Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Očigledno su kod tebe nešto zeznuli, budući da si pisao da si išao više puta i da si dobijao oprečne informacije u vezi sa raskidom. Ipak, sudeći po tome što je ugovor raskinut danas, priznali su ti na kraju prvi odlazak, jer je taman prošlo 30 dana od njega. S tim u vezi, nema nazad, a sigurno više ni nema usluge na lokaciji, što bi mogao da proveriš pozivom fiksnog, koji ne bi trebalo da prođe. Za povrat opreme već nemam konkretan provereni savet, pada mi na pamet samo da bi mogao da ih zamoliš da vratiš kasnije, ako već ne može niko drugi.

Ma ja samo pitam da li neko pouzdano zna da li su operateri, pa i telekom, zakonski obavezni da ustupaju svoju infrastrukturu. Znam da je donesen zakon ali nisam siguran da je ta odredba stupila na snagu. Ako nije stupila da li neko pouzdano zna kad stupa?
To će biti stvarno dobra stvar za korisnike jer više neće biti bitno koju infrastrukturu imate i neće biti potrebe da tri operatera buše po zgradama
Дотле ће телеком да купи све каблове који постоје.

Očigledno su kod tebe nešto zeznuli, budući da si pisao da si išao više puta i da si dobijao oprečne informacije u vezi sa raskidom. Ipak, sudeći po tome što je ugovor raskinut danas, priznali su ti na kraju prvi odlazak, jer je taman prošlo 30 dana od njega. S tim u vezi, nema nazad, a sigurno više ni nema usluge na lokaciji, što bi mogao da proveriš pozivom fiksnog, koji ne bi trebalo da prođe. Za povrat opreme već nemam konkretan provereni savet, pada mi na pamet samo da bi mogao da ih zamoliš da vratiš kasnije, ako već ne može niko drugi.
Da u pravu si, isključen je broj sad sam pokušao 😆 Ja ne znam da li je politika da ne daju dva ugovora 24x50%. Meni ništa ovo nema logike. Niko nije zvao da ponudi bilo kakve uslove za produžetak ugovora...Zna li ko koliko vremena imam za prebacivanje fiksnog?

Do mesec dana bez problema može da se prenese fiksni broj od momenta raskida. Naravno, ti gledaj da što pre podneseš zahtev prenosa tog broja.

Da u pravu si, isključen je broj sad sam pokušao 😆 Ja ne znam da li je politika da ne daju dva ugovora 24x50%. Meni ništa ovo nema logike. Niko nije zvao da ponudi bilo kakve uslove za produžetak ugovora...Zna li ko koliko vremena imam za prebacivanje fiksnog?
Mislim da ne daju vise 24x50% jer u protekla dva meseca su meni dve bliske osobe isto zelele da produze ugovor po tim uslovima, prethodni je bio 12m 1 din., ali nisu uspeli..Bilo je i s moje strane pokusaja da pomognem razgovarajuci sa agentima iz call centra, ali bezuspesno. I tako su oba korisnika presli u A1...

Zdravo!
Krajem meseca mi ističe BOX 4 plavi i nisam zadovoljan daju mi tri mes. 50%. Podneo zahtev za otkazni rok i dan posle zovu i nude 6 mes, 50%.
Kažu niste na optici i ne može više to je maksimum. Od tada prošlo 8 dana ne zovu više.
Da li je to stvarno maksimalna ponuda? Korisnik sam BOX paketa 15 god. i da ne daju neku korektniju ponudu.

Sta moze da se dobije maximalno kao novi korisnik BOX4, posto mi istice ugovor kod drugoga provajdera za tv i internet, a istice mi i ugovor za mob kod Telekoma, pa bih to sada sve objedinio u BOX paket.

