Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koliki vam je puls pri nekoj vecoj uzbrdici? imao sam jednu baš dobru uzbrdicu i kad sam bacio pogled, puls 176. Nisam utreniran baš. vozim bajs tek mesec dva, prosek 1-2 nedeljno i to do 15ak km uglavnom, nekad to bude malo više od 20, takoreći početnik.

Nemaš mnogo koristi od naših pulseva, jer na isti utiče preveliki broj promenljivih.

Pored samog broja otkucaja, važno je i koliko dugo možeš da održiš performanse na tom pulsu i kada staneš, koliko vremena je potrebno da se taj puls vrati u normalu.

Evo dva screenshota, od pre neki dan, 30 minuta, Z2, dva čoveka, trče jedan pored drugog, identična brzina, jedan sve vreme priča, drugi je pričao sve zajedno maks 2 minuta.
IMG-21431c94839279edffec6627d20d9c96-V.webp
IMG-e3261d3012d068631106be3e4ddd677a-V.webp

Subjektivni osećaj, ovaj što je manje pričao je smatrao da zagazio u gornju Z3 (a nije, već je tih 1.21 prebacio za 1-2bpm u Z3)
Ovaj što je više pričao je znao da je sve vreme u donjoj Z2. I jeste bio.

Pored toga što su im zone smaknute za skoro celu jednu zonu, Interesantno je i da ovaj sa nižim pulsom, 5 godina stariji, ima i nizu granicu Z5, ali može da trpi 180+ duže od 10 minuta, što mu je way out of any zone, a zone su mu određene spram merenog LT2 (spirometrija, nije iz krvi).

Ovaj sa višim pulsom, takodje ima zone određene na osnovu merenog LT2 (spirometrija, nije iz krvi), ali na 175 je pržen nakon 3-4 minuta, na 180+ pada u nesvest.

Jedan od te dvojice sam ja, nije bitno koji 😂

A ovaj sa nižim pulsom je već pominjan u ovoj temi, onaj post sa zdrobljenim zadnjim točkom bicikla.

Ne znam koliko ima smisla porediti puls samo kao brojku momka od 25 i 55 godina.

Ne treba toliko zanemariti puls. Čim se osetite loše, stanite odmah.
Nemojte nikad odmah stati, prvo usporiti tako će krvni pritisak brže da se stailizujete nego da odmah stanete.

Ako naglo stanete uz visok puls može doći do nesvestice ili povracanja

Meni u ravnici elevation gain zna biti jednocifren broj. Kad sam se nekidan penjao na nadvožnjak, puls 170 🤣
Kad sam došao do "vrha" mislim se pa da odem na Frušku Goru umro bih 🥲

Ne znam koliko ima smisla porediti puls samo kao brojku momka od 25 i 55 godina.

Nemojte nikad odmah stati, prvo usporiti tako će krvni pritisak brže da se stailizujete nego da odmah stanete.

Ako naglo stanete uz visok puls može doći do nesvestice ili povracanja

Mislio sam na teškim usponima, tu nema šta da se usporava jer telo više ne može na gore. Nije problem da se stane, obrne bicikl i nizbrdo sa kočenjem, bez obrtanja pedala, da se puls vrati u normalu.

Pre neki dan, vozim ja težak uspon i pored mene prolete lik koji vozi za Srbiju, dok se ja mučim oko 10 na čas, on vozio mislim 20, možda čak i više.

Osetio sam se u tom trenutku kao prosečan vozač TDF pored kog prodje Pogačar ili Vinjegord koji obrću bez šale jake uspone. 😀

Evidetno spremniji i naravno, po meni lakši bar 20+ kilograma. Ono što sam ranije rekao, ne želim radi bržeg uspona drastično da smršam. Ja sam zadovoljan da bilo koji uspon savladam bez previše mučenja.

Pa mislim da je puls baš YMMV stvar, meni primera radi - juče na usponu od 10% išao puls do 195, al eto, težina, 26 godina, osećao sam se okej, bilo je teško ali sam bio okej... A i vremenom će to doći na svoje. Vidim da mi puls opada, pre 2 meseca je peakovao na 205, sad sam na 195, i generalno kako gradim bazu, sve mi je lakše. Mada moram da isprobam traku, da vidim njene podatke, jer na Garmin satu, vidim da brljavi ponekad, da usred uspona padne puls na 80-90 i odmah se vrati u Z5

Ja sam 35 godina, zadnja vožnja u 2025 mi bila u septembru a onda sam napravio baš podužu pauzu. Aktivno krenuo sada u junu. Prva vožnja, srce išlo i do 194. Evo sad je kraj juna, puls mi pao na nekih 174 otkucaja na usponima, nekad i 181 kada želim da savladam težu deonicu pa ustanem i verglam.

Više sam vozio u Zone 4 nego u nižim zonama pa naterao srce da se brže adaptira.

Samo jedan savet koji niko od vas nije trazio, ali je dragocen, verujte mi!

Pre takvih napora, prvo kod ozbiljnog kardiologa na stres test, ultra zvuk, da proverite zdravstveno stanje srca, da se uverite da ste potpuno zdravi i sposobni za takve napore a ne da ostavite zivot u nekoj jaruzi, besomucno vrteci pedale!

Zato je tu e-bike, lepo drzis puls na 130-140 i penjes se gde hoces
Sve je to lepali kad krene srce da pumpa, nije svejedno 😃

Pa mislim da je puls baš YMMV stvar, meni primera radi - juče na usponu od 10% išao puls do 195, al eto, težina, 26 godina, osećao sam se okej, bilo je teško ali sam bio okej... A i vremenom će to doći na svoje. Vidim da mi puls opada, pre 2 meseca je peakovao na 205, sad sam na 195, i generalno kako gradim bazu, sve mi je lakše. Mada moram da isprobam traku, da vidim njene podatke, jer na Garmin satu, vidim da brljavi ponekad, da usred uspona padne puls na 80-90 i odmah se vrati u Z5

Za Garmin sat, ako imaš takve skokove/padove, posebno ako se isto dešava na neravnom putu, proveri da li je narukvica dobro zategnuta.

Pisao sam u nekoj od tema detaljnije, sada ukratko, vozim bicikl, ukljucim aktivnost na Garmin satu i na Edge računaru, sat meri puls na zglobu, Edge preko trake. Kod ravnomernog i postepeno podizanja pulsa, sve radi ok. Vozim u nekom tempu, zakočim, uzmem bicikl u ruku i ustrčim uz stepenice (na danas vise nepostojeći stari železnički most u Beogradu), sat laguje 12 (dvanaest sekundi). Puls meren trakom krene već da opada i sretnu se na pola puta.

Za trčanje intervala do 40 sekundi, traka je obavezna. Sat ne uhvati pikove, koji su za takve treninge osnovna informacija.

@testthenext I to obavezno sportska ordinacija, sa spirometrijom, zbog određivanja zona, ne kardiološka. Ako ne poznaješ kardiologa, da može otvoreno da priča, samo gleda da te naplaši, da se ne baviš fizičkim aktivnostima.

Ja sam trenirao fudbal, pa posle trčao polumaratone, sada cepam biciklizam. Srce na svakim proveravama mi bilo super.

Sećam se za pluća da sam imao najveći kapacitet.

Niko ne uzima u obzir zdravlje bubrega.

U suštini, vozim po osećaju i trudim se da nikad ne ostanem bez okrepe.

očigledno sam bez kondicije, nisam osetio previše nekog nedostatka vazduha ili ne daj Bože bola i nesvestice, al
Samo jedan savet koji niko od vas nije trazio, ali je dragocen, verujte mi!

Pre takvih napora, prvo kod ozbiljnog kardiologa na stres test, ultra zvuk, da proverite zdravstveno stanje srca, da se uverite da ste potpuno zdravi i sposobni za takve napore a ne da ostavite zivot u nekoj jaruzi, besomucno vrteci pedale!
kad smo već kod toga, dobro da je neko pomenuo, koliko često ovo raditi, ja sam pre 5 godina poslednji put radio stress, ali sam išao na ultrazvuk 2 puta nakon toga, tipa poslednji put možda je bio prošlog septembra. Pa me zanima da li je vreme opet za neki test opterećenja

Ako dizes puls na 190 na +40 stepeni, ja bih isao na 6 meseci, tj. pre sezone... Znam par ljudi kojima su deca danas sirocici jer je tata igrao mali fudbal sa ekipom u balonu na +67 stepeni, igrao ratne igre na Adi na +75 stepeni u odelu za PainBall a nikada nisu bili kod kardiologa.. i jos par slucajeva...

Eho je jedan aspekt srca a elektricna komponenta je nesto drugo. Moras odraditi oba pregleda da bi bio siguran. Eho ne radis na 6 meseci,nema potrebe . Odes na 6 meseci pa uradis bar obican ekg.

Samo mi se jednom jako slošilo dok sam trčao, nisam pazio, trčao po žegi i ostao bez vode, počeo da mi pada mrak na oči, ja stao sa trčanjem i lagano spustio puls, došao do česme, popio vodu i povratio se. Što je najgore, tad mi naprsla cevanica pa se jedva dovukao do kuće šepajući. 😁

Zbog toga se trudim da vučem dovoljno tečnosti sa sobom i da mi svaka ruta prolazi pored prodavnica ili pumpi.

Ko se sutra diže od sabajle da vergla pedale? 😁

Evo ja ustao u 5, na vožnji u pola 6 😀, stotka po ravnici pre vrućine.
Za takmičare, sportski pregledi su obavezni na 6 meseci. Mi smo decu slali jednom godišnje na osnovni pregled, a jednom godišnje u Zavod gde su mnogo temeljniji. Ne znam baš detalje, ali iz Zavoda dobiju 5-6 stranica rezultata, a na osnovnom pregledu (gde ih obično klub pošalje) je jedna stranica sa osnovnim informacijama i "sposoban je da se bavi XYZ sportom".

