Šta je novo?

Samovozeći automobili

• Začetnik teme Začetnik teme mnt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
У овој поставци где бих ја био инструктор вожње роботу, и одговоран за све могу једино они мени да плате часове по тарифнику ауто-школе. Знак П ћу обезбедити бесплатно.

У овој поставци где бих ја био инструктор вожње роботу, и одговоран за све могу једино они мени да плате часове по тарифнику ауто-школе. Знак П ћу обезбедити бесплатно.
Nemam pojma, ja videh neke izveštaje gde je znatno bezbedniji od ljudskih vozača.

Moja su očekivanja da dok prođe regilativu i postupne dostupno u Srbiji, da takve stvari apsolutno neće biti relevantne.

Тек се тестира у одговарајућим условима, и са правно потпуно пребаченом одговорношћу на возача.
Пре неку годину је била несрећа где је Волво излетео са паркинга тржног центра на великој висини и где је возач погинуо. Спекулисало се да ли је аутомобил сам убрзао, или је возач притиснуо гас, али нису успели да дођу до тачног сазнања, па је случај закључен као да је возач дао гас и сам практично извршио самоубиство, иако је модел XC40 познат по проблемима са самоубрзавањем.

Srećom, pa niko nikada nije povređen ljudskom greškom

Ја сам одговоран искључиво за своје грешке, то је цела поента. Возила за учење вожње имају два сета папучица, и обележени су адекватно управо јер су инструктор и ауто-школа одговорни за евентуалне удесе, прекршаје и остало. За коју годину ће да стаса будући возач који ће са мном да вежба вожњу, на моју одговорност, и то је ризик који ћу радо прихватити, исти третман није актуелан за дигитално чедо мултимилијардерскe компаније.

Poslednja izmena:
FSD nije pitanje if, nego when. Nekome na žalost, nekome na sreću, u svakom slučaju nemaju svi isti stav i mišljenje, kao što ne vole svi jednako ni vožnju - nekome je grad, a nekome autoput “smrt za vožnju”. Ipak, to je budućnost koja nas sve čeka, pa i nas koji volimo da vozimo 2 i/ili 4 točka (nevezano za mjenjač, jer ko stvarno voli da vozi, njemu je svejedno).

Kompletna nezainteresovanost za samovozeće automobile ovde na forumu, razumem da neće uskoro u Srbiji ali barem sa tehnološkog aspekta da se neko zainteresuje.
Kod nas je sve naopako, pa i to. Pravna regulativa će da se rješava kada bude pod mus, ne ranije. Zainteresovanost će da prati pravni okvir - to je dosadašnja praksa sa svime…

Nego, imam par pitanja:
  • Sistem uči direktno od vozača, trenira se konstantno na preko 6 miliona vozila u realnim situacijama vožnje, sve što ljudi koji voze Tesle rade u konkretnim svakodnevnim situacijama tokom vožnje, koristi se u FSD Supervised vožnji.
  • Apsolutno nije zavistan od interneta da funkcioniše, ne postoje konkretna if-then pravila, sva obrada podataka od strane kamera se odvija lokalno na AI računaru u vozilu, bukvalno je tip mozga koji rezonuje, uči, i adaptira se situacijama u realnom vremenu, kao čovek, zapravo vreme reakcije je brže nego kod prosečnog čoveka.
Ako sistem u autu direktno uči od vozača i nema komunikaciju sa internetom, kako onda FSD koristi naučene situacije od 6 miliona vozača/vozila u upotrebi? Zar ne bi bilo bolje da se sve to u realnom vremenu ili sa nekim predefinisanim kašnjenjem distribuira između vozila?
Mislim da bi tu idealno rješenje bila razmjena informacija između vozila za predefinisanu kilometražu (tipa zadnjih 10km informacije o stanju na putu) uz neku trenutnu telemetriju vozila i topografije okoline, nezavisno od vozača, pa da se onda neuronska mreža i DriveAI zapravo iskoriste za kalkulacije i potencijalno predviđanje kretanja drugih vozila, čime bi se mogle predvidjeti potencijalne opasne situacije i događanja.

Pa sistem uči od vozača, ali ne samo od tog konkretnog u tom konkretnom vozilu, nego od svih prethodnih koji su vozili kola te marke. Sva ta "znanja" su nekako sublimirana i ubačena u algoritme prepoznavanja i odlučivanja.
Pozdrav

@mitar1982

Čudan je to pogled na pitanje odgovornosti, a vrlo je jednostavno, kao da mešaš šta je FSD zapravo:

Supervised - Driver Support sistem, praktično ispomoć u vožnji - tvoja odgovornost. Osiguravajuće kompanije počinju da nude popust jer je FSD bezbedniji od čoveka.
Unsupervised - kompletna autonomija od tačke A do tačke B , možeš da spavaš ili da radiš na laptopu - njihova odgovornost dokle god je sistem bio aktivan u trenutku nesreće. Ti i dalje plaćaš osiguranje za tvoju manuelnu vožnju.

@castor

Svaki auto šalje telemetriju nazad Tesli nakon završene vožnje kad se nakačiš na WiFi, sve što je auto video pomoću kamera i šta se dešavalo u vožnji, okretanje volana, kočenje, gas, itd, to se procesira negde kod njih u nekom ogromnog superkompjuteru, od cele flote bukvalno. Ako se ne kačiš na WiFi, čuva te podatke lokalno u autu dok mu ne pružiš vezu sa netom, i onda uploaduje. Znam da su se ljudi "žalili" da im auto šalje gigabajte i gigabajte podataka, jer su videli tu situaciju na svojim kućnim ruterima u statistikama poslatih podataka.

Uh, nema šanse o nekom učenju u realnom vremenu, treba jako moćan hardver za tako nešto, pa čak i sa kašnjenjem zadnjih 10km to bi opet trebalo da se nekako iskomunicira između svih automobila odjednom, to je baš Sci-Fi trenutak, možda u nekom momentu ako lokalni računari u kolima postanu mnogo moćniji, ali tu je opet i pitanje interneta, treba to poslati preko mobilnih mreža, zamisli zagušenje koje bi nastalo.

Kako sam ja skapirao da to funkcioniše - superkompjuter negde u sedištu Tesle sažvaće sve što mu je cela flota donela, njihov AI tim to pregleda i prilagođava, i onda u narednom FSD software update-u koji poguraju, auto će znati nešto novo, neki novi scenario koji nije sretao do sad, novu mogućnost da prepozna nešto što nije video, da se bolje parkira, da brže reaguje na neku situaciju, itd. Svejedno je dosta napredno sve to, jer baš niko od drugih proizvođača ne radi tako nešto ni blizu za svoje "autonomne" režime vožnje.

Мислим да се из мојих одговора види да ми је јасно шта је FSD и да сам довољно сликовито образложио шта ми не одговара код истог. Има довољно оних који ће да плаћају да га подучавају, лако ћу се укључити ако проценим да је време, а најрадије у потпуно аутономној варијанти кад буде доступна.

@Gizmo

Najveci problem je trening data i koliko ona utice na sam model. Primera radi, ako imas brdo podataka iz USA ili recimo sa autoputa, model se onda nece dobro prilagoditi na EU puteve i regulacije ili da vozi po uskoj ulici u Italiji. Mozda model ima i geografsku vezu sa GPS-om u autu, pa neke frekventnije regione poznaje bolje, neke ne. Takodje postoji sigurno neki nivo apstrakcije kako bi se model generalizovao.

Najveci broj vozaca je inicijalno bio u Kaliforniji, pa je i FSD imao najbolje performanse u toj USA drzavi, cak je bila i prica da su znali koje rute Youtube-ri testiraju, pa su te rute bile skoro perfektne u FSD-u. Sada mi se cini da se situacija znatno poboljsala, gde je model mnogo vise generalizovan. Ali opet, sve ovo moze uticati na performanse FSD u Evropi.

Po meni licno, ova tehnologija prati slicnu putanju kao "Google Translate", koji je bio vrlo los tamo neke 2012-te godine, da bi vec 5 godina kasnije 0-shot-ovao bilo koji tekst manje vise perfektno (backend model je usavrsen do perfekcije).

Drugo pitanje je da li je "pure vision" pristup bolji nego kamera + Lidar. Kolege koje sad rade ML za robote a pre su se zanimali oko autonomne voznje, makar sa njihove strane smatraju da Lidar donosi vrlo znacajan set informacija kada je vidljivost ogranicena, e sad kako to prikupiti na nivou celokupne flote i integrisati u model, to je vec druga prica.

Takodje cesto se prica da je FSD po km voznje bezbedniji od coveka, sto je verovatno i tacno, ali postoji bias sa aspekta koja voznja je u pitanju. Ako se FSD najcesce koristi na autoputu, a za coveka ulazi autoput + gradska voznja, onda poredjenje nije bas merodavno...

