Šta je novo?

Mali Oglasi - doslo je krajnje vreme....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
sve je ovo moglo da se odradi bez suvišne buke i dramatike...pravila postoje, nepoštovanje pravila se kažnjava, i idemo dalje...ovaj moral support je u suštini nepotreban...ovo je zemlja preprodaje i biće sve gore...

sami morate da odlučite gde je vaša granica trpljenja...koliko vidim glavni problem je što vas potrišu nervozne poruke i pretnje, opet ako vas i to previše opterećuje ukinite oglase...jeste fino da se pitaju i članovi, ali ne bih rekao da je bilo ko nešto pametniji jer je kakofonija različitih predloga, i to pokazuje koliko je teško udovoljiti svima...

za sve ove godine sam kupio 2-3 stvari ovde, ne prodajem ništa, ali recimo da bi mi bilo zgodno da postavim oglas ako mi se pojavi neki višak...u tom smislu sam da ostanu, ali kapiram i problem hendlovanja tog dela foruma...možda je staž na forumu dobar filter za početak, jer oni koji žele brzu zaradu nemaju vremena da tu čuče i čekaju da prođe vreme...a opet ima sigurno i novih članova koji su korektni i nisu tu da zloupotrebljavaju oglase...nije ni to skroz fer...

i tako, opet nismo ništa pametniji.... 😉

Mene zanima samo jedno tehničko pitanje: Na vBulletinu (koji je i Benchmark ranije koristio pre prelaska na XenForo) znam da je bilo moguće da se postavi da članovi nakon određenog broja postova se prebacuju u određenu grupu. Nova grupa recimo daje vidljivost drugim podforumima, prava na postovanje i slično kad se dostigne broj postova. Zar nije moguće da se postavi taj workflow i reši problem? (sem ako je na XenForu za to potreban plugin što mi je čudno). Čak i na free forumskim rešenjima kao što su SMF, phpBB3 znam da je moglo da se nešto tako slično uradi.

ova grupa recimo daje vidljivost drugim podforumima, prava na postovanje i slično kad se dostigne. Zar nije moguće da se postavi taj workflow, stavi broj od 250 kao nova grupa i reši problem? (sem ako je na XenForu za to potreban plugin što mi je čudno).
Ogranicenje nije problem i svi vide sve samo nemaju prava da pisu. U slucaju ukidanja oglasa sve se ukida, cak i vidljivost.

ovaj moral support je u suštini nepotreban.
Od kada je pitati zajednicu moral support?
A ako ne pitamo, ne objasnimo i uvedemo drvoseca sistem, onda smo fasisti, kao sto je vec bilo primera...
Kakav bi tek vatromet bio da samo ukinemo oglase...
Dobro kazes, tesko je udovoljiti svima

A ako ne pitamo, ne objasnimo i uvedemo drvoseca sistem, onda smo fasisti, kao sto je vec bilo primera...
Sa obzirom na to da je vas forum i kako kazete da su mali oglasi privilegija, ne vidim zasto bi bio problem drvosece jer ste tako u mogucnosti. To da li ste ovakvi ili onakvi ne bi trebalo da vas dotice, uvek je onih kojima nesto smeta.

Edit: Ja sam u 2024 bio kaznjen sa 10 poena za oftopik i trolovanje. Da nisam, verovatno bih trolnuo i oftopikova levo i desno jos po koji put. Da li sam plakao i zalio se, nisam. To je bila cena trolovanja. Isto i za oglase. Ljudi ce terati do krajnjih granica sve dok se ne povuku neke granice, a one bi trebale da budu u vidu kazni pa nek razmisle da li ce da postuju pravila ili da izgube privilegiju.

Poslednja izmena:
Ogranicenje nije problem i svi vide sve samo nemaju prava da pisu. U slucaju ukidanja oglasa sve se ukida, cak i vidljivost.
Jasno, nego mi je nekako bilo logicnije da i nije vidljivo do tog nekog broja, te da po ostvarivanju broja dobija se vidljivost+postovanje kao privilegija. Opet kapiram i drugu stranu medalje jer bi to ograničilo potencijalne kupce da vide oglas, a koji imaju ispod 250 postova. S jedne strane eksluzivitet s druge možda otežana prodaja.

