Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

za 7-8 dana punim 44, bez hemije i filtera (samo crop), dobra stvar je što sam smršao par kg pa sada imam 107 (na 1.88), loša stvar je što bench stagnira (možda i zbog toga što sam izgubio malo mase), neka šnj bodyfat vaga pokazuje 18%, mislim da je malo optimistična
Bench je vežba koja jako zavisi od telesne mase. Nedavno sam dodao samo 3-4kg i odmah je skočio opet na 140kg, čim krenem u deficit, odmah osetim na toj vežbi najpre...

@Nenad22
Ako hoćeš napredak u snazi, radi veće težine sa manje ponavljanja i što je najvažnije dosta odmora. Što se tiče zgibova... Kad dođeš do ~15 zgibova opet, to je obično neki plafon za većinu, ako hoćeš više od toga trebalo bi da radiš po nekom programu ili da dodaješ tegove na pojas oko struka, što mislim da nema potrebe. Na primer 4-5 serija po 10 ponavljanja uz ostale vežbe je sasvim ok. Sama leđa malo više rastu od jakog veslanja (u pretklonu i sajle, ima i sprava koje simuliraju taj pokret).

Edit: mi koji smo 35+ možemo i do 55-60 da održavamo solidnu snagu, godine nisu neki problem za to. Da igramo fudbal, onda bismo osetili veliki pad performansi, ali snaga ne pada tako brzo🙂

Jel zna neko jel imaju kod nas da se kupe neki dodaci vodi sa ukusima, a da su bez kalorija? Vidim da ih ima na amazonu i slicnim sajtovima, ljudi ih kupuju kad prave LMNT-olike napitke sa elektrolitima, ali bez kalorija. Jel kupovao kod nas neko nesto slicno?

Os da ti donesem, obicno imaju u radnji nedaleko od gajbe? U Srbiji sam 7.7.

1783073551709.webp

Aj javljam ti se ako ne nađem ništa. Više sam mislio da nađem neki lokalni izvor gde mogu da kupujem redovno. ☺️

Jel zna neko jel imaju kod nas da se kupe neki dodaci vodi sa ukusima, a da su bez kalorija? Vidim da ih ima na amazonu i slicnim sajtovima, ljudi ih kupuju kad prave LMNT-olike napitke sa elektrolitima, ali bez kalorija. Jel kupovao kod nas neko nesto slicno?
Jesi probao FlavDrops od MyProteina?
Nisam gledao sta ima, mislim da je isto sto koriste za ukuse prahova.

Baš 0.0 kalorija ili te ne remeti 4-5 kalorija na jednu tabletu koja ide u pola litre? U mojoj glavi, koji ne brojim kalorije, to zvuči kao da teži nuli. Ako pretpostavimo da je deklaracija ispravna.

Ovi moji masovno koriste Waterdrops. Ima milion ukusa, koliko sam shvatio neki imaju manje, neki više kalorija. A ima svuda da se kupi.

Posoli malo vodu, da uneseš elektrolite. Nekoliko dana samo voda?

Okej si sa čajem i kafom. Kombinuj.

Znam to sve, ubacim kalijum i magnezijum i naravno so. Ali rekoh barem da pijem u toku dana kao sok 😁 Da, samo voda.

ma to stoji, uzeo sam krajem marta klupu za hiperekstenziju (back extension) i aktivno vežbam tu grupu mišića svaki drugi dan, progres je neverovatan za ovako kratak period, bukvalno preporod

ali u L5-S1 regionu imam uklještenje nerva, zato bi bi mi dodatno dekompresija legla kao kec na deset pa bi uz vežbanje mišića u toj regiji brže došao do oporavka
Dok ne nadjes nesto. Probao da visis na rukama sa onim tegovima oko nogu?
5x30 sek

Kakava je ekipa ovde vidim da za 10 godina menjamo naziv teme u

AAS, ishrana, trening, fitnes (borba protiv starenja za ljude iz IT-a)

😁 😁​

brate, unakazile su nas stolice i navike modernog života, sad smo izgleda u gasu da se povadimo kolko god je moguće dok ne bude kasno 🙂

Inače da, probao sam, ali izaziva mi neki kontra-efekat, nelagodnost i bol kad se otkačim i brzo se vraća na staro. Kapiram da bi mi više leglo k'o betmen da visim naglavačke zakačen nogama, ali stvarno nisam u fazonu da se majem sa tim akrobacijama.

Ovo se traži :

Pre sam spomenuo, posto sam u IT-u. ja retko sedim kada radim. Najcesce sam u fotelji i noge gore, zavaljen. Jedno vreme sam i stojeci radio po par sati i to prija. Generalno da se ne bude dugo u istom polozaju, da noge nisu savijene i manje raditi 🙂

Ali jednom nedeljno mrtvo dizanje mislim da je glavno (neka razumna tezina da je izazov za 3x8-12 ponavljanja zavisno od snage i pravilna forma), plus zgibovi kada god se stigne. Sumnjam da onda ledja mogu da zezaju. Narvno i sve ostale aktivnosti su dobre.