Max 7 meseci 50% popusta kod web porudžbina, agenti daju još gore, 6 meseci 50%.
Jedino da probaš zahtev prenosa mob broja u A1, pa kad te MTS bude zvao radi zadržavanja, da ih pitaš da se iskombinuje ceo Box4 sa 50% na 24 meseca, mada sumnjam da su voljni da se cimaju oko formiranja novog boxa kad je mob linija solo.

Meni ističe box 3 kod MTS, podneo zahtev preko aplikacije za produženje ugovora. Malopre zove lik i pita za obnovu, da li sam zainteresovan za Supernova optiku jer MTS nema optiku kod mene. Rekoh jesam, šta nudite? Nudi Super plan 3s po ceni 5500 rsd, 2 meseca 50%. Kažem mu ja ajde pitaj višu instancu za duži period popusta, kaže sačekajte i pušta mi muziku... Nakon minut dva javlja se i kaže može 6 meseci 50%. Ja mu rekoh ni to mi ne pije vodu, blefiram sa Jotelom koji mi nudi za 3k rsd optiku ali im je TV đubre po rečima samih montera njihovih... Dogovor da me ovaj pozove ponovo sredinom jula, pa ću videti šta tada ima da ponudi, mada ne verujem da ću izvući više od 6 meseci 50%. Verovatno ću i prihvatiti jer druge opcije nemam... Šta vi mislite, ima neko savet?

^
Samo budi spreman na to da te taj lik vise ne pozove ikada...(moje iskustvo).
Ja sam onda sam nazvao informativno mts pa pitao sta mi je max. Bio neki ljubazan tamo. Pa onda posle neki dan zvala zenska i dala ponudu ok, pa malo cenkanja par sekundi i konacno dogovor..
Daj sve od sebe. Nije to malo 24m...

Do mesec dana bez problema može da se prenese fiksni broj od momenta raskida. Naravno, ti gledaj da što pre podneseš zahtev prenosa tog broja.
A znaš li gde/kako je to tačno propisano? Diskutujemo o tome na temi o SBB-u, jer se tu masovno raskida zbog poskupljenja, a ima nas koji bismo zadržali fiksne. Pritom su svi njihovi (poslovnica, kontakt cetar, služba za zadržavanje) slabo informisani, tako da je ostalo da najverovatnije treba prvo raskinuti ugovore. S tim u vezi, značilo bi da imamo na šta da se pozovemo ako bude nekih problema. I meni je u glavi da postoji taj rok od 30 dana, ali nisam uspeo nigde da ga pronađem u RATEL-ovim pravilnicima, ni sam ne znam kako.

Nigde nemaš napismeno ( bar ja nisam video u pravilniku prenosivosti ), ali od momenta razduženja opreme ( gašenja usluge ), kada proveriš na Ratelovom registru prenetih brojeva, videćeš da se broj i dalje vodi da je u bazi operatera kod kojeg si raskinuo uslugu. A1 agent koji je meni i mom prijatelju tako spasio dva broja iz SBB, takođe mi je potvrdio da su do 30 dana brojevi i dalje u bazi operatera gde je usluga raskinuta i da se prenos može inicirati. Pritom, moj prijatelj je isto imao takav scenario, raskinuta SBB usluga, kablovski modem razdužen ( na kojem je bio i telefonski broj registrovan ). Kroz dva-tri dana, iniciran je prenos tog fiksnog broja u A1, nakon čega je uspešno prenet i registrovan na dodeljeni A1 sim. S tim što je prijatelj izabrao da prenese broj ali da ne potpisuje ugovornu obavezu, već samo da dobije sim, bez telefonskog uređaja i da plaća mesečno 400 din, umesto 200 din uz UO, jer razmišlja da broj opet prenese dalje, ako bi oformio neki optički mts paket.

