Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da ti nije na Vivaldiju uključen VPN? Tako i meni radi, ali van toga nikako.

Očigledno postoji neka blokada između A1 i Alte, tj. izgleda da nas Alta blokira na osnovu IP adrese. Mislim, nema šta, ako hoću da pristupim sajtu preko bilo kog pregledača, rešenje je drugi internet (imam mobilni, pa pustim pristupnu tačku) ili VPN. Isto važi na mobilnom telefonu, moram da isključim Wi-Fi da bih mogao da pristupim, tako da je jasna stvar.

Čak sam nakratko ugasio ruter kako bi mi se promenio javni IP i to je uspešno prošlo, ali izgleda da je blokiran ceo opseg, što opet nije iznenađenje. Imao sam i na SBB-u blokade tog tipa, ali baš od banaka ne. Ko zna šta je tu bilo, možda su neki korisnici A1 pokušali da ih napadnu, pa se ovi tako štite.

Naravno, mogla bi da bude i problematika nekog drugog tipa, ali mi je namerna blokada trenutno najizglednija opcija.
Nije, napisao sam da je TEST browser nema nista na njemu ! samo ga podignem kada proveravam nesto ...da ponovim, kod mene ne radi u operi...sada sam proverio i preko WiFi na mob. radi najnormalnije (samsung browser, ne koristim VPN niti sam menjao DNS, nista) isto i preko Safari iOS, radi !

Čudno baš, ali hvala na potvrdi. Kod mene, dakle, ne radi konzistentno (eventualno može da se otvori početna stranica, ali dalja navigacija neko vreme nije moguća) ni na jednom pregledaču: Chrome, Firefox, Edge, Opera, Vivaldi... Pritom nijedan od njih nema nikakvih dodataka, ne koristim prosto, niti posebnih podešavanja. Čak sam Vivaldi instalirao samo da bih probao, nakon tvoje poruke, a VPN je sastavni deo njega, pa sam zato to pitao. Kad je on uključen, radi sve kao podmazano. Kada nije, jok. Nema veze ni sa uređajem, isto ponašanje je na laptopu i telefonu. Nije ništa strašno, daleko od toga da mi je Altin sajt krucijalan, a svakako imam drugi način da mu pristupim, ali ostaje kao zanimljivost koja ima neke veze sa A1.

Ne znam da li ce vam pomoci, probao sam sajt Alta banke, koristim MTS internet i Operu.
Sajt se otvara i radi ok, ali je AV pre otvaranja sajta blokirao na trenutak otvaranje i upozorio na "Suspicious connection". Navodno se ne poklapaju sertifikati, redirekcija..

"Suspicious page blocked for your protection https://alta.m1.rs/ , opera.exe attempted to establish a connection relying on an unmatching security certificate to alta.m1.rs. We blocked the connection to keep your data safe since the used certificate was issued for a different web address than the targeted one."

AI kaze ovo : An antivirus (like Bitdefender or Kaspersky) or your browser likely flagged alta.m1.rs because of unverified SSL certificates, improper HTTP redirects, or its association with a WordPress development staging site being used by an agency. The site itself is not an official banking domain

E sad da li vam nesto znaci, ako ne, zanemarite.

A da li si išao dalje kroz sajt? I meni često otvori početnu stranicu iz prve (isto se upravo desilo), ali onda nema dalje, nije moguće ni osvežavanje početne, ni otvaranje neke druge (štednja i slično). I to mi se konceptualno uklapa u pretpostavku da je blokada, samo što je onda manje restriktivna: prvi zahtev je okej, a onda se naredni blokiraju dok ne prođe neko vreme. Smešna je tema realno, ali očigledno nešto ima, i to konkretno do toga što smo u A1. Ostali načini pristupa, dakle, uključujući VPN, rade bez problema, sve stranice se instant učitavaju.
Bez problema pa čak instant otvara bilo koje opcije iz menija gore desno nakon učitavanja početne strane koje se opet odvija kako sam prethodno opisao.

@rovello
evo, sad palim Operu i trazi restart, update bio ...alta sada radi i na Operi kod mene !

Screen Shot 2026-06-18 at 04.16.41.216 PM.webp

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima. Večeras je i meni proradilo svugde osim na pregledaču Chrome (i desktop i mobilnom), mada i tu sad radi kad se otvori privatni (incognito) prozor.

Hvala svima na odgovorima. Večeras je i meni proradilo svugde osim na pregledaču Chrome (i desktop i mobilnom), mada i tu sad radi kad se otvori privatni (incognito) prozor.
A da, to sam zaboravio, i ja sam otvarao iz incognito moda 😁

Potražio sam u temi, ali niko nije pomenuo da ne radi download medija iz Vibera (slike, video klipovi) preko A1 kabla (preko wifi naravno).

Ako ste iskusili ovaj problem, kako ste ga rešili?

Na telefonu? Meni radi sve normalno. Da napomenem da imam bridge mode i statičku IP adresu, koristim svoju opremu. Takodje koristim i adguard home DNS.

Na telefonu? Meni radi sve normalno. Da napomenem da imam bridge mode i statičku IP adresu, koristim svoju opremu. Takodje koristim i adguard home DNS.
Da, na telefonu

Imam svoju opremu, koristim PiHole, postavio sam njihove DNS u PH i radi mi XploreTv i kao app i kao STB, ali ovo ne radi. Nemam bridge

Zanimljivo je da slanje slika itd radi, ali prijem ne. Takodje ne radi ni Viber Marketplace (ne koristim, slučajno pritisnuh, pa videh i to malopre)

EDIT: skidanje media fajlova radi normalno preko 5G.

Ne znam šta bi moglo da bude. Ja koristim modovan Viber, mada to ne bi trebalo da pravi razliku što se toga tiče.

Ne znam, ja nemam njihovu TV, samo net i sve mi radi. Samo mi nije radila A1 app, ali sam i za to stavio rule u adguard i sada radi i to.

Našao sam. Bila je blokirana adresa u PH, mada je ista blokirana odavno i nije pravila problem sa Jetelovom optikom... kako sad to...?

Ne znam, ja znam da mi nije to radilo kada sam h hosts na PC-u dosao neku adresu i kada sam to sklonio, počelo je sve da radi. Slično tom tvom.

Jel ima neko odgovor zbog čega se rano ujutru svaki dan se prekine konekcija na par sekundi na A1 -mts infrastruktura.
Zbog čega to rade?

Svako Bozije vece u 00:11 ili 00:12 imam prekid na par minuta i izludjuje me, ima li svrhe to prijavljivati? Optika preko njihove infra, ne koristi se mts

Svako Bozije vece u 00:11 ili 00:12 imam prekid na par minuta i izludjuje me, ima li svrhe to prijavljivati? Optika preko njihove infra, ne koristi se mts
Vidis ja sam imao probleme sa prekidima i bas sam bio dosadan posto sam znao da je do mene i zvao sam ih i na kraju su dosli i uverili se da je ruter samo crkao i ako ima dve nedelje kako sam uveo a1 i od tad kad su ga promenili da ne ureknem nemam nikakvih prekida, a na mts infra sam. Tako da budi uporan i zovi ih.

Zovi ih obavezno i prijavi taj problem, ja sam isto u bloku 62 na njihovoj optici (bivši Targo) i nisam primetio takav problem. Dodouše već sam imao neki bag sa ruterom, ali sam ga za sada rešio pa pratim...

Nazad
Vrh Dno