Mislim da su odvojili po regionima trening podatke flote, tačnije morali su, jer saobraćajni propisi, znakovi i vožnja iz USA apsolutno nemaju veze sa EU vožnjom, ali neka zajednička tačka generalne vožnje sigurno postoji, tu se slažem, verovatno u nekoj meri postoji neki generalni model prilagodiv za sve regione. Poenta je da su krajnji FSD softverski buildovi prilagođeni konkretno evropskoj državi u kojoj je automobil registrovan, pa odatle u modelu u neuronskoj mreži računara u autu se proširuje generalnije za celu Evropu recimo.

Tako da kada sve članice Evrope budu odobrile, neće biti problema da radiš eurotrip pa da negde neće da radi kako treba, radiće svuda lepo verovatno, pa i u Srbiji jednog dana. Mada, može da se desi da u nekim situacijama vožnje tamo gde je imao najviše treninga, tačnije u zemljama gde je flota automobila Tesle najveća, može zaista najbolje da radi, kao što je to recimo slučaj sa USA i Kalifornijom - još je rano da znamo kako će da radi svuda dok ga sve evropske države ne odobre. U Holandiji kida edge cases unutar gradova, pa i na autoputu, ali autoput nije komplikovana vožnja svakako, tu očekujem da će svuda jednako da radi - u urbanim područjima je pravi test. Kapiram da jeste merena bezbednost po km na autoputu+gradska vožnja, pa je izvučen neki prosek, ali je jasno da je broj kilometara odvožen na autoputevima mnogostruko veći, ostaje upitna merodavnost, slažem se.

Ne znam da li ste pratili pricu oko Tesla AI5 cipa (HW5). Skok ce biti neverovatno veliki. Kazu da je 5x jaci od HW4, u nekim zadacima i 30-40x. Naravno, daleko je jos uvek, barem godinu - godinu i po dok ne bude u automobilima, ali to u kombinaciji sa modelima i iskustvima koja ce dosta napredovati u tom periodu... bice ih tesko stici.

Svaki auto šalje telemetriju nazad Tesli nakon završene vožnje kad se nakačiš na WiFi, sve što je auto video pomoću kamera i šta se dešavalo u vožnji, okretanje volana, kočenje, gas, itd, to se procesira negde kod njih u nekom ogromnog superkompjuteru, od cele flote bukvalno. Ako se ne kačiš na WiFi, čuva te podatke lokalno u autu dok mu ne pružiš vezu sa netom, i onda uploaduje. Znam da su se ljudi "žalili" da im auto šalje gigabajte i gigabajte podataka, jer su videli tu situaciju na svojim kućnim ruterima u statistikama poslatih podataka.

Uh, nema šanse o nekom učenju u realnom vremenu, treba jako moćan hardver za tako nešto, pa čak i sa kašnjenjem zadnjih 10km to bi opet trebalo da se nekako iskomunicira između svih automobila odjednom, to je baš Sci-Fi trenutak, možda u nekom momentu ako lokalni računari u kolima postanu mnogo moćniji, ali tu je opet i pitanje interneta, treba to poslati preko mobilnih mreža, zamisli zagušenje koje bi nastalo.

Kako sam ja skapirao da to funkcioniše - superkompjuter negde u sedištu Tesle sažvaće sve što mu je cela flota donela, njihov AI tim to pregleda i prilagođava, i onda u narednom FSD software update-u koji poguraju, auto će znati nešto novo, neki novi scenario koji nije sretao do sad, novu mogućnost da prepozna nešto što nije video, da se bolje parkira, da brže reaguje na neku situaciju, itd. Svejedno je dosta napredno sve to, jer baš niko od drugih proizvođača ne radi tako nešto ni blizu za svoje "autonomne" režime vožnje.
Dakle, iako ne koristi internet u realnom vremenu za pribavljanje/razmjenu informacija u vožnji, koristi internet da se javi kući, kaže gdje si i kad bio, ali i dostavi podatke o kretanju.
Mislim da bi Vehicle-to-Vehicle direktna komunikacija mogla biti brža, bez potrebe za internetom koji je ionako vrljav u zavisnosti od lokacije, a da se sa GHz opsegom i međusobnom i dristribuiranom komunikacijom vozila prenos dovoljne količine podataka može obaviti na vrijeme. Ne pričam o učenju nego o čistom međusobnom obavještavanju između vozila o stanju na putu.

