Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo onda sa gomilom dodatnih informacija.
Ovo je naša potrošnja za mesec jun. Četvoročlana porodica u dobro izolovanoj kući:
1780340722741.webp
Najveći potrošač u ovom mesecu je bojler, koji radi samo u nižoj tarifi.
Potrošnja po danima i satima:
1780340804597.webp
Odnos više i niže tarife po danima i koliko to košta:
1780340844295.webp
Završili u plavoj zoni, daleko od crvene:
1780340877799.webp
Ne prijavljujem u ponoć, već zahvatimo i dobar deo dana za 01.jun, tako da će ovo biti račun kada stigne:
1780340975231.webp

Pa, moram priznati da je ovo baš detaljno.

Evo onda sa gomilom dodatnih informacija.
Ovo je naša potrošnja za mesec jun. Četvoročlana porodica u dobro izolovanoj kući:
Pogledajte prilog 541447
Najveći potrošač u ovom mesecu je bojler, koji radi samo u nižoj tarifi.
Potrošnja po danima i satima:
Pogledajte prilog 541448
Odnos više i niže tarife po danima i koliko to košta:
Pogledajte prilog 541449
Završili u plavoj zoni, daleko od crvene:
Pogledajte prilog 541450
Ne prijavljujem u ponoć, već zahvatimo i dobar deo dana za 01.jun, tako da će ovo biti račun kada stigne:
Pogledajte prilog 541451
Ova statistika vec stvarno znaci ljudima. Mislim da ne postoji osoba koja ce za maj/jun da upadne u crvenu zonu sem ako nije nesto veoma ekstremno u pitanju 🙂

Eventualno ko puni EV 🙂 Tast za mesec dana prešao novih 5000km, prosečna potrošnja mu je oko 13kWh/100km, na samoj ivici crvene zone je ali nemam merenje potrošnje tu pa da mogu da proverim koliko je otišlo na EV, trebalo bi nešto da stavim... Punjač je glup pa ne daje nikakvu statistiku.

@component detaljan kao i obično, svaka čast.

Nije za struju, nego za infostan, ali mislim da nemamo adekvatnu temu. Uđem danas na app esanduce da vidim da nije stigao račun za maj, kad ne lezi vraže! Nema računa, ali ima dugovanja. Obično u ovo vreme plaćam račune, platim qr kodom sa samog računa. I sad odjednom imam 26din dugovanje za prošli mesec, a najjače je da ne znam kako. Sam račun pokazuje 14.150 račun, umanjen za 50din za e račun, i na toliko je bila uplatnica, i toliko je uplaćeno. Ali na ovom ekranu stoji da je dugovanje bilo veće za ovih 26din, i sad se ja verovatno pozdravih sa popustom od 7% koji, složićete se, na ove cene nije zanemariv.

I da sam u pravu, verovatno mi sleduje da idem da čekam u redovima negde što mi je jako mrsko. Da nije neko imao sličnu situaciju, i kako je rešio?

Prilozi

• Screenshot_20260602-202516~2.webp
    Screenshot_20260602-202516~2.webp
    41 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot_20260602-202505~2.webp
    Screenshot_20260602-202505~2.webp
    29.9 KB · Pregleda: 40
Imao sam ja identicnu situaciju na poslednjem racunu. Srecom imam OCD pa sve dva puta proveravam. Povecao sam za 50 dinara iznos prilikom placanja nakon sto sam skenirao QR kod.

Nije za struju, nego za infostan, ali mislim da nemamo adekvatnu temu.
Mogao si napraviti novu, a postoji već i srodna pod imenom Е-сандуче. Mada i nije loše ispalo ovako, jer imam jednu potencijalno povezanu priču sa EPS-om.

Povecao sam za 50 dinara iznos prilikom placanja nakon sto sam skenirao QR kod.
Ti si onda preplatio. Tih 50 dinara je zapravo umanjenje za elektronski račun i ono je okej. Tako i piše članu koji se žalio, kao da je platio punih 14.153,09 dinara, iako je zapravo platio umanjeno 14.103,09. Problem je ovde drugi, kako je ispalo ukupno zaduženje ovih dvadesetak dinara (konkretno 26,73) veće (ukupno 14.179,82), ali to je već pitanje za Infostan. Ovde samo možemo da nagađamo, ako već nema sličnih rešenih iskustava.

Moje nagađanje je da ima veze sa nekom korekcijom koja će se tek videti na novom računu, jer znam da inače to rade tako bez objašnjenja (samo se pojave drugi brojevi na novom računu), ali zapravo sam dosad čuo samo za slučajeve kada korisnik završi u preplati. Ako je to stvarno ovde slučaj, dobro je pitanje kako regulišu dospeće korigovanog manjka, ali u teoriji ne bi smeli da prave problem sa tim, tj. da korekcijama retroaktivno nameću protekli datum dospeća, mada me ništa ne bi čudilo.

Naime, upravo sam sa EPS-om jednom imao takvu situaciju. Nisu prihvatili moje očitavanje nedostupnog seoskog brojila, pa su stavili nultu potrošnju. To je, inače, bilo pre omasovljavanja samoočitavanja, i to tik pred onaj hakerski napad. Žalio sam se, a oni su mi usvojili žalbu, i to tako što su mi izdali ni manje ni više nego antidatiran korigovani račun. Mrzi me sad da tražim tačne datume, mislim da sam čak i pisao ovde, ali recimo da su mi 10. decembra izdali korigovani račun sa lažnim datumom izdavanja 10. novembrom i datumom dospeća 28. novembrom, što znači da sam automatski bio u kašnjenju od desetak dana. Opet sam se žalio, ali je taj prigovor pojeo (hakerski) mrak, a svakako mi tih nekoliko dinara nije bilo strašno.

Radije cu da preplatim 50 dinara nego da idem da se drndam sa njima na salteru kad mi ne priznaju popust od 1500 dinara.

Razumljivo, ali niko ti ne garantuje da će se zaduženje fantomski povećati za najviše 50 dinara, hahah. U konkretnom slučaju člana koji se požalio jeste bilo tako, jer je 26,73 manje od 50, pa bi preplata to pokrila, ali moglo je biti i 126,73 recimo, gde ni to ne bi pomoglo. Opšteg rešenja, dakle, nema, mora se biti spreman za eventualne žalbe. 🤷‍♂️

Nazad
Vrh Dno