Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Shomkez
Potpuno si u pravu. I BEV ima mana isto kao i hibridi. Cene su im manje-više slične, pa svako može da uzme šta mu više odgovara.

Za moje potrebe, plug-in hibrid nema smisla. To što bih jako retko koristio benzin, ne opravdava da imam manju bateriju i radim dodatne servise. Bolje BEV sa većom baterijom. Ko nema gde da puni, njemu tek plug-in nema nikakvog smisla, pa je bolje da uzme običan hibrid.
Jedini scenario za plug-in hibrid vidim za nekog ko ima gde da puni, ali recimo često ide negde dalje gde nema mogućnosti da puni.

"Jedini scenario za plug-in hibrid vidim za nekog ko ima gde da puni, ali recimo često ide negde dalje gde nema mogućnosti da puni."

Meni je to minimum 80% godišnje kilometraže/potrošnje, čak kada bih i odmore uračunao.

Imam mogućnosti i za punjenje EV-a kod kuće, ali osim kineza, sve ostalo mi je previše novca. A oni su mi estetski neprivlačni, moj glavni problem sa njima.
Solidna je verovatnoća da sledeći auto bude EV, zato se i interesujem za temu, ali je važno gledati i širu sliku u ovoj temi, ne samo svoje potrebe.
Elektromotori su praktično usavršeni sklopovi, ultra efikasni, relativno lako se održavaju i remontuju ako bude problema. Da mi neko ponudi EV sa neispravnim motorom za bezobraznu cenu, bez gledanja bih prihvatio.

Baterije sa druge strane su nešto komplikovanije za održavanje u slučaju problema jer postoji puno ćelija, i nikada se ne dešava problem sa svima. BMS je često komplikovan i nije baš jednostavno "izvadi ćeliju koja je crkla i zameni je novom". Ali već viđam u svakodnevnoj eksploataciji BESS sisteme koji su priključeni na prenosnu mrežu (reda stotina MWh ili čak GWh), i to radi jako pouzdano duže vreme. Degradacija je nešto veća u početku nego što je očekivano (gubi oko 3% kapaciteta u prvih par godina), ali sa oko 300 ciklusa godišnje - ne verujem da se ijedan auto ovoliko često puni 0-100%. Opet, ove stacionarne baterije se lakše i bolje hlade, nisu tako gusto napakovane kao u kolima, ali lično ne bih imao problem sa polovnim baterijama - samo moraju da se prilagode očekivanja.

Pisao sam da je tast kupio Konu electric, 64kWh. Imao je problem koji je rešio, zamena nekog ležaja na radilici (tako mi bar on kaže). Kaže da je znao za to prilikom kupovine. U ovlašćenom u Bg nisu hteli da ga popravljaju, jedan privatni servis mu je tražio 3000e, jedan 1700, i na kraju je rešio za 750e u Šapcu.

Kroz narednih par godina vaša iskustva, kao što je daxyco napisao, će pokazati kakva je realnost kupovine i održavanja EVa kod nas. Deluje da su servisi još nedovoljno razvijeni.

Možeš možda i ti da okreneš onog Radeta Ostojića na 062/8866-014 imaš i email [email protected]

On je ionako obeležen kao kontakt iz Ministarstva.

Srećno sutra i javi baš šta je bilo na kraju.
Navodno je neko ko više ne radi u BYD-u greškom poslao moje papire čoveku koji ih nije ni pogledao jer bi odmah uočio da je dobio pogrešne papire (druga boja i enterijera i eksterijera, kao i drugi paket opreme). Poslali su zahtev ministarstvu da se zahtev povuče.

Na koje probleme mislis?
Vec sam naveo u originalnoj poruci ali moze i detaljnije.
Mala baterija koja se cesto puni do 100% i prazni do 0% - znaci problem sa baterijom.
Hibridi imaju manju bateriju od cistokrvnih elektricnih vozila, samim tim se ista mnogo cesce puni i prazni sto rezultuje brzim starenjem iste. Otvaranje i popravka cesto kosta isto ili slicno kao kod EV.
Benzinski deo - svi problemi benzinca.
Od servisa, GPF-ova, EGR-ova, turbina, dihtunga, svecica itf, pa i eventualne generalne.
Sa hibridom bukvalno imas 2 systema koji pogone auto i oba posle nekog vremena traze odrzavanje, ulaganje i popravke.

