Šta je novo?

Crimson Desert

Ovo je stepen razvoja lika do pocetka 9 poglavlja. Igram samo glavnu pricu onako temeljno da bi sto vise napredovao. Znaci nista od sporednih desavanja nisam odradi sema 2~3 svetilista koliko je trebalo da unapredim armor i napravim cipelke i razvio sam kamp zapravo samo sam skupio druzinu sad ih imam 25 cisto da rade nesto posto ce kasnije trebati resursi za stosta pa neka se gomila. Nista na nebu nisam resavao sem sto je moralo kroz glavnu pricu i sem sto sam precicama prakticno preleteo do ostrva na kojima se dobija elemtal fire i lighting damage. Znaci minimalno sam cacnu sadrzaj van glavne price.
Na ovo sto se vidi mozda cu dodati Kuku Lightning Spear, armor ide do 150 kada sve unapredim do kraja i to je to dalje od toga ne moze bez elksira i igranja sa hranom i efktom hrane, i ne mora sto je ujedno jos jedna mana igre svrsishodnost svega sto moze u gri da se uradi i odradi. Cemu iskopavanja i vecina istrazivanja kada nemaju pakticnu primenu nema potrebe da se bilo sta od toga radi narocito ne pred kraj kamapanje kako su to tvorci igre zamislili jer i ovako kako je trenutno relativno lagano na harad mogu da se savladaju svi bossovi, uz malo vise stamine i spirita postaje nezaustavljiv.

Vezano za ovo sto moze da se vidi na slikama... Ovako nesto tesko da ce uspeti da napravi neko ko prvi put prelazi igru i to samo igranjem glavne kampanje. Odigrao sam igru do sada jednom temeljno i belezio gde sam pronasao/kupio vredne predmete, znam gde se sta nalazi a mislim da sam pronasao sve sto vredi za igranje dvorucnim oruzijem. Eto mozda nekome motivacija da potrazi vredne predmete jer nisu samo estetske razlike ima malo predmeta koji su zaista posebni i unikatni po karakteristikama.

CrimsonDesert_2026_06_19_13_48_51_524.webp

CrimsonDesert_2026_06_19_13_47_38_374.webp

CrimsonDesert_2026_06_19_15_39_00_984.webp

Ja napokon otišao na istočni deo mape, uhvatio sam neki voz pa me je zanimalo gde će da me odvede, baš se vidi da ih je Zelda BotW poprilično inspirisala, exploration je odličan, kao i svet jelte.

Preterali su malo sa milion različitih mehanika, ali takav je očigledno koncept igre, šta hoćemo od mehanika - sveee 😀

Ne treba setati sa dragocenim predmetima, zacas se izgube 😁
Mukotrpan posao dugo traje jer njecesce nema sta da se marne, ali kad se naleti na kapitalca osecaj je neprocenjiv 🤣

CrimsonDesert_2026_06_14_05_07_50_066.webp
CrimsonDesert_2026_06_14_05_42_20_133.webp
CrimsonDesert_2026_06_14_05_49_59_242.webp
CrimsonDesert_2026_06_14_06_15_34_912.webp

Prekinuo sam sa nasiljem znaci samo pacifisticki pristup ratovanju 😀 Nema vise ubijanja samo razoruzavanje 😇

01 screenshot_2026-06-19_200351.webp

02 CrimsonDesert_2026_06_19_20_04_47_497.webp

Vezano za ovo sto sam uslikao imam jedan savet koji ce mnogima olaksati zivot u ovoji igri, samo ovo ne treba zlouporebljavat jer lako moze da obesmilsi igranje. Igra izuzteno nagradjuje ako se obrati paznja na odredjene mogucnost, sposobnosti i malo razmisli kako mogu da se upotrebe u praksi. Jedana od korisnih sposobnosti je da se pomocu jednorucnog maca i stita neprjatelju izbije oruzije i stit iz ruke i to je nesto sto treba praktikovati tokom igre kada se pojave novi protivnici jer vema cesto samo likvidacijom nece za sobom ostaviti oruzije koje koriste, a na to cu se sa jos informacija vratiti nekom drugom priliko jer kao i ova grupa prikazana na slici ima jos jedna mala grupacije koja na drugoj lokaciji nosi izuzetno jako oruzije do kojeg moze na ovaj nacin da se dodje bukvalno na samom pocetku igre samo treba da se ode do togo mesta i inicira sukob. Tokom provog prelaska stalno sam to radio ispitivao sto ko nosi na ovaj naci pa sam tako snimio ovu grupicu sa slike koja nosi izuzetno oruzije i stit pojacan sa abyss gear koji su sami po sebi nebitni ali se mogu nasumicno kombinovati kod vestice kada se uklone iz opreme, sama oprema je izizetno vredna jedna komplet 12 srebrnjaka 😁

