Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

Danas me zvala gospođa iz banke da mi objasni neku kešbek promociju gde ja mogu da dobijem povrat od 2000rsd ako potrošim 10000rsd kartičnim plaćanjem. Nekako sam je saslušao, da bi mi ona saopštila da će me zvati u ponedeljak da vidi kako mi ide. Nisam hteo da budem neprijatan prema njoj jer shvatam da radi svoj posao, ali ta preterana ljubaznost koja se polako pretvara u neku vrstu pritiska mi uopšte ne odgovara, i sigurno se neću javiti na telefon. A ako budu nastavili ovako da me opsedaju, vrlo brzo ćemo prekinuti saradnju.

Clear cache?

Ovome 2000 ovome 4000 meni 3000 hahaha ova banka je cirkus 🤣

Prilozi

• IMG_1539.webp
    IMG_1539.webp
    71 KB · Pregleda: 92
Kamo srece da se samo ovakvi cirkusi desavaju, u prosloj turi nista nisam dobio.

Nekako sam je saslušao, da bi mi ona saopštila da će me zvati u ponedeljak da vidi kako mi ide.
Au, nasmeja me, hit su. 😆🙈

Ako je neko nekad resio slican problem nek javi
Poznato mi je da se to random dešava, tipa meni neće kad nekom drugom hoće i obnuto, ali nikad duže od nekoliko minuta. Ako čišćenje keša ne pomogne, mogao bi prosto sve podatke da obrišeš i da opet personalizuješ aplikaciju. Budi samo spreman na liveness, tj. traže svima da sad prvi put skeniraju ličnu kartu, a svaki put ide provera lica. Znači LK prvi put treba da bude uz tebe, a zatim se skenira lice, a onda svaki sledeći samo lice, jer LK čuvaju u sistemu, mada zadržavaju pravo da traže nekad opet i LK, ali ne znam kada.

ova banka je cirkus 🤣
Često imaju ovakve promocije, na osnovu interne segmentacije klijenata. Doduše, ranije je bila ista nagrada (tipa 5k), a drugačiji uslovi (iznos i tip potrošnje), a sad obrnuto.

Prosli mesec sam dobio 600 din a ovog videcu. Ne secam se da sam dobio od njih neki mail da sam u nekoj igri za cash back. Na pare ne racunam a ako nesto i uplate nemam nista protiv.😂

Tako je pre par meseci i meni stigao mail, ispunio normu i cekao 3 meseca da mi uplate novac.
Na kraju kao promocija ne vazi za stare korisnike, poslao im posle mail kako sam doveden u zabludu, spomenuo i efektivu, legao cash back za 48 sati

Savršeno se nadovezujem na prethodnu poruku: nakon slično formulisanog prigovora (pominjanje dovođenja u zabludu i slično), ekspresno je rešena situacija sa otvaranjem pogrešnog broja računa, a koju sam opisivao prethodnih dana. Nemam još sve detalje, ali pomenuti klijent je danas dobio novi račun sa željenim brojem (broj telefona) umesto nekog random, koji mu je dodeljen prekjuče. Pretpostavljam da je sistemski to rešeno tako što mu je prethodni račun zatvoren, a onda odmah otvoren novi, što i jeste korektno rešenje, mada ne znam da li to inače dozvoljavaju, da odmah otvorite novi po zatvaranju starog. Šta god da je, zvali su ga da danas dođe u istu prodavnicu i da potpiše novi ugovor, mada nije dobio nikakvu potvrdu o zatvaranju prethodnog računa. Naravno, pisaću opet tim povodom ako se ispostavi da važi nešto što nije u skladu sa pretpostavkama iz ove poruke.

U svakom slučaju, glavno je da imate pravo da zahtevate sve što vam se reklamira, bilo da je to nešto simbolično poput broja računa po izboru ili krupnije poput povrata novca, pa sve koji ovo čitaju i ohrabrujem da tako nastupaju. I stvarno se čini da je ključ u tome da zahtevate, uz adekvatnu argumentaciju, a ne samo da učtivo zamolite, jer ih to ne pogađa previše.

Jel treba da se dobije neko obaveštenje email/sms kada se promeni paket, ulazim sada u aplikaciju i vidim da mi je račun u minusu 595din.
Znam da nisam menjao paket ni u jednom trenutku i sada ne mogu da se vratim na Lite jer je navodno ovaj mesec već bila promena paketa.
Nije mi jasno kako ovakav propust može da se desi.

