Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Kod burazera mi se desilo da su pojedini online klipovi počeli da koče na 150 verziji Lisice (krene video i nakon par sekundi zablokira).
Kod njega je procesor Ryzen ne sećam se tačno koji ali počelo je baš sa tom verzijom Firefoxa.
Instalirao sam mu Brave i njega za sada koristi.
Edit: izgleda ima još slučajeva.
13826.jpg

@LoFi Nemoj još uvek ništa prebacivati, samo napravi novi čist profil, paralelno sa svojim i probaj kako radi

@cofi89 FF je promenio način kreiranja profila, nema potrebe više za firefox -p, sad su dostupni iz menija

Samo da javim da sam prvo uradio ove korake pa ćemo da vidimo da li će biti problema:

Settings - Performance i unčekirano Use recommended perfomance settings i Use hardware acceleration when available
+

Change content process limit
about: config pa dom.ipc.processCount spušteno sa 8 na 2.

Jel nekom 4k Youtube radi ocajno na Firefox-u? Konstantno imam framedrop i loading na odredjenim 4k videima. Disableovao sam uBlock privremeno, ne pomaze. Probao u Google Chrome, radi bez problema. U Firefox stoji vp9 kodek dok u Google Chrome stoji AV1.
AV1 decoding je ukljucen u Firefox-u, na nekim videima radi AV1 decoding bez problema, pa sam totalno zbunjen.

Evo konkretno video koji pravi probleme, manuelno ukljucite 4K i pustite.

Ne sećam se da sam ikad gledao YT u 4K iako imam 4K monitor, heh...gledam u 1080p jer mi je internet shit.
Taj klip mi radi ok, mada već par meseci imam problema kad preskačem delove videa ili "premotavam" napred, video se zamrzne i pojavi se onaj krug kao kad baferuje i ne pomaže ništa. Moram da zatvorim Firefox i kad ga otvorim ponovo stvari se vrate u normalu. Mada, posle nekog vremena počne opet da zeza tako...
Ne znam šta je u pitanju, da li je do YT-a ili Firefoxa ili neke extenzije (koristim Enhancer For YouTube) ali me nervira.

Taj klip mi radi ok, mada već par meseci imam problema kad preskačem delove videa ili "premotavam" napred, video se zamrzne i pojavi se onaj krug kao kad baferuje i ne pomaže ništa. Moram da zatvorim Firefox i kad ga otvorim ponovo stvari se vrate u normalu. Mada, posle nekog vremena počne opet da zeza tako...
Ne znam šta je u pitanju, da li je do YT-a ili Firefoxa ili neke extenzije (koristim Enhancer For YouTube) ali me nervira.
Cudno je sto npr. krene da pusta video preko AV1, pa kad premotas unapred prebaci na vp9, ne znam zasto. Mozda je nesto do toga.

@nightshadow Jesi ti na nVidia grafickoj ili AMD?

Skinuo sam i portable Firefox, bez ikakvih addon-a, opet problem. Nemam pojma sta je uzrok, jedino ostaje AMD driver da baguje nesto

Jel nekom 4k Youtube radi ocajno na Firefox-u? Konstantno imam framedrop i loading na odredjenim 4k videima. Disableovao sam uBlock privremeno, ne pomaze. Probao u Google Chrome, radi bez problema. U Firefox stoji vp9 kodek dok u Google Chrome stoji AV1.
AV1 decoding je ukljucen u Firefox-u, na nekim videima radi AV1 decoding bez problema, pa sam totalno zbunjen.

Evo konkretno video koji pravi probleme, manuelno ukljucite 4K i pustite.

Proba sam sad na mozilli, radi super. Moguce da je nesto do drajvera

Evo mojih rezultata. Na laptopu sa IGP-om, intel 8gen, firefox 100 frejmova na oko 3300, vivaldi 0, vp9. Na desktopu sa diskretnom, FF 16, Vivaldi 5 (Chromium 2), svi na av1, ekrani svi FHD, linux na oba

Firefox 140 ESR i5-8365U IGP
ff_laptop.webp

Vivaldi i5-8365U IGP
vivaldi_laptop.webp

Firefox 151 R7 5700X / RX 6600
ff_desktop.webp

Vivaldi R7 5700X / RX 6600
vivaldi_desktop.webp

Malopre sam bio do drugara sa 3060Ti, isto mu zabada u FF, u TaskManager se vidi da nema uopste Video Decode utilization, sve je 3D load. Znaci do Firefox-a je definitivno. Evo poredjenje na mojoj masini izmedju Google Chrome i Firefox
Google Chrome, AV1 i vp9
Screenshot (26).webp

Firefox
Screenshot (27).webp

Evo kod mene na FF 1781725660755.webp

Otvori about:support#media i traži vrednosti za AV1 (i VP9) u koloni Hardware Decoding. Moguće da radi softverski dekonding, i štuca preko CPU-a.

1781809661161.webp
Tako je kod mene pa neka uporedi...

Otvori about:support#media i traži vrednosti za AV1 (i VP9) u koloni Hardware Decoding. Moguće da radi softverski dekonding, i štuca preko CPU-a.
Radi softverski decoding, proverio sad, bilo je i ocigledno jer nema HW utilisation u Task manager. Samo mi nije jasno kako 4k stuca na 5800X3D, kao da koristim Core 2 Duo

Sumirano:
7800 XT na najnovijim drajverima, ne radi
6600XT na najnovijim drajverima, ne radi
3060Ti na najnovijim drajverima, ne radi

Jedino sto je zajednicko svim sistemima je da imamo Windows 10 LTSC. Ako je do toga problem e onda do qrca

Jel neko koristi LTSC a da mu radi?

Poslednja izmena:
Imate li ovo na 10-ki?

Kod mene na 11-ki. Jedino što ne znam da li radi kako treba jer mi je monitor 1080p.

1781822536980.webp

Pogledao sam na netu, navodno i Firefox podrzava AV1 out-of-the-box, a i pise u about:support pod AV1_HW_DECODE "available"

Primetio sam da od najnovijeg updatea FFa 152 na portalu ebankinga BPS ne daje mi bitwarden (koristim addpn) onaj plavi stit da autofilluje user i pass, dok kad ukljucim preko FFa radi, ali gasim zbog konflikta. Dal je to nesto FF ili biwarden namerno uradio zbog neke bezbednosti ili sta? Dok na drugim sajtovima bitwarden autofill radi :/

Jedino sto je zajednicko svim sistemima je da imamo Windows 10 LTSC. Ako je do toga problem e onda do qrca
@Sass Drake Bio si u pravu. Problem je bio do LTSC verzije Windows-a. Standardne verzije 10ke i 11ke dolaze sa odgovarajucim kodecima za YouTube, ali LTSC nema taj Media Foundation. Za razliku od Google Chrome, Firefox se izgleda oslanja na te fajlove. Treba da se manuelno skinu odgovarajuci VP9 i AV1 .appxbundle (ja sam koristio https://store.rg-adguard.net/ da se generise package, samo treba paste linka sa MS store) i instaliraju preko PowerShell, na pr.

Kod:
Add-AppxPackage -Path "C:\Microsoft.AV1VideoExtension_2.0.7.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe.AppxBundle"
Add-AppxPackage -Path "C:\Microsoft.VP9VideoExtensions_1.2.13.0_neutral_~_8wekyb3d8bbwe.AppxBundle"

Nazad
Vrh Dno