Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kod mene je prosla mts optika A1 idalje ne nudi preko njih bice za 3 meseca godinu dana kako je Telekom pustio, a vidim internet u susednoj Rumuniji za fizicka lica 1 Gbps 10€ , 15€ za 10 Gbps, a moze i jeftinije da se prodje od toga, izgleda da kod nas neće biti nikad ovako 🙂

Ja koliko se secam, bila je prica da je u Rumuniji razvijena internet infrastruktura kao bukvalno nigde u ostatku Evrope, te samim tim razumem cene koje si naveo. A mi, kao Evropska kloaka, cenim da sledecih par decenija necemo biti u stanju da ponudimo takvu internet konekciju za normalne korisnike, a o cenama iste ne bih se ni izrazavao, bilo bi previse vulgarno 🙂

Zato se kod nas stanovnistvo i koncentruje u gradove. Cim si malo na periferiji nemas ni kanalizaciju, leti nestaje vode, prvi si za restrikciju (iako se ne grejes na struju) itd, da ne spominjemo internete i tako te "egzoticne" stvari. Offtopic.

Ontopic: Obicno prvih 6 meseci mts za sebe ekskluzivno zadrzi infrastrukturu, tek posle nude drugim provajderima. Ali ti pominjes vec 9 meseci. To je informacija sa call centra da nema uslova na adresi? Da znam da li da odmah matorcima uvodim 5G, da ne cekam Godoa zvanog A1 optika preko mts infrastrukture...

Poslednja izmena:
Zato se kod nas stanovnistvo i koncentruje u gradove. Cim si malo na periferiji nemas ni kanalizaciju, leti nestaje vode, prvi si za restrikciju (iako se ne grejes na struju) itd, da ne spominjemo internete i tako te "egzoticne" stvari. Offtopic.

Ontopic: Obicno prvih 6 meseci mts za sebe ekskluzivno zadrzi infrastrukturu, tek posle nude drugim provajderima. Ali ti pominjes vec 9 meseci. To je informacija sa call centra da nema uslova na adresi? Da znam da li da odmah matorcima uvodim 5G, da ne cekam Godoa zvanog A1 optika preko mts infrastrukture...
Tako je ima preko 6 meseci proveravao sam na sajtu A1 pise da nije dostupno, kablovi su bili jedno pola godine dok nisu odlucili da pocnu da nude pakete od tad sam se redovno raspitivao sa A1 uvek bude da nemaju dok u Telekomu imaju...pa je bila prica kao bice oko nove godine...i nista..na kraju sam uzeo kucni net preko kartice... Sad ne znam da li ima kakve veze mesto gde ja zivim gde je Telekom provukao kablove je preko onog projekta sirokopojasne mreze za razvoj rularnih mesta, negde sam nacuo da tu samo onaj ko postavi kablove zadrzava dosta duze prave da li je tako ne znam..

Zaboravih reci glavnu stvar posto sam se prikljucio ovoj temi.....bukvalno sam pre 2 dana dobio A1 600/300 net i za pocetak bi morao da kazem da ovo radi zaista perfektno. Posebno pohvaljujem dodatak mesha koji 2 sprata nize obezbedjuje net u proseku 350/200. Relano sam vise nego zadovoljan, osim cinjenice da i A1 trosi *** (ne zelim ni da izgovorim taj naziv) infrastrukturu. Ne biste zeleli da vidite kolicinu raznih kablova koji polaze od doticne bandere u krugu od cca stotinak metara. U poredjenju sa istim, paukova mreza je smesna.

• Like
Reagovanja: G17
Tako je ima preko 6 meseci proveravao sam na sajtu A1 pise da nije dostupno, kablovi su bili jedno pola godine dok nisu odlucili da pocnu da nude pakete od tad sam se redovno raspitivao sa A1 uvek bude da nemaju dok u Telekomu imaju...pa je bila prica kao bice oko nove godine...i nista..na kraju sam uzeo kucni net preko kartice... Sad ne znam da li ima kakve veze mesto gde ja zivim gde je Telekom provukao kablove je preko onog projekta sirokopojasne mreze za razvoj rularnih mesta, negde sam nacuo da tu samo onaj ko postavi kablove zadrzava dosta duze prave da li je tako ne znam..
Samo 6 meseci😂 druze kod mene su pustili kroz mts optiku mogucnost tek nakon 8 godina, a tebi mnogo 6 meseci.
Da uzivas ti jer su kod mene od postavljanja mts optike do ove godine kad su ponudili proslo 8 godina.

Samo 6 meseci😂 druze kod mene su pustili kroz mts optiku mogucnost tek nakon 8 godina, a tebi mnogo 6 meseci.
Da uzivas ti jer su kod mene od postavljanja mts optike do ove godine kad su ponudili proslo 8 godina.
Problem je u tome što su pričali da se oko nove godine menja zakon i da će moći da se kotisti infrastruktura od drugog a i slali su slali su promotivne mejlove da će biti dostupno "uskoro" na mojoj adresi.

