Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moze da postoji sta god dok ih sve ne kupi MTS.
Sve do tada im ne idu sve pare i vazni su korisnici i bice borbe oko njih.

Ne možeš svoj DNS ako imaš A1 net? Da li radi DNS-over-SSL? VPN? Da li ima veze ako se DNS podesi u ruteru vs. u uređaju? Ili baš sve ovo baguje?

Prodat SBB, čekamo kada će i A1... a onda monopol i totalna cenzura neta 🙁 Čak i ovaj Starlink zavlače papirologijom. Više ne znam gde uzeti net.

Ne možeš svoj DNS ako imaš A1 net?
Naravno da možeš, ali ako se povezuješ na njihove servise (Moj A1, Xplore TV, A1 Cloud...) sa adresom iz njihove mreže, isti neće raditi.

Verovatno je moguće da svoj resolver podesiš da za *.a1.rs, *.xploretv.rs (nisam siguran da li je dovoljno ili treba još neki domen) koristi njihov DNS a za sve ostalo drugi i to bi trebalo da radi.

Meni nije samo jasno ako oni imaju to podešeno za njihove servise. A ja koristi isti telefon gde je podešen AdGuard DNS i koji ostane kako ga sa mobilnim netom otvori a sa kućnim neće. U čemu je razlika šta se promenilo.

1. Ako koristiš AdGuard na telefonu kao DNS, ti ćeš uvek dobiti javne IPv4 adrese za A1 servise, čak i kada si povezan na A1 internet vezi.
  2. Oni ne žele da (pogotovu njihov Xplore TV) prolazi kroz njihov CGNAT jer ih skupo košta.
  3. Da bi to postigli, oni su:
    1. zabranili da se pristupa njihovim servisima sa njihove mreže kroz javne IPv4 adrese
    2. podesili njihov DNS da vraća lokalne IPv4 adrese (verovatno iz RFC 6598 opsega) u njihovoj mreži (split DNS)
Kao rezultat se dobija da se njihovi servisi mogu koristiti samo sa njihovim DNS-om kada si povezan na njihovu mrežu.

Sada samo mali rant: A1 je greenfield provajder što se fiksnog pristupa internetu tiče. U današnje vreme napraviti nov ISP koji ne koristi IPv6 je po meni suludo. Da su omogućili IPv6 pored CGNAT IPv4 i da su napravili Xplore TV da radi preko IPv6 protokola kad je korisnik kući, ne bi im trebao split DNS pa ne bi imali takav problem.

Zbog toga sam i ostao na mts-u. Nije bez razloga A1 osetno povoljniji.

Zbog custom DNS-a? Za koji 90% ljudi ne zna ni sta je...
EDIT: Jeftiniji su kako bi privukli korisnike. Prosecan korisnik ne zna niti ga zanima sta je CG-NAT, DNS,...
Zanima ga samo cena.
A i zar nisu vec digli cene za 1000 dinara?
Jednog dana ce imati iste cene a mana u vidu custom DNSa ce verovatno i dalje ostati.

Znači mi koji nećemo koristiti njihov Xplore TV, možemo da koristimo custom DNS bez problema.

Predpostavljam da jedino Xplore TV, Moj A1 i A1 Cloud Drive neće raditi - sve ostalo hoće.

Da se ukljucim kratko u temu, od juce sam postao korisnik A1 optike (duo plus), i pre nego sto je dosao momak da uradi instalaciju, agent A1 mi je rekao i evo juce mi je opet potvrdio, da zvanicno se za NOVE korisnike od 01.03.26. podize cena (verovatno za 1000 din).

Kao rezultat se dobija da se njihovi servisi mogu koristiti samo sa njihovim DNS-om kada si povezan na njihovu mrežu.
Da li misliš da im je mreža tako podešena i u susednim zemljama? Neka neko proba sa A1 srpskim ip da pristupi recimo moj.a1.hr ili tomato.com/hr

A1 je greenfield provajder što se fiksnog pristupa internetu tiče. U današnje vreme napraviti nov ISP koji ne koristi IPv6 je po meni suludo
Zapravo, kupili su i koriste infrastrukturu rahmetli Targo Telekoma. Nisu baš GF niti bi trebalo da kreću od nule.

1. Ako koristiš AdGuard na telefonu kao DNS, ti ćeš uvek dobiti javne IPv4 adrese za A1 servise, čak i kada si povezan na A1 internet vezi.
  2. Oni ne žele da (pogotovu njihov Xplore TV) prolazi kroz njihov CGNAT jer ih skupo košta.
  3. Da bi to postigli, oni su:
    1. zabranili da se pristupa njihovim servisima sa njihove mreže kroz javne IPv4 adrese
    2. podesili njihov DNS da vraća lokalne IPv4 adrese (verovatno iz RFC 6598 opsega) u njihovoj mreži (split DNS)

Sada samo mali rant: A1 je greenfield provajder što se fiksnog pristupa internetu tiče. U današnje vreme napraviti nov ISP koji ne koristi IPv6 je po meni suludo. Da su omogućili IPv6 pored CGNAT IPv4 i da su napravili Xplore TV da radi preko IPv6 protokola kad je korisnik kući, ne bi im trebao split DNS pa ne bi imali takav problem.

CGNAT nema nikakve veze sa tim vec je u pitanju A1 ćef, oduvek blokiraju pristup sa njihove mreze prema njihovim servisima bez njihovog DNS-a, znaci to je oduvek tako i na 4G mrezi, ne samo preko optike.

Svi ostali provajderi takodje imaju CGNAT ali nemaju implementiranu blokadu ka internim servisima kao A1, jer za to realno ne postoji nikakav finansijski razlog kako ti kazes “jer ih skupo kosta”. Stvar je cisto odluka u konfigurisanju mreze njihovog NOC-a.