Matematika je sledece... Sa ovim sto se vidi na slikama, a za to je potrebno provesti jedan suncani dana u igri (bitno je da bude suncan jer kisa smanjuje Ice i lghtning resistence), moze da se dodje do ~320 komada opreme pola pola, to je 320 abyss gear, a kada se proda oprema to je 4000 srebrnjaka. Znaci dupla korist.
Protivnike ne treba ubijati jer kad se jednom razoruzaju samo se treba udaljiti sa lokacije dovoljno da prestane znak za opasnost za to vreme se naoruzaju i ponovi se ceo proces dok se ne napuni inventar. Znaci samo im se izbija oprema iz ruku a to se radi tako sto se stit drzi no stop podignut dok protivnik ne udari i nepsoredno posle udarca sa tako podignutim sitom treba izvesti udarac stitom koji izbija opremu iz ruku.
Resio sma ovo da napisme posto sam danas trazio na youtube nesto sto sam zaboravio gde se nalazi i vidim neko je postavio isto ovo o cemu pisem samo metoda nije efikasna. Sustinski je isto samo ne treba cekati da ljubimac skupi opremu nego treba ispratiti gde pada a uvek na isti nacin pada, pre svega treba juriti oruzije jer protivnic podizu oruzije sto ranije nije bilo tako (neki update je to promeni) a ljubimac nije dvoljno brz, a da bi se pokupilo dok se nosi oruzujee i stiti u rukama treba koristiti prvi mac i stiti koji vec postoje u invntaru, samo se pusti garad i predje preko oruzuje na zemlji dok se istovremeno stiska E na tastaturi i pokupice u 90% slucaja cak i da se ne gleda tacno sta se radi. Uz malo vezbe lagano se sve ovo odradi. Treba se opremiti sa dosta hrane, igru podesti na najlakse za ovu akciju jer cilj je doci do sto vise opreme, i treba obezbediti Ice resistenc na maksimum 15 jer jedan deo protivnika koristi Ice oruz tako da bez zastite 15 nema sanse da se uspesno izvede akcija na ovaj nacin jer smo zamrznuti 😛 Frostcursed Plate Armor + Ironwilled Guardian's Leather Cloak + Frostward abyss gear koji ce na 14 zastite koliko daju ova dva item dodati jos jedan, jedino sto ne znam tacno gde moze da se nadje neki deo oprem koji ima Frostward u sebi jer dok dodjem do toga da je potrebna ova akcija vec ima kod sebe Frostward abyss gear. Frostcursed Plate Armor nalazi se iza vodopada jako blizu lokacije gde se izvodia ova akcija obelezio sam na slici gde je lokacija gde su ova 4 krampa jer tu je i rudnik zlata pa sam to sebi obelezio kao da kao bitnu lokaciju. Ironwilled Guardian's Leather Cloak nalkazi se u na lokaciji Pailune Secret Vault postavio sam sliku sa lokacijom.