Ako je situacija drugačija u praksi ne razumem čemu ovo onda.

Zdravo svima,molim za pomoc. Uzeo sam A1 optiku,prethodno sam imao Orion. Dosli momci instalirali sve ok.Medjutim ja imam svoju opremu svoj ruter iza koga je mreza 10.x.x.x. a na njihovoj strani je 192.1668.100.x. Net radi sve ok medjutim ne radi STB niti Xplore TV aplikacija ..... Kako ovo namestiti i da li je moguce? Ukoliko nije,vraticu opremu nazad.Na Orionu je radilo bez problema sve i na MTS.

Moraš na A1 STB i na drugim uređajima na kojima planiraš da koristiš tu njihovu TV aplikaciju staviti za DNS server da bude njihov (A1) DNS inače đubre od TV platforme ne radi.
Uspesno sam namestio internet i preko bridge-a ali i dalje ne radi Xplore tv na TV kao app a ni STB. Stvarno bezveze. Mozes li mi molim te reci koji su njihovi DNS-ovi.Koristim 8.8.8.8 i 1.1.1.1.

Koristim 8.8.8.8 i 1.1.1.1.
To su Google DNS (8.8.8.8) i CloudFlare DNS (1.1.1.1). Zato ti i ne radi Xplore TV.

Pročitaj ovo:

Koje su IP adrese A1 DNS servera će morati da ti odgovori neko drugi pošto ja nisam korisnik A1 optičkog neta. Već samo znam za taj problem pošto i kad se "Private DNS" na Android uređajima takođe ne radi Moj A1 aplikacija a ni ta Xplore TV dok si povezan na A1 net (svejedno mobilni ili optički).

Dok čekaš bolji odgovor drugih ljudi probaj da za DNS staviš 192.168.100.1 ako je to adresa njihovog ONT-a? I naravno restartuje box ili telefon nakon promene DNS servera da obriše DNS cache.

Poslednja izmena:
@Kimibg

To su Google DNS (8.8.8.8) i CloudFlare DNS (1.1.1.1). Zato ti i ne radi Xplore TV.

Pročitaj ovo:

Koje su IP adrese A1 DNS servera će morati da ti odgovori neko drugi pošto ja nisam korisnik A1 optičkog neta. Već samo znam za taj problem pošto i kad se "Private DNS" na Android uređajima takođe ne radi Moj A1 aplikacija a ni ta Xplore TV dok si povezan na A1 net (svejedno mobilni ili optički).

Dok čekaš bolji odgovor drugih ljudi probaj da za DNS staviš 192.168.100.1 ako je to adresa njihovog ONT-a? I naravno restartuje box ili telefon nakon promene DNS servera da obriše DNS cache.
Zelim puno da ti se zahvalim!!! U pravu si,problem je bio do DNS. Postavio sam sada 10.245.254.151,10.245.254.150. Sve radi i Xplre App na TV, kao i STB. Hvala!

Evo i ja se danas prebacih na A1 optiku, samo net, 600/300, 9m gratis.

U 11h krenuli da postavljaju opremu, do 14.30h kompletno sve završeno, net radi, njihov ruter prebačen u bridge mode i aktivirali su mi javnu statičku IP.

Operateri iz tehničke podrške su bili sasvim OK i sve su rešili brzo.
Posle skoro tri meseca noćne more sa MTSom od kad su preuzeli Orion, prijatno iskustvo.

Kako će da radi, videćemo, za sad sve funkcioniše.
SSA1.webp

Pozdrav ljudi 👋
Od pre par nedelja koristim A1 Optiku, I generalno sam zadovoljan, ali sam primetio da konekcija nije u potpunosti stabilna... Izgleda da bufferbloat pravi problem prilikom igranja igrica, i vrlo cesto postoji latency problem.
Takođe, Wifi konekcija ne deluje potpuno stabilna, pogotovo na TV-u (Ruter je odmah iznad TV-a). Kada pustim 4k video, konstantno secka i buffer-uje. Za sada sam sve prebacio sa TV-a na onaj njihov box, i pošto je on povezan kablom, sve radi, ali bih svakako želeo da koristim i neke native aplikacije na TV-u u budućnosti preko Wifi.
Odradio sam neke speed testove, i na Ookla sajtu download latency često skače u toku merenja (na kraju bude 9, ali u toku merenja skače do 200). Na waveform isto kaže da postoji latency problem (okačio sam test dole).
Jel postoji neko rešenje za ovo sa moje strane, ili moram da cimam A1.
Koliko sam primetio ovaj Ruter njihov nema QoS podešavanja...

Prilozi

• Screenshot_20260526-110533_Firefox.webp
    Screenshot_20260526-110533_Firefox.webp
    35.2 KB · Pregleda: 48
Da li je moguce da paket 300/150 ne mozete realizovati preko A1 i mtc opticke infrastrukture? Pricaju neke price o nedostatku kapaciteta kod mts-a. U isto vreme na istom mestu mozete realizovati 600/300 + TV i tada kapaciteta ima...

Evo i ja se danas prebacih na A1 optiku, samo net, 600/300, 9m gratis.

U 11h krenuli da postavljaju opremu, do 14.30h kompletno sve završeno, net radi, njihov ruter prebačen u bridge mode i aktivirali su mi javnu statičku IP.

Operateri iz tehničke podrške su bili sasvim OK i sve su rešili brzo.
Posle skoro tri meseca noćne more sa MTSom od kad su preuzeli Orion, prijatno iskustvo.

Kako će da radi, videćemo, za sad sve funkcioniše.
Pogledajte prilog 540705
Samo me interesuje, zašto bridge mode a ne direktno na tvoj ruter preko PPPoE kredencijala bez njihovog modema? Ako sam dobro razumeo po porukama drugih na ovoj temi, daju kredencijale. Pitam jer razmišljam da pređem sa Yettel na A1, a trenutno na Yettel koristim samo svoj ruter preko PPPoE, bez njihovog krš modema. A to mi je baš deal breaker.

Bez njihovog "modema" ne koristiš sigurno. "Modem" je taj jednoportni? ONT na koji ide ili Yettel-ov ruter u originalnoj varijanti ili tvoj ruter u tvom slučaju.

A zašto bridge? Zato što A1 negde koristi tako kombinaciji 2 uređaja a negde koristi "all in one" 1 uređaj pa u tom scenariju taj uređaj se bridge-uje i nastavlja da funkcioniše kao "modem" odnosno media konverter a PPPoE konekciju i rutiranje radi tvoj ruter.

Da li ovaj njihov Mesh dolazi predefinisan za njihov ruter, obzirom da planiram da za njihov ruter planiram da tražim bridge mod.
U pevodu, da li moram da rekonfigurišem njihov mesh ako stavim svoj ruter? 🙂

Poslednja izmena:
Moj ruter nema optički ulaz, prebacivanjem njihovom rutera, tj. ONT u bridge mod, praktično se pretvara u media converter, drugu svrhu kod mene on nema.
Ja na svom ruteru imam podešen PPPoE prema kredencijalima koje sam od njih dobio.

Tako je bilo i na Orionu, samo je tamo ONT bio onaj mali jednoportni. Meni je svejedno, stoji uza zid iza zvučnika na istom mestu gde je bio i Orionov, ni ne vidim ga.

Bez njihovog "modema" ne koristiš sigurno. "Modem" je taj jednoportni? ONT na koji ide ili Yettel-ov ruter u originalnoj varijanti ili tvoj ruter u tvom slučaju.

A zašto bridge? Zato što A1 negde koristi tako kombinaciji 2 uređaja a negde koristi "all in one" 1 uređaj pa u tom scenariju taj uređaj se bridge-uje i nastavlja da funkcioniše kao "modem" odnosno media konverter a PPPoE konekciju i rutiranje radi tvoj ruter.
Loše sam se izrazio, izvinjavam se. Od Yettel-a sam dobio ONT uređaj i ZTE ruter. Skriptom izvukao podatke za pristup, ONT zakačio direktno na moj ruter, a u svom ruteru podesio PPPoE konekciju. Hteo bih da, ukoliko pređem na A1, i dalje koristim svoj ruter. Nisam znao doduše da imaju i all in one, mislio sam da uvek idu dva uređaja.

Nisam znao doduše da imaju i all in one, mislio sam da uvek idu dva uređaja.
To zavisi valjda od toga da li na tvojoj adresi koriste svoj OLT ili rentiraju od Telekoma. Kad rentiraju portove od Telekoma uglavnom ide ta varijanta ONT odgovarajućeg proizvodača (Huawei, Nokia, ZTE) u zavisnosti od OLT-a + nebitno koji WiFi ruter povezan na njega.

Drustvo, dozvoljavam sebi da budem glup, ali kad se sad nisam slogiro.
Teta iz A1 mi kaze da ne mogu da promenim password na samom doticnom uredjaju, (zovimo ga gateway ili router sa 4 roga 🙂 )vec jednom i zauvek moze da se koristi samo onaj fabricki setovan.
Pa dal je to moguce???

Nisam ni trazio, pa rekoh da pitam support.....dakle svaka im cast, ista prica kod svih 🙂

Nazad
Vrh Dno