Poslednja izmena:
Ali jednom nedeljno mrtvo dizanje mislim da je glavno
Meni je klupa prioritet.

Prednost zivota u kuci je sto sam u dvoristu napravio klupu, ulio beton u gume pa okacio na sipku za okruglo 100kg.

Meni koji se navikao, stotka kao perce. Nisam hteo da dodajem na teg, jer mi ne treba masa vec snaga.

Ali def ne preporucujem praksu cak ni ako imas snage, bez spotera se ne radi Klupa. Dici ces X puta, i onda zadnji push ne znas tog dana da li imas dovoljno snage da izvuces, ipak je 100 a ne 60 kila

Kako mislis klupa, za bench? Mislio sam za jaca ledja, posto to najcesce muci ljude. Pogotovo donja, mrtvo radi bas ceo taj lanac lepo. Taj pokrenut mi nekako najprirodniji, celo telo se uposli, lep osecaj.

Da u dvoristu je super, nema gubljenja vremena. Mozes kada hoces.

Da, Klupa = Bench 🙂

100 Kg mi je zlatna tezina. Kada sam pocinjao u teretani kao mladji, delovalo mi je kao da dizem Slona, nemoguce.

Posle 6-7 godina sa ovim tegom u dvoristu, lagano ga izbacujem i ne idem na maksimalno rezistivnu opciju (120 - 140) jer sam dosao u stanje ponavljanja jedne solidne tezine i sada misic samo ojacava, ne ide u vecu zapreminu sto mi je bio cilj

Mrtvo iskreno ne znam kako ide, zbog kicme. Gledao sam onog Anatolija kad ne pravi prenkove, objasnjava koliko je bitan polozaj, i koliko je lose po ledja imati nepravilan polozaj

Pre sam spomenuo, posto sam u IT-u. ja retko sedim kada radim. Najcesce sam u fotelji i noge gore, zavaljen. Jedno vreme sam i stojeci radio po par sati i to prija. Generalno da se ne bude dugo u istom polozaju, da noge nisu savijene i manje raditi 🙂

Ali jednom nedeljno mrtvo dizanje mislim da je glavno (neka razumna tezina da je izazov za 3x8-12 ponavljanja zavisno od snage i pravilna forma), plus zgibovi kada god se stigne. Sumnjam da onda ledja mogu da zezaju. Narvno i sve ostale aktivnosti su dobre.
Iskreno nikome ne preporučujem da radi mrtvo .. Odnos povrede i benefita je suviše velika.

Samo uz ličnog trenera ili nekoga ko stoji sa strane i zna šta radi da pazi na osobu dok izvodi

pa zavisi sa kojim opterećenjem, ako ideš do 50% maksimuma realno jako je mala šansa za povredu, naravno ako dižeš iole pravilno (za šta ti je dovoljno da pogledaš par YT videa), ramena nazad ispravi leđa zategni zadnju ložu guraj nogama pod a ostalo nek ti objasni neki trener kad te vidi kako radiš

Iskreno nikome ne preporučujem da radi mrtvo .. Odnos povrede i benefita je suviše velika.

Samo uz ličnog trenera ili nekoga ko stoji sa strane i zna šta radi da pazi na osobu dok izvodi
Meni je nekako to lak pokret da se radi pravilno i jako prija - neutralno ledja i dizes iz nogu. Tako se nekako i dize teret kada nesto radis, prirodno, funkcinalno za razne aktivnosti.

Nista mi ne pada na pamet da je tako dobro i da celo telo radi. Naravno pogledati video za formu. Recimo cucnjevi su mi nezgodni sa sipkom na vratu, opterete ledja pod uglom, dok mrtvo nekako ravnomerno uposli celo telo. Moze i ona Hex sipka kada se stoji u sredini, onda malo vise noge rade.

Mada treba paziti sa tezinama, ako se pretera, moze se povrediti kao kod bilo koje druge vezbe. Ja tako dizem 100-140kg najvise, 6-12 ponavljanja, ne preterujem, vise odrzavam. Mislim da je cak bolje manji broj ponavljanja i veca tezina, jer tu vec na 12 ponavljanja moze da se javi zamor donjih ledja i da se pocne raditi nepravilno, to samo znaci da je tezina prevelika/broj ponavljanja.

Poslednja izmena:
Mrtvo za rekreativce je ok, ali pod uslovom da ne rade blizu maksimuma. Juriti 1 rep max na mrtvom za rekreativca je previše rizika, za malo benefita.

