Šta je novo?

AIK Banka

A sta ako smo racun otvorili pre 2 nedelje?

Zato pretpostavljam da je stvarno neophodno ući preko Shoppsterovog linka. Okej, šalješ sam podatke, ali oni ih nekako proveravaju sa bankom, pa tu ne verujem da može da prođe bilo ko, ne bi imalo smisla. A banka svakako može da vidi ko je ušao preko Shoppstera, kako već rekoh, namenski sam to proverio. Naravno, uvek bi neko mogao da pokuša da se prijavi i ako nije tako otvorio, pa da vidi šta će biti. To bi i moglo biti legitimno, tipa neko je video reklamu, ali nije uspeo da uđe preko nje, pa je sam naknadno našao otvaranje preko sajta banke. Pitanje je, međutim, i kad je tačno ova promocija krenula, ali valjda je tek ove nedelje, pa ne verujem ni da bi na blef moglo da se prođe ako si otvorio račun pre toga.

Poslednja izmena:
Nakon otvaranja računa, pošalji mejl sa svojim podacima (ime, prezime, broj tekućeg računa) na [email protected] i poslaćemo ti vaučer. Iskoristi super promociju koja traje do 10.6.2026. godine.

Poštovani,

Zahvaljujemo se na poslatom mailu i dostavljenim podacima.

Obaveštavamo Vas da je Vaš zahtev evidentiran i da je trenutno u procesu provere sa bankom, u skladu sa procedurom kampanje. Nakon završetka provere, bićete blagovremeno obavešteni o narednim koracima vezanim za vaučer.

Hvala na razumevanju i strpljenju.

Srdačan pozdrav,
Shoppster Podrška

Da, nema veze sa otvaranjem na Shoppster stranici.
Super je što je vaučer bez uslova, još jedan neočekivani benefit otvaranja AIK računa.

Vaučer važi do 17. 06. 2026. godine i možete ga iskoristiti jednostavno, u nekoliko koraka:

1. Odaberite proizvode u minimalnoj vrednosti od 5.000 RSD (bez troškova dostave) i dodajte ih u korpu.
2. U polje „Kupon kod" unesite ili kopirajte kod koji ste dobili.
3. Kliknite na opciju „Potvrdi", nakon čega će iznos za plaćanje automatski biti umanjen za 5.000 RSD.

Napominjemo da:
• vaučer nije moguće iskoristiti za kupovinu manju od 5.000 RSD (bez troškova dostave),
• troškovi dostave se dodatno obračunavaju,
• u okviru jedne kupovine moguće je iskoristiti samo jedan vaučer.

Da li se vaucer dobija ako se otvori online aik start platni racun?

Dobija se, naravno, a evo, i ja da potvrdim da svako ko je kad god otvorio onlajn može da ga dobije. Makar neke vajde od nefunkcionalnog sistema... 🙈 Da im radi kako treba, koristili bi valjda to što znaju da li je račun otvoren preko linka. Kopka me sad šta bi se desilo kad bi se prijavio neko ko nije otvorio onlajn, ali dobro, ne treba ni preterivati sa zahtevima. 😂

To pretpostavljam da imaju internu klasifikaciju tipova računa kao što je Start online ranije imao poseban PUN, iako je tehnički bio istih specifikacija kao otvoren u ekspozituri.

Da li neko ima informaciju da li je moguće ili je već pokušao da uplati/podigne EUR sa DinaCard? Ne nalazim informaciju na sajtu, a čekam da mi kartica stigne
Hvala unapred na odgovoru 🙂

To pretpostavljam da imaju internu klasifikaciju tipova računa kao što je Start online ranije imao poseban PUN, iako je tehnički bio istih specifikacija kao otvoren u ekspozituri.
Ima smisla, pošto u krajnjem slučaju sistem mora da ima neki znak da ne treba da naplaćuje održavanje, mada tek treba da vidimo šta će biti sa tim. Prvi mesec je u Aiku svakako besplatan, nezavisno od načina otvaranja računa, pa to što aprilsko nisu naplatili nama koji smo među prvima otvorili nove onlajn ne znači ništa.

