svakom slučaju volume postavljam na 100%, a glasnoću onda podesavam na samom DAC.

Ne bi trebalo glasnoća da ima ikakve veze sa sempl frekvencijom. U svakom slučaju volume postavljam na 100%, a glasnoću onda podesavam na samom DAC.
Ne ne, nema nikakve veze sa sempl frekvencijom, ima sa tzv. Direct USB Access koji se ostvaruje preko drajvera tih plejera, zato sam ih i spomenuo. Glavni benefit DUA jeste omogućavanje bit-perfect playback u izvornom kvalitetu datoteke, ali ima i drugih.

Obično, kad se DAC/Amp konektuje bez DUA, on ne radi punom snagom jer mu to Android ne traži, niti ume da traži. Plus se Android audio mixer uvek umeša sa svojom atenuacijom glasnoće, ili u najgrđem slučaju ograničavanjem iste, i slično. Zato je recimo Eplov USB-C dongl tiši na Androidu nego na Epl uređajima.

Sviđa mi se paralela sa fotografijom, pošto sam prošao kroz to. Nije baš 1:1, jer aktivno proizvodiš rezultat, ali suština je ista.

Ne zaboraviti zašto si kupio neku opremu na prvom mestu. Uvek su mi bile slađe kupovine kada sam prvi veliki skok u kvalitetu ostvario bez nekog preteranog ulaganja. Dalje je moguće stvari poboljšavati, ali za marginalnu dobit, treba sve više i više novca, a svaka nova stvar nikad ne donosi samo pozitivan pomak, uvek je pomešano.

Poweramp radi neki ludaci resampling tj. nije bit-perfect. UAPP bi trebalo da radi bit-perfect i preko dzeka od telefona, ako je telefon podrzan njihovim drajverom i ima mogucnost da ispljune kvalitet fajlova. Npr. Sony Xperije.
Od aplikacija koje ne rade nikakav resampling sa usb dac-om bi trebalo da je Neutron, UAPP, Hiby i cini mi se Fiio android aplikacije.
Ako se koristi bilo kakav EQ, bit-perfect je cao sa bilo kojom aplikacijom.
Dodatna informacija, negde sam nacuo da je PowerAmp Equalizer mnogo los tj. ne radi kako treba. PEQ ima neku ozbiljnu devijaciju od onoga sto mu zadate. Mislim na odvojenu PowerAmp EQ aplikaciju. EQ u okviru PowerAmp plejera je dobar.

Poweramp radi neki ludaci resampling tj. nije bit-perfect. UAPP bi trebalo da radi bit-perfect i preko dzeka od telefona, ako je telefon podrzan njihovim drajverom i ima mogucnost da ispljune kvalitet fajlova. Npr. Sony Xperie.
Mislim da je to moglo da se isključi? Bar mi je tako nešto ostalo u glavi iz perioda kad sam ga poslednji put čačnuo, ali možda se varam. Svakako po meni plejer za izbegavanje.

Od aplikacija koje ne rade nikakav resampling sa usb dac-om bi trebalo da je Neutron, UAPP, Hiby i cini mi se Fiio android aplikacije.
Ako se koristi bilo kakav EQ, bit-perfect je cao sa bilo kojom aplikacijom.
Neutron ne koristi bit-perfect terminologiju, malo je starijeg kova, tako da se kod njega to vrlo lako izgubi jer ima sto opcija. Npr. kad se u UAPP podesi bit-perfect, time se EQ zapravo isključuje, i ne može da se upali dok se bit-perfect ne ugasi. To u Neutronu nije slučaj, on će sve da dozvoli bez frke. Neutron mislim po difoltu i radi resampling, ali to se onda isključi i naloži mu se da poštuje source bitrate, a može da se namesti i u zavisnosti od vrste konekcije, npr. da ne radi resampling samo kad je konektovan DAC. I sve je to okej, ali čovek stalno mora da pazi da ne upali nešto što je u konfliktu sa nečim drugim.

Fiio plejer nisam dosad probao, radi li inače ili samo sa njihovim proizvodima? Na šta liči? Skoknuo sam na GP i oni skrinšoti mi nešto nisu ulili poverenje?

Dodatna informacija, negde sam nacuo da je PowerAmp Equalizer mnogo los tj. ne radi kako treba. PEQ ima neku ozbiljnu devijaciju od onoga sto mu zadate. Mislim na odvojenu PowerAmp EQ aplikaciju. EQ u okviru PowerAmp plejera je dobar.
Evo i iz prve ruke, ne znam šta mi bi ali sam ga probao, izuzetno loš, gadan GUI, natrpano, nepregledno, def ne zvuči kako treba tj. ne radi kako mu se zada, bolje koristiti i Wavelet nego to.

Dobar, ali samo na iOs-u.
Na androidu je isti chvarak kao i bilo koj drugi plejer.
Fiio plejer nisam dosad probao, radi li inače ili samo sa njihovim proizvodima? Na šta liči? Skoknuo sam na GP i oni skrinšoti mi nešto nisu ulili poverenje?
Cini mi se da sam ga instalirao davno dok sam se borio protiv usb dac varijanti da vidim jel moze da pusta bit-perfect preko 3.5mm dzeka od telefona. Nije mogao, pa sam ga batalio. Secam se da je izgledao kao hibrid Windows 8 i iOs-a. Ne znam da li ima neke posebne mogucnosti sa Fiio proizvodima.