Da. Mada i prevelik broj ponavljanja moze biti, povrede se desavaju kod zamora kod poslednjih ponavljanja, tehnika krene da se kvari.

Ja malo to pragmaticno gledam - cilj vezbe mi je i da smanjim rizik od povrede kod drugih aktivnosti. Postepeno ojacati tetive, ligamente, kosti, misic. Sam izgled nije nesto bitan, niti konstantan napredak sa tezinama. Sve u svrhu funkcije za druge stvari. (da li neki sport, svakodnevne aktivnosti, pokretljivost..)

Upravo.. "da se uradi pravilno, bez forsiranja.. "

Mrtvo je jedna od vežbi gde mesto za greške, "varanje" , manjak koncentracije, loše patike.. Moze da napravi ozbiljan problem..

Koja druga vežba je tako "kaznjiva" ?

Nijedna..

"pa sam si kriv nisi radio pravilno..." nije stvar koja osoba želi da čuje. Bolje da mu kažem lagano... Ima vremena za mrtvo...

Zato ja nikome ne preporučuje mrtvo osim ako nema nekog pored sebe.

Jedno je YT klip drugo je kako mi radimo.

Nisam trener ali volim da pomognem ljudima koji su na početku.

Pre neki dan sam video jednog trenera da radi par vezbi u nizu, kao neki HIIT, jedna je bacanje teske lopte preko ramena. Slican pokret donkle kao mrtvo, samo vise za kondiciju i verovatno bezbednije za pocetnike.

Pa sam probao prvi put i bas je dobra vezba. U kombinaciji sa AirBike intervalima. Dve lopte 20kg i 15KG 10 ponavljanja (20 bacanja) eksplozivno, pa 2min airbike 400-500W. Bas zabavno i radi celo telo dobro. Ali ovo je verovatno najvise za VO2max.

Prilozi

• ezgif-172d07ae99b1aaaa.gif
    ezgif-172d07ae99b1aaaa.gif
    1.8 MB · Pregleda: 20
Upravo.. "da se uradi pravilno, bez forsiranja.. "

Mrtvo je jedna od vežbi gde mesto za greške, "varanje" , manjak koncentracije, loše patike.. Moze da napravi ozbiljan problem..

Koja druga vežba je tako "kaznjiva" ?

Nijedna..

"pa sam si kriv nisi radio pravilno..." nije stvar koja osoba želi da čuje. Bolje da mu kažem lagano... Ima vremena za mrtvo...

Zato ja nikome ne preporučuje mrtvo osim ako nema nekog pored sebe.

Jedno je YT klip drugo je kako mi radimo.

Nisam trener ali volim da pomognem ljudima koji su na početku.
zato se radi sa manjim težinama dok se ne nauči, ko nema jak ego neće imati problema

zato se radi sa manjim težinama dok se ne nauči, ko nema jak ego neće imati problema
Zato i kažem ono od ranije ... vežba koja ima dug period učenja... Puno pravila.. Po meni je samo za srednje i napredne vezbače koji samostalno rade.. Za početnike nikako.

Takodje postoji onaj deo. Gde mi ne znamo da li osoba ima neki možda mali problem sa leđima...

Za rekreativce mrtvo dizanje je dobar put da se trajno napravi problem, prvo sa kičmom, a posle sa leđima ili nešto gore. Mrtvo dizanje dolazi na kraju, kada su mišići dovoljno jaki i to je vežba za napredne vežbače, pa i tada nosi rizike. Nije bez razloga dosta poznatih body builder-a bilo protiv mrtvog dizanja kao Dorian Yates, Jay Cuttler, Ronnie Colleman, Miloš Šarčev itd... Jednostavno preveliki rizik, za diskutabilne benefite i to za njih koji su "enhanced" na maksimumu i oporavak im je 10x jači nego normalnim vežbačima.

Sa druge strane, umesto da se izmišlja topla voda i bacaju nekakve lopte oko glave, bezbednije je npr. raditi "kettlebell swing", dobru "old-school" vežbu kod koje ipak postoji izolacija, a može biti i odlično zagrevanje i moguće je kombinovati u HIIT treningu.

Za početnike i rekreativce, vežbe tog tipa će doneti 95% benefita mrtvog dizanja, a rizici su neuporedivo manji.

Trening snage je veoma jednostavna stvar, ali kao takav nije interesantan na Youtube-u ili TikTok-u. Zato postoje klipovi poput ovog lika koji žonglira loptama oko glave i slične gluposti.

Ljudi odu u teretanu natankaju benč, nakrcaju tegove na mrtvo dizanje, vuku celu lat mašinu, reade super-setove, drop-setove i posle 10 godina vežbaju, a izgledaju isto. Nemoguće je oporaviti se od takvih treninga.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno