Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da se nadovežem. Ovo za punjenje i pražnjenje i nije toliki problem. Problem su struje koje se traže iz baterije.

Nije isto ako istom (ogromnom) strujom opteretiš bateriju od 50kWh i onu od 10kWh. To znaju oni koji imaju neki zahtevniji baterijski alat, tipa brusilica, kosačica i stave bateriju od 2Ah.
Takođe nije isto ako bateriju od 600V opteretiš sa 30kW snage i ako bateriju od 96V opteretiš sa 30kW snage.

E kad te dve stvari još ukrstiš pa imaš bateriju od 10kWh i 96V koju optetiš sa 50-60kW (tipično kada stisneš gas do daske) i sa druge strane bateriju od 50kWh i 600V. Velike su razlike u naprezanju
Zato se kod phev kad stisnes gas do daske upali sus motor (na max obrtajima) da nadoknadi te kw kad fali snage. Ti max obrtaji za hladan motor koji se tek upalio ako si vozio pre toga u ev modu mi je recimo upitno kako utice na trajnost sus motora ako se cesto primenjuje.

Ovo za broj punjenja kod phev naspram ev je oko 100km sa 1 punjenjem a hvale se sa do 5000 punjenja kod blade baterija (da bude iznad 80% soh) sto u zbiru daje teoretskih 500.000km tako da ne vidim ni tu neki problem ako.je tih 5000 punjenja tacno u praksi.

Odrzavanje 2 sistema je relno jedina mana kod phev u odnosu na ev vozilo ali nije ni blizu odrzavanja jednog turbo dizela na tih recimo 500.000km

Gde nađe baš taj primer, zašto ne Hondu Civic XI generacije, ili Nissan X-Trail. Toyote ne pratim (No Me Interesa).
Civic ne postoji kao PHEV koliko znam a X-Trail radi tako što je SUS isključivo generator, tako da ni jedan ni drugi nisu isti kao Atto 2.

Uostalom jednostavno mi je on pao na pamet jer se skoro pojavio na tržištu i "pristupačan" je. Ne vidim po čemu je manje ili više validan primer.

Kakve veze ima što je PHEV, poenta je u načinu rada sklopa SUS motor - baterija - EM / generator.
Nije Atto 2 izmislio to. Baterija može biti od 1 kWh ili od 20 kWh, svejedno.

Baš sam hteo da okačim link. Odslušao u jednom dahu, fenomenalna priča koja pogađa u srž tematike posedovanja i održavanja EV-a naspram fosilaca i hibrida, i generalne isplativosti na duže staze. Vanja je stvarno lepo to objasnio, kao i deo sa evropskom auto industrijom koja preterano komplikuje stvari i euro normama koje su doprinele njenoj eventualnoj propasti.

Deo sa kinezima i njihovom pristupu je takođe interesantan, baš ta filozofija je nešto što fali evropskim proizvođačima. Lepo je videti kako se naš region igrom slučaja našao u centru dešavanja servisiranja električnih komponenti baterija i elektromotora. Cela ta priča kako je EV Clinic nastao i nastavlja da se širi i razvija sopstvena rešenja dijagnostike i popravki je jako interesantna, vidi se da Vanja stvarno voli to što radi, a to je ključna stvar uspeha zapravo. Jednostavno je u pravom momentu pokrenuo priču i nastavio sa istim entuzijazmom i to je ono što je bitno.

Samo još da ljudi porade na tom balkanskom mindsetu gde se uleće u provokaciju i hejtovanju EV-a ne zbog trenutnih ograničenja tehnologije, već zbog generalne neobaveštenosti i zabluda o električnim automobilima. Meni je skroz jasno da neke stvari apsolutno nikada neće proizvesti emotivnu reakciju koju nude SUS vozila, ali toliku mržnju i količinu negativnih komentara na društvenim mrežama prema EV-ovima, ja stvarno nikad u životu nisam video tako nešto. Fascinantno mi je i plaši me u isto vreme do koje mere se pojedinci spuštaju sa uvredama, kao da si im uradio nešto nezamislivo. Ima itekako i pojedinaca koji idu u preteranu glorifikaciju tehnologije, to je neizostavno, ali kućno vaspitanje i generalno obrazovanje ove druge strane... Ukratko - internet današnjice.

https://ibb.co/xtrF6LMC

Koji je ovo autic ispred mene?Dva sedista , meni je interesatan jer sam blizu grada.

Koliki je domet ovog autica , max brzina?

Zanemarite prasinu na mojoj tabli nisam stigo da pocistim malo. 😊

Daj bože da ima neki airbag.

Kakve veze ima što je PHEV, poenta je u načinu rada sklopa SUS motor - baterija - EM / generator.
Nije Atto 2 izmislio to. Baterija može biti od 1 kWh ili od 20 kWh, svejedno.
Gde sam napisao da je Atto 2 to izmislio? Nissan fura SUS kao generator 5+ godina.

Potpuno je logično da pošto se u Nissanu SUS koristi samo kao generator i ne pokreće točkove ne sme nikada da dozvoli da se baterija isprazni jer auto neće moći da se kreće uopšte.

A kod Atto 2 iako SUS može i da pokreće točkove po potrebi, primarno radi kao generator i ne dozvoljava da baterija padne ispod 25%, dakle favorizuje se EV vožnja iako to nije jedina opcija.

Nisu isti sistemi, pritom sam odgovorio na post gde je čovek izrazio bojazan da su performanse užas kada se baterija isprazni konkretno na PHEV modelu gde je baterija teža, zbog čega sam i naveo kako radi Atto 2 PHEV.

Na Nissanu nije moguće da SUS sam vuče auto niti da ga uopšte pokreće pa ne vidim kako bi on bio bolji primer. Civic isto ne može da uđe u taj probem jer nije PHEV da ima tešku bateriju koju bi SUS vukao.

Poslednja izmena:
Gledam danas Gamers Nexus kanal na YT. Video od juče pominje i pripremu novih taksi za EV vozila u USA.
Kad se malo istraži dalje, takse se uspostavljaju u tri nivoa:
  • Savezna (federalna) taksa (oko 130usd godišnje)
  • Drugi nivo zavisi od države, (ide od 50usd godišnje pa do 270usd u New Jersey)
  • Treći nivo; države kao npr.Texas uvode i taksu prilikom kupovine vozila (valjda oko 400usd)

Razlog za ovo je da se nadoknadi porez koji se izgubi od ne kupovine benzina i dizela.
A "normalna" cena benzina tamo je ispod 1usd za 1lit.

Priprema se i euro norma za ev...

Kod Ikee upravo na Tesla pojilu 5 komada čeka da se oslobodi mesto..

Otprilike 50% su naše, Model S..

@giovanni ne mora da znaci, drzave koje su veliki proizvodjaci struje imace jeftinu voznju, drzave kojima fali struja imace skuplju. Opet drzave koje nemaju na drugi nacin da napune budzet, lupace razne akcize i takse... Dakle sve slicno kao i sad.
Kod Ikee upravo na Tesla pojilu 5 komada čeka da se oslobodi mesto..

Otprilike 50% su naše, Model S..
A 200 metara dalje, punjac na OMV pumpi verovatno zvrji prazan. Sto je dzabe i bogu je drago...

Nazad
Vrh Dno