Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Narucio jos jedan gamepad sa easysmx store, platio 25$ sa svim popustima, donosi postar kaze 1000 din globe. Kinez ladno stavio full cenu na paket 39,4$. Sto je najgore rekao mu da stavi nizu ako moze, kaze nema problema, bar da je stavio 25 prosao bi jeftinije.

Zviznes mu 1ice sve na review pošto je bezobrazan, i više ne naručuješ.... Tako sam ja radio s prodavcima koji nece da napisu bar cenu koju sam ja platio (ako neće nižu)

Hahaha, ja uzeo neku kameru od $80, reko druze stavi $25, kaze on nema problema, stavicu tipa $29.74. Ja reko super.
Videcu kad stigne, ali znaci da se ne iznenadim ako stigne sa full cenom, kinez je to 😀

Obicno stvarno izadju u susret, stavljaju po 5$ za nesto sto je 40,50, ali ovaj me sad "zeznu". A pre par meseci sam narucio isto preko njihove radnje stavili 5$ a nisam ni pitao. Mozda sam i ovaj put trebao da cutim 😀

Izgleda da su nekim čudom ubrzali isporuku pošiljke, očekivao sam da stigne za par meseci kad ono nije prošlo ni mesec dana i stigla mi pošiljka, jeste da sam platio nekih 200 din šta god ali nema veze važno da je stigla 😀

Izgleda da su nekim čudom ubrzali isporuku pošiljke, očekivao sam da stigne za par meseci kad ono nije prošlo ni mesec dana i stigla mi pošiljka, jeste da sam platio nekih 200 din šta god ali nema veze važno da je stigla 😀
Ja cekam paket sa alija 40 dana od kad je usao u srbiju, za mene nisu nista ubrzali

Ja cekam paket sa alija 40 dana od kad je usao u srbiju, za mene nisu nista ubrzali
Ja isto čekam par sitnih paketića, UC...HU, prvo sam se i ja obradovao da će stići brže jer je brzo pisalo da su prošli kroz našu carinu, kao bilo je nekih promena u odnosu na prethodna obaveštenja.

Bilo je i par lokalnih ažuriranja ali je stalo na onome local delivery center, i od tada eno stoje 20 dana. Po svoj prilici sem što ih skeniraju kroz mašinu na carini ne tretiraju ih drugačije, tj. za te paketiće UC...HU i dalje mora da se čeka 50-60 dana.

Znaci CN posiljke bi trebalo da stizu bez ikakvih dodatnih troskova?

2 EUR handling fee + 3 EUR fix carina, prelazno rešenje u EU za pakete do 150 eur vrednosti. Fino je objašnjeno ovde...

Another change is that, under previous rules, consumers were legally considered the "importer" when ordering a non-EU package. If a dress from SHEIN or a toy from Temu contained illegal chemicals or posed a choking hazard, the consumer technically bore the legal liability. The platforms acted merely as "intermediaries" with no responsibility for the product itself. - ovako npr. AliExpress posluje kod nas. Kinezi su godinama koristili razne "rupe" u regulativi da uđu na tržište, ali tome izgleda dolazi kraj.

Mada, EU kaže da štiti EU retailere, a onda paralelno prodaju MediaMarktSaturn kinezima 🙂

Za pakete male vrednosti, bez praćenja u našoj zemlji tj. UC...HU pakete iz mog iskustva do sada od uvođenja novog sistema, na poručenih oko 50 kom, 0 izgubljenih, 99% njih stiže posle 2-5 dana od pojavljivanja zadnjeg statusa u praćenju. LA.. HU i ostale pakete sa praćenjem i plaćanjem dažbina nisam dugo poručivao. Zaključak, vama kojima ti sitni paketi ne stižu "na vreme" je isključivo zbog lokalne, dostave pošte.

Zaključak, vama kojima ti sitni paketi ne stižu "na vreme" je isključivo zbog lokalne, dostave pošte.
Onda me ništa ne čudi, u mojoj lokalnoj pošti su ukinuli posebne šaltere za primanje i preuzimanje paketa i već neko vreme sve stranke guraju u jedan te isti red. Kad su penzije i stignu računi, paket je nemoguće preuzeti. Ili obrnuto, dovoljno je da dođe jedna osoba sa 10 paketa za slanje i niko ne može da plati račune. Ako je to neki pokazatelj organizacije, dobro je da uopšte i dobijam pakete...

Za pakete male vrednosti, bez praćenja u našoj zemlji tj. UC...HU pakete iz mog iskustva do sada od uvođenja novog sistema, na poručenih oko 50 kom, 0 izgubljenih, 99% njih stiže posle 2-5 dana od pojavljivanja zadnjeg statusa u praćenju. LA.. HU i ostale pakete sa praćenjem i plaćanjem dažbina nisam dugo poručivao. Zaključak, vama kojima ti sitni paketi ne stižu "na vreme" je isključivo zbog lokalne, dostave pošte.

Pa naravno, meni ne stiže bukvalno nijedna bez praćenja.
Nemoguće da je to do kineza ili nečega drugog osim lokalne pošte ili nekog sortirnog centra u ovom delu NBG.

Pre par godina sam im kao pisao reklamaciju, kažu otprilike da je pošiljka UC... bez praćenja i da je normalno da može da se zagubi. Praktično, da budem srećan ako dobijem ijednu.

Samo da dodam u vezi UC paketa da ipak nije kao što je nekada bilo. Negde odugovlače sa dostavom jer nema preciznog roka za uručenje, ali moraju da ih isporuče. Pre su ih krali, bacali gde stignu, uručivali komšijama, šta god, sada je malo drugačija situacija. Bez obzira što ih nema na praćenju, poštar uredno ima spisak za svaku pošiljku sa imenom i prezimenom i potreban je potpis (meni ne traži, ali video sam spisak), sto znači da ipak negde u sistemu postoje, što ranije nije bio slučaj.

Stvarno su velike varijacije od pošte do pošte, jedina logika mi je po nekom naslednom pravu i ritualnim obredima koji su nasleđeni od starije garde i koji se ne preispituju. Jedna pošta za pakete i dalje zahteva pak papir i kanap, druge prihvate i zavijeno u najlon kesu. Jedni traže da se postnet uputnice rukom popunjavaju, odem u drugu poštu tražim uputnnicu, službenica me gleda kao da sam s Marsa sišao i kao pa šta će vam to kad sve kucamo? Ali zato u toj istoj naprednoj pošti oni rukom upisuju broj lične karte za svakog ko preuzme paket...

Elem, imali su čini mi se i ranije poštari neki uvid u te stvari za UC pošiljke, recimo na prethodnoj adresi kao da su videli kad naručim 2-3 sitna paketića, uvek bi čekali da se svi skupe i onda mi to tako šibnuli u paketomat (bez pitanja i bez dostave na adresu naravno). Na toj adresi i sa tom poštom mi nijedan UC paketić maltene nikad nije stigao solo, i nikad brzo. Samo mi se jednom u životu desilo da me je neki novi poštar fino pozvao da me obavesti kako mi je u sanduče ostavio paketić sa Alija pošto nisam bio na adresi. (Kad se tad nisam šlogiro...)

Koja je fora sa silikonskom mascu? Mnogo manji izbor nego nekad. Narucio od jednog sa free delivery nije poslao. Drugi mi poslao sa nekim cudnim tracking codom i zavrsilo sa postinim haracem. Mnogi imaju ogromne postarine cak i preko 100eur na te tubice od 5-10g. Jel to neka rizicna roba? Ne kapiram zasto.

Nazad
Vrh Dno