Ciljam, međutim, na drugu stvar, a to je kako izgleda provera za Shoppsterov vaučer. Kad se uzme u obzir celokupna situacija sa tehničkim problemima, ne bi me čudilo ni da samo dobiju informaciju da račun postoji, ne i da (li) je otvoren onlajn. Svakako je čudna organizacija, ali nama klijentima je ispalo fino.

Da li neko ima informaciju da li je moguće ili je već pokušao da uplati/podigne EUR sa DinaCard? Ne nalazim informaciju na sajtu, a čekam da mi kartica stigne
Hvala unapred na odgovoru 🙂
Može, nije važna kartica. Bankomati im funkcionišu tako što identifikuju klijenta kada prepoznaju "domaću" karticu, pa ubacivanjem plastike (bilo Dine, bilo MC), pa čak i beskontaktnim očitavanjem (samo MC zasad), na raspolaganju su ti sve funkcionalnosti: isplata RSD i EUR, uplata RSD i EUR, upit stanja, otplata kredita, interni prenosi, donacija SOS Dečijim selima, štampa mini-izvoda... Ima baš dosta opcija i jeste stvarno čudno što ih nigde ne opisuju, makar ukratko.

Očitavanjem tokena (MC u mobilnom novčaniku), s druge strane, dostupni su samo isplata RSD i upit stanja, kao kad se očita bilo koja kartica druge banke. Nije informacija koja je konkretno tebi od značaja, ali je korisno pomenuti u okviru priče o bankomatima, mada je već i ranije pominjano. Valjda će se i to nekad promeniti.

Što se konkretno uplata tiče, funkcionišu tako što ti se prikažu svi računi koji su kandidati, a ti izabereš željeni. Očekivano, za RSD se prikazuju svi dinarski koje imaš, a za EUR devizni. Tu su i tekući/transakcioni/platni, i štedni, znači na svaki možeš direktno da uplatiš gotovinu. U početku se iz nekog razloga dinarska non-stop štednja nije prikazivala, moralo je da se prvo uplati na neki drugi, pa interno prenese, ali sad i to može direktno. Devizna je valjda uvek mogla direktno.

Isplate su, međutim, druga stvar, pa bi to morao neko drugi da odgovori sa sigurnošću. Što se mojih saznanja tiče, ne bi trebalo da novac može da se podigne direktno sa štednje. Ako je stvarno tako, a ti imaš Start paket, dakle bez tekućeg deviznog, ispada da možeš da uplatiš evre, ali ne i da ih povučeš, što nije baš prijatna stvar. Sa dinarima makar sigurno nema tog problema, jer imaš tekući račun, pa u krajnjem slučaju možeš da na njega interno prebaciš sredstva sa štednje pred podizanje.

Ima smisla, pošto u krajnjem slučaju sistem mora da ima neki znak da ne treba da naplaćuje održavanje, mada tek treba da vidimo šta će biti sa tim. Prvi mesec je u Aiku svakako besplatan, nezavisno od načina otvaranja računa, pa to što aprilsko nisu naplatili nama koji smo među prvima otvorili nove onlajn ne znači ništa.

Ciljam, međutim, na drugu stvar, a to je kako izgleda provera za Shoppsterov vaučer. Kad se uzme u obzir celokupna situacija sa tehničkim problemima, ne bi me čudilo ni da samo dobiju informaciju da račun postoji, ne i da (li) je otvoren onlajn. Svakako je čudna organizacija, ali nama klijentima je ispalo fino.

Može, nije važna kartica. Bankomati im funkcionišu tako što identifikuju klijenta kada prepoznaju "domaću" karticu, pa ubacivanjem plastike (bilo Dine, bilo MC), pa čak i beskontaktnim očitavanjem (samo MC zasad), na raspolaganju su ti sve funkcionalnosti: isplata RSD i EUR, uplata RSD i EUR, upit stanja, otplata kredita, interni prenosi, donacija SOS Dečijim selima, štampa mini-izvoda... Ima baš dosta opcija i jeste stvarno čudno što ih nigde ne opisuju, makar ukratko.

Očitavanjem tokena (MC u mobilnom novčaniku), s druge strane, dostupni su samo isplata RSD i upit stanja, kao kad se očita bilo koja kartica druge banke. Nije informacija koja je konkretno tebi od značaja, ali je korisno pomenuti u okviru priče o bankomatima, mada je već i ranije pominjano. Valjda će se i to nekad promeniti.

Što se konkretno uplata tiče, funkcionišu tako što ti se prikažu svi računi koji su kandidati, a ti izabereš željeni. Očekivano, za RSD se prikazuju svi dinarski koje imaš, a za EUR devizni. Tu su i tekući/transakcioni/platni, i štedni, znači na svaki možeš direktno da uplatiš gotovinu. U početku se iz nekog razloga dinarska non-stop štednja nije prikazivala, moralo je da se prvo uplati na neki drugi, pa interno prenese, ali sad i to može direktno. Devizna je valjda uvek mogla direktno.

Isplate su, međutim, druga stvar, pa bi to morao neko drugi da odgovori sa sigurnošću. Što se mojih saznanja tiče, ne bi trebalo da novac može da se podigne direktno sa štednje. Ako je stvarno tako, a ti imaš Start paket, dakle bez tekućeg deviznog, ispada da možeš da uplatiš evre, ali ne i da ih povučeš, što nije baš prijatna stvar. Sa dinarima makar sigurno nema tog problema, jer imaš tekući račun, pa u krajnjem slučaju možeš da na njega interno prebaciš sredstva sa štednje pred podizanje.
Hvala puno na ovakvom iscrpnom odgovoru 👏

Navodi se da je trajno. Međutim, može da se desi i da, što se kaže, ništa ne traje večno i onda posle par godina pošalju predlog izmene i dopune ugovora uz pregled usluga i naknada koji se primenjuju od novog datuma, tako da ne može sa sigurnošću ništa da se tvrdi. Postoji recimo i opcija da ostane za ugovore na daljinu zaključene do 31.5.2026. besplatno do daljnjeg (ili do konačnog datuma produžetka promocije ako i uopšte bude), bez izmena, a za nove ugovore novi tarifni stav, tako bi bilo najpravednije.

Navodi se da je trajno. Međutim, može da se desi i da, što se kaže, ništa ne traje večno i onda posle par godina pošalju predlog izmene i dopune ugovora uz pregled usluga i naknada koji se primenjuju od novog datuma, tako da ne može sa sigurnošću ništa da se tvrdi. Postoji recimo i opcija da ostane za ugovore na daljinu zaključene do 31.5.2026. besplatno do daljnjeg (ili do konačnog datuma produžetka promocije ako i uopšte bude), bez izmena, a za nove ugovore novi tarifni stav, tako bi bilo najpravednije.
Na sajtu banke i stoji za start paket:
150/0 din* mesecno,

*ukoliko račun otvorite online do 31.05.2026. godine

Čini mi se da je AIK ukinuo onu glupost gde menjačnicu po srednjem kursu možeš da iskoristiš isključivo onog dana kad ti legne plata/penzija.

Čini mi se da je AIK ukinuo onu glupost gde menjačnicu po srednjem kursu možeš da iskoristiš isključivo onog dana kad ti legne plata/penzija.
Nisam isprobao, ali ovo piše u ugovoru:

3. kupovina deviza (valuta EUR) na dan prijema zarade u visini zarade
po srednjem kursu NBS pod uslovom da je odabran paket koji to
podržava.

P.S Imam tekući devizni van paketa (i Start tekući) tako da se nadam da sa Dinom mogu da se vrše isplate/uplate EUR na taj račun. Ako neko ima proveren info bilo bi super da podeli
I taj je suštinski štedni po viđenju (a vista u Aikovoj terminologiji). Pravi tekući (transakcioni u Aikovoj terminologiji) tehnički su samo oni koji su deo paketa, i oni su vezani za kartice u kontekstu plaćanja, pa je zato bila upitna situacija sa bankomatom. Uplate svakako mogu na bilo koji račun, bilo kojom fizičkom karticom, to sam već napisao. S druge strane, isplata dinara je moguća samo sa tekućeg računa, i to sam pomenuo, pa je to dodatno pojačalo neizvesnost po pitanju podizanja deviza.

Ipak, uspeo sam u međuvremenu da saznam kakva je tačno situacija i vesti su dobre. Kada se na bankomatu odabere opcija za isplatu evra, desi se isto kao kod uplate: izlistaju se svi računi kandidati i bira se željeni. Moguće je, dakle, podići ih sa bilo kog deviznog računa, ne samo tekućeg iz paketa, tako da eto konačno proverene informacije koju si tražio.