Kada kupis nov auto, a ovde se većinom priča o novom ili mladim polovnjakom, kakve probleme ti očekuješ posle 5,6 godina?
Tehnicki kad kupis nov auto ti nemas problem pa sve da crkne na pragu od salona - jer si u garanciji. Svaki nov auto je dobar auto.
Pravi problemi dolaze posle garancije (pod predpostavkom da ce garancija da pokrije sve sto se eventualno desi u njenom trajanju), i to je ono o cemu mi ovde pricamo i ono sto vecinu kupaca takvog vozila (polovnjaka) brine.
To da li ce biti posle 5-6 godina uopste ne zavisi od godina, tj vecinom ne vazi, vec od kilometraze. Ako je neko sa svojim hibridom (ili bilo kojim drugim vozilom) za 5 godina presao 1000km - moze se reci da je taj auto NOV NOV NOV ( 😉 ), ali ako je presao 150-200k, nebitno da li za godinu ili 5, onda se moze ocekivati neki problem. Ono sto nas brine su upravo ti problemi jer su uglavnom skupi. Mada je i "skupo" relativna stvar jer za nekog nije skupo dati ni 5k na popravku dok je nekom mnogo i 500e.
Poenta je da su popravke na elektro/hibrid systemima dosta skupe ako se porede sa nekim tipicnim bojakama SUS automobila. Neko je spomeuo da bilo kakva intervencija na bateriji obicno kosta vise od generalne na SUS motoru, i stvarno ispada tako.

Iako se stice utisak da se vecinom prica o do 5 godina starim automobilima, ni to nije uvek slucaj, evo bas je skoro neko pitao za Renault Zoe kojih ima i preko 10g starih. Realno je popricati i o takvom vozilu, posebno jer ce takvih automobila biti sve vise na nasim ulicama u skorijoj buducnosti (po mom misljenju).

Navodno je neko ko više ne radi u BYD-u greškom poslao moje papire čoveku koji ih nije ni pogledao jer bi odmah uočio da je dobio pogrešne papire (druga boja i enterijera i eksterijera, kao i drugi paket opreme). Poslali su zahtev ministarstvu da se zahtev povuče.
Skandal koje pravdanje kao taj više ne radi u BYD-u. Sad ti je baš lakše. Usluga prodaje je izgleda svima katastrofa. Toliko su generalno izgleda ljudi retardirani kod nas na svim živim pozicijama u svim živim granama da je to više nemoguće.

Edit:
A i pravo da ti kažem malo mi je ta priča šuplja kao da taj ko je dobio te papire greškom da je samo okačio na eUpravi i da ih nije pogledao uopšte. Ko zna šta su muljali idioti nesposobni. Ja sam isto i sa ovom iz ACIS-a stalno imao probleme oko slovnih grešaka u papirima i stalno sam morao da joj vraćam na prepravku. Tipa pogreši mi adresu ili broj motora i tako te stvari.

Poslednja izmena:
Pitanje za forumaše kojima je bitna autonomija, ali ne žele previše komplikacija oko planiranja rute i pronalaženja punjača na dužim putovanjima: da li je upravo sada možda najbolje vreme za plug-in hibride?

Dok se infrastruktura za punjenje ne razvije na ozbiljniji nivo, meni se čini da je dobar plug-in hibrid trenutno vrlo racionalno rešenje.

Kao što sam ranije pisao, odlučio sam se za BYD Seal U DM-i. Naravno, ne mora konkretno taj model, već generalno govorim o vozilima tog tipa. U ovom slučaju dobija se oko 70 km čiste EV vožnje po gradu, što je za svakodnevni odlazak na posao i povratak više nego dovoljno. U praksi, za gradsku vožnju može da se koristi gotovo isključivo struja, bez svakodnevne potrošnje benzina.

Sa druge strane, za duža putovanja postoji rezervoar za gorivo i benzinski motor koji, kada je potrebno, preuzima ulogu generatora/pogona. Autonomija je oko 1.000 km, što praktično uklanja glavobolju oko toga da li će punjač raditi, da li će biti slobodan, da li će biti red ili da li će uopšte biti dostupan na željenoj lokaciji.

Konkretno, ja dnevno od kuće do posla i nazad prelazim oko 11 km. To jeste malo i jasno mi je da mnogi prelaze više, ali u mom slučaju bi punjenje jednom nedeljno bilo sasvim dovoljno. Za svakodnevnu upotrebu praktično bih vozio na struju, a za duži put ne bih morao da planiram svaki kilometar oko punjača.

Na primer, ako na putu stanem da odmorim, popijem kafu ili nešto pojedem, pa se ispostavi da punjač radi i da je slobodan — odlično. Ako nije, nema nikakve drame: tu je benzin, auto nastavlja dalje i to je to.

Naravno, postoje i mane. Prva je veća potrošnja goriva na autoputu u odnosu na klasične dizel ili neke ekonomične benzinske automobile. Istina, nije mnogo više, pogotovo kada se uzme u obzir komfor. Do sada sam vozio Hondu Civic iz 2012. godine, sport 1.8 benzin, 142 konja, vrlo ekonomican hatchback, i na autoputu sa 130-145kmh prosecne brzine na nekih 600km potrošnja mi je bila oko 7.3 - 7.8l/100km. Po real life testovima koje sam gledao za ovog BYD-a, 130km/h sa klimom po lepom vremenu potrošnja goriva je oko 8.5l/100km (ovde je baterija naravno "prazna"). U ekstremnim uslovima i pri brzinama oko 140km/h ume da se popne i na 10l/100km. To jeste osetna razlika, ali u najgorem slucaju je oko 2-2.5l vise na 100km. Za moj put koji vozim svake godine je to nekih 12-15l goriva vise. Ako jednom stanem negde usput i dopunim bateriju na max, potrosnja će na kraju biti skoro pa ista...

Ali realno, pitanje je koliko često većina ljudi ide na duža putovanja. Druga mana je ako nemate mogućnost kućnog punjenja. Ako zavisite isključivo od punjenja po tržnim centrima, pumpama ili javnim punjačima, a dnevno prelazite 40+ km, onda plug-in hibrid verovatno gubi dobar deo smisla.

Zato mi se čini da je za ljude koji mogu da pune kod kuće, a žele električnu vožnju po gradu i bezbrižnost na dužim relacijama, plug-in hibrid trenutno možda najpraktičniji kompromis.
Ja sam trenutno u istoj situaciji kupovine novog automobila. Recimo mazda cx5 je automobil koji mi se bas svidja, ali je totalno neracionalno kupiti takvog potrosaca.
Kako god okrenem na kraju mi je BYD Seal U DM-i najbolji kandidat na papiru. Isto mogu kod kuce da ga punim i svaki dan kuca-posao predjem oko 40km kombinovane voznje (od kuce do grada i po gradu).
Ono gde se ja dvoumim je da li uzeti skuplju verziju sa vecom baterijom ili jos skuplju verziju sa istom baterijom i vecom snagom 🙂

Ono sto sam video da se ovde spominje za plugin hibrid da je najgore od oba sveta, ja na to gledam drugacije. Ima najbolje od oba sveta 🙂

Hibridi imaju manju bateriju od cistokrvnih elektricnih vozila, samim tim se ista mnogo cesce puni i prazni sto rezultuje brzim starenjem iste. Otvaranje i popravka cesto kosta isto ili slicno kao kod EV.
Da se nadovežem. Ovo za punjenje i pražnjenje i nije toliki problem. Problem su struje koje se traže iz baterije.

Nije isto ako istom (ogromnom) strujom opteretiš bateriju od 50kWh i onu od 10kWh. To znaju oni koji imaju neki zahtevniji baterijski alat, tipa brusilica, kosačica i stave bateriju od 2Ah.
Takođe nije isto ako bateriju od 600V opteretiš sa 30kW snage i ako bateriju od 96V opteretiš sa 30kW snage.

E kad te dve stvari još ukrstiš pa imaš bateriju od 10kWh i 96V koju optetiš sa 50-60kW (tipično kada stisneš gas do daske) i sa druge strane bateriju od 50kWh i 600V. Velike su razlike u naprezanju

Ono sto sam video da se ovde spominje za plugin hibrid da je najgore od oba sveta, ja na to gledam drugacije. Ima najbolje od oba sveta 🙂
Pa ako cesto putujes na lokacije koje nemaju razvijenu mrezu punjaca, na primer u Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru, onda plug in hibrid ima smisla.