03 CrimsonDesert_2026_06_19_20_07_13_107.webp

03 CrimsonDesert_2026_06_20_17_39_51_694.webp

Razlog zasto ovo radim opisano u predhodnoj poruci je ekonomoja igre koja ume izuzetno da smara jer je prespora pa je treba malo ubrzati. Posebno jadan zadatak gde treba donirati sredstava nije realan jer bez ove pomoci gde cemo izgubiti jedan dan morali bi da secemo drva 10 dana kako bi ispunili donaciju drva, isto vazi i za rudu. Pored osnovnog seta armora ima jos jedan seto vidi se na slici gde sam upakova abyss gear koji pomazu u ekonomiji skupljanaj drva minerala plodova prirode pomaze u lovu (Blessing of the Beast, Blessing of the Earth, Blessing of the Forest, Blessing of Nature), i imam jedan zasebni armor u kojem se nalazi 3x abyss gear Ledgermain koji povecavaju sansu za +80% da se nesto dodatno marne kada idem u kradju 😁 Moje cilj je da dobijem navedeni abyss gear a neminovno bice tu jos raznolikih 3 nivo koji mogu da budu korisni narocito u pocetnoj fazi igre. Realno sem jos par abyss gear koji se dobiju ovom metodom zista su korisni ostali su beskorisni samo o tome necu pisati, neka svako istrazuje za sebe jer to je i poneta ove igrem. Ne bi nista pisao ni o ovome da ne smanjuje smaranje koje ubija volju za igranjem, a poenta je da se igramo a ne da se smaramo 🤣

04 CrimsonDesert_2026_06_20_14_40_58_160.webp

05 CrimsonDesert_2026_06_20_15_19_47_766.webp

06 CrimsonDesert_2026_06_20_16_47_46_109.webp

Nikad nisam volio da koristim štit u igrama, samo veliki mač u obe ruke i deri. 🙂
Ne koristim ni ja sem u prilikama kada naletim na nove protivnik da im izbijem oruzije jer stvarno svasta moze da se pokupi sto se likvidacijom ne desava. Inace isprobao sam najbolju mogucu kombinaciju jednorucnog maca i sitita, kao i dva maca i ne moze da se nabudzi nikako da dostigne stetu koju prave dvorucna oruzija. U ovoj igri najefikasnije oruzuje je Kuku Lightning Spear protiv svih protivnika i Electro-Macha Spear. Postoji i electro dvorucni mac do kojeg se dolazi na 2 nacina, posle jednog boss fajta za koji svi znaju a ima i protivnika koji ga koriste na jednoj lokacij to je ono sto sam pomenuo u predhodnim porukama, samo im treba izbuti iz ruku opisanom metodom i pokupiti. To su najaca oruzija u proseku, a ako neko bas hoce da menja treba napraviti sva Kuku oruzija i korisititi prem tipu protivnika samo to je smaranje i treba mnogo sredstava i vremena da se svako oruzuje opremi i razvije do maksimuma (da je igra teza to bi mozda imalo smisla). Ova elctro su proverno u proseku najbolja. Bukvalno sam testirao sve na par Bossova.

Ipak ako zanemarimo statistiku vessel of dark pursuit zaista je jedinstven po osecaju koji pruza i zvuku koji proizvodi dok se korsiti.

Ja igram isključivo sa electro mecha longsword, ne puštam ga.

Mana mu je što je toliko jak da bossovi prelako padaju. Još sam mu metnuo Frost Spike Abyss Gear da bude još jači.

Ja igram isključivo sa electro mecha longsword, ne puštam ga.
Nadam se da igras na hard. Frost Spike Abyss Gear nije tako koristan kako izgleda.
Zavari ovo na oruzije ovo je najjaca kombinacija za longsword u boss fajtovima. Jes da nije potrebno al je mocno 😁 Dodaci koji idu u armor nisu nephodni a trose spirit, mahom pomazu kada ima mnogo protivnika, samo cemu to kad su preslabi. Trenutno koristim jedan ali i taj ide napolje kada kompletiram sve sto mi trebe za koplje.

Crow's Pursuit
Shadow Claw
Spirit's Judgment
Greysoul Howling
Stamina Siphon Lv2 zaboravio sam kako se zove Gear a dobija se kada se rese sva zavezdja. Lv1 ne donosi gotovo nista Lv2 primetno utice na potrosnju Stamine.

Izvalo sam dobar metod za preskakanje vremena i nije bag u igri sve je potpuno legalno, zapravo zlupotreba jedne situacije u igri tokom devetog poglavlja. Za manje od minut pravi se ciklus od 24h i tako u krug dokle god treba 😁
Upravo testiram da vidim sta moze iz toga da se izvuce korisno pa cu opisati metodu kome treba, ovo je stvarno spas od smaranja u igri sa ekonomijom gde sve mora da se caka danima i danim, ako nist drug mogu da se nakucaju sredstva za dalji toko igre tipa za istrazivanja rusevina da ne mora da se razmislja o resursima.