Nema nikakvog obaveštenja, promena je instant, pa ti samo u aplikaciji ispiše da si uspešno promenio paket. Šta se tebi tačno desilo i kad je navodno podignut Lite na MAX, moraćeš njih da pitaš, a ta evidencija svakako postoji. To što ne možeš da promeniš znači da je promena nastupila pre manje od 30 dana, jer je to minimalni period trajanja jednog paketa.

pozdrav, vidim za bank max da nema naknade za placanje karticom u inostranstvu. da li moram da prebacim na devizni racun ili je ok i skida je s dinarskog(tj da li ide onaj povoljan srednji kurs? - kao sto je u otp-u gde sam ranije imao racun)

Nije okej, bio bi primenjen nepovoljan bankarski prodajni kurs (preko 122), dok je preko menjačnice povoljniji prodajni (ispod 119), a srednjeg (danas 117,3652) svakako nema.

znaci ipak moram da ubacim evre na bankomat da bi bila provizija 0%...

Pa eto, nije da se razlika između srednjeg i prodajnog kursa smatra provizijom, ali može da bude značajna. I te evre koje stavljaš u bankomat prvo nekako moraš da nabaviš. A ako krećeš od dinara, teško je naći način da ih razmeniš po srednjem kursu, ali može da se svakako nađe bolji od ovog iz menjačnice unutar aplikacije.

To što si imao u OTP-u bio je neki specijal, ne znam na osnovu čega. Trenutno to ima samo Alta banka. Opšte pravilo je da se u takvim situacijama primenjuje prodajni kurs banke.

Svakako, ovde je suština da zvanične provizije za plaćanje na MAX-u nema: ako platiš nešto 100 evra, toliko će ti i biti skinuto za devizne partije. Da si na Startu, bila bi 1,5%, tj. za plaćanje od 100 evra bi te banka zadužila za 101,5 evro, pa se onda gleda imaš li ih ili se povlače dinari uz nepovoljan kurs.

Mozda glupo pitanje, ali ako se recimo placa gorivo u S. Makedoniji, i na racunu ima dovoljno i dinara i eura na deviznom racunu, u kojoj ce valuti naplatiti, pretpostavljam u dinarima? U slucaju da nema dovoljno dinara, da li skida sa deviznog racuna u eurima ili se odbija transakcija?

u kojoj ce valuti naplatiti, pretpostavljam u dinarima?
Referentna valuta za plaćanje u inostranstvu je EUR, a račun je multivalutni, tako da kartica može da lepo i čisto povuče evre. Očekivano je da će te tamošnji trgovci zaduživati u MKD, što je osnovna i poželjna opcija. To će biti preračunato u EUR, i toliko će Yettel uzeti od tebe, tj. naplatiti ti sa devizne partije. U suštini je okej da gledaš ovaj Mastercardov kalkulator, prema kom se npr. 2000 MKD danas svodi na 32,51 EUR, ali pominjali smo već da je Yettelova računica malo specifična, pa će biti to koji cent niže ili više.

E, sad, postoji i dinamička konverzija valuta (DCC), gde trgovac može da te pita želiš li zaduženje u matičnoj valuti kartice, što je za srpske zacementirano na RSD. Ako to prihvatiš, reći će ti neki naduvani iznos u dinarima, i to bi ti stvarno bilo skinuto sa dinarske partije (u Yettelu konkretno, dok bi ti neke druge banke napravile dodatni problem sa svođenjem i toga na evre, što je priča za sebe). Ipak, zbog velike provizije (lošeg trgovačkog kursa), to treba odbiti i platiti u lokalnoj valuti, jer je čak i Yettelov prodajni kurs bolji.

U slucaju da nema dovoljno dinara, da li skida sa deviznog racuna u eurima ili se odbija transakcija?
Sav saldo je dostupan za kartičnu potrošnju, tako da će se vući sve što može, čak i dolari, ako ih imaš. Čak i u Srbiji ako plaćaš nešto, a nemaš dinare, rado će Yettel autorizovati plaćanje i skidati ti devize, po lošem kupovnom kursu. U inostranstvu, jelte, važi suprotno. U nedostatku evra, skidaće ti dinare po lošem prodajnom, pa otud sam prethodno naveo da valja kupiti evre u menjačnici, što nije kasno da se uradi sve do knjiženja. Drugim rečima, ako platiš nešto 33 EUR (ili ekvivalentnih 2000 MKD), a nemaš u tom trenutku evre na računu, pa ti se rezervišu dinari, imaš otprilike do sutra fore da dodaš evre na devizni račun, pa bi ti se oni u konačnici skinuli prilikom knjiženja, dok bi ti rezervisani dinari bili vraćeni.