Ako ga ikada potpuno obuče za Srbiju, Indija će im biti sledeći nivo. 😀
Trebali su da ih uče da voze u Indiji, pa kad tamo nauče da ih puste u ostatak svijeta…

Takva ideja zvuči zanimljivo, ali sigurno zahteva specijalni radio hardver ugrađen u kolima da bi mogao da izkomuniciraš recimo 2km unazad nekom šta se dešava na putu. Ne verujem da bi trenutan hardver u vozilu mogao da se prilagodi da odradi tako nešto. Znam da su vlasnici Tesli u šali pričali da treba da se ubaci neki sistem da vidiš sve tesle na putu oko tebe na mapi, i da treba da postoji nešto kao ugrađeni voice chat room (nešto kao Discord) gde su svi u nekom radijusu automatski u određenoj voice sobi i možeš glasovno da iskomuniciraš šta se dešava na putu. Ovo bi moglo da se realizuje bukvalno za par meseci, ali deluje neozbiljno pa ne verujem da softverski inženjeri žele da troše vreme na tako nešto.

Evo jedan zanimljiv video gde se vidi reakcija FSD-a:

Ne mogu da kažem da sam očekivao bilo šta lošije od ovoga na snimku, ali kompletan test je sa jednom distrakcijom, a ljude uglavnom muči situacija gde mašina mora da izračuna najmanju štetu tj da donese odluku. Pešak izleće, u susret ide vozilo, a imamo automobil i iza nas. U slučaju gde su sva vozila SD, takva situacija ne bi postala kritična, jer bi svako vozilo unapred držalo odstojanje i bilo spremno da reaguje na promenu kretanja bilo kog učesnika. Kada su neki od vozača ljudi, raste verovatnoća za neželjeni ishod.

Kada uključiš ljude u jednačinu onda se stvari zakomplikuju. Već se žale na vozače da uleću Teslama pošto se nadaju da će FSD da ih propusti. Postoji filozofska rasprava da FSD ne treba da izbegava pešake u potpunosti, inače će se pešaci brzo naviknuti da ne obraćaju pažnju na vozila.
Sada ne prelazim put kad auto stane dok ne uspostavom kontakt očima sa vozačem. Ne znam kako će izgledati to gde ili nema vozača ili vozač ni ne gleda šta se dešava oko njega.

Šta radiš kada vozač ima tamne naočare? Čekaš da glavom da znak da predješ ulicu ili...?

Odavno sam navikao da, kad god saobraćaj dozvoljava, pešake propuštam tako što stanem bar jednu dužinu vozila pre pešačkog. Brzo shvate da sam stao i ja brže odem. Oni što brzo voze i koče do same linije pešačkog, zapravo uspore ceo proces, jer pešaci čekaju eye contact ili pismenu saglasnost za prelazak ulice.

Ovo za uvaljivanje ispred FSD, ne mogu da kažem da sam iznenađen.

Postoji filozofska rasprava da FSD ne treba da izbegava pešake u potpunosti, inače će se pešaci brzo naviknuti da ne obraćaju pažnju na vozila.
Проблем је што возила које иде нормалном брзином не могу да закоче довољно брзо ако пешак који је поред пута напрасно излети. Што ће рећи да ће бити додатног успоравања саобраћаја. Сестра има проблем са овим са новом Тојотом која има неке радаре и повремено само нагло закочи кад детектује неку потенцијалну препреку или пешака који би могао да излети на коловоз. Врло непријатно.

Ja sam za to da se automobilima što više ograniči pristup gusto naseljenim područijima. Da gradovi ponovo budu za ljude, ne za automobile. Iako vozim automobil skoro svakog dana i olakšava mi život. Što manje interakcije vozila sa pešacima (i biciklistima) i FSD neće imati problema. Ali teško da će se to desiti. Videćemo kako će sve teći. Što bi rekli: "živimo u zanimljivim vremenima".

Imao je u zadatim situacijama, iako su samo demostracije mogućnosti radi, dovoljno prostora da pređe u drugu traku, jer tamo nije bilo nikoga, te onda ne bi potkačio lutku nijednom. Nije to loše, ali ima prostora za napredak.