Najnovije otkrice kako preskakati vreme dovelo je do rebalansa opreme ranije nego sto sam planirao. Sada mogu da iskopavam blueprint koliko hocu za kratko vreme za (1min preskoci 24h u igri) i kojesta drugo gde je potrebno dosta vremena da se ceka kako bi se nesto odradilo kao recimo obonova Pailune, istrazivanja, smaranje tesko dok se radi nesto drugo da se o tome razmislja, ovako se rese svi ti smaracki zadaci dostupni do kraja devetog poglavlja gde se zapravo nista ne radi samo se posalju ljudi da odrade posao, ili nesto da obnovo/izgrade... Metoda moze da se iskoristi da se na kvarno dodje do nekog blueprint tipa infinite arrow mada za to postoji bolja metoda gde je dupla korist, opisao sam u predhodnim porukama.
Kome nije smaranje kada dobro postavi ekonomijue prvo donira pare crkvi da se podgne produktivnonst na +200% moze sve blueprints da iskopa i uz to jos dosta toga zavisno sta nudi lokacija. Meni je trebao samo Shadow Claw jer ne zelim da radim sporedne misije dok ne dodjem do kraja glavne price, ostalo sam nabavimo kroz zadatke u glavnoj prici ili skinuo sa oruzuja koja od prvog prelaska znam gde se nalaze recimo Ator's Orb i Greysoul Howling koji se samo pokupe sa lokacija zajedno sa oruzujem.

Idem dalje na devetom sam poglavlju nista nisam radio sem glavne misije i jos par sitnica sa strane zbog delova za opremu. Nista bitno od sporednih zadataka nisam cackao. Temeljno guram da vidim koliko moze da se izvuce samo iz glavne price, i vec sada je to poprilicno ako se igra temeljno. Neki cilj je da do kraja glavne price nadogradim sve sto koristim na max kao i potrebne vestine samo sredstvima koja se dobiju igranjem glavne price.

CrimsonDesert_2026_06_22_00_17_45_984.webp
CrimsonDesert_2026_06_22_00_53_39_506.webp
CrimsonDesert_2026_06_22_00_53_46_735.webp

Svaka čast ti si baš ušao u materiju. 🙂
Malo sam dokon dok ne krenu neki poslovi a kada sam dokon volim nesto dobro da odigram 😀
Ova igra od svih igara koje su se ikada pojavile za PC zasluzuje da joj se posveti paznja iz dva razloga, jer zaista je posebna i ako sa dosta toga vec je vidjenog ali nigde ne radi ovako lepo i smisleno kao u ovoj igri, svet je ogroman prelep a funkcionalan sa gomilom detalja koji cesto ostavljaju utisak da i bez nas moze da postiji. Drugi razlog je vezan za to kako se tvorci igre odnose prema korosnicima, jer ovaj stepen podrske i efikasng azuriranja za jednu igru do sada nije vidjen. Imaju sluha za igrace mozda i previse. Takvi nam izdavaci trebaju i takve treba podrzati. Evo bas sad sam pazario orginal jer sam krenu sa pirate verzijom, prosto nisam hteo da dajem pare dok ne vidim sta je ovo, i nisam morao da kupim igru jer sa piratskom vrezijom sve radi ali prosto me je sramota da kradem nesto sto zasluzuje da bude placeno ne 70 nego 270e. Kakve glupsto prave i prodaju za 70e koje traju 10~15h a ovde se covek vraca i posle 400h igranja jer zeli da bude u igri.