Meni KA15 napiše tačan sempl rate sa fajla, tako da stvar radi.

Mozda ako si na androidu 16/17. Mada i onda nije bit-perfect, jer android kontrolise glasnocu zvuka umesto samog dac-a preko drajvera aplikacije.
Tako barem kazu na audio science review.

Skini Hiby Music, on je dz. Upali aplikaciju, gornji levi uga tri crtice, settings, skrolaj dole, Enable HQ USB audio access, to upali. Ako te iscima da mu dozvolis da bude upaljen u pozadini, dozvoli mu. Cisto testa radi.
Vrati se nazad, izadji is settings, gore imas music scan. Odradi to sto treba da se odradi.
Utakni sada usb dac i vidi hoce li ti iskociti prozor da li dozvoljavas da ga Hiby Music kontrolise.
Pusti neku stvar i uporedi. Vidi da li je znacajna razlika. Meni na 15-ici jeste, na 16-ici mozda i nije.

Ne koristim aktivno android trenutno, pa nisam bash skroz u toku kako su se razvijale stvari.

E vraga, nismo slušalice i ja u istoj zemlji.

Potvrđujem za glasnoću to što si napisao, zbog čega držim uvek na 100% telefon kad je DAC uključen.

@nidza , @Alanon au, i ja sam pre desetak dana gledala nesto na yt, bas su udarili marketing 🤣

Pa za 10 do 20 eura iskreno bas bas tesko da se nadje nesto sto moze da valja
istina, ali nisam napomenula da ja to uzimam u nemackoj, gde za do 20-30eu covek moze da bira- od SOny preko HBL, JAbra i ne zna se. ali se nekim modelima cene menjaju, tj. pojavljuju se tako iz razlicitih prodavnica, outleta... snizenja, evo bukvalno sam iz (da, opet) iz Anker outleta mogla uzeti Q20i za 19eu- kazem mogla, jer sad ne mogu, rasprodale se ... od njih ostao H30i (isto outlet), ali pitanje koliko ce i to trajati- za 15eu !! uzasno je to koliko lakse kupujem skuplje stvari, al 15eu cuvam kao....
.
Posto imam BW Pi8, mogu da kazem nesto povodom i Px7. Odlican zvuk ali jako los software, malo malo pa gube kontakt.

elem, gledam BW Px7Se koje su sad "stare" jer je izasla i trojka- mislim da ce im pasti cena za crni petak, pa bih se ponovila/obnovila, inace sa ovima nemam nikakvih problema sa konekcijom ili bilo sta 🙂

Ne zaboraviti zašto si kupio neku opremu na prvom mestu. Uvek su mi bile slađe kupovine kada sam prvi veliki skok u kvalitetu ostvario bez nekog preteranog ulaganja. Dalje je moguće stvari poboljšavati, ali za marginalnu dobit, treba sve više i više novca, a svaka nova stvar nikad ne donosi samo pozitivan pomak, uvek je pomešano.

upravo. uvek pricam da mi je oprema samo "orudje" da bih dozivela MUZIKU , koja je sveti gral. i uvek se cudim odnosu bavljenja tehnikalijama, graficima i slicno, a price o tome kako je neko doziveo muziku je tako malo, pa se pitam sta se radi sa tim slusalicama? doduse, jedan kolega mi je rekao da o tehnikalijama i ciframa moze pricai do sutra, ali da "za muziku mu fale reci".

p.s. znam da dugujem slike, mrzi me da rovarim po cloudu ali postavicu
i da, tempotec sonata bhd pro- da, imam ih 2 sad al ova je pro ima jos cistiji, neutralniji, detaljniji zvuk i zapravo moze i da se bira tu nesto... ne znam, od mene , kao i na audioscience reviews sve pohvale.

istina, ali nisam napomenula da ja to uzimam u nemackoj, gde za do 20-30eu covek moze da bira- od SOny preko HBL, JAbra i ne zna se.
Baci pogled na JBL 520BT. Drugar mi poterao iz Nemačke pre tipa možda 2 ipo godine, bile na nekoj ludačkoj novogodišnjoj akciji za manje od 30 evra. Sad koliko vidim, u mediamarktu su 40e.

Znam da izlazi to iz tvog okvira budžeta, ali verujem da sigurno možeš da nađeš tamo na oglasima polovne a da budu u okviru budžeta. 🙂

Što se tiče samih slušalica, za te pare meni su radile (a i dalje rade) vrh posao. Nema gde ih nisam koristio i nosio, na posao, na more, u teretani, po gradu...baterija je NENORMALNO dobra, bukvalno sam ih na poslu koristio cele nedelje bez ijednog jedinog punjenja.

Ima za sličan novac da se nađe i 570BT koji je isto korektan i vrlo sličan, ali ipak bih pre preporučio 520BT, noviji je model i duže mi traje baterija.

Nazad
Vrh Dno