Jedna od ideja koja je zanimljiva jeste na prvoj stranici koju je @Corvus Corax predložio. Ta neka custom kombinacija checkboxova i možda custom post formata (naslov, opis, fotografije, cena) bi bila super rešenje, ali opet je nešto što je komplikovano za tehničku izvedbu samo za taj deo foruma.

Elem, ići ekstremno i to je to kao što su neki naveli.

Bilo bi lepo a i vama lakse da se pluginovi pojave da ljuti bez logovanja i bez odredjenog statusa ni ne vide oglase, onda bi manje spamovali i smarali.
Sto se tice pravila. Mislim da svako ima pravo nekad da pogresi i da nismo svi bezgresni pa ni kod postavljanja oglasa i da to ne treba da bude neka zauvek kazna pogotovo ako bude stvarno posle 5 godina tipa bar na forumu.
Svakako ce svako poostravanje postavljanje oglasa rezultovati manjem broju oglasa, pa mozda moderacija u pocetnom vremenu makar (svakom prvi oglas od tada) da bas ne bude pod mac bato nego opomena gde je greshka ....znam znam licno slobodno vreme, ali i mi smo ljudi i gresimo....
Zao bi mi bilo da se ukinu, ali sta je tu je i da se ukinu nije kraj sveta. Niste vi duzni nikome se pravdavate i da ih ukinete, ali kao sto sami kazete 90+% su "normalni" clanovi pa ono dok mozete istrpite tih 90% mozete kad ne mozete ukidaj.

Bilo bi lepo a i vama lakse da se pluginovi pojave da ljuti bez logovanja i bez odredjenog statusa ni ne vide oglase
Izloguje se sa foruma i vidi sve 🙂
Doduse sa kasnjenjem.

nego mi je nekako bilo logicnije da i nije vidljivo do tog nekog broja
Ovo iznad

Ta neka custom kombinacija checkboxova i možda custom post formata (naslov, opis, fotografije, cena) bi bila super rešenje
XenForo je super kada radis generic postavke ili kada imas gotove kompatibilne plug ins i add ons.
Kazem kompatibilne jer moraju da se podudaraju i forum verzija i plug ins verzije, sto nam je ranije pravilo haos.
Katastrofa je kada zelis nesto custom, npr bio je pokusaj za ananas vaucere, nije se slavno zavrsilo i batalili smo.

ne vidim zasto bi bio problem drvosece jer ste tako u mogucnosti
Vidimo mi problem. Veruj mi, sve je ovo sa debelim empirijskim razlogom

Znam da vidi, zato kazhem bilo bi lepo da se i BEZ logovanja ne vide oglase. Onda su i kupci i prodavci BASH BASH normalni clanovi 🙂

Živimo u doba AI
Veštačku inteligenciju za savet i da sklepa plugin za rešavanje problema 🤣
Kome još trebaju programeri danas? 😀

Polušalu na stranu, ima oglasa i na KP, a kako sam ispratio, ludilo je s cenama i ovde i tamo. Ko voli nek izvoli

ja zaista ne kapiram halo oglasi kupujem prodajem i ima ih jos. gde problem oglasite se tamo. iskreno ja nekad pogledam oglase ovde i moj licni utisak je da je to roba kupljena na koleri malo obrisano alkoholom provereno dal radi ( ali ne i kako radi ) ima maglu dole levo ali ja se nisam udubljivao u problem ..... dajte molim vas preprodaja smeca na besplatnom oglasniku. gasi svetlo motaj kablove gasi oglase!!!

@DukeLander ja imam jos malo fali oko 7 godina staza,sa nekih blizu 400 postova.Potpuno sam saglasan sa time sto predlazes a i najverovatnije,ce tako i biti.Postova nemam vise jer tek necu pisati postove reda radi,vec ako imam razlog za to.Tako bi barem trebalo biti oglase nikada do sada nisam postavljao,mozda nekad kada budem imao sta za prodaju...za sada za prodaju nemam nista.A iskreno ako sta i kupujem ponekad odem na KP,i to je to.A od kada sam aktivan na forumu ne prodje dan,a da se ne ulogujem,i makar samo ispratim sta se desavalo na podforumima koje pratim.A mali oglasi jer pratim i to osim problema koje vi mislim ADM tim imate,jos nijednom ne videh oglas hajde da kazem normalan (sad ce drvlje i kamenje,po meni da krene 🙂) sve Iphone ili poneki Android sa Japanskim cenama 🤔

