Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam još. Iz Srpske sam pa nemam opciju da naručim online, moram lično do Beograda. Ista su ona dva modela, razlika je samo u ceni i nalepnici. Valjda ne nestane dok nađem vremena.

Ako je frka za broj komada i ako nece da ti rezervisu, mozes kod mene naruciti, da te cekica u podrumu.

Istina, unutrašnja je baš velika. I ja sam nabavio jednu, unutrašnja jedinica je proizvedena decembra 2021. godine, a spoljna juna 2022. godine. Obe su Made in Thailand. Spoljna jedinica je Fuji.

Prilozi

• IMG_20260603_093348717_HDR.webp
    IMG_20260603_093348717_HDR.webp
    139.2 KB · Pregleda: 104
  • IMG_20260603_115252039_HDR.webp
    IMG_20260603_115252039_HDR.webp
    26.3 KB · Pregleda: 92
  • IMG_20260603_161331645.webp
    IMG_20260603_161331645.webp
    142.3 KB · Pregleda: 92
  • IMG_20260603_093344273_HDR.webp
    IMG_20260603_093344273_HDR.webp
    47.2 KB · Pregleda: 96
Očekivao sam da nisu proizvedene ove ili prošle godine, jer su i drugi članovi pisali ranije o tome. Svakako mi to ne smeta.
Dizajn je subjektivna stvar, nisam previše oduševljen ali ni razočaran. Dopada mi se boja i tekstura, eto da nije bela (a ni crna, ona mi se ne sviđa).
Cena jeste odlična, zato sam je i ja kupio, mada meni u stanu treba samo za hlađenje i blago dogrevanje dok ne krene centralno grejanje. Tako da sam mogao bilo koju, ali opet, ova je vrlo povoljna a "brendirana".
Mislim da ne treba da se opterećuješ severnom stranom, u kući kod roditelja su 2 klime na severnoj strani, a kuća je usamljena (najbliži objekat na toj strani je bar 50 m udaljen). Nije bilo nikakvih problema.
Relativno visoko, ali mislim da ima sasvim dovoljno mesta. Mogu i da izmerim ako ti znači, mada trenutno nisam u stanu.
Kesa sa daljinskim upravljačem (možda i pratećom dokumentacijom proizvođača) je bila zalepljena za neku stranu unutrašnje jedinice. Definitivno nije bio u UJ ili SJ.

Istina, unutrašnja je baš velika. I ja sam nabavio jednu, unutrašnja jedinica je proizvedena decembra 2021. godine, a spoljna juna 2022. godine. Obe su Made in Thailand. Spoljna jedinica je Fuji.
I unutrašnja je Fuji. Po oznakama na unutrašnjoj se raspoznaju:
RSG: FUJI
ASHG: GENERAL
ASYG: FUJITSU

Uspesno zamenjen matori on-off Tadiran sa 7KETA. Danas na hladjenju, fan 2/4 kratko isprobano, najnize je spustala do 110W.

I jos jedan zanimljiv podatak, 12KHCAN na standby tapo uticnica meri 3W potrosnje dok 7KETA meri 1W potrosnje.
Inace, 12KHCAN na hladjenju najnize sto sam video da modulira je 79W stabilno, bez off-on ciklusa.

I jos jedan zanimljiv podatak, 12KHCAN na standby tapo uticnica meri 3W potrosnje dok 7KETA meri 1W potrosnje.
Inace, 12KHCAN na hladjenju najnize sto sam video da modulira je 79W stabilno, bez off-on ciklusa.
Jel' to sa ili bez spoljašnjeg ventilatora? Ako je radio spoljašnji ventilator (manje verovatno) kompredor sigurno nije mogao da se uklopi u toh zbirnih 79W

Bez economy i low noise opcija, ako na to mislis.
Evo ga grafikon od sinoc, klima je radila nesto manje od 2 sata. Ovde se vidi i niza potrosnja nego sto sam rekao juce. Fan 2/4.
IMG_5361.webp

Poslednja izmena:
Bez economy i low noise opcija, ako na to mislis.
Evo ga grafikon od sinoc, klima je radila nesto manje od 2 sata. Ovde se vidi i niza potrosnja nego sto sam rekao juce. Fan 2/4.
Pogledajte prilog 543361
Ubeđen sad da isključi ventilator spoljašnje jedinice, jer joj ni ne treba na tako malom opterećenju. Tako bar radi matori 12LTCA

Nisam proveravao. Svakako je ta strana kuce gde se nalazi spoljna jedinica u hladovini posle podne a rad klime se desavao uvece kad je niza temperatura. Bas cu pogledati sledeci put pre gasenja sta se desava napolju.

Može li neko ko ima fujitsu 9-ku da izmeri tačne dimenzije spoljašnje jedinice?

Uzeo bih KN Eco series ASEH09KNCA 9000 btu piše da je spoljna širine 66 cm. Bitno mi je zbog prostora i kačenja da bude što manja spoljna jedinica. Znam da sigurno ode još 5-6cm na onu plastiku što pokriva priključak za kablove.

I meni je moja muka stalno čvakala po daljinskom, palila, gasila, menjala temperaturu, itd, ali sam joj objasnio da se to ne dira, i da klima najbolje radi kad sama konta šta i kako treba.

Razumem sve ali kod mene je daleko teza situacija, da ne ulazim sada u detalje, nije lepo da se cuje.

Može li neko ko ima fujitsu 9-ku da izmeri tačne dimenzije spoljašnje jedinice?

Uzeo bih KN Eco series ASEH09KNCA 9000 btu piše da je spoljna širine 66 cm. Bitno mi je zbog prostora i kačenja da bude što manja spoljna jedinica. Znam da sigurno ode još 5-6cm na onu plastiku što pokriva priključak za kablove.
U technical manual pise:
663mm na to ide jos 68mm zbog plastike
Racunaj sa max. ---> 75cm
--->

Prilozi

• Screenshot_20260619-174902~2.webp
    Screenshot_20260619-174902~2.webp
    26.5 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot_20260619-172804~3.webp
    Screenshot_20260619-172804~3.webp
    49.5 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
@AG.KGB računaj da spoljašnjoj treba prostora da "diše" tako da ne možes da je zalepiš uz zid, ili da je ubaciš u neku rupu gde će biti knap. Zbog rada klime a i zbog servisiranja.

Ae ista situacija i kod mene. KHCAN zna na hladjenju da spusti i do 60w AutoFan.
Pride meni je okacena na beton jugoistocna strana zgrade gde nema hladovine ni malo tokom skoro celog dana. Tek popodne.
Mislim da ce relativno brzo da se usmrdi sa tako niskom modulacijom. Ja je ne gasim uopste.
Prezadovoljan i sa hladjenjem a pogotovu sa grejanjem

50W ti vuce samo ventilator spoljasnje jedinice, ne radi kompresor kada je klima na 60W.
Ako ima neku promenjivu brzinu, moze biti nize od toga i dodas na to ostalu elektroniku i turbinu unutrasnje i to je to...

Poslednja izmena:
50W ti vuce samo ventilator spoljasnje jedinice, ne radi kompresor kada je klima na 60W.
Ako ima neku promenjivu brzinu, moze biti nize od toga i dodas na to ostalu elektroniku i turbinu unutrasnje i to je to...
Pretpostavljam
Oko 170-190w se oseca hladan vazduh
Na tih 60-70 se oseca razlika u odnosu na samo Fan kada ide. Drugacije je
Koliko i da li uopste radi tata ne mogu da ocenim. Ali se razlikuje

Naravno da se razlikuje, vrti i dalje kroz prohladjen izmenjivac koji je do skoro bio zamrznut 🙂

Naravno da se razlikuje, vrti i dalje kroz prohladjen izmenjivac koji je do skoro bio zamrznut 🙂
Da ali vrti vec nekih 45 minuta na 80w i oped hladnjikavo duva. Pustim je samo na vent upravo i ona odmah drugacije duva. Nije isto

Da ali vrti vec nekih 45 minuta na 80w i oped hladnjikavo duva. Pustim je samo na vent upravo i ona odmah drugacije duva. Nije isto
Otvorena vrata od balkonca na kratko i evo je na 95w i ne mrda

Hladi ti na 80w, twin kompresor, moja ide bas retko ispod 90w ( zavisi i u kojoj je brzini, nize ide u 2 nego u 1 brzini ), najcesce malo iznad 100w se vrti u prvoj ( quiet ) brzini je drzim, tako uvece kad spoljna bude oko 25c.
Oseti se ( bar ja osetim ) kad ugasi kompresor ( to vec nocu kad je spoljna 16-18c ) i krene samo vent, jednostavno osetim da je manje prijatno ( krene vent da vraca vlagu unutra sa izmenjivaca ) a i po potrosnji najlakse, kad mi je samo vent ( turbina ) bude oko 5-6w na meracu.
Kod mene i po blagom "opojnom mirisu" iz unutrasnje, jer je ne perem pred leto, samo pred zimu.

Poslednja izmena:
I meni je moja muka stalno čvakala po daljinskom, palila, gasila, menjala temperaturu, itd, ali sam joj objasnio da se to ne dira, i da klima najbolje radi kad sama konta šta i kako treba.
Meni dole kevi sa llce nije polazilo za rukom da objasnim, a i velika su mi ocekivanja bila kome pokusavam da objasnim ( zeni, ali bez uvrede zenama, ovo se odnosi na samo 89% zena ), evo treca valjda sezona, kao, zasto sad da radi kad je napolju 20c ( to u piku 20c u prelaznom periodu, inace zima jos uvek )

Pa sad kad imas u vidu citavu sliku, da kad klima polagano pegla, hrani zidove potrebnom toplotom sa najminimalnijom potrosnjom - COP-om u nebesima na spoljnim temperaturama preko 10c, i ako je iskljucis, pa je ukljucis kad osetis da je ostro hladno unutra, i da ce "boga oca potrositi" u odnosu na slucaj da je radila non stop, da nadomesti to ( o komforu i da ne govorimo ), smislio sam pricu - NE valja stalno da se gasi, skracuje vijek uredjaja ! Spremi 1000e rezerve za svaki slucaj ako treba da zamenimo !
Od tad nemam problema sa tim zapitkivanjima, i nema ( ne dao bog ) gasenja 🙂

Poslednja izmena:
KHCAN nema twin scroll/rotary kompresor, niti twin scroll znaci ista za modulaciju(on znaci da poveca efikasnost i smanji vibracije) i ne, ni najbolji kompresor ne moze da radi ispod 90-100W, a to svakako nije ni blizu najboljih kompresora, kao ni moj u Mitsubishiju nazalost.
Jedini kompresori koji mogu da rade na 60W su mini kompresori koji ne idu u kucne klima uredjaje.

Nisam rekao da ti cela klima ne radi, vec samo kompresor.
Pipni spoljasnju, pa vidi razliku u vibraciji na tih 60W i recimo kada krene na 150-200W da radi.

Freon i samim tim izmenjivac ti pod kompresijom ide na blizu 0C, potrebno je jako puno vremena da se temperatura izjednaci i da klima ne hladi...a dovoljno je na 30s da kompresor radi i vrati temp na fazon 5-10C...princip tog rada nije isti kao kada klima radi na fan, tada je sistem zatvoren, spoljasnja ne radi, vecina elektronike ne radi, samo turbina vrti vazduh.

Nazad
Vrh Dno