Prilozi

• IMG_20260627_103110.webp
    IMG_20260627_103110.webp
    23.6 KB · Pregleda: 20
ja krenuo oko 10, presao 15km sve curi voda niz mene 😅

Ja krenuo pa skratio,izgorio na Keju.😂😂

U toku leta baš retko idem ujutru i prepodne u vožnju. Jednostavno, vrućina kreće već posle 08h, a UV zračenje ubrzo postaje opasno.
Ali zato vozim 3-4x nedeljno u rasponu 17-21h. Jeste i tada toplo ali ne kao prepodne, plus idem u brda, klisure i šume pa je svakako nekoliko stepeni C niža temperatura nego u gradu. Na kraju, povratak nizbrdo, to odmaranje posle terenske vožnje, uz zalazak sunca.. jednostavno neuporedivo bolja opcija od vožnji ujutru/prepodne.

U prirodi da ali u gradu nikako. Pa uvece tek pocne isijavati,posle celodnevnog przenja.

Ja sam se digao u pola 5, krenuo u pola 6, završio tačno u 8.

Išao na 55 km, nisam jurio, radio sam recovery, trudio sam se da više budem u zone 2 i zone 3 jer prethodni treninzi više bili u zone 4.

Na usponima već je puls počeo dodadno da pada.

Pošto sam izmenio ishranu, jutrošnji doručak je bio fantastičan za energiju.

Sinoć sam prvo palentu 50 grama u dva deci vode napravio, čekao da se ohladi, tako toga iseckao, ubacio u nutribilet.

Pored palente, tu su bili i jogurt, badem, ovsene i pola doze proteina (zbog ukusa).

Imao sam energiju i tek na 38 km pojeo bananu i to je to za ceo trening.

Sledeći put ću palentu jesti odvojeno pa ću onda popiti miks iz nutrubileta. 😅

ja sam popio limenku hladne Cole 🙂

Preporuka za ovaj model (postoji više verzija/boja). Rekao bih da su po kvalitetu stakala u rangu sa Polaroid, pritom ih deru kada su kvalitet materijala i izrade u pitanju. Polaroid, plaćene 50e pre 10-ak godina, su za manje od 2 godine prsle same od sebe na 2 mesta (suva plastika očajnog kvaliteta. Posle toga sam kupovao samo razne kineske i sve kidaju Polaroid u tom smislu, i to po primetno nižoj ceni.

naocare su stvarno bitne, kvalitetne.
nosio gomilu jefitnih kineskih, decathlon, abus i sl....

one word Oakley

za bajs nosim vec nekoliko godina Bolle Lightshifter sa njihovim Phantom staklom, ultra lagane, sunce, kisa, vetar, rano jutro, noc, sve clear

Oakley Sutro bile na dobroj akciji na prime dayu, nekih 70-80eura ali ne uze ih. Ne želim da upadnem u zečiju jamu da se fokusiram toliko na opremu. Za sad imam sa Temua neke fotohromatske SVCN, nisu loše ali po jakom suncu mi smetaju, ne vidim rupe kako treba, baš umeju nekad da mi budu problematične zbog tih stvari, ugrožavaju mi bezbednost, i nisu baš najudobnije zapravo. Ali za cenu od 1000 dinara, stvarno nemam prava da se žalim.

Imate li neke (još) preporuke za budget friendly varijante?

S tim što nisu baš sve ''naočare od 15e'' za preporuku, neke su težak krš (čak nemaju ni pravu UV zaštitu već obojena stakla, što je često štetnije po oči nego da ne nosite naočare), neke samo osnovnu UV, a stakla nisu polarizovana.

@Mrljesana
Imate li neke (još) preporuke za budget friendly varijante?

Ove koje sam linkovao su ubedljivo najbolje niskobudžetne koje sam do sada probao. Nisam primetio bilo kakve probleme u raznim vremenskim i svetlosnim uslovima. Dizajn nije baš 100% po mom ukusu ali nema veze, izrada i stakla su dosta bolji od većine ostalih naočara iz tog cenovnog ranga, a obesmislili su i kupovinu precenjenih Polaroid, bar po mom mišljenju. Stakla su sličnog kvaliteta, što je samo po sebi odlično za tu cenu, ali su ih odrale na polju kvaliteta materijala, izrade i izdržljivosti.

Na AE i sličnim chi sajtovima su još jeftinije, ali i ova Spark cena je sasvim ok, posebno kada se zna da u mnogim drugim prodavnicama koštaju 4-4.5k din. Razmišljam da naručim još jedne, samo u drugoj boji.

E sad, pošto na netu ima i hajp komentara (gde navodno fanovi premijum brendova hajpuju ove kineske), ali i komentara da su im naočare stigle oštećene ili sa nekom manom, veoma je moguće da imaju problem sa kontrolom kvaliteta (ništa čudno za robu iz Kine).

Poslednja izmena:
Niko te ne tera da gledaš direktno u Sunce mada znam da se uv odbija i od asfalta. Srećom vozim ujutru ili kasno popodne kada hvatam ladovinu.

Ova nedelja mi je za čučnjeve, iskorake i plank.

Biciklizam tek u subotu. Taman će i temperatura da malo da padne, ja se bar nadam, da ne ustajem u 4 h 🤣

Takodje mi ova nedelja odredjena za deficit kalorija na max. Varaćemo glad. 💪

Nazad
Vrh Dno