Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Još kad bismo prestali da se bavimo temom "EV - za i protiv", bilo bi super...

EV nije za svakoga i ne isplati se svakome. Ima brdo faktora. Nadam se da će se ljudi sa tim pomiriti što pre kako ne bih više besumučno čitao i skrolovao ovu temu u nadi da ću naleteti na nešto korisno/zanimljivo.

Imam jednog drugara iz Smedereva, priča mi za neki punjač kod železare koji je do skoro bio besplatan (nije tesla svakako) a sad je to preuzeo valjda charge&go (ako sam zapamtio). Navodno od kad je tu počelo naplacivanje, nije ni jednom video da se nekome tamo puni auto a do tad je viđao svaki put kad prodje nekoga zakačenog. Logično.
Taj punjač je u vlasništvu železare (tačnije HBIS Grupe), ali je bio besplatan za sve. Taksisti su se punili besumučno, naprave red od 3,4 sata, pa im je verovatno to dozlogrdilo. Bila je informacija da su od januara zatvorili punjač samo za potrebe firme, ali ga vidim sad u Charge&Go aplikaciji. Logično je da nema nikog kad se punjenje naplaćuje po minutu + Charge&Go ima svoj novčanik koji moraš prvo da dopuniš (2000 ili 3000 je minimum, ne sećam se sad već). I ja ih izbegavam.

A ima li neko iskustva sa solarima i punjenjem automobila na taj način... znači ne interesuje me ugovor sa državom tj EPSom jer su opet nedavno promenili uslove i ide se ka tome da mogu da naplaćuju struju po negativnoj ceni kad je imaju previše 🙂
Auto puniš ili iz solara direktno kada je sunčano ili noću iz mreže.

Posle Bolonje, Zagreb je druga lokacija na kojoj je postavljen ovaj novi BYD Flash Charging od 1500kW brzine.

Link

Ostaje nam samo da se nadamo da nas neće zaobići i da će početi da prodaju i kod nas te modele sa ovom novom baterijom u narednih par godina.

Izgleda da su to privremeni punjači za potrebe njihovog promotivnog putovanja od Rima do Hong Konga. Piše da će prolaziti i kroz Srbiju, pa će moguće postaviti makar i privremeno taj punjač i kod nas.

Ko ima BYD Dolphin, Atto 3 ili Seal, izašao je update 2.2.0, pa naval'te..

Posle Bolonje, Zagreb je druga lokacija na kojoj je postavljen ovaj novi BYD Flash Charging od 1500kW brzine.

Link

Ostaje nam samo da se nadamo da nas neće zaobići i da će početi da prodaju i kod nas te modele sa ovom novom baterijom u narednih par godina.
Pet minuta za 10 do 70% je već prihvatljivo. E sad ne znam koliko je tu marketinga (čitaj manipulisanja podacima), te šta bi se dešavalo u praksi.

Ko ima BYD Dolphin, Atto 3 ili Seal, izašao je update 2.2.0, pa naval'te..
Ja Atto 2 ne mogu da update-ujem ni na V2.1.0 još uvek mi je V1.0.0

Kad sam bio u servisu rekao sam im da mi update-uju softver da bi mi na kraju lik rekao update-ovano je 11 modula (mislim se u sebi kakvi moduli). Posle tek provalim da su oni update-ovali samo neke vozačke pod-module i zato mi u mobilnoj app stoji da je V2.0.0, ali da uopšte nisu uradili update multimedije (DiLink). Posle kad sam opet otišao oni kao e ima 2 update-a ako hoćete sad da sačekate ako imate vremena, rek’o ajde nije problem. Vraća se posle opet e znaš ne daje nam opciju u kolima za update, pa smo probali preko dijagnostike ali nismo uspeli ni tako. Kao dešavalo im se to na nekim kolima i da će verovatno posle par dana da se pojavi notifikacija za update. Veze oni sa mozgom nemaju (obuka NULA).

Posle kad sam se obratio BYD Europe chat-u kojim upravlja AI izgleda dobio sam odgovor da moraju preko dijagnostike da urade manuelno update multimedije.

@Redmi Postavljao sam već onaj Youtube klip od kanala Out Of Spec gde je i Kajl bio skeptičan, pa je otišao u Kinu da testira na random nekoj Denzi koja je bila na servisu bez prednjeg branika itd. i na kraju se uverio da nije samo marketing nego da su stvarno ostvariva ta vremena i te brzine.

Ja Atto 2 ne mogu da update-ujem ni na V2.1.0 još uvek mi je V1.0.0

Veze oni sa mozgom nemaju (obuka NULA).

Posle kad sam se obratio BYD Europe chat-u kojim upravlja AI izgleda dobio sam odgovor da moraju preko dijagnostike da urade manuelno update multimedije.

Realno. Nisu mogli 2 meseca da registruju ovaj Seal što vozim na mobilnu aplikaciju.

Kontaktirao BYD Europe mailom, stigao odgovor, čude se kako je u Srbiji kad je auto registrovan na Holandiju.

Onda su tražili papire, ugovore, pečate i kada sam im to poslao, aktivirano je za 2 dana.

Realno. Nisu mogli 2 meseca da registruju ovaj Seal što vozim na mobilnu aplikaciju.

Kontaktirao BYD Europe mailom, stigao odgovor, čude se kako je u Srbiji kad je auto registrovan na Holandiju.

Onda su tražili papire, ugovore, pečate i kada sam im to poslao, aktivirano je za 2 dana.
Isto čekao sam ne znam ni ja koliko tipa mesec dana, na kraju mi šefica prodaje nije ni odgovorila na poslednji email i pukne mi film i pošaljem isto email BYD Europe i slikam saobraćajnu i reše mi isto u roku od dan-dva.

Ja ne znam nikog ali sam gledao vise recenzija za Leapmotor B10. Bjorn ga je bas ishvalio, a i onaj nemacki youtuber Elektrobays je bio odusevljen sa njim. Njih dvojica su mi dosta objektivni i testiraju automobile u realnim uslovima tokom putovanja.

Sad je b10 25290 eura. Ovo mi se cini kao best buy. bez subvencije, potpuno elektricna verzija, 56 kWh baterija.

Elem, juče ujutru sam išao u Tesla servis po prvi put, bio sam da mi očiste deo kod prednjih kamera iza šoferke, jer se dešava da vremenom kako sunce bije u taj deo plastika iza "isparava" ili šta već i nahvata se blagi "film" na staklu prljajući ga i smanjujući vidljivost kamera. Efekat se zove off-gassing kako sam pročitao. Po mom mišljenju taj sklop sa kamerama treba da bude bolje rešen i bolje zaptiven, da ne ulazi prašina i da se ne dešava ova reakcija plastike. Recimo, nije očigledno toliko na snimku u normalnim uslovima sa prednjih kamera, ali kad bije jako sunce u kamere jasno se vidi aura, smanjujući vidljivost. Tesla automatski prepozna ovo i kaže "ej štrokavo ti ovo, idi zakaži servis", mada i sam za 15min možeš da očistiš jer se lako skida taj deo, al ajde, dok je bedža nek se oni bakću s tim.

PXL_20260507_050419406.webp

Ovo mora bolje u budućnosti da se reši u proizvodnji kada bude bio Unsupervised FSD, zamisli da kamere ne vide nešto u uslovima zaslepljujućeg sunca - za sistem koji se oslanja isključivo na kamere, moraju više da se potrude da ne bilo problema posle.

Neko je nedavno na forumu pričao o sistemu prepoznavanja brzine sa znakova i kako na svim kolima to loše radi - Tesla nije ništa bolja. Recimo kapira da znakovi ograničenja za izlaze sa autoputa nisu relevantni, ali tipa nakon radova francuzi jednostavno ostave pogrešan znak sa leve strane, i auto misli da je relevantnan, i baš dobru sekciju puta smatra da je ograničenje 70, dok ne sretne opet 110 ili 90 na određenim sekcijama puta. Zamisli FSD u tom slučaju, krene da usporava na 70 dok ostali voze tuda 95-100, moraš ručno da mu stisneš akcelerator jer će nastavi da vozi 70 kao baba.

Imam dobar primer za ovo, uzeo sam vakumski nosač nedavno, tačnije naručio sam dva, ovaj manji sam probao juče, tu inače treba da ide veći koji je stabilniji, treba da mi stigne ovih dana. Obično sam do sad snimao POV snimke vožnji, sad rekoh da probam ovaj fiksni cabin view. Nisam skroz zadovoljan, prenose se više vibracije sa krova nego sa moje glavudže 😂

Sad je b10 25290 eura. Ovo mi se cini kao best buy. bez subvencije, potpuno elektricna verzija, 56 kWh baterija.
Lepa je cena, ali auto bez zadnjeg brisača, "ključ" kartica koju moraš prisloniti na vozački retrovizor da bi ga otključao i da kartica mora biti stalno na centralnoj konzoli, dok ga voziš...
To ne mogu da sažvaćem.
I da, glupave kvake na vratima.

A Srbija, čelično prijateljstvo, Brat Xi...
Nama Ding-Dong i sankcije, a hrvatima, drugima u Evropi - brzi punjač...

1781881015581.webp

Nazad
Vrh Dno