Moj stari voli da kaže - slastičar u sve kolače stavlja šećera, ali nisu svima jednako slatki. U prevodu - šta god da uradite uvijek će biti onih kojima ne odgovara nešto. To su ljudi…

Prije par godina kada je bila rasprava oko oglasa, dao sam prijedlog da svako može da ima JEDAN aktivan oglas (na vBu to nije moglo, koliko se sjećam) u datom trenutku vremena (po kategorijama koje trenutno postoje - dakle, ako (sada/trenutno) imamo 7 podforuma za oglase, onda 7 oglasa (po jedan u svakom podforumu), ako je jedan podforum, onda 1 oglas) i nema sa čime da se razbija glava. Mora svako onda da povede računa da zatvori (ili obriše) oglas da bi mogao da postavi novi. Koliko vidim, postoji addon za XF pod nazivom “Post Limit Per Node” koji radi upravo to.

Druga stvar, siguran sam da za određene podforume može XF da se namjesti da izbaci popup prilikom postavljanja/otvaranja nove teme. U tom popupu mogu da budu prikazana pravila za postavljanje, ali i kratak tekst za oglas, tipa:
1. Pravila ukratko
2. Primjer teksta oglasa koji treba da se selektuje i prekopira (nakon kliktanja na dugme UPOZNAT SAM SA NAPISANIM):
2.1. Naslov
2.2. Opis
2.3. Slike ako su attach
2.4. Cijena
2.5. Lokacija
2.6. Kontakt podaci
3. Checkbox i dugme UPOZNAT SAM SA NAPISANIM
Nakon ovoga niko nema prava da se buni da nije upoznat ili da mu je promaklo nešto.

Uslovi za postavljanje oglasa mogu da ostanu isti ili da se promijene, ali ima dosta ljudi koji su tu godinama, a nemaju ni sad dovoljno postova da ispune kvote za privilegiju oglasa, pa za pojedince toga tipa da se odrede pravila u zavisnosti u odnosu na zasluge, a možda i da se pregleda statistika koliko je korisnik “stvarno prisutan”, opet putem nekog addona Online Time Tracker: User Time Spent Statistics & Insights.

Da li su ovi addonovi kompaKtibilni sa verzijom XFa koja je na forumu, da li rade to što treba ili ne ili bilo šta drugo - nemam pojma, ali sam ih našao da postoje.

Kako god, vi ćete da uradite onako kako mislite da treba…

Апсолутно није актуелно да свако може да се региструје и трчи у огласе да продаје косилицу, водокотлић или штагод, модератори би се само тиме бавили, цела поента пооштравања већ солидно оштрих услова је да се смањи број потенцијалних интервенција на огласима. Проблем су "редовни учесници" који испуњавају услове, нису способни да прођу и испоштују правилиник од целих 9 тачака, али су способни после да модераторима шаљу честитке и поздраве у приватним порукама. Само звекете што би рекли код мене у комшилуку.

Slazem se sa banom momentalnim, ovo je forum gde je svako od nas pronasao neki kutak gde moze nesto iskomunicirati u vezi tehnike i tehnologija. Ja sam u par navrata objavljivao uređaje koje sam licno koristio i isto tako ja kupio par puta nesto od člana, uvek mi je draže da kupim i prodam nesto coveku sa foruma nego komercijalnih oglasa gde se od preprodavaca vise ne može živeti. I smatram da je ovo mesto gde opet svako od nas moze na oglasima videti nesto sto xe ga zainteresovati, jer smo svi ljubitelji gedzeta. Ko krši pravila, odmah ban i cao zdravo. Kome je stalo do foruma i do clanstva neće se praviti lud i krsiti pravila koja svi dobro znamo

Moj stari voli da kaže - slastičar u sve kolače stavlja šećera, ali nisu svima jednako slatki. U prevodu - šta god da uradite uvijek će biti onih kojima ne odgovara nešto. To su ljudi…

Prije par godina kada je bila rasprava oko oglasa, dao sam prijedlog da svako može da ima JEDAN aktivan oglas (na vBu to nije moglo, koliko se sjećam) u datom trenutku vremena (po kategorijama koje trenutno postoje - dakle, ako (sada/trenutno) imamo 7 podforuma za oglase, onda 7 oglasa (po jedan u svakom podforumu), ako je jedan podforum, onda 1 oglas) i nema sa čime da se razbija glava. Mora svako onda da povede računa da zatvori (ili obriše) oglas da bi mogao da postavi novi. Koliko vidim, postoji addon za XF pod nazivom “Post Limit Per Node” koji radi upravo to.

