Šta je novo?

Temu - online prodaja (praćenje pošiljki u zasebnoj temi) - FAQ u postu broj 2

Ovih 20% koji se sada vidim dobrovoljno plaćaju je iskorišćena prilika da se uvedu takse na kinesku malignu robu a sve po džepu naroda.

Taman da se opametimo i prestanemo da kupujemo gluposti po principu "neka ga, će zatreba".
Polazim od sebe prvenstveno, qqqq mi je bila opasna navlakuša zbog ultimativne nagrade, pa nakupujem gomilu gluposti (da kažem) da dobijem još jednu glupost "besplatno".
Sad mi se vratio qqqq posle par meseci, znači za glavnu nagradu koju oni cene na 5000+ dinara treba da platim hiljadarku, plus da pazarim proizvode iz liste koju ne biram ja nego mi Temu nudi kako bih uopšte mogla da otvorim ultimativnu, pa na i to da platim taksu. S takvom matematikom i načinom odabira proizvoda doooobro ću da se razmislim. Jeste da uvek mogu da uzmem proizvode za kuću, kese za usisivač i ostale sitnice uvek dobro dođu, ali taksa baš nervira.

Pojavio mi se status posiljke "Uspesan izvozni postupak carinjenja"
Jel mi to placamo izvozne dazbine iz Kine ili se u Kini carine paketi za Srbiji?
Da li ce i u Srbiju kad stigne nesto biti naplaceno?
Nista mi nije jasno.

Na nekim nalozima mi se pojavila opcija za povrat bez štampanja adresnice. Kao dve opcije: pošta (mora da se štampa) i transfera (ne mora, samo se izdiktira kod). Svakako se i jedno i drugo predaje u pošti

testirao sam danas, sve ok
Moze pojasnjenje?

Trebam da izvrsim povrat jednog predmeta ( velicine plasticnog upaljaca lol), dobio sam ga preko Transfere.
Spakujem ga, odnesem u Postu i teti na sanku izdiktiram kod sa nalepnice?

Moraš prvo na Temu da izvrsis povrat predmeta, oni ti odrade povratnicu sa bar kodom I sve što treba, to ištampaš i zalepis na kutiju predmeta koji vraćas (moras imati originalnu ambalažu zbog bar koda proizvoda). Odneseš u postu i to je to.

35185.webp

Ja naručio 2 proizvoda i dobio ove kupone (imam nekoliko ovih od 500). Alo nista, barem ce da pokriju uvozne dažbine ubuduce.

Pises podrsci i oni ti ponovo aktiviraju, dal 60 dana moze ili 90 nisam siguran.
Sta pišem, da mi vrate kupone nazad? Meni istekli nocas, iskoristio samo 1000 na 2200. Inace ne znam odakle ovo ljudima sto pisu da su proizvodi snizeni pre uvodjenja ovih dazbina. Bukvalno sve isto samo dodatno naplacuju. Prica se da je to u eu obavezno jer bas ne mirišu kineze, ali izgleda naši ne propuštaju da se usklade sa eu (kad bi se samo tako brzo u svemu uskladjivali sa njima, a ne samo u rabatima i dažbinama).
Bukvalno se kanim pola godine da narucim nesto i setim se bas sad kad su uveli ovo...milina.

Nisu baš sve cene. Gledao sam ovih dana neke artikle koje pratim ili sam kupio i za dobar deo cene uopšte nisu korigovane, što znači da je dobar deo artikala poskupeo za 20%. Možda to rade postepeno, u talasima. Nadam se da je tako.

Da li ima neko neku preporuku ono kao držač/nosač telefona u ruci za snimanje negde oko 1-2k da je funkcionalno i nije glomazno

Jel su poceli da naplacuju 3€ po artiklu ? Pricali se sa od Juna krece.

Jel su poceli da naplacuju 3€ po artiklu ? Pricali se sa od Juna krece.
Počeli su da naplaćuju dodatnih 20% na "checkout"-u.
Prikazuju jedne cene i onda pri plaćanju uvećaju za 20%, a to se krši sa trenutnim zakonima u ovoj državi.

• Like
Reagovanja: G17
Primetio sam da su uvozne dažbine niže kada se primeni kupon. Evo primer za neki mini PC:

35255.webp

Dakle pored 4000 popusta i dažbine su niže za, u ovom slučaju, skoro 800 dinara.