Ali imaj na umu sta ce biti za 7-8 godina kada budes prodavao taj auto, sta ce biti onda? Mreza punjaca ce se do tada razviti cak i kod nas, tako ce taj auto sa malom baterijom biti potpuno nezanimljiv onima koji hoce da voze na struju. A sa druge strane, bice nezanimljiv i onima koji zele da voze SUS, zbog slabog motora i visoke potrosnje na otvorenom putu.

Plug in hibrid stvarno moze biti zanimljiv trenutno, ali realno nema buducnost. Njegov second life gotovo da i ne postoji.

Daleko da je smeće, samo se svestranost plaća komplikacijama prisutnim iz oba sveta. U poznoj fazi upotrebe će zahtevati odlazak u dva tipa servisa. Tržište će da odluči koliko će im biti niža cena u prodaji (ili neće), usled toga. Isto će da odluči koji EV vrede, jer dobro urađeni modeli će da traju ko pomenuti JTD motori i njihova vozila - ne što su savršeni, već što su pristupačni u održavanju i bez misterija.
JTD motori ne traju, čak štaviše jako rano počnu da zagađuju i ne mogu se registrovati u EU. Sećam se da me je drugar pre 10-15 godina cimao da mu nađem Stilo JTD u Nemačkoj i onda me je zainteresovalo zašto ih ima samo 4 na celom mobile de a da su prešli njegovu željenu kilometražu od 180000km. Gugl je bio moj prijatelj, pa nađoh sajt Dekra i ostale kad eto radosti - moraju nove dizne, DPF,.. Ali može da se vozi.

Kod nas se registruju samo zbog rupa u zakonu i lošoj primeni i to malo ekoloških normi koje postoje, pa JTD/HDI/TDI trifecta nastavlja da jaše bez kompletnog servisiranja daleko posle realnog radnog veka..

Ono gde se ja dvoumim je da li uzeti skuplju verziju sa vecom baterijom ili jos skuplju verziju sa istom baterijom i vecom snagom 🙂
Comfort bih ti ja preporučio, to sam i za sebe gledao. Najveći prtljažnik, naveći domet.

Plug in hibrid stvarno moze biti zanimljiv trenutno, ali realno nema buducnost. Njegov second life gotovo da i ne postoji.
Za ovo se skroz slažem, preprodajna vrednost je baš upitna. Mene to lično nije opterećivalo, ali je realan problem kad za to dođe vreme. Sigurno ne planira niko da ga drži 10, 15 god.

@deksi10

Ne bih da zanemarujem taj faktor i tvrdim da je vrednost prilikom kasnije prodaje nebitna ali kod nas se to ističe kao da smo kornjače sa Galapagosa i da ćemo živeti 250 godina.
Ako sam uzeo auto koji mi je odgovarao u datom trenutku i izvozao ga lepo baš me briga da li ću moći da ga prodam za 5k ili 10k.

Ja sam do vrlo skoro mislio da je PHEV glupost ali kad su počeli da se pojavljuju modeli koji prelaze skoro 100km samo na struju a imaju lepe performanse, promenio sam mišljenje.
Ranije sam bio u fazonu jadan taj SUS motor koji kad se potroši baterija mora sam da vuče i bateriju od 100+ kila ali recimo kod Atto 2 SUS radi primarno kao generator a pogon je skoro uvek EV, zato i ne sme baterija da padne ispod 25% da bi EV pogon uvek bio dostupan, inače su performanse očajne.

Da se nadovežem. Ovo za punjenje i pražnjenje i nije toliki problem. Problem su struje koje se traže iz baterije.

Nije isto ako istom (ogromnom) strujom opteretiš bateriju od 50kWh i onu od 10kWh. To znaju oni koji imaju neki zahtevniji baterijski alat, tipa brusilica, kosačica i stave bateriju od 2Ah.
Takođe nije isto ako bateriju od 600V opteretiš sa 30kW snage i ako bateriju od 96V opteretiš sa 30kW snage.

E kad te dve stvari još ukrstiš pa imaš bateriju od 10kWh i 96V koju optetiš sa 50-60kW (tipično kada stisneš gas do daske) i sa druge strane bateriju od 50kWh i 600V. Velike su razlike u naprezanju
+1 ,to dodatno opterecenje dodatno greje bateriju, a hibridi obicno imaju losije reseno hladjenje iste (ne uvek) pa ta dva faktora uz veci broj ciklusa doprinose brzem starenju/trosenju baterije i kracem radnom veku.

Ja sam trenutno u istoj situaciji kupovine novog automobila. Recimo mazda cx5 je automobil koji mi se bas svidja, ali je totalno neracionalno kupiti takvog potrosaca.
Kako god okrenem na kraju mi je BYD Seal U DM-i najbolji kandidat na papiru. Isto mogu kod kuce da ga punim i svaki dan kuca-posao predjem oko 40km kombinovane voznje (od kuce do grada i po gradu).

Meni srednji deluje najprivlačnije, jer i on ima sasvim dovoljno snage, a dodatni kilometri u bateriji svakako znače.

Drugar je nedavno dobio u firmi onaj najjači, iz BYD pokušavaju da im uvale vozila flotno, a njegov službeni BMW na servisu, pa je vozio taj BYD nekoliko dana. Posle prvog puta do Slovenije i nazad ga je vratio, kaže preko 120 km/h je toliko bučan, da ne možeš da sediš u njemu. Uzeo Kodiaq, dok mu ne srede tu limariju na BMW.

Nismo se se organizovli tih dana, da odem ja da ga provozam, nisam očekivao da će tako brzo da ga vrati.

Mali off, ali ne znam da li neko prati neke ruse na instagramu što imaju servis kod nas i rade zvučnu izolaciju. Ako je tačno to što pričaju, osim fabričke izolacije haube i motornog prostora (kabine), baš jeftino se postiže značajno umanjenje izolacijom lukova iznad prednjih točkova.

Plus gde ima dodatno laminirano staklo na prednjim vratima, tad auto bude dosta tiši 🤷‍♂️

Da li je neko zvao ministarstvo ili imao neke blize informacije šta će na kraju ove godine biti sa subvencijama. 60 dana na eupravi je isteklo a ne vidi se kraj agoniji subvencija.
Da li se zna hoćemo li dobiti negativno rešenje ili će nas razvlačiti u nedogled.

Čudno mi je da autokuće nisu pritisnule državu da reši ovaj problem.

Auto kuća stisne državu, država kaže nema više, potencijalni kupci suočeni sa 5000 ekstra troškom prestanu da žele da budu kupci.

Ovako kažu 'jeste, da, trebalo bi, tako je..', a ljudi puni nade u sistem (lol) se zalete.

Mutna voda ne odgovara samo onom ko daje pare.

Boli državu uvo za subvencije (čim je sve toliko neozbiljno oko iste, počev od toga da Pošta kao državna firma uzme skoro sve za sebe).
A auto kuću takođe ne zanima mnogo ti kad daš već kaparu posle ne možeš ni tamo ni vamo.
Niti da izgubiš kaparu i odustaneš od auta kad vidiš da nema subvencije niti da se isprsiš posle još i tih 5.000€.
Auto kući win win situacija ili će uzeti 5.000€ kapare i ostaće im auto ili će ga prodati po full ceni svakako.

@Masinac, DS7, zakove motor prosle godine, problem u rashladnom sistemu. Trosak na kraju 4500eur za zamenu motora.
Polovna baterija u EU za byd izmedju 4000-4500eur. DS7 polovan placen kao Atto 2 nov - znaci ista vrednost automobila.

Sve ima svoje mane i vrline. Nebi trebalo da u diskusiji poredimo nov auto sa polovnim automobilom. Kada su ranije ljudi uzimali onaj Logan ili Zastavu 10 novu, meni je bilo u fazonu au koji ***** dao tolike pare za ovo a imao je da kupi audi/bmw/mercedes.
Onda nakon xx godina shvatis da su i taj logan i taj bmw krsevi jer bmw tada vec ima 15-16 godina a logan 10, ali za svo to vreme je ovaj vozio tog logana, menjao ulje i sipao gorivo dok je ovaj trazio po facebook grupama polovnu remenicu jer je Corteco 20k din.

