Šta je novo?

Grand Theft Auto VI

ne mogu da verujem sta citam u 2026. godini 🙂

Jos ce ti reci da je motion blur dobra stvar

Bar da imamo izbor pa kome je malo 30 fps da dobije 40 sa vrr ili i 60 ali da mu smanje rezoluciju ako mu smeta seckanje.

Ne znam za vas, ali za mene postoje igre kod kojih je 30 FPS-a bolje nego 30 FPS-a kod nekih drugih.

Bar da imamo izbor pa kome je malo 30 fps da dobije 40 sa vrr ili i 60 ali da mu smanje rezoluciju ako mu smeta seckanje.
Problem tu je do CPU, a ne do grafičkih podešavanja. Razliku između 30 i 60 fps-a u ovakvoj igri će pre praviti razlika između 30 i 5 automobila na sceni i 5 i 50 pešaka.

Ima malo i do GPU-a, recimo stabilan frame time je bitna stavka. Za prikaz je bolje zaključanih 40 nego varijabilnih 45 frejmova. Zanimljiva situacija na testovima koje sam radio je 45 FPS-a zaključano plus FG. U zavisnosti od igre, situacija je prilično dobra naročito u varijnati sa intelovim XeFG rešenjem. GPU lakše pegla i radi na 75% opterećenja a dobiješ zakucanih 90 FPS-a.

Poslednja izmena:
Razlika kod PS5 i PS5 pro nije samo hardverska, vec dobijes jaci hardver, ali igre rade na manjoj rezoluciji, a dosta boljem upscale algoritmu i dobijes dosta bolju sliku sa vise fps.
Nista ispod 60fps ne moze da izgleda ni priblizno dobro tokom igre, koliko god ga tehnologije peglale...VRR ne poboljsava nista kada je u pitanju glatkoca pokreta, on sluzi samo da ne dodje do pucanja slike tokom desinhronizacije frejmova.

Verovatno cemo izlaskom PS6 dobiti znatno bolju situaciju, 60 ce biti neupitno samo da bude nesto vise
Daj Bože da si u pravu.
Evo mazali su nam oči i sa ovim konzolama, hebali nas njihovim krivudavim očima a mi se palili k'o dalebu.
30 fps-a na sledećim konzolama ću smatrati neprihvatljivim pa koliko god da su igre grafički napredne. Jednostavno 30 fps-a za igre treba da bude thing of the past.

Daj Bože da si u pravu.
Evo mazali su nam oči i sa ovim konzolama, hebali nas njihovim krivudavim očima a mi se palili k'o dalebu.
30 fps-a na sledećim konzolama ću smatrati neprihvatljivim pa koliko god da su igre grafički napredne. Jednostavno 30 fps-a za igre treba da bude thing of the past.
Pa koje su to igre na trenutnoj generaciji konzola zakljucane na 30fps (ako zanemarimo series S)? LLM mi kaze da na PS5 samo ove igre nemaju performance mod od 60fps:
  • Gotham Knights
  • The Quarry
  • The Chant
  • Sherlock Holmes Chapter One
  • Sherlock Holmes The Awakened
Hocu da kazem - vec sada je neprihvatljivo 30fps. Takva stvar moze da "prodje" jedino sa generacijskim igrama poput GTA 6.
Ja prvi odbijam da igram igre u 30fps, ali realno ovakvoj igri su ljudi spremni da progledaju kroz prste.

Ja se jos uvek nadam nekom performance modu na PS5 Pro 😀

PS5 je ipak hardverski dosta izbalansirana konfiguracija u odnosu na PS4, po onim slikama grafike za GTA 6 pretpostavljam da ce biti 720p -1080p (4k upscaled) i stabilnih 30fps za base PS5, 1080p (4k upscaled) za PS5 pro.
Pre nekog vremena sam citao da Sony dozvoljava samo 6 jezgra + SMT za igre, ali pravi izuzetak za pojedine igre dozvoljavajuci 7 jezgra + SMT (mozda su samo njihova studija u pitanju).

Svi se slažemo da šestica izgleda mnogo bolje od GTA 5 ali je ipak nabudžena verzija iste. E sad, nemojte nikada zaboraviti da je GTA 5 rađen sa konzolama PS3/X360 na umu. Imaju po 256-512 memorije a onakva igra.
Vala ako PS5 Pro ne može imati 60 FPS mod, optimizacija je verovatno očajna. Ajde da Series X i obični PS5 izuzmemo, a čak i one bi po mom mišljenju trebale imati neki performance mod pa neka on bude zapravo quality (i jedini) mod koji će se vući na sada 500$ mašini zvanoj Series S.

Ja do sada nisam imao igru na PS5 da je štucala. Ustvari Alan Wake 2 je imao jednu kritičnu deonicu, nekih 5 minuta.
Sve u svemu, recimo da je bolje izbalansiran od PS4. Što naravno ne znači da je high end PC, ali koliko para, toliko muzike.

Na PS4 su ove bile na granici:
  • Red Dead 2
  • Uncharted 4
  • TLoU 2 (možda za nijansu bolji od prve dve, samo sam jednom obrnuo)

Svi se slažemo da šestica izgleda mnogo bolje od GTA 5 ali je ipak nabudžena verzija iste. E sad, nemojte nikada zaboraviti da je GTA 5 rađen sa konzolama PS3/X360 na umu. Imaju po 256-512 memorije a onakva igra.
Vala ako PS5 Pro ne može imati 60 FPS mod, optimizacija je verovatno očajna. Ajde da Series X i obični PS5 izuzmemo, a čak i one bi po mom mišljenju trebale imati neki performance mod pa neka on bude zapravo quality (i jedini) mod koji će se vući na sada 500$ mašini zvanoj Series S.
Da im je sa Pro verzijom namera 60fps u skoro svim igrama, ugradili bi jaci CPU u APU, ovako su samo za vece rezolucije u igrama u odnosu na obican PS5.

Jednostavno je ovo trebala biti igra za next gen konzolu da bi koristila pun potencijal, a sada ispada da će igrači morati pristati na kompromis. Ja svakako čekam PC verziju jer nisam ljubitelj ove igre na konzoli. Baš me zanima kakvo će zaista stanje biti kada počne da se igra.

Jednostavno je ovo trebala biti igra za next gen konzolu da bi koristila pun potencijal, a sada ispada da će igrači morati pristati na kompromis. Ja svakako čekam PC verziju jer nisam ljubitelj ove igre na konzoli. Baš me zanima kakvo će zaista stanje biti kada počne da se igra.
Vecina ljudi je bila ubedjana (pa i ja) da ce izlaskom GTA VI izaci i PS6

Nazad
Vrh Dno