@lukadr Meni je naplaćeno 29.06.2026.: 1800 MKD=29,24 Eura. To je po kursu 1 Euro = 61,559 MKD. Imao sam Eure na računu.
Po kalkulatoru Mastercard je: 1 MACEDONIA DENAR (MKD) = 0.0162504 EURO (EUR) ili 1,800.00 MKD = 29.25 EUR

Poslednja izmena:
Yettel Bank ima specifičan način računanja kursa prilikom knjiženja kartičnih plaćanja u inostranstvu. Pisao sam davno na ovoj temi. Uglavnom dođe slično kao i na Mastercard calculatoru, ponekad ispadne malo bolje, a ponekad malo lošije od calculatora. Uglavnom su razlike benigne, kao što si video u svom primeru gde ti je obračunat jedan evrocent manje.

Sve je džabe ali zato potvrda sa brojem računa je 500 i koji dinar.
Je li neko već uspeo ovo da reši na neki način bez plaćanja?

Plati im makar nešto. 😛 Šalu na stranu... Ko ti traži potvrdu? Ako možeš, probaj da mu pošalješ ugovor, jer tu piše sve. Ako ti traži poslodavac za prenos plate, to izdaju besplatno.

Inače, da se nadovežem na priču o klijentu kome je otvoren račun sa pogrešnim brojem, a zatim to ispravljeno. Malopre ga je zvala neka iz banke, a sklopom okolnosti smo bili zajedno, pa sam ispratio taj razgovor, koji je trajao dobrih 17 minuta. Zvala je da poželi dobrodošlicu, ne zna ništa o prigovoru, ali joj je kao drago što je brzo rešen i izvinjava se zbog neprijatnosti. Čak je napomenula da nadalje taj klijent slobodno pozove nju direktno ako nešto zatreba (malo liči na koncept ličnog bankara, šta znam), a da ako baš želi uživo obavezno ide tamo gde postoje bankarski savetnici. Tu je malo preterala, znaju okej i mnogi operatorovi i partnerski zaposleni, poput ove koju ja znam, ali dobro. U svakom slučaju, glavni cilj njenog javljanja bio je da sve bude podešeno, u okviru čega je insistirala i na aktivaciji Dine, iako to klijent baš i nije planirao. No nema veze, odmah nakon razgovora je ugasio sve kanale potrošnje.

E, sad, klijent je iskoristio priliku da pita kakva je situacija sa besplatnim MAX-om, jer mu je uživo otvoren Lite, a ona je potvrdila da to može i da se odmah uradi, na šta je on pristao. Uputila ga je na već poznatu proceduru: da preko mobilnog bankarstva krene u aktivaciju Yettel sve, u okviru tog procesa promeni paket na MAX, a zatim da odustane od prijave. Ipak, jasno je da su operator i banka razmenili podatke, jer su se tačno svi prikazali, a stigli su mu i neki mejlovi, kao i SMS. Tu sam ja sugerisao da pita šta je sa onim što to navodno mora da se odradi uživo u prodavnici, pa je to i pitao, a ona mu odgovorila da ipak ne mora. Pitao je i da li je sigurna, a ona je potvrdila, uz napomenu da se svakako vodi evidencija poziva, da se sve snima, tako da ona u suštini garantuje da će to proći okej. Čak je rekla da je ovo dugotrajna ponuda, poput one za prenos zarade, ali ispratićemo sve.

Sve u svemu, ja ću 1. avgusta javiti da li mu je održavanje naplaćeno, ali nadam se da neće biti. To dalje otvara pitanje da li svako može da samostalno odradi aktivaciju, s obzirom na to da su dosad pričali da mora uživo u prodavnicama, a tako i piše na sajtu. S tim u vezi, @psaras je skorije pisao da su i njega zvali tim povodom. Da li su i tebi ponudili aktivaciju na licu mesta ili si morao da ideš uživo? To nisi napomenuo. Ako si i ti preko telefona, onda je valjda okej, pogotovu ako te nije zvala ista kao ovog mog, hahah.

Poslednja izmena:
@rovello Evo hronologije:

1. Video sam na reklami promociju da Yettel postpaid korisnik može imati Max račun bez održavanja, prijavio se na sajtu. Nikad nisam imao račun u Y banci.

2. Zvali me iz banke, dogovor je da odem u poslovnicu i otvorim light račun, a onda ćemo dalje telefonski.

3. Otvorio light račun u poslovnici, posle par dana me zvali. U suštini smo odradili sve kroz aplikaciju, ne sećam se kako ali znam da se ide kroz Yettel sve. Službenica mi je govorila šta da radim pa se zato ni ne sećam.

4. Posle par dana me opet zvali da vide jel sve ok, tu smo počeli neku priču, i lik krene da mi objašnjava kako treba da ispunim one uslove (prenos zarade ili 30k potrošnje) za džabe održavanje, na šta mu ja skrenem pažnju da sam sve ovo radio zbog promocije i da proveri. On proverava, i potvrđuje da ne plaćam održavanje Max računa jer imam Y postpaid. To je otprilike to.

Nazad
Vrh Dno