Šta je novo?

Pomoc oko odabira hifi sistema

I koliko je ovo bolje od wiim amp ultra ? I kako zvučnike da izaberem?

Bolje je od ultre .
A evo sta kaze Ai za Fosi V3 i zvucnika:

The Fosi Audio V3 Mono is designed to perform optimally with speakers in the 4 Ohm to 8 Ohm range, though it officially supports loads from 2 Ohm to 8 Ohm.

### Optimal Speaker Impedance

For the best balance of power, efficiency, and thermal management, 6 Ohm to 8 Ohm speakers are generally recommended for typical home audio setups, while 4 Ohm speakers unlock the amplifier's maximum power potential.

• 4 Ohm Speakers: This is the "sweet spot" for maximum power output. When paired with the standard 48V/5A power supply, the amplifier delivers a massive 240W of rated power. This configuration is ideal for large floor-standing speakers or low-sensitivity bookshelf speakers that require high current to drive effectively. However, running at 4 Ohms generates more heat, requiring adequate ventilation.
  • 6 Ohm Speakers: Offers a strong middle ground, providing 160W of power with slightly less thermal stress than 4 Ohm loads. Many high-quality hi-fi bookshelf and floor-standing speakers fall into this category.
  • 8 Ohm Speakers: The most common impedance for hi-fi speakers. The V3 Mono delivers a very respectable 120W into 8 Ohms. This setup runs the coolest and is perfectly sufficient for most efficient speakers and medium-sized rooms. The amplifier's PFFB (Post-Filter Feedback) technology ensures that the frequency response remains flat and stable regardless of whether you use 4 Ohm or 8 Ohm speakers, eliminating the treble roll-off often seen in other Class D amps.

### Power Output Specifications (with 48V/5A PSU)

| Load Impedance | Rated Power | Max Power | Best Use Case |
| :--- | :--- | :--- | :--- |
| 4 Ohm | 240W | 300W | Large rooms, low-sensitivity speakers, subwoofers |
| 6 Ohm | 160W | 200W | Balanced performance, most floor-standers |
| 8 Ohm | 120W | 150W | Efficient bookshelf speakers, smaller rooms |

### Important Considerations

• Power Supply Dependency: To achieve the power levels listed above, you must use the 48V/5A power supply. If you use the smaller 32V/5A unit, power output drops significantly (e.g., to 100W at 4 Ohms).
  • Thermal Management: While the unit features a large heatsink and high-quality components (Japanese Nichicon/ELNA capacitors, German WIMA capacitors), driving 4 Ohm loads at high volumes generates significant heat. Ensure the amplifier has plenty of airflow and is not enclosed in a tight cabinet without ventilation.
  • Subwoofer Usage: The V3 Mono is frequently cited as an excellent choice for driving passive subwoofers due to its high current capability into 4 Ohm loads and compact size.

Nepisano je pravilo da se prvo biraju zvučne kutije, a na osnovu njih sve ostalo.
Ja sam samo jednom promenio zvučne kutije, za bolje, a više puta sve ostalo.
Strimer možeš da uzmeš i bez zvučnih kutija, ostalo bi bilo dobro da uzmeš nakon njih, posebno se to odnosi na pojačalo/snagaš.

Ako bih ovo recimo kupio, onda bih mogao wiim mini da koristim kao strimer? Optičkom konekcijim na DAC i to bi bilo ok?
Da, neka dobra alternativa ti je Raspberry Pi4 1GB ili 2GB sa Volumio, OSMC ili Moode. Ja pomenutu konfiguraciju Fosi i SMSL uređaja koristim sa Rpi4 2GB + Volumio strimerom.

Kako bih ovo mogao u praksi da sprovedem? Odem kod nekog ko prodaje zvučnike i onda na nekom mjegovom pojačalu slušam neke zvučnike, više modela i onda recimo svidw mi s subjektivno zvuk na nekim. Kako da sad ja ulčopim to na pojačalu koje je možda 5 puta jeftinije njego njegovo?

A da razmisliš o aktivnim kutijama? Mislim da će te manje boleti glava.

Misliš da je i to rešenje? Ali to mi je nekako kompjuteraški, kao zvučnici za PC

Da, upravo zbog onoga što si napisao u prethodnoj poruci. Zamisli da tamo negde čuješ jedno, a kući drugo i smoriš se samo tako.

Ne znam, nisam čuo ni jedno ni drugo tako da ono ... Bilo bi idealno da čuješ sve što možeš pre bilo kakvih odluka.

Нико не може да ти каже шта се теби свиђа. Искуство се стиче слушањем и тестирањем. Само они које не интересује хифи остану са првим системом. Није ни то лоше, свакако најповољније. 🙂

Slažem se, u pravu si, morao bih da uvedem hobi, obilazak audio prodavaca i čagano traženje odgovarajućeg zvuka.

Čija preporuka? Kojom naukom se došlo do toga? Dajte molim vas...
pa probao sam sa par jeftinijih interkonekta i audioquest se pokazao ok....
i otuda moja preporuka....
naravno svako može da stavi interkonekte kako mu je ćef 👍

@dalek :

Razmisli i o Cambridge Audio MXN10 strimeru za 50k, mada WiiM Ultra deluje kompletnije ....
Od aktivnih kutija Borea BR03 Connect za 60k je zanimljiva opcija.

Poslednja izmena:
A da razmisliš o aktivnim kutijama? Mislim da će te manje boleti glava.
Ovo je odlično rešenje za početak, a bude u nekim slučajevima i za kraj.
Aktivne kutije nisu "kompjuteraški" izum, već studijski, skoro svi vrhunski monitori koji se koriste u vrhunskim studijima su aktivni.
Ja sam sinu npr. sastavio odličan sistem za ne mnogo para, a okosnica su upravo Focal aktivni monitori, kupljeni polovni i donešeni iz Nemačke, pošto se kod nas retko pojave na second hand tržištu. U pitanju je model CMS 40:

Npr. ovo su odlične aktivne kutije, za ne mnogo para. čudi me da toliko čuče na oglasu:
Na to dodaš neki combo strimer/dac/preamp, za početak ne mora neki skup, pa kreneš da istražuješ.
Čak u startu to može da bude neki komplet digitalac, sa digitalnim preampom (koji generalno nije baš voljen u krugu hifi zaljubljenika), npr. nije loša opcija Eversolo DMP-A6. Imao sam ga, Gen 1 model, dosta solidan uređaj u smislu kvaliteta zvuka, a funkcionalno fantastičan, nema šta ne može, ali bukvalno. Postoji i skuplji Master Edition koji je dosta bolji, a trenutno je i aktuelna Gen 2 verzija ovog "običnog" modela. Ima ga trenutno i na našem "online" buvljaku da se nađe. Odlična je kombinacija sa aktivnim monitorima, jer je potpuno balansiran preamp, pa se jednostavno spoji sa aktivnim kutijama preko 1 para balansiranih kablova, a to je generalno najbolja veza između uređaja.
Ovo dvoje da uzmeš, investicija je ispod 1000 EUR, a ima da se naslušaš muzike.
Ako si iz BG-a možeš da pitaš prodavca da čuješ kako zvuče monitori, da vidiš da li ti taj ravan, nefarbani zvuk leži.

p.s. Ne znam prodavca, da ne bude da guram nešto da bi se prodalo. Da nisam kupio sinu ove "malce", sigurno bih mu uzeo te Fokale sa oglasa.

Misliš da je i to rešenje? Ali to mi je nekako kompjuteraški, kao zvučnici za PC
Ako imas prilike poslusaj ove kutije. Ja ih licno nijesam slusao ali recenzenti po forumima i youtubu ih jako hvala

Tu ih nema na stanju, jedino ako ih potraži na drugom mestu.

"Out of the box, my first impression was… bad. With the speakers placed against a wall, the bass was a muffled, overwhelming rumble. It displaced everything: vocals, cymbals, and saxophones were all buried.

This is the Dynamic Bass EQ function, which is enabled by default. It’s meant to boost lows at low volumes, but in my testing, it was just too much. Worse, you have to turn it off with the remote control every single time you power the speakers on. This is, by far, their single most annoying flaw.

But then I turned it off.

And everything changed. The hype became real. The bass immediately tightened up, the rumble was replaced by a pleasant, tactile density, and the music could finally breathe."

Mali smor oko stalnog gašenja tog Dynamic Bass EQ-a.

Imam the Sevens i to je bilo tako na prvim verzijama FW. Sad je Dynamic Bass po defaultu isključen.

Nazad
Vrh Dno