Zašto nije takva situacija sa dinarima, ne znam, ali tako je kako je. To, inače, ne bi ništa odužilo podizanje gotovine, budući da je svakako tekući račun podrazumevano odabran (kako za uplatu u obema valutama, tako i za podizanje evra), pa je dovoljno uneti željeni iznos ukoliko je taj podrazuveni odabir računa željeni, dakle isto kao i kad nema izbora.

Da dodam još zanimljivosti, pored opcija koje sam naveo u prethodnoj poruci (isplata RSD i EUR, uplata RSD i EUR, upit stanja, otplata kredita, interni prenosi, donacija SOS Dečijim selima, štampa mini-izvoda), bankomati imaju i sledeće funkcionalnosti: promena PIN-a, menjačnica (zove se nešto tipa prenos sa konverzijom), plaćanje (bukvalno može da se popuni uplatnica). Moram priznati da sam iznenađen tim saznanjem, jer to znači da im je svaki bankomat (ili možda imaju i neke starije?) u suštini višenamenski uređaj.

Na sajtu banke i stoji za start paket:
150/0 din* mesecno,

*ukoliko račun otvorite online do 31.05.2026. godine
Pa da, ali to su uslovi prilikom otvaranja računa. U svakom trenutku imaju pravo da ih izmene, pa da i ova nula pređe u 150 (ako ništa, makar više ne može, jer je platni račun sa osnovnim uslugama, jedino ako NBS propiše/dozvoli poskupljenje), a i ostali iznosi (390 i 790) mogu bez problema da odu naviše, oni čak bez ikakvog ograničenja.

Poslednja izmena:
Pitanje za vas što ste tražili vaučere: koliko se čeka na odobravanje?

Jedan (verovatno radni) dan. Danas pošalješ zahtev, sutra ti u toku dana pošalju vaučer.

Gledam poruku, čini mi se da si već pitao, a ja odgovorio. Pa proverim, i jeste stvarno tako bilo, hahah.
Kakav je kurs u AIK banci za kupovinu/prodaju evra preko aplikacije? I da li zavisi od tipa računa?
Ne zavisi od tipa računa i trenutno je kupovni 116,57 i prodajni 118,22. Ipak, najjači paket Supreme nudi mogućnost kupovine evra po srednjem kursu (trenutno 117,40) do visine zarade, tj. omogućava ti da po želji celu platu (koju, jelte, moraš primiti kod njih na račun) maksimalno povoljno pretvoriš u evre.
To je super informacija.
Ali bilo bi zaista odlično kada bi imali dobar kurs za prodaju evra, pa da možeš iz druge banke kod njih da prebaciš evre (jer s njihove strane nema provizije za SEPA) i onda da prodaš evre po dobrom kursu. Kad ti ovako nešto zatreba naravno 🙂
Situacija je, naravno, suštinski nepromenjena, s tim što se kurs pomerio za koju paru: 116,59 kupovni, 117,41 srednji, 118,23 prodajni.

Ali Advance paket reklamiraju kao "kupovina evra po povoljnijem kursu". Tako im piše na sajtu 🙂

Povoljniji kurs evra​

U mBanking aplikaciji sigurno kupujte evre po povoljnijem kursu (do visine mesečne zarade).

Hmmm, tek sad vidim tu zagradu. I bez nje, svakako je istina da je kurs u mobilnom bankarstvu povoljniji od opšteg bankarskog, koji imaš ovde: 115,9409 kupovni, 118,8761 prodajni. Ali isti je za sve pakete, pa i Start bez prijema zarade. E, sad, kad pominju mesečnu zaradu, možda ima neki povoljniji, ali to je onda samo na dan zarade, kao što za Supreme važi da je srednji samo na dan zarade. Da si juče pitao, tačno bih ti odgovorio, jer je juče primio platu rođak koji koristi Advance. Danas je već kasno, isti mu je kurs kao ovaj koji sam naveo malopre.

To je srednji, dakle. A kad si primio platu? Ako si danas, jasna je stvar. Ako nisi, onda je možda neki bag, a možda su i opustili stvar, ali u ugovoru stvarno piše da je samo na dan zarade.

Nazad
Vrh Dno