Ja sam malo glup za tu pravnu struku 🙂
Ali 30 dana je uglavnom rok koji se spominje za raskid ugovora.
Za sam prenos broja fiksne telefonije je rok dva radna dana od dana kada je davalac usluge primio zahtev od korisnika (u stvari zahtev se predaje operateru kod koga prelaziš pa se verovatno računa dan oni predaju zahtev starom). U svakom lsučaju, rok je opet dva radna dana za bilo koju stranu...
Pošto je to ujedno i raskid ugovora, nisam siguran oko tih 30 dana. Mislim da nema te priče, jer kada preneseš broj ti si u ugovornoj obavezi sa novim davaocem usluge.
Imaš ovde informacije:
https://www.ratel.rs/cyr/prenos-broja
Odavno sam prenosio mobilni pa sam zaboravio tačno ali brzo je jako išlo. Vidim da je i za fiksni ista procedura.

Pobrkao si period 30 dana otkaznog roka pred gašenje/raskid usluga i period 30 dana mirovanja broja kod starog operatera nakon što je izvršen raskid i gašenje usluga fiksne telefonije. Broj dana tehničkog prenosa je opet nešto drugo i nema veze sa ova dva pomenuta perioda od 30 dana.

Razumeo sam da ga koristi i da želi da ga i dalje koristi, ako se to podrazumeva pod pojmom zadržao. Tako da sam shvatio da je u pitanju prenos a ne gašenje usluge.
Ako je rok za prenos dva dana, mora valjda da mu bude kod starog raskinut ugovor a kod novog započet u tom roku.
Oko mirovanja i gašenja je verovatno tako kako si napisao, nisam to nikada radio.

Zdravo!
Krajem meseca mi ističe BOX 4 plavi i nisam zadovoljan daju mi tri mes. 50%. Podneo zahtev za otkazni rok i dan posle zovu i nude 6 mes, 50%.
Kažu niste na optici i ne može više to je maksimum. Od tada prošlo 8 dana ne zovu više.
Da li je to stvarno maksimalna ponuda? Korisnik sam BOX paketa 15 god. i da ne daju neku korektniju ponudu.
Dole slika sa FB stranice Efektive, i mislim da je čovek u pravu.
Meni je istekao ugovor pre neki dan i idem danas da im vratim opremu.
Jednom su me zvali i to dan-dva nakon podnošenja zahteva za raskid i nudili nešto smešno tipa 4 meseca 50%
na šta naravno nisam pristao, posle nisu ni zvali. Sreća pa TV ne gledam te mi to ne treba i čim krene StarLink
dobiće prst od mene svi, otkazaću i fixni, ionako sam ga držao samo zbog adsl-a.

1781708695004.webp

Istekla mi je ugovorna obaveza sa MTS (box 3 optika) pre sedam dana. Juce cimao agenta za Yunet, dogovorio prelazak kod njih. On pokrenuo proceduru. Danas zvali iz MTS nude 10 meseci 50%. Reko nisam zainteresovan, zelim da predjem kod drugog providera. Kaze dodji da potpises zahtev za raskid ugovora sa otkaznim rokom 30 dana.
O cemu se radi? Zar nisu u obavezi da izdaju IDP broj bez otkaznog perioda?

Otkazni rok 30 dana . Vacare na tu foru . Nema veze sto ti istekla UO . Vidi kod efektive na sajtu ili na fb sta pise o tvom slucaju , ili ih sutra nazovi .

Razumeo sam da ga koristi i da želi da ga i dalje koristi, ako se to podrazumeva pod pojmom zadržao. Tako da sam shvatio da je u pitanju prenos a ne gašenje usluge.
Ako je rok za prenos dva dana, mora valjda da mu bude kod starog raskinut ugovor a kod novog započet u tom roku.
To važi kada se prenosi iz MTS-a, jer se BOX može (i mora) razbiti pre inicijacije prenosa. Ipak, ja sam pitao u kontekstu SBB-a, koji nema fiksni kao pojedinačnu uslugu. Samim tim, broj je konstantno vezan ugovorom i SBB navodno nikad ne bi dozvolio prenos pre gašenja usluge. Otud se nameće pitanje da li je i koliko dugo moguće izvršiti prenos nakon gašenja. Naravno, to pitanje se prirodno nadovezalo na slučaj drugog člana, kome je BOX 3 neplanirao ugašen (zajedno sa fiksnim) nakon zahteva za raskid i nedobijanja ponude za zadržavanje.

O cemu se radi? Zar nisu u obavezi da izdaju IDP broj bez otkaznog perioda?
Tako je, a ovde vidim dve najizvesnije mogućnosti: agent koji te je zvao je neinformisan (nadam se) ili možda postoji neka fora sa tim što je odredišni provajder Yunet (isto Telekom, pa muljaju nešto). Možda je najbolje da opet pozoveš Yunetovog agenta i pitaš za mišljenje. U krajnjem slučaju, on tebe treba da pozove ako je prenos priključka zvanično odbijen.

Cimacu agenta ujutro. Nije mi delovao neinformisan, ali jeste napomenuo da MTS nekad zeza, a nekad prodje glatko.
U svakom slučaju, ako Yunet ne uspe da dobije IDP, znam ko ce ga dobiti - A1.

IDP trazi tvoj novi pruzalac usluga i tu ovi iz MTS mogu da te vozaju - odnosno trazioca za oslobadjanje slota . Mene - odnosno Yetel au zezali 2 nedelje , za novu godinu 2025 . Sreca agent mi dao njegov net i tv .
MTS je pokusavo da naplati svasta nesto i pored toga sto sam sve usluge rasclanio i odjavio sem mobilnog , za koji sam dobio extra popust za najjacu tarifu

Nigde nemaš napismeno ( bar ja nisam video u pravilniku prenosivosti ), ali od momenta razduženja opreme ( gašenja usluge ), kada proveriš na Ratelovom registru prenetih brojeva, videćeš da se broj i dalje vodi da je u bazi operatera kod kojeg si raskinuo uslugu. A1 agent koji je meni i mom prijatelju tako spasio dva broja iz SBB, takođe mi je potvrdio da su do 30 dana brojevi i dalje u bazi operatera gde je usluga raskinuta i da se prenos može inicirati. Pritom, moj prijatelj je isto imao takav scenario, raskinuta SBB usluga, kablovski modem razdužen ( na kojem je bio i telefonski broj registrovan ). Kroz dva-tri dana, iniciran je prenos tog fiksnog broja u A1, nakon čega je uspešno prenet i registrovan na dodeljeni A1 sim. S tim što je prijatelj izabrao da prenese broj ali da ne potpisuje ugovornu obavezu, već samo da dobije sim, bez telefonskog uređaja i da plaća mesečno 400 din, umesto 200 din uz UO, jer razmišlja da broj opet prenese dalje, ako bi oformio neki optički mts paket.
Pošto sam stava od kada ni MTS više nije preko bakra da fiksni nema smisla pošto pri nestanku struje ni on neće raditi ko što je radio na bakru. Da li ova varijanta a1 sim zavisi od neke baze na kojoj se puni telefon slušalica pa kad nestane struja ni on ne radi ili je više to ko mobilni da nestanak struje ne utiče. Inače i moji roditelji dugo nisu davali da se ugasi fiksni pogotovo onaj prvi koji su uveli, otac je uvek govorio da je tad cena priključaka bila koliko i da je kupio novog golfa.

Fiksna telefonija kod A1 se realizuje bežično preko 2G mreže. Dakle, fiksni broj na sim kartici je dostupan dokle god u slušalici imaš baterije. Bazu dodatno dobijaš, ali ona samo služi kao dock na koji staviš slušalicu koja ima bateriju. Sim može da se šeta svuda po Srbiji gde postoji A1 2G signal, nije vezan samo za jednu baznu stanicu.

zezali 2 nedelje
Ovo je zapravo okej, jer sam RATEL daje dve nedelje fore za uspostavljanje tehničkih mogućnosti. Nije kao sa mobilnim brojevima da mora u roku od jednog radnog dana.

Da li ova varijanta a1 sim zavisi od neke baze
Dakle, fiksni broj na sim kartici je dostupan dokle god u slušalici imaš baterije.
I to čak ne mora da bude slušalica, čisto da eksplicitno napomenem. SIM je najobičniji, može da se stavi i u mobilni telefon i tako koristi. Svakako, imamo temu ovde.

Stvarno ne znam kako je van Telekoma jer nisam nikada imao tamo broj, niti mogućnost...
Zar ne bi trebalo da važi isti zakon i za SBB i ostale kao i za Telekom, kako god formulisali uslugu, ipak je to fiksni telefon i broj koji imaš pravo da preneseš gde ti odgovara.

Pa objasnio sam već, suština je u paketiranosti. MTS bi takođe odbio prenos fiksnog (i mobilnog) broja ukoliko bi se zatražio dok je aktivan BOX, čak i van ugovorne obaveze. Ipak, BOX može da se razbije (i to ovde mora ručno da se odradi), čime se fiksni (i mobilni) faktički oslobađa za prenos. SBB nema taj koncept, ili si pod ugovorom (paket koji je konceptualno BOX 3), ili nisi (fiksni je ugašen). To ne znači da nije moguće preneti broj (to bi bilo neregularno), samo da procedura nije podjednako komforna i jasna kao u MTS-u. Ostaje pitanje zašto je tako, jer nema sumnje da bi i SBB (tj. sada već uveliko Yettel) mogao da pruži podjednako elegantno rešenje, pa da ti broj radi sve vreme, bez prekida. Ali tako je kako je, a i RATEL-u je to izgleda okej, jer je očigledno situacija takva oduvek. No dobro, važno je da radi bez problema prenos nakon raskida, tako da se broj može zadržati, ovako ili onako.

Evo da se i ja pohvalim, produžio sam ugovornu obavezu, imao sam 24 meseca 50% popusta Box 4 plavi, sad sam dobio 23 meseca 50% popusta i prešao sam na Box 4 beli. Samo sam okrenuo akvizitera koji mi je odobrio popust prošli put (plavi) i pitao da l mogu da dobijem iste pogodnosti za novu ugovornu obavezu. Rekao mi je da može, al da pređem na sledeći paket (beli). I rekao mi je da mu se opet javim mesec dana pre isteka (dakle kad bude 24. mesec) pa da onda potpisujemo novu ugovornu obavezu da ne plaćam taj mesec punu cenu. Sad sam ga zvao 10 dana pre isteka. Zvao me je i mts pre toga, al se nisam javljao na telefon.

Dakle nikad lakše, niti sam se cenkao, pretio prelaskom, sve rešio preko poziva, dobio ugovor na email, potvrdio preko emaila da pristajem na pogodnosti i to je to.

@kobac91 koliko sam te razumeo, prešao si na skuplji paket sa tim popustom? Ako je tako, po meni to nisi trebao da radiš, jer kada istekne ugovor, nećeš moćo na niži, a da ostvariš popust. Moraćeš opet na viši paket. Ispravi me ako grešim, ali ja već godinama uvek oko nove godine kada sam podesio da mi svi ugovori ističu moljakam za isti paket i iskombinujem. Samo, moraš da vrbuješ, jer ona na šalteru kaže jedno, onaj agent na vratima drugo, ovi iz korisničke treće, a kada dobiješ supervizora koji ti kroz dve rečenice odobri bolje nego svi oni zajedno, to je druga priča. 😀

Mogao sam da dobijem 18 meseci 50% popusta i da ostanem na istom paketu (plavi), što kad se razvuče na dve godine dođe skuplje 300 din mesečno.
Ovako sam dobio hbo kanale i apolonviše gb u Evropi, tako da nije loše...

Nazad
Vrh Dno