Šta je novo?

NVIDIA vredi preko 1 biliona dolara

Da nova era nećete posedovati ništa i bićete srećni 😉

najverovatnije N1X with Windows 11 Arm64

A new era of PC, but not for humans

Koordinate u Tajpeju, Music Center, Jensen treba da drži govor tu 01/06

Here we go again....

ili crna rolka, illi crna jasha...
Uvek jedno, te isto... te jedno, te isto..
(isto sviranje u istu koznu frulicu..)

Ko jos veruje da ce da uspe ta njihova ideja, mislim da ni njihov CEO ne vidi ovo kao uspesno za koju godinu. Koja je svrha sem sto su unapredili sam GPU, agenta niko normalan nece koristiti sem ako neko uzme iz zabave da se svrcka po kompjuteru.Prezentuju kad si u Photoshopu da mozes da generises novu sliku? To vec ima u Photoshopu... Kaze , moze se sad koristiti agent za modelovanje u zbrush-u ili blenderu, i najbolje od svega "cak ispravlja greske koje je sam napravio u 3d modelu" 😀 Svaka im cast ako ovo prodje, a da ne pricamo o privatnosti (koje nece biti naravno sa ovim sistemima) i cenama..

Vidi se da nemaš pojma o čemu pričaš.

Pa dobro, ti daj svoje misljenje pa da razdelimo razlicite poglede na ovu "inovaciju". Ko ce kupovati to uopste? naravno rano je pricati bilo sta precizno,ali nije lose da neko napise nesto o ovome, ako uopste nekog zanima sta nvidia izbacuje

Ko jos veruje da ce da uspe ta njihova ideja, mislim da ni njihov CEO ne vidi ovo kao uspesno za koju godinu. Koja je svrha sem sto su unapredili sam GPU, agenta niko normalan nece koristiti sem ako neko uzme iz zabave da se svrcka po kompjuteru.Prezentuju kad si u Photoshopu da mozes da generises novu sliku? To vec ima u Photoshopu... Kaze , moze se sad koristiti agent za modelovanje u zbrush-u ili blenderu, i najbolje od svega "cak ispravlja greske koje je sam napravio u 3d modelu" 😀 Svaka im cast ako ovo prodje, a da ne pricamo o privatnosti (koje nece biti naravno sa ovim sistemima) i cenama..

Naslov teme uliva neku kakvu-takvu dozu poverenja da nVidia u nekom procentu ipak zna šta radi, ali moguće da neko drugi ipak zna bolje od lika u kožnoj jakni.
Što se tiče privatnosti, ovakve mašine sa toliko (V)RAM-a služe za local LLM + lokalne AI agente... Npr. Openclaw sa lokalnim LLM od 70b parametara bi bio dosta moćna stvarčica. Za to ti treba verovatno 2x 5090 ili ovaj Spark sa 64-128GB RAM-a. Biće i dalje brži 2xRTX5090, ali takva mašina košta preko 10k$.

Pa dobro, ti daj svoje misljenje pa da razdelimo razlicite poglede na ovu "inovaciju". Ko ce kupovati to uopste? naravno rano je pricati bilo sta precizno,ali nije lose da neko napise nesto o ovome, ako uopste nekog zanima sta nvidia izbacuje

Ko će kupovati? Isti oni što kupuju npr. MacStudio sa 512GB RAM-a ili MacBook Pro M5 Max sa 128GB.

Poslednja izmena:
Naslov teme uliva neku kakvu-takvu dozu poverenja da nVidia u nekom procentu ipak zna šta radi, ali moguće da neko drugi ipak zna bolje od lika u kožnoj jakni.
Nemojmo uvek to sto taj covek u koznoj jakni urad da mislimo da je ispravno 🙂 skorasnji primer:
Koliko toliko vezano za velike investicije moze i primer VR-a ili Meta Versa. Naravno uspeju dosta puta i naprave velike profite i da traje ali prosto mislim da im ovo nece biti dobar potez, tj da ce ovo biti jedan od malih broja promasaja.
Svakako hvala na razumnom odgovoru

Zavisi koja su očekivanja. Ako je očekivanje da će ovo da bude novi multi-purpose PC koji će zameniti x86 - neće. Platforma ima specifično polje primene i glavna prednost je podrška za CUDA, u šta nVidia ulaže decenijama. Sa te strane, da - postoji jaka vizija koja je omogućila da nVidia izađe iz matrice "gaming kompanije" u kojoj su zarade sve manje i postane ono što je danas - HPC vendor broj 1. NVIDIA razvija CUDA jezik već 20 godina i uložili su puno u to sa namerom da tadašnji GPU postane platforma za HPC.

Danas im je gaming manje od 10% prihoda, tako da nVidia više odavno nije gaming, već HPC kompanija.

Tamo negde davne 2009. godine je JHH izjavio da je NVIDIA softverska kompanija. Doduše, možda je ta izjava imala i veze sa time što je dolazio Fermi (a znamo na šta je to ličilo na kraju 🙂 ), ali sve jedno su već tada imali viziju gde će ih ovo voditi i gde žele da završe.

Nazad
Vrh Dno