Nije ova igra tako kompleksa kao sto bi neko pomislio na prvi pogled posto negde vidi sta sve moze da se radi. Malo vise su zamrsili kontole previse tastera treba za sve te radnje a moglo je to daleko jednostavnije. I ima mnogo smaranja sa cekanjem da se neke radnje obave sa radnicima, meni barem ide na zivce da razmisljm sve vreme dok ne obave nesto gde sam ih poslao jer ne mogu na miru da se fokusirma na istrazivnje sveta, ali sad sa ovim preskakanjem vremena prejeb0 sam igru i to sto su zamislil tako da ostaje samo ovaj interesnatni deo igre bez da se osvrcem da li su tamo negde zavrsili neki most spomenik itd 🤣

Pisem ova opsirna objasnjenja za neke segmente igre da bi nekome ko nema takp uno vremena da se posveti igri olaksao zivot u igri bas zbog tih smarackih delova koji su nepotrebno bas tako osmisljni da bas tako dugo traju jer igra i bez toga ocas posla uzme 200~300h igranja a da se pritom nije odigralo ni pola igre.
Da nisu pravili kompromis oko nekih elemanta pre svega svrsishodnosti svega sto moze da se radi u igri, igra bi bila savrsena. Bukvalno samo treba da dodaju jos jedan nivo tezine za igrace koji vole da iskuse sve sto igra pruza, da zavire u svaki cosak isprintaju svaki Abyss Gear a da to ima neku upotrebnu vrednost.

Da postavim ovo posto idem dalje da ne zaboravim, Na ovoj lokaciji treba da se odradi obelezeni zadatak iz glavne price, zapravo ne treba da bi ovo uspelo. Iz nekog razloga moze da se odradi samo u 21h tako da ako se dodje u bilo koje drugo vreme pojavi se ikonica obelezio sam na slici samo treba kliknuti ESC kao sto pise i igra automatisk preskace vreme do 21h ali ne baci nas na zadatak negu ispred gde mi mozemo da odradimo zadatak ili jednostavno da odemo odatle kao sto sam uradi i vratio se u kamp nesto da pokupim potrebno za borbu koja predstoji u tom zadatku, sasvim slucajno palo mi je na pamet da probam da odspavam cisto da vidim dali moze i ispostavilo se da moze, zatim sam se vratio na mesto zadatka i ponovo uradio isto. To tako moze bukvalno u nedogled da se radi cela operacija traje 1min za 24h. Iskoristo sam to kao sto sam vec naveo da odradim sve dosadne zadatke gde treba nesto da se ceka koji su bili dostupni do 9 poglavlja, nastekao resurse ali sam pre toga nadogradio kamp do kraja da ima 37 ljudi na raspolaganju, prvo sam rasporedio sam ljude da rade samo misije koje donose lovu i donirao crkvi u dostupnim regionim dok produktivnost nisam podigo svuda na +200%, nakon toga sam ih preraspodelio da skupljaju i druge resurse dok sam se vrteo u krug. Smara malo ali daleko vise smara cekanje kojekakvih obnova, izgradnji, iskopavanja gde nista ne traja manje od 2 dana u igri a najvise me smara da to pratim dok sam fokusiran na neke druga zadatke, ovako za 1~2h sve sam to pozavrsavao i idem dalje.

Ako se desi nekome da nece odmah na spavanje posto igra preskoci vreme treba sacekati nardnu noc odspavati tu noc 12h sa pocetkom izmedju 20~21h i nakon toga pravo na lokaciju zadatka ESC i tako se ulazi u zacarani krug 12h preskaknje vremena 12h spavanja. Ako nesto treba da se odradi tokom preskakanja vremena to treba raditi preko dana a ne preko noc, kada igra vrati na 21h odmah treba ici na spavanje. Ovo naglasavam posto sam kada sam ovo otkrio pogledao na netu da li je jos neko zapazio ovu anomaliju i gde god da su pisali o tome svako kaze da postoji prazan prostor kada treba cekati izmedju 21~00 ali to nije tacno ako se radi ovako kako sam opisao.

CrimsonDesert_2026_06_22_20_26_21_127.webp
CrimsonDesert_2026_06_22_20_40_37_846.webp

Ja se ne secam da je neko skoro bio 'naprzen' na neku igru kao kolega na CD... 😁 👍

bez zezanja, verujem da bi dobio neku nagradu da Pearl Abyss zna za njegovo postojanje, čovek je hardkor temeljan i predan, respekt veliki ✊

Nazad
Vrh Dno