Ja sam za to da se automobilima što više ograniči pristup gusto naseljenim područijima. Da gradovi ponovo budu za ljude, ne za automobile. Iako vozim automobil skoro svakog dana i olakšava mi život. Što manje interakcije vozila sa pešacima (i biciklistima) i FSD neće imati problema. Ali teško da će se to desiti. Videćemo kako će sve teći. Što bi rekli: "živimo u zanimljivim vremenima".
Treba u red dovesti i pješake koji imaju trotoare za kretanje i bicikliste koji (u normalnim zemljama) imaju staze za kretanje, pa će FSDu biti lakše.
Ali to (dovesti u red), je teže nego istrenirati neuronsku mrežu da nauči da izbjegne idiJote na asfaltu.

Zbog neplanske gradnje skoro čitav Beograd je gusto naseljen. Recimo tom logikom bi skoro čitava Kaluđerica bila pogođena time, a radi se o prigradskom naselju.

Ono što će ostati poslednja dilema FSD je šta FSD treba da uradi u sličnoj situaciji, a u susednoj traci ide vozilo u susret?!?

Msm, jasno je, ako ima prostora da ukoči, ali šta u situacijama kada nema dovoljno prostora za kočenje već je prelazak u susednu traku jedini izbor za izbegavanje pešaka?!? A tu već neko ide u susret, bio to FSD bio čovek za volanom?

Treba tako nešto da probaju na tim testovima. FSD odlično radi u mogućim situacijama. A kako će da radi u nemogućim, tj. u situacijama kada pred sobom ima izbor između dva zla?

Kada automobili budu imali međusobno komunikaciju, javiće onome u susret da je frka i da mora da krene na njega, a onaj će da kaže, vozi, imam ceo metar u stranu, pomeram se, ili da počne da koči ili šta god uspeju da izračunaju.

Ili će jednostavno krenuti na njega, jer je već i sam uspeo da skenira da ovaj što ide u susret ima SD i ima gde da se skloni.

E ako ide čovek za volanom, biće gusto 😬

Hehe, pa ne znamo šta, kako, (a pogotovo ne kada) će sve to da radi, kada se sva vozila umreže.
To bi morao biti jedinstveni i standardizovani worlwide sistem u svim FSD vozililima, a o od toga smo jako daleko, jer za sada još niko i ne spominje ovakvo umrežavanje.
Rekao bih da će najpre kinezi ovako nešto da puste u rad. Sve sa njihovim pametnim gradovima i sistemima overall nadzora.

Ali zanima me kako sadašnji FSD hendluju te situacije?!?
Šta bi konkretna Tesla eto danas uradila u toj situaciji?!?
To bih prvo sledeće sada odmah sutra probao, da radim ovakve YT testove.

Danas, u ovakvoj situaciji gde pešak izleti na put iznenada, verujem da će FSD isto da reaguje, ako vidi da ne može da ukoči dovoljno brzo pravolinijski, siguran sam da će da pređe u drugu traku i da zvekne drugi auto ako baš mora, a onaj iza njega ako nije držao odstojanje ima da se zabije u FSD vozilo. Razmišljam logično, pešak ima najmanje šanse da preživi u ovakvoj situaciji jer je "go" nema ništa da ga zaštiti, dok ostala tri automobila imaju airbag-ove i gomilu metala ispred sebe. Imovina će biti uništena, ali će život sigurno biti spašen. Mislim da bih i ja ovako reagovao u datom trenutku, refleksno bih hteo da spasem pešaka. Sećate se onog klipa iz Rumunije (gde nije postojao FSD), gde je navodno klasičan Autopilot vozio, a pešak pada sa trotoara na put, i tesla navodno sama ga izbegava zabijajući se u auto iz druge trake.

Ima i ovakvih klipova sa izbegavanjem čeonih sudara:

edit: bolji je ovaj video, onaj je neki ai voiceover

Poslednja izmena:
Hehe, pa ne znamo šta, kako, (a pogotovo ne kada) će sve to da radi, kada se sva vozila umreže.

I ti ja smo dovoljno dugo na ovom forumu da prilikom registracije sigurno nismo razmišljali da će forum imati temu tj celu sobu o automobilima (i usisvačima 😬).

Kad sam se registrovao, vozio sam VW Lupo, su kurblama za prozore i bez klime 🙂

Ne znam za tebe, ali ja planiram da ostanem ovde dovoljno dugo 😄

E! Nisam rek'o da nećemo dočekati...

• Funny
Reagovanja: PJ
Nazad
Vrh Dno