Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zasto bi klima koja na ispod 60W izbacuje 18C na zadatih 25C unutra (i spoljasnjih 17-18C), ikada povisila potrosnju na preko 100W?
Pa lepo sam rekao da postoje zakone termodinamike (stvari koji su potrebni za super cooling i sta jos ne). I na grejanu zasto se zaleti odjednom, a lepo odrzava temp? Pritom nije ni bila minimum minimuma modulacija.
Nije to dzezva i voda u njoj, pa da tako odrzavamo temp sa nekom bas slabom vatrom i konstantno tako radila, bez naglih promena parametara. A i da se dodje do toga treba bas dobar fine-tuining da bi se postigao taj rezultat, a imamo samo dva parametara da gledamo.
Tu ima dosta parametara, kao sto su tacka isparenja freona, pritisak, rad EEV-a ili TXV-a i sta jos ne.

I ako ne radi kompresor kako bi onda bar pola sata hladila i svo vreme bila delta temp vazduha oko 7c? (da nije mozda ubacivala iz vana, a da ja to ne znam? 🤔)
A lepo se vidi da nema nijedan pik od sat i vise vremena.
Sa ugasenim kompresorom oseca se da prestaje da hladi i na manje od minut, a kamoli 30,40,50 i vise minuta. Plus se oseca ta vlaga koja se vraca opet u sobi sa isparivaca nakon prestanka rada kompresora.

Drugi primer auto pustis na tempomat i dvizi se konstantnom brzinom od 100km/h, da li to znaci da auto u svakom datom momentu trosi potpuno isto?

Pozdrav drugari.
Ugradio bi klimu u kuci, pa me interesuje vase misljenje, jednom placam, al ocu da to valja.
Ovo su predlozi koje sam dobio od AI-a..

Prilozi

• Screenshot_20260628_152218_com_google_android_googlequicksearchbox_GoogleAppActivi.webp
    Screenshot_20260628_152218_com_google_android_googlequicksearchbox_GoogleAppActivi.webp
    40.4 KB · Pregleda: 104
Imamo li podatke o modulaciji i iskustva o 07 KETA?
Za KPCA sam pročitao dosta iskustva, ali ona je rasprodata svuda izgleda.

Uf, moje update iskistvo sa 07 keta.
Posle dva dana prestala je da radi uz gresku 51.
Nista nije pomagalo, ni vadjenje iz struje na duze vreme, kao sto je ai predlagao. Ni nista. Pokusavao sam sve i vise puta. Na kraju trazio novu unutrasnju jedinicu Na reklamaciju. Poslali su mi "novu" jedinicu, koja nije bas nova, jer vidim da je raspakivana vec, nisam je pregledao detaljnije, da vidim u kakvom je stanju, da li je vec bila montirana ranije.

Jos jedno zapazanje. Platio sam dostavu 1 200 dinara, kada su mi poslali drugu unutrasnju. Sto smatram da nije korektno, jer sam ja ovde ostecena strana bez klime na 40 stepeni, nov uredjaj je otkazao. Trebali su poslati o svom trosku. Zatim su rekli da ja nadjem majstora da mi zameni unutrasnju jedinicu i da prihvataju trosak od 4 000 dinara. Znaci jos ce ici na moj racun. A sada je pitanje zelim li ovu ne bas novu unutrasnju koju su mi poslali, jer je iz nekog razloga raspakivana ranije.
Iz radnje su mi rekli da uvoznik tvrdi da je sigurno doslo do kvara zbog vlage, ne znam kakve vlage na ovoj susi i toploti.

Takodje je uvoznik poslao tu unutrasnju da bi se iz nje izvadila samo pcb ploca, a iz prodavnice su rekli da ja trazim novi uredjaj, sada je pitanje da li je nesto drugo pokvareno na ovoj unutrasnjoj, a pcb ploca je dobra, pa da je skine majstor za delove. Pa da su je zato poslali...

Sinoc zbog velike vrucine u sobi kada se zatvore vrata (u hodniku ispred imam 12lt koja ohladi, ali se ugreje cim zatvore vrata), pomislio sam da pokusam da pokrenem ketu, da vidim hoce li izbaciti gresku opet, kao sto je do sada uvek, potez ocanika, kada je krenula da se pali, padne mi na pamet da stisnem powerful, jer tada ventilator radi na maksimumu i mozda ne bude problem sto klima ne detektuje brzinu ventilatora. Ono kao mozda nema veze, a mozda ima, da mi bar malo rashladi sobu, pa cu ugasiti. Kada ono pocne da radi odlicno na powerful i posle toga pocne da radi kako treba sve i sada radi vec skoro 24h.

I sada dok sam ovo pisao, pocela je da vrti ventilator, opisao bih to kao auto na leru koji svako malo digne obrtaje za 200-300, pa spusti i sve tako...

Gore ono sto sam postavio i pokazuje kao sliku je zapravo bio video snimak koji prikazuje treperenje lampica, ali izgleda da ga forum ne prikazuje tako

Iz prodavnice kazu i kazu da je uvoznik rekao da do sada nisu imali problem ni sa jednom ketom. A ja vidim da ce me izaci sve ovo kao da nije bila na snizenju. Nadam se da ne ocekuju da platim i slanje unutrasnje jedinice nazad...
Sve u svemu, lose iskustvo jako. Posle 10 godina zadovoljstva sa fujitsuima, ali je vise gorak ukus resavanja problema...

Evo mene nazad,kad pocne da gori,gledam potrosnje i cudu se ne mogu nacuditi,ova moja 12kmcg ne spusta po ovim vrucinama ispod 350 pa do 500 i nesto vati! Midea krece od 500 i nesto. Jes na sunce na udar obje,jeste da stan gori od 6 do 2 ipo ali opet,te potrosnje ispod 200 ne gledam!

Kod mene isto tako malo vuče el. al samo tada kad vanjska temperatura pade izpod unutrašnje, znači preko noči...

U cetvtak mi dolazi monter, da ugradi Keta 12 koju sam kupio u Hladnoj prodavnici, u Aprilu ove godine . 22000din ugradnja do 3m duzine , sve preko se naplacuje 500din metar

Uf, moje update iskistvo sa 07 keta.
Posle dva dana prestala je da radi uz gresku 51.
Nista nije pomagalo, ni vadjenje iz struje na duze vreme, kao sto je ai predlagao. Ni nista. Pokusavao sam sve i vise puta. Na kraju trazio novu unutrasnju jedinicu Na reklamaciju. Poslali su mi "novu" jedinicu, koja nije bas nova, jer vidim da je raspakivana vec, nisam je pregledao detaljnije, da vidim u kakvom je stanju, da li je vec bila montirana ranije.

Jos jedno zapazanje. Platio sam dostavu 1 200 dinara, kada su mi poslali drugu unutrasnju. Sto smatram da nije korektno, jer sam ja ovde ostecena strana bez klime na 40 stepeni, nov uredjaj je otkazao. Trebali su poslati o svom trosku. Zatim su rekli da ja nadjem majstora da mi zameni unutrasnju jedinicu i da prihvataju trosak od 4 000 dinara. Znaci jos ce ici na moj racun. A sada je pitanje zelim li ovu ne bas novu unutrasnju koju su mi poslali, jer je iz nekog razloga raspakivana ranije.
Iz radnje su mi rekli da uvoznik tvrdi da je sigurno doslo do kvara zbog vlage, ne znam kakve vlage na ovoj susi i toploti.

Takodje je uvoznik poslao tu unutrasnju da bi se iz nje izvadila samo pcb ploca, a iz prodavnice su rekli da ja trazim novi uredjaj, sada je pitanje da li je nesto drugo pokvareno na ovoj unutrasnjoj, a pcb ploca je dobra, pa da je skine majstor za delove. Pa da su je zato poslali...