Druga stvar, siguran sam da za određene podforume može XF da se namjesti da izbaci popup prilikom postavljanja/otvaranja nove teme. U tom popupu mogu da budu prikazana pravila za postavljanje, ali i kratak tekst za oglas, tipa:
1. Pravila ukratko
2. Primjer teksta oglasa koji treba da se selektuje i prekopira (nakon kliktanja na dugme UPOZNAT SAM SA NAPISANIM):
2.1. Naslov
2.2. Opis
2.3. Slike ako su attach
2.4. Cijena
2.5. Lokacija
2.6. Kontakt podaci
3. Checkbox i dugme UPOZNAT SAM SA NAPISANIM
Nakon ovoga niko nema prava da se buni da nije upoznat ili da mu je promaklo nešto.

Uslovi za postavljanje oglasa mogu da ostanu isti ili da se promijene, ali ima dosta ljudi koji su tu godinama, a nemaju ni sad dovoljno postova da ispune kvote za privilegiju oglasa, pa za pojedince toga tipa da se odrede pravila u zavisnosti u odnosu na zasluge, a možda i da se pregleda statistika koliko je korisnik “stvarno prisutan”, opet putem nekog addona Online Time Tracker: User Time Spent Statistics & Insights.

Da li su ovi addonovi kompaKtibilni sa verzijom XFa koja je na forumu, da li rade to što treba ili ne ili bilo šta drugo - nemam pojma, ali sam ih našao da postoje.

Kako god, vi ćete da uradite onako kako mislite da treba…
Duke nije lepo objasnio - sve mi to već imamo. Neko je pomenuo i LLM - LLM odavno trči po ovom forumu i proverava da li je sadržaj u skladu sa pravilima foruma, taj eksperiment je živ već 3-4 meseca.

Dakle nije poenta samo u tome da se instalira brdo dodataka i kaže da je to to - i pored svega toga postoji ogroman šum koji dolazi od raznoraznih ljudi kojima ništa od svega toga napisanog ne vredi. Pravila su lepo napisana, jednostavnim jezikom tako da svako može da ih razume ali mi i dalje imamo buljuk kojekakvih koji spamuju u nadi da će uspeti da dođu do statusa, koji ne čitaju pravila za oglase, koji stalno pitaju "a zašto ja nemam prava za oglase", koji bi da se prepiru sa nama jer su isti obrisani / izgubili pravo na oglašavanje ... ja sam prestao da čitam poruke o oglasima koje mi ljudi šalju, a dobijam ih dnevno jedno 10. To sve zajedno je jedno kolosalno gubljenje vremena i energije na nešto što ni na koji način ne doprinosi kvaliletu ove zajednice.

Stoga, nije problem u tome da mi nismo preuzeli korake da zavedemo red - jesmo, ali i pored toga iz nekog nepoznatog razloga oglasi su i dalje goruća tema na koju odlazi previše vremena. Takođe treba imati u vidu da svi ti dodaci moraju da se održavaju, da stvaraju spoljnu zavisnost koja može da nas spreči u kasnijem ažuriranju foruma. Kao što rekoh, nije to samo "instaliraj i zaboravi", postoji širi problem koji mora da se reši.

Inače inicijativa da se oglasi kompletno ugase je moja jer vidim da diskusija međ moderatorima, kao i mnogobrojne žalbe se odnose u preko 80% slučajeva na oglase i raznorazne beznadežne romantike. Takođe sam predložio da napravimo dodatni podforum u oglasima koji bi nazvali Govnovod sa vrlo jasno istaknuom infromacijom da su ti oglasi sumnjivog kvaliteta, da dolaze od pojedinaca koji bi prodali babu za 50 EUR i da ih treba uzeti sa velikom rezervom - pa ko voli nek izvoli 🙂

Sanitarne vodove cemo ostaviti za kasnije a posto se krenulo sa zalopojkama na oglase sto veze nema sa ovim, gasimo temu.

Uvodimo nove uslove za oglase od 500 postova i minimum 2 godine staza.

U slucaju smaranja administracije u vezi oglasa a da nije cisto tehnicke prirode, sleduje brisanje svih oglasa, ban na 6 meseci i trajno ukidanje oglasa.

Hvala svima na savetima i konstruktivnim predlozima.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno