Šta je novo?

Temu - online prodaja (praćenje pošiljki u zasebnoj temi) - FAQ u postu broj 2

To je tvoje iskustvo, meni su sigurno 5x doneli na adresu. Iskustvo sa ostalim kurirskim sluzbama je horor, makar meni.
Tako da kad vidim da dolazi preko JP ja sam srecan.

Sto se tice cena, za ovih 2 godine koliko Temu prodaje robu za trziste Srbije, cene su vise puta povecavane ! Za svu robu. Tesko je reci bas koliko u % ali ima dosta stvari koje su i duplo skuplje nego pre 2 godine ! Naravno ima i onih koje su i pre odvajanja PDV-a bile vece 10-20-30% nego pre dve godine. Jedino nista do prosle nedelje nije bilo jeftinije kao redovna cena, ne racunam razne "akcije" nego pre 2 godine.
Tako da povecanje cena moze uvek da se dogodi na Temu i ne treba ih vezivati za bilo koji dogadjaj, jer su stalno rasle iako se nista bitno nije dogadjalo ?
Temu posluje sa gubitkom. Za očekivati je da će povećavati cene i prestati da besplatno da dele tablete i mobilne telefone i da će "igre" kao CC ili QQQQ biti sve manje isplative. Moraju negde da zarade.

Kad pomenu qqqq, opet mi se vratio posle 2 kruga koja su bila davno.

Meni je kao i pre normalan, bez onih coina i nekih drugih stvari koje su pominjane.

Meni se takodje danas vratio qqqq posle sigurno 5-6 meseci na mom nalogu, dok npr. na zeninom telefonu konstantno traje. Promenili su mi na novi sistem sa coinima, a izbor za glavnu nagradu mi je bas siromasan bio, malte ne isti kao i za one jeftinije. Videcu sta ce biti do kraja kruga.

Da li sada kada bi za nešto tražili povraćaj dobili i onih 20% ili ne?

I kad idem na plaćanje vidim da nije tačno 20%.

Inače na jednom nalogu su cene nekih proizvoda malo niže, a na drugom da ne kažem duplo skuplje (u odnosu na pre PDV*) zgleda da je neko A/B testiranje? Oba imaju PDV*

A za QQQQ nisam nikada imao koliko se sećam jedino one gluposti zaepozivanje ljudi za 4-7 besplatnih stvari ili koliko već

Ako ne prilagode cene i dodaju poreze, odoh ja na Aliexpress.
Ionako je uvek imao bolju ponudu, pregledniji sajt i bolje feedback-e koristinika, plus su ubrzali isporuke.

Ako ne prilagode cene i dodaju poreze, odoh ja na Aliexpress.
Ionako je uvek imao bolju ponudu, pregledniji sajt i bolje feedback-e koristinika, plus su ubrzali isporuke.

...i nišku carinu i bukvalno isprđivanje sa porezima, razrezima, pdv-ima, carinama i poštanskim uslugama na sumanute cifre, u zavisnosti od toga kome cariniku se na koju stranu nakrivio perčin onda kad mu tvoj paket dopadne šaka. Još ne mogu da prežalim plaćenih 200+ dinara na paket ziploc kesica koje su me koštale ~20-ak centi. Čak i sa ovim "porezom" ili šta god da je, Temu mi se mnogo više sviđa zbog transparentnosti pri plaćanju i sigurnosti da je to to, paket ti stiže bez dodatnih nameta, nema da se preračunavaš koliki je pdv, da li te kači carina ili ne, na koju sumu će da ti računaju pdv uopšte...

I povrat koji praktično ne postoji na Aliju u obliku koji bi bio prihvatljiv za nas ovde, odnosno apsolutno ne može da se uporedi sa Temuom. Ono super, uzmi vrati predmet u mainland Kinu o svom trošku da bi ti uradili refund, naravno poštarina je o tvom trošku, pa vidi šta ćeš. Ali je meni apsolutna mačka u džaku, 100 predmeta prođe super i bez problema, ali ti se zato sto prvi usere u život do te mere da ti presedne i prethodnih 100 i narednih 1000.

Da ne računamo u sve to igre i "igre" na Temuu koje su i dalje itekako isplative. To ako/kad ukinu skroz, onda ćemo da se razmišljamo. U međuvremenu gledamo i dalje da izvučemo maksimum od platforme uz eventualno malčice više opreza pri kupovini.

P: Gde se smatra da je izvršen promet usluga, Prema Zakonu o PDV-u?
O: "Posebno je važno pravilo da se kod stranih pružalaca usluga (koji nisu registrovani za PDV u Srbiji) obaveza prenosi na domaćeg primaoca usluge."

Temu paketi do kupaca u Srbiji i 10 dana brže – Novi sistem ubrzava carinjenje

...Temu mi se mnogo više sviđa zbog transparentnosti pri plaćanju i sigurnosti da je to to, paket ti stiže bez dodatnih nameta, nema da se preračunavaš koliki je pdv, da li te kači carina ili ne, na koju sumu će da ti računaju pdv uopšte...
Upravo to i jeste začkoljica, po ovim "novim" zakonima sve se svaljuje na kupca.
I dalje ostaje nejasno koju ulogu ima Transfera u svemu tome i kako to da mi kao kupci, napominjem ponovo pošto je i meni to bilo strano, ne plaćamo te dodatne namete izazvane novim zakonskim rešenjima.
Ukratko, država je omogućila stranim kompanijama da "e-posluju" u našoj zemlji bez da išta plaćaju, makar i firmu da osnuju a sav trošak je svaljen na kupca. EDIT: uz to, kupac nije zaštićen domaćim zakonima o zaštiti potrošača, koji su isto tako više puta menjani, što je apsolutni apsurd.

Poslednja izmena:
O: "Posebno je važno pravilo da se kod stranih pružalaca usluga (koji nisu registrovani za PDV u Srbiji) obaveza prenosi na domaćeg primaoca usluge."

Upravo to i jeste začkoljica, po ovim "novim" zakonima sve se svaljuje na kupca.
I dalje ostaje nejasno koju ulogu ima Transfera u svemu tome i kako to da mi kao kupci, napominjem ponovo pošto je i meni to bilo strano, ne plaćamo te dodatne namete izazvane novim zakonskim rešenjima.
Ukratko, država je omogućila stranim kompanijama da se "e-posluju" u našoj zemlji bez da išta plaćaju, makar i firmu da osnuju a sav trošak je svaljen na kupca. EDIT: uz to, kupac nije zaštićen domaćim zakonima o zaštiti potrošača, koji su isto tako više puta menjani, što je apsolutni apsurd.

Slažem se, šta kod nas nije apsurdno, a ovo je očigledno nečiji lov u mutnom, da li same platforme ili transfere kao špeditera, ili država po običaju nešto mulja iza kulisa - nagradno pitanje.

Ali je i dalje, ajde da ne kažem baš transparentno pošto ne znamo još uvek šta su import charges i odakle su se sad stvorile, barem crno na belo koliki je konačni iznos koji plaćamo. U Nišu je to godinama bila lutrija - desi se da prođu paketi ogromne vrednosti, a onda ti lupe pdv na procenjene i vrlo nerealne vrednosti na predmete koji su koštali smešno malo, do te mere da su često te prikačene dažbine ispadale mnogo više nego sama kupovina + shipping. Ovde se to još uvek ne dešava, platiš tačan iznos i paket ti stiže bez dodatnih troškova, ne zavisi ti konačna cena ni od čije dobre/loše volje.

Hoće li sada početi i za temu, kao i aliexpress, da naplaćuju za svaki artikal posebno "pipanje" paketa?

Ukratko, država je omogućila stranim kompanijama da "e-posluju" u našoj zemlji bez da išta plaćaju, makar i firmu da osnuju a sav trošak je svaljen na kupca. EDIT: uz to, kupac nije zaštićen domaćim zakonima o zaštiti potrošača, koji su isto tako više puta menjani, što je apsolutni apsurd.
...i nišku carinu i bukvalno isprđivanje sa porezima, razrezima, pdv-ima, carinama i poštanskim uslugama na sumanute cifre, u zavisnosti od toga kome cariniku se na koju stranu nakrivio perčin onda kad mu tvoj paket dopadne šaka. Još ne mogu da prežalim plaćenih 200+ dinara na paket ziploc kesica koje su me koštale ~20-ak centi. Čak i sa ovim "porezom" ili šta god da je, Temu mi se mnogo više sviđa zbog transparentnosti pri plaćanju i sigurnosti da je to to, paket ti stiže bez dodatnih nameta, nema da se preračunavaš koliki je pdv, da li te kači carina ili ne, na koju sumu će da ti računaju pdv uopšte...

I povrat koji praktično ne postoji na Aliju u obliku koji bi bio prihvatljiv za nas ovde, odnosno apsolutno ne može da se uporedi sa Temuom. Ono super, uzmi vrati predmet u mainland Kinu o svom trošku da bi ti uradili refund, naravno poštarina je o tvom trošku, pa vidi šta ćeš. Ali je meni apsolutna mačka u džaku, 100 predmeta prođe super i bez problema, ali ti se zato sto prvi usere u život do te mere da ti presedne i prethodnih 100 i narednih 1000.

Da ne računamo u sve to igre i "igre" na Temuu koje su i dalje itekako isplative. To ako/kad ukinu skroz, onda ćemo da se razmišljamo. U međuvremenu gledamo i dalje da izvučemo maksimum od platforme uz eventualno malčice više opreza pri kupovini.
Pa, sve OK. Ja sam presao na Temu jer je u vecini stvari postao bolji od Aliexpress-a (tako sto su unistili Aliexpress sa porezima).
Ako ostane bolji Temu, ostajem na Temu. 🙂 Nisam emotivno vezan ni za jedne ni za druge. 😀
Samo kazem, videcemo. Ako se Temu pokvari, barem Ali ima bolju ponudu za neke stvari, elektronske stvarcice pre svega. Sve kako se vise isplati, bude pogodnije, brze, lakse...

kod QQQQ a i generalno kod svih stvari koje nude sa popustom treba da obratite pažnju pošto su počeli da deru na ovaj fazon taksi u smislu da predmet košta 10 dinara i ti ga ubaciš u korpu i onda kada odeš da platiš vidiš da treba za takse da daš 600 dinara. Fazon je u tome što oni iznos takse raćunaju na punu cenu artikla koja je uvek neka nenormalna cifra, pa kao dajemo ti popust od 90% i ti fazoni a takse računaju na pun iznos. znači ono 20% ne važi uopšte u stvari važi ali na njihove izmišljene cene pre popusta. šišanje u prevedenom smislu..........

Nazad
Vrh Dno