Sinoc zbog velike vrucine u sobi kada se zatvore vrata (u hodniku ispred imam 12lt koja ohladi, ali se ugreje cim zatvore vrata), pomislio sam da pokusam da pokrenem ketu, da vidim hoce li izbaciti gresku opet, kao sto je do sada uvek, potez ocanika, kada je krenula da se pali, padne mi na pamet da stisnem powerful, jer tada ventilator radi na maksimumu i mozda ne bude problem sto klima ne detektuje brzinu ventilatora. Ono kao mozda nema veze, a mozda ima, da mi bar malo rashladi sobu, pa cu ugasiti. Kada ono pocne da radi odlicno na powerful i posle toga pocne da radi kako treba sve i sada radi vec skoro 24h.

I sada dok sam ovo pisao, pocela je da vrti ventilator, opisao bih to kao auto na leru koji svako malo digne obrtaje za 200-300, pa spusti i sve tako...

Gore ono sto sam postavio i pokazuje kao sliku je zapravo bio video snimak koji prikazuje treperenje lampica, ali izgleda da ga forum ne prikazuje tako

Iz prodavnice kazu i kazu da je uvoznik rekao da do sada nisu imali problem ni sa jednom ketom. A ja vidim da ce me izaci sve ovo kao da nije bila na snizenju. Nadam se da ne ocekuju da platim i slanje unutrasnje jedinice nazad...
Sve u svemu, lose iskustvo jako. Posle 10 godina zadovoljstva sa fujitsuima, ali je vise gorak ukus resavanja problema...
Ko je uvezao tu KETA sedmicu? Jel' onaj "glavni" uvoznik ili je ovo išlo za Hladnu Prodavnicu od begde drugde?

U cetvtak mi dolazi monter, da ugradi Keta 12 koju sam kupio u Hladnoj prodavnici, u Aprilu ove godine . 22000din ugradnja do 3m duzine , sve preko se naplacuje 500din metar
Odoše cene u nebesa

Evo mene nazad,kad pocne da gori,gledam potrosnje i cudu se ne mogu nacuditi,ova moja 12kmcg ne spusta po ovim vrucinama ispod 350 pa do 500 i nesto vati! Midea krece od 500 i nesto. Jes na sunce na udar obje,jeste da stan gori od 6 do 2 ipo ali opet,te potrosnje ispod 200 ne gledam!
Ne troši klima, troši prostor

Pozdrav drugari.
Ugradio bi klimu u kuci, pa me interesuje vase misljenje, jednom placam, al ocu da to valja.
Ovo su predlozi koje sam dobio od AI-a..
Grejanje ili hlađenje? I zašto 18-cu? Fujitsu je ovde ubedljivo najjači, po sirovoj snazi.

Ko je uvezao tu KETA sedmicu? Jel' onaj "glavni" uvoznik ili je ovo išlo za Hladnu Prodavnicu od begde drugde?

Odoše cene u nebesa

Ne troši klima, troši prostor

Grejanje ili hlađenje? I zašto 18-cu? Fujitsu je ovde ubedljivo najjači, po sirovoj snazi.
A ono jes,ima izolaciju 5cm stiropora,soba jos 5 unutra. Eloksirana, riletne i dzabe. Ako ifem na 22 stepena,tu dere preko 400w. Ako ide 23 iki 23,5 onda pada na 300 ... Mozda i nize. Ali na ovim temperaturama,dje ih cijeli dan sunce direktno przi ... Bas vuku dosta.

12KGCG oko 300-350w na ovoj temp(33-38) mada je u 40-45m2...bez izolacije...ali za sve pare hladi 😀
Tcl drugi je u manjoj ~20m2 i ide dosta nize, al sasvim logicno i normalno...stim sto se Fuji ne cuje spolja uopste, znc da ne kape iz nje ne bi znao da je upljena 😀 a Tcl vrti kao ludaa sj 😀

Ps sad citam i kapiram da ni TCL sunce ne greje uopste, a fuji je direkt na suncu, mozda bi spustala jos nize 😀

KMCC 12 u 40 kvadrata 300-350w po danu, kad je bilo 38-39c, da odrzava na 24c.
Juzna strana, vise prozora ( malte ne ) no zidova, i neke zavese debele, koje pomazu samo radi svijetla.

Fora je u tome da je ne gasite nikako, ni nocu, nikad, ajde bar dok ovaj Africki talas vozi.
Nocu ionako niti ista trosi ( pogotovo ako ste na dvotarifnoj ), lepse spavate, ne stignu zidovi da poprime neumoljivu temperaturu asfalta ( vazduha uopste ), koji se, kako mi javljaju gotovo topi u nekim dijelovima zapada.
Vece mi je cudo sever, pun FB prijatelja sa slikama nekih ventilatora sa nekim metalnim elisama, izgleda svi pokupovali iste, odma me podsetlilo na one avione sa elisama iz 60-tih, pre no sto su izumijeli mlazne turbo indzeksn motore.

Poslednja izmena:
Pisao sam u opštoj temi, dobio sam jednu preporuku da uzmem 4 KG 9-ke. Pa da proverim za mišljenje. Ugasio bih centralno grejanje jer je preskupo (12500din) i ugradio bih klime.

Prilozi

• 20260629_124627.webp
    20260629_124627.webp
    52.3 KB · Pregleda: 22

General FUJI RSGG09KMCC/AOHG09KMCC​

A ovu jel uzeo neko? Treba mojima za neku sobu oko 18m2, valjda ce da zavrsi poso

Taman, sem ako soba nije bas bez ikakve izolacije.
Ako je bar odozgo natrpan neki stiropor, no problemo, ako je bas golo odasvud, onda me strah da prepirucim bilo sta.

Pisao sam u opštoj temi, dobio sam jednu preporuku da uzmem 4 KG 9-ke. Pa da proverim za mišljenje. Ugasio bih centralno grejanje jer je preskupo (12500din) i ugradio bih klime.
Ne prihvataj preporuke bez sljedećeg:
1. Opis izolacije/raspored trenutno grejnih tijela i jesi li zadovoljan ucinkom
2. Potrosnja objekta/dosadašnji trosak iliti kWh toplotne energije izraženi u el. En/litrama loze/gasa/metrima drvera/tonama uglja ili peleta
3. Tip objekta Orjentacija i loakcija (nadm visina, okolina)

Tek tad ti se moze odgovorno dati preporuka, nista naslijepo.

Imati 2 uređaja u jednoj prostoriji ce prije dovesti so konfuzije senzora i lošeg rada, nego do željenog guranja toplote niz hodnik u WC.
Ta slijepa crijeva je naprosto i najelegantnije i najpovoljnije pokriti obicnim konvektorom ili bilo kakvim mini grijačem.

Odoše cene u nebesa
Glavni V. uvoznik. Inace to vece dok sam pisao post je opet prestala da radi sa istom greskom. Izgleda da kada bude iskljucena iz struje na duze od 24h, proradi na 24h. Inace jos cekam majstora, ali ni ne krivim ga.

Sto se tice cene ugradnje izgleda da sam ja jos dobro prosao sa 12 000 za instalaciju i 3x 2 000 po metru instalacije, i ako mi je delovalo dosta skupo...

A ono jes,ima izolaciju 5cm stiropora,soba jos 5 unutra. Eloksirana, riletne i dzabe. Ako ifem na 22 stepena,tu dere preko 400w. Ako ide 23 iki 23,5 onda pada na 300 ... Mozda i nize. Ali na ovim temperaturama,dje ih cijeli dan sunce direktno przi ... Bas vuku dosta.
Hladiš na 22c??

Šta znam.. Možda čovek voli, tako mu godi.
Npr ja zimi grejem na ~25c, a leti održavam na nekih 26c

Nazad
Vrh Dno