Drugar je nedavno dobio u firmi onaj najjači, iz BYD pokušavaju da im uvale vozila flotno, a njegov službeni BMW na servisu, pa je vozio taj BYD nekoliko dana. Posle prvog puta do Slovenije i nazad ga je vratio, kaže preko 120 km/h je toliko bučan, da ne možeš da sediš u njemu.
Ovo mi je napisao i jedan vlasnik na redditu. Tj on je rekao da je bucan motor, koji se cuje kao da radi na 5500 obrtaja, ali da je podnosljivo u kabini. Ali ja koliko sam skontao svaki hibrid ima taj nepriodan zvuk motora ili nisam u pravu?

Prodaju li Kinezi na našem tržištu neki kompakt e-SUV? Dakle, ne neki fensi krosover, nego manji e-SUV koji je fabrički pripremljen za lakši teren i loše puteve, recimo nešto kao Duster.

Nema nista od toga. Ako ti je bitan sto veci ground clearance, pogledaj Jeep Avenger Electric.

ali recimo kod Atto 2 SUS radi primarno kao generator a pogon je skoro uvek EV, zato i ne sme baterija da padne ispod 25% da bi EV pogon uvek bio dostupan, inače su performanse očajne.

Gde nađe baš taj primer, zašto ne Hondu Civic XI generacije, ili Nissan X-Trail. Toyote ne pratim (No Me Interesa).

Sve ima svoje mane i vrline. Nebi trebalo da u diskusiji poredimo nov auto sa polovnim automobilom.
Slažem se, sve sem ovog dela. Mislim da treba da se poredi čak i to "neuporedivo".
Bas kao u tvom primeru, pomenuti Renault Zoe polovan kosta oko 12-14k eur star 5-6 godina, a za 15k (tj 13) sa sunbvencijom moze da se kupi nova Dacia Spring. Ili Renault Twingo. (električni oba).

Pare su slične, automobili su slični, svaki sa svojim manama, mislim da vredi prozboriti koju o tome.

Sta bi svi izabrali?

Nema nista od toga. Ako ti je bitan sto veci ground clearance, pogledaj Jeep Avenger Electric.
Pomislio sam da možda ne postoji neki SUV kao Jetour T2 u e-verziji, ali izgleda ništa od toga, bar trenutno.
Generalno sam prilično daleko od kupovine e-automobila, jednostavno me ''ne rade'' takvi modeli (a i veliki sam fan automobila iz perioda 1990-2010), ali u nekoj budućnosti ko zna, možda bi neki manji e-SUV mogao da dođe u obzir.

Na kraju, tu je i finansijski deo, takav SUV bi koštao bar 50k evra, a već za 10-15k evra može da se kupi i sredi odličan overlanding SUV iz zlatnog perioda autoindustrije.

Bas kao u tvom primeru, pomenuti Renault Zoe polovan kosta oko 12-14k eur star 5-6 godina, a za 15k (tj 13) sa sunbvencijom moze da se kupi nova Dacia Spring. Ili Renault Twingo. (električni oba).
Mislim da nema potrebe da racunamo subvenciju u cenu auta, vise je nema i pitanje je da li ce je ikada vise biti..

Slažem se, sve sem ovog dela. Mislim da treba da se poredi čak i to "neuporedivo".

Pare su slične, automobili su slični, svaki sa svojim manama, mislim da vredi prozboriti koju o tome.

Sta bi svi izabrali?
Moja dilema je bila Model 3 iz 2020 ili nov Atto 2.
Presudila je cinjenica da cu za isti novac voziti potpuno nov auto iako je Tesla naprednija u svakom smislu.

Moja dilema je bila Model 3 iz 2020 ili nov Atto 2.
Presudila je cinjenica da cu za isti novac voziti potpuno nov auto iako je Tesla naprednija u svakom smislu.
Takođe sam se razmišljao između Tesle Model 3 iz 2019-2021 ili novog Atto 2.
Isti razlog je presudio.
A najveći razlog je odsustvo ovlašćenog servisa u Srbiji za Teslu, pa i samim tim nemogućnost uzimanja kaska za njega.

A prvenstveno sam mislio da ću možda kupiti EV Fiat Pandu, ali kad sam video cenu i kvalitet izrade i izgled auta uživo naravno odustao sam.

Na subvenciju mogu da računaju izgleda samo oni koji kupe auto odmah u februaru i podnesu u prvih par dana. Ostalo je po mom mišljenju ogromna kocka.

• Like
Reagovanja: mnt
Nazad
Vrh Dno