Ako to nije dovoljno jasno, ukratko CGNAT nije uopste faktor koji nesto menja u prici za rutiranje saobracaja prema internim servisima.

Poslednja izmena:
SBB upravo radi istu stvar sa EON-om, samo ne na nivou DNS-a već na nivou web aplikacije.

Kada detektuje da pristupaš web aplikaciji sa SBB CGNAT opsega (svi korisnici na SBB optici koji i onako koriste samo OTT EON), sam API EON aplikacije ti vraća strimove sa lokalnih IP adresa, te sav streaming saobraćaj za EON TV aplikaciju ne prolazi kroz SBB CGNAT.

Nije A1 to izmislio, samo koristi drugi način da postigne istu stvar.

SBB čak ide i korak dalje pa EON za SBB korisnike uvek strimuje iz njihovog grada (isto na osnovu IP opsega sa kog se pristupa) sve jedno da li si iza CGNAT-a ili ne.

Split DNS je nekada davno koristio i pokojni ExeNet kako bi OTT IPTV strimovao sa servera najbližeg korisniku.

Sve to mnogo davno postoji u ISP svetu. Ipak A1 je mogao da dozvoli da pristupaš njihovim servisima i preko javnih IP adresa, jer pretpostavljam da nije prevelik broj korisnika koji koristi custom DNS.

To nije tacno, sbb eon api ne vraca nikad lokalne ip adrese, vec ima razlicit opseg javnih ip adresa, odnosno razlicit endpoint za korisnike u mrezi i korisnike van mreze. Mogu i da objasnim zasto, a razlog toga nije CGNAT niti bilo sta slicno. Zasto pisete tako napamet?

Nisam probao na ruteru mogu da stavljam DNS po uredjaju.
Kad bi stavio njihova dva neka DNS da li bi to bilo dovoljno da servis Xplore TV radi na TVu?
I koji su njihovi DNS serveri za Beograd ako neko zna?

Nisam probao na ruteru mogu da stavljam DNS po uredjaju.
Kad bi stavio njihova dva neka DNS da li bi to bilo dovoljno da servis Xplore TV radi na TVu?
I koji su njihovi DNS serveri za Beograd ako neko zna?
ja sam preko DHCP dobio 10.245.254.150 i 10.245.254.151

37.19.105.102 A1 Srbija ja dobijam iz ovog pula, imam staticku IP adresu.

Ok, onda imaš neki port opening, ali ovo jesu adrese privatnog opsega, po svetskoj konvenciji.

Cene interneta i internet + tv su otisle gore kako je najavljeno sa 2000 na 2700, sa 2500 na 3500 net, itd ...

Da dopunim temu vezano za promenu cena: kao sto je i receno, A1 je podigao cene za nove korisnike za 1.000 din, ali ima tu jos neceg, sada vise nema one stavke "ista cena do kraja UO", kao i za opticki net+tv duo paket, vise nema da se "daju" 2 (dva) besplatna box uredjaja vec samo 1 (jedan).

Da dopunim temu vezano za promenu cena: kao sto je i receno, A1 je podigao cene za nove korisnike za 1.000 din, ali ima tu jos neceg, sada vise nema one stavke "ista cena do kraja UO", kao i za opticki net+tv duo paket, vise nema da se "daju" 2 (dva) besplatna box uredjaja vec samo 1 (jedan).
Brzo su se pokopali, a još nisu osposobili mrežu. Ok mi je da drže nisku cenu dok imaju te sve probleme (DNS, bagovi, Explore TV...), ali ova cena je previše za polovičan proizvod. I ovo "samo 1 box free" + "max 3 uređaja gde se računaju i boxevi" mi je dno dna, čist bezobrazluk. Po tome, net+tv kod njih može da uzme samo neko ko živi sam u garsonjeri. Čim imaš porodicu - moraš da praviš tabelu kad će ko da gleda tv. 21 vek je, ne verujem šta se dešava.
Najgore od svega je što ne postoji alternativa. SBB je prodat u pogrešno vreme.
Tako da smo sad i zvanično ostali bez opcija za internet+tv. Moraćemo kod komšija po Starlink.

Najgore od svega je što ne postoji alternativa. SBB je prodat u pogrešno vreme.
Ta jajarenja sa 1 TV app po ugovoru je SBB prvi uveo. A sad kako su prodati imaju 'genijalni' ideju da dodatno skrešu broj aktivnih app streamova na jedan jedini stream.
To brojanje STB-ova među app slotove je samo sledeći korak u evoluciji tog bezobrazluka i pravljenju korisnika b*dalama.

Ne tako davno imao si 4 usluge za 3500-3700 din i mogao da gledaš na 5-6 TV uređaja a sad za 5999 imaš internet + sakat TV na 1-2 uređaja. I imaš garanciju da će do isteka UO cena garantovano sa 5999 da dogura do 8499.

Najgotlre od svega je to sto vecina placa tu punu cenu. Dobiju mesec dana 50% za obnovu i sede srecni jer su ustedeli 3000 dinara, a drugi placaju 6000. Postoji veliki broj ljudi koji je jednom potpisao neki ugovor i godinama ima losu uslugu, a samo cenu uredno azuriranu.

ququ pa ja bas mislio da koristim A1 kao kec iz rukava za produzenje mts ugovora na jos dve godine ali koliko vidim prelazak na A1 je u stvari downgrade sa 400/400 + cgnat.

Sad cu da ih zovem da vidim sta imaju za prelazak kod njih, ne vidim vise 24 meseca pogodnosti

Nazad
Vrh Dno