Oni nisu u ovoj drzavi, mi kupujemo online u njihovoj drzavi.
Nema veze moraju imati registrovanu firmu u Srbiji ako ne oni ima špedicija u Srbiji neko mora platiti svakako ali je problem u tome da su i pre plaćali PDV nisu sigurno prodavali u minusu nama proizvode i sad odjednom na iste cene dodaš 20% duplo ugradjivanje

ali nisu iste cene. proverite svoje prethodne kupovine pa uporedite, sve je jeftinije. Zato je pre neki dan bio masivan price adjustment

ali nisu iste cene. proverite svoje prethodne kupovine pa uporedite, sve je jeftinije. Zato je pre neki dan bio masivan price adjustment
Pogledao sam kod mene su stvari neke iste a neke cak skuplje nije nista umanjeno za 20%
A svakako nije po zakonu 2 različite cene nismo u USA da ima cena bez pdv pa na kasi da mi kaže koja je sa PDV, dužni su da prodaju po nižoj tako je i u radnji ako je na rafu 500 dinara ne može da mi na kasi kaže ali bilo je poskupljenje pre 10min nismo stigli da zamenimo cene ili to je bez PDV...

Ne znam odakle vam to, stoje mi artikli u korpi mesecima i pratim cene....bukvalno sve gore dole isto. Evo odradio sam malo pre korekciju cene za nesto sto sam narucio pre dve nedelje taman pre ovih dažbina i vratili mi 12 dinara na skoro 2500 dinara. A i ako se nekom zalomilo slučajno mislim da je samo trenutna situacija takva da lakše progutamo žabu. Kroz par nedelja cene se vraćaju na isto, a dažbine ostaju...mi skuvani i sve legit.

Pogledao sam kod mene su stvari neke iste a neke cak skuplje nije nista umanjeno za 20%
A svakako nije po zakonu 2 različite cene nismo u USA da ima cena bez pdv pa na kasi da mi kaže koja je sa PDV, dužni su da prodaju po nižoj tako je i u radnji ako je na rafu 500 dinara ne može da mi na kasi kaže ali bilo je poskupljenje pre 10min nismo stigli da zamenimo cene ili to je bez PDV...
Ja sam uzeo debeo price adjustment, kao i vecina ovde.
Nije temu u srbiji pa da su u obavezi da prikazuju finalne cene.

Upravo zato sam pitao pandu ovo. Narucio je par sati pre uvoda dazbina:
Jutros placeno 2102, sad isto to 1420. Ne mogu da vidim koliko bi bio import fee jer je manje od 1700. Kad dodam nesto da predje granicu onda kad ga odbijem od ukupne cifre, sa import fee izadje slicno kao ovo jutros +/- 50din.

Nema veze moraju imati registrovanu firmu u Srbiji ako ne oni ima špedicija u Srbiji neko mora platiti svakako ali je problem u tome da su i pre plaćali PDV nisu sigurno prodavali u minusu nama proizvode i sad odjednom na iste cene dodaš 20% duplo ugradjivanje
Zapravo @kraguljac je u pravu.

"Platformi Temu je dozvoljeno da posluje u Srbiji bez registrovanja lokalne firme na osnovu principa slobode prekograničnog pružanja usluga informacionog društva, koji je zvanično regulisan domaćim zakonodavstvom."

"1. Zakon o elektronskoj trgovini (Sloboda prekograničnih usluga)
Ključni pravni akt koji ovo omogućava jeste Zakon o elektronskoj trgovini Republike Srbije.
  • Kada je stupio na snagu: Osnovni zakon je donet još 2009. godine, ali su najvažnije izmene koje eksplicitno regulišu prekogranične platforme stupile na snagu 30. jula 2019. godine.
  • Kako glasi pravilo: Izmene iz 2019. godine uvele su u domaći pravni sistem pojam "prekograničnog pružanja usluga". Prema ovom pravilu, strana platforma koja nema sedište niti je poslovno nastanjena u Srbiji ima potpunu slobodu da građanima Srbije pruža usluge elektronske trgovine putem interneta. Država može da ograniči rad takve strane platforme samo ako ona predstavlja stvarnu i ozbiljnu opasnost po javni poredak, zdravlje ili bezbednost."
"2. Carinski zakon i Zakon o porezu na dodatu vrednost (Uvozni model)
Pošto Temu tehnički ne prodaje robu unutar teritorije Srbije, već se prenos vlasništva i kupovina obavljaju na globalnom internetu, ovaj proces potpada pod međunarodni uvoz.
  • Kada je stupio na snagu: Važeći Carinski zakon donet je krajem 2018. godine (primenjuje se od 2019. godine).
  • Kako funkcioniše: Strane kompanije ne moraju imati firmu u Srbiji da bi slale robu fizičkim licima. Umesto toga, pravna veza sa državom Srbijom ostvaruje se na granici. Svaki pojedinačni paket se tretira kao uvoz robe u poštanskom saobraćaju. Kupac je zakonski formalni uvoznik te robe, a država svoje prihode i kontrolu obezbeđuje naplatom carine i PDV-a na samom uvozu, a ne kroz kontrolu poslovanja lokalne firme."
"3. Strateško logističko partnerstvo sa državnim preduzećem
Iako Temu pravno nema registrovanu firmu pod nazivom "Temu d.o.o. Beograd", on na tržištu Srbije operiše potpuno legalno kroz komercijalni ugovor o strateškom partnerstvu sa JP Pošta Srbije, koji je zvanično sklopljen i objavljen februara 2025. godine.
Kroz ovo logističko partnerstvo, Temu je integrisao svoj sistem sa Poštom Srbije i Carinom (kroz novi PAP softver uveden početkom 2026. godine). To omogućava da država dobije pripadajući PDV direktno elektronskim putem.
Dakle, Zakon o elektronskoj trgovini iz jula 2019. godine je krovna regulativa koja je otvorila vrata stranim onlajn platformama da nesmetano nude robu građanima Srbije bez otvaranja lokalnog predstavništva."

Sto se tice cena, za ovih 2 godine koliko Temu prodaje robu za trziste Srbije, cene su vise puta povecavane ! Za svu robu. Tesko je reci bas koliko u % ali ima dosta stvari koje su i duplo skuplje nego pre 2 godine ! Naravno ima i onih koje su i pre odvajanja PDV-a bile vece 10-20-30% nego pre dve godine. Jedino nista do prosle nedelje nije bilo jeftinije kao redovna cena, ne racunam razne "akcije" nego pre 2 godine.
Tako da povecanje cena moze uvek da se dogodi na Temu i ne treba ih vezivati za bilo koji dogadjaj, jer su stalno rasle iako se nista bitno nije dogadjalo ?

Poslednja izmena:
"3. Strateško logističko partnerstvo sa državnim preduzećem
Iako Temu pravno nema registrovanu firmu pod nazivom "Temu d.o.o. Beograd", on na tržištu Srbije operiše potpuno legalno kroz komercijalni ugovor o strateškom partnerstvu sa JP Pošta Srbije, koji je zvanično sklopljen i objavljen februara 2025. godine.
Da ne citiram sve. Koji je izvor ovih informacija ? Lici mi na Googlov AI a on zna cesto da gresi u ovakvim tekstovima. Jednom me je kao referencu uputio na moj pogresan komentar(da svi gresimo) sa jednog portala ? Moj komentar koji je pogresan mu je referenca za neku tvrdnju ? Naravno kada sam pisao komentar nisam znao da je pogresan ali kasnije sam shvatio. Kada me je Google AI uputio na tekst video sam da misli na komentare citalaca konkretno na moj sopstveni komentar koji je ocigledno pogresan.
JP "Posta Srbije" je mozda u startu bila "strateski partner" danas je jedan od mnogih jer PS nije mogla da ispuni ocekivanja. Pitanje je koliko od ukupnih posiljaka ide preko JP PS ? 10-20 % ? Ostalih otprilike 80 % posiljaka nemaju nikakve veze sa JP PS.
Meni izgleda da je tzv. "Transfera" pravi strateski partner. Jer ta firma ne snbdeva samo Srbiju, vec i celokupnu S. Makedoniju, BiH, Albaniju i CG sa Temu robom ! U tom cilju firma "Transtera" iznajmljuje kargo avion na destinaciji Kina-Nis(RS) koji je na odlicnom mestu da bi razvozila robu u sve pomenute drzave tzv. Zapadnog Balkana !
Uloga JP PS je minorna i svodi se na kurirsku sluzbu koja ne radi, ne donosi pakete kupcima, vec ih rasporedjuje u Paketomate ili ko nece nije mu blizu nijedan Paketomat, mora da ide na salter PS. Ne secam se kada mi je zadnji put kurir Post Ekspresa jedne od firmi JP PS doneo paket Temua na kucnu adresu. Jedino mogu da biram paketomat ili salter !
Nema tu nikakvog "strateskog partnerstva" osim reklame.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno