A da razmisliš o aktivnim kutijama? Mislim da će te manje boleti glava.
Ovo je odlično rešenje za početak, a bude u nekim slučajevima i za kraj.
Aktivne kutije nisu "kompjuteraški" izum, već studijski, skoro svi vrhunski monitori koji se koriste u vrhunskim studijima su aktivni.
Ja sam sinu npr. sastavio odličan sistem za ne mnogo para, a okosnica su upravo Focal aktivni monitori, kupljeni polovni i donešeni iz Nemačke, pošto se kod nas retko pojave na second hand tržištu. U pitanju je model CMS 40:
These monitor speakers ought to be of interest to mobile home studio owners or people who have a very small room to play or mix music. Following the Focal CMS 65 and CMS 50, the CMS 40 is even smaller but not less appealing...
en.audiofanzine.com
Npr. ovo su odlične aktivne kutije, za ne mnogo para. čudi me da toliko čuče na oglasu:
Tri sjajna aktivna monitorska zvučnika, kupljeni iz čiste znatiželje da se proveri mogućnost korišćenja za kućni HiFi setup. Ispostavilo se da prostor od 25m2 zahteva subwoofer, tako da sam odustao i sada su na neki način višak. Za razliku od novog EVO modela, koje ima dva pojačala u D klasi, obi...
www.hi-files.com
Na to dodaš neki combo strimer/dac/preamp, za početak ne mora neki skup, pa kreneš da istražuješ.
Čak u startu to može da bude neki komplet digitalac, sa digitalnim preampom (koji generalno nije baš voljen u krugu hifi zaljubljenika), npr. nije loša opcija Eversolo DMP-A6. Imao sam ga, Gen 1 model, dosta solidan uređaj u smislu kvaliteta zvuka, a funkcionalno fantastičan, nema šta ne može, ali bukvalno. Postoji i skuplji Master Edition koji je dosta bolji, a trenutno je i aktuelna Gen 2 verzija ovog "običnog" modela. Ima ga trenutno i na našem "online" buvljaku da se nađe. Odlična je kombinacija sa aktivnim monitorima, jer je potpuno balansiran preamp, pa se jednostavno spoji sa aktivnim kutijama preko 1 para balansiranih kablova, a to je generalno najbolja veza između uređaja.
Ovo dvoje da uzmeš, investicija je ispod 1000 EUR, a ima da se naslušaš muzike.
Ako si iz BG-a možeš da pitaš prodavca da čuješ kako zvuče monitori, da vidiš da li ti taj ravan, nefarbani zvuk leži.
p.s. Ne znam prodavca, da ne bude da guram nešto da bi se prodalo. Da nisam kupio sinu ove "malce", sigurno bih mu uzeo te Fokale sa oglasa.