Šta je novo?

Hardver Preporuka za procesor

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

filipos

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
745
Gledam da li da radim upgrade sa i7 6700k. Mozda postoji opcija da se dovuce procesor iz USA tj. bundle sa plocom i ramom.

270k ili 9850x3d, sta je bolje?

Namena racunara Adobe (PS. IL, ID), povremeni gaming i standardno surf i sve ostalo.

Mislim da bio 270K bio bolji.
S druge strane, priča se da će Zen 6 procesori biti na AM5 socketu pa bi AMD trebalo da ima prednost što se tiče apgrejdovanja u budućnosti jer bi mogao da zadržiš i ploču.
Ako ti ne smeta da promeniš i ploču kad budeš menjao procesor, 270K je bolji izbor po meni...

BTW, trebaće ti i dobar kuler.

@jurodivi
Ako sam izgurao 10 god sa 6700k. Verujem da bi i 270k plus radio posao minimum narednih 5 godina. A obzirom da koristim 4k rezoluciju, a nisam bas gejmer, ali sam pogledao testove i video da razlike izmedju 270k i 9850x3d skoro ni nema i da je GPU bitniji.
za gaming samo x3D, za sve ostalo bitnije je da imaš više jezgara osim za neke specifične situacije, takodje Intel samo i jedino ako te upgrade ne zanima... i obavezno vrhunska memorija inače sve to od testova gde je samo 30% sporiji od AMD-a pada u vodu...

@jurodivi
Ako sam izgurao 10 god sa 6700k. Verujem da bi i 270k plus radio posao minimum narednih 5 godina. A obzirom da koristim 4k rezoluciju, a nisam bas gejmer, ali sam pogledao testove i video da razlike izmedju 270k i 9850x3d skoro ni nema i da je GPU bitniji.
Da, za igre u 4K je GPU daleko bitniji. Bitan je ciljani fps, tj. monitor, kao i šta igraš. Ja imam 4K ali na 60Hz i 3080 mi za sada završava posao za sve što igram jer ne igram prezahtevne ili neoptimizovane stvari. Nešto poput 5070Ti bi mi bilo optimalno. Ako imaš high refresh 4K, onda je poželjno nešto još jače ali ako su same igre nezahtevne poslužiće i slabije od toga..
Sve zavisi od tvojih potreba.

Ako se odlučiš za Intel, ne moraš da pukneš dosta para za ploču. ASRock Z890 Pro-A je jedna od najjeftinjih Z890 a dobro je opremljena, ne treba ti ništa skuplje osim ako juriš bling, M,2 hladnjake ili neki posebni feature.
Sa AMD strane, Gigabyte B650E Aorus Elite AX ICE je dobra kupovina ili B650 Aorus Elite (non-E, nema PCIe 5 za GPU) ako ne bi belu ploču. Samo apdejtuj BIOS prvo. Od B850, opet bi mi preporuka bila Aorus Elite. X670 ploče su dobre ali ih jako slabo ima. X870 ne volim jer su skupe a imaju deljenje PCIe linija i nepotrebne kompromise, i slabije su opemljene od Intelovih za iste pare.
Što se memorije tiče, uzmi šta nađeš da je jeftino, takva su vremena. Uopšte nema potrebe da juriš brzu memoriju...6000 CL30-36 će poslužiti za obe varijante. Samo gledaj da su 2 RAM stika, DDR5 se malo muči sa 4...

Da, za igre u 4K je GPU daleko bitniji. Bitan je ciljani fps, tj. monitor, kao i šta igraš. Ja imam 4K ali na 60Hz i 3080 mi za sada završava posao za sve što igram jer ne igram prezahtevne ili neoptimizovane stvari. Nešto poput 5070Ti bi mi bilo optimalno. Ako imaš high refresh 4K, onda je poželjno nešto još jače ali ako su same igre nezahtevne poslužiće i slabije od toga..
Sve zavisi od tvojih potreba.

Ako se odlučiš za Intel, ne moraš da pukneš dosta para za ploču. ASRock Z890 Pro-A je jedna od najjeftinjih Z890 a dobro je opremljena, ne treba ti ništa skuplje osim ako juriš bling, M,2 hladnjake ili neki posebni feature.
Sa AMD strane, Gigabyte B650E Aorus Elite AX ICE je dobra kupovina ili B650 Aorus Elite (non-E, nema PCIe 5 za GPU) ako ne bi belu ploču. Samo apdejtuj BIOS prvo. Od B850, opet bi mi preporuka bila Aorus Elite. X670 ploče su dobre ali ih jako slabo ima. X870 ne volim jer su skupe a imaju deljenje PCIe linija i nepotrebne kompromise, i slabije su opemljene od Intelovih za iste pare.
Što se memorije tiče, uzmi šta nađeš da je jeftino, takva su vremena. Uopšte nema potrebe da juriš brzu memoriju...6000 CL30-36 će poslužiti za obe varijante. Samo gledaj da su 2 RAM stika, DDR5 se malo muči sa 4...
Ako sve kako prodje kako treba bice bundle iz microcentra. ZAto se dvoumim izmedju 9850x3d i 270k plus. Razlika u ceni je 100$ i kod intela je ram na 6400, a amd 6000.

Problem je što kad kažeš 4k malo ljudi to igra native, balace DLSS je 1440p, a perf. je 1080p, a tu je CPU i te kako bitan + realno uradiće nekada upgrade grafičke (ja sam promenio 4 na tekućoj matičnoj svaka bar duplo brža od prethodne zamisli da sam skalirao CPU prema prvoj grafičkoj)....

I u 1440p razlika nije ništa posebno, 5-10% (according to TechPowerUp). Čovek igra povremeno, ne cepa CS2 10h dnevno...270K je itekako dobar i za igre.

Kao što rekoh, i jedna i druga varijanta su dobre i svodi se na šta je primarno, rad ili igre, i da li je problem da se promeni i ploča kad se bude apgrejdovalo kroz neku godinu...

@filipos Ako imaš šemu za Microcenter, super. Imaju dobre bundleove i cene...
Ovde je isto 9850X3D oko 100€ skuplji.

Gledam da li da radim upgrade sa i7 6700k. Mozda postoji opcija da se dovuce procesor iz USA tj. bundle sa plocom i ramom.

270k ili 9850x3d, sta je bolje?

Namena racunara Adobe (PS. IL, ID), povremeni gaming i standardno surf i sve ostalo.
250k. Лично не бих никада узимао 270k. Бржи јесте али вуче ресурсе претерано.
Није вредно ризика (по мени).
Као што кажу колеге, графичка ти је битнија од процесора.

I u 1440p razlika nije ništa posebno, 5-10% (according to TechPowerUp). Čovek igra povremeno, ne cepa CS2 10h dnevno...270K je itekako dobar i za igre.

Kao što rekoh, i jedna i druga varijanta su dobre i svodi se na šta je primarno, rad ili igre, i da li je problem da se promeni i ploča kad se bude apgrejdovalo kroz neku godinu...

@filipos Ako imaš šemu za Microcenter, super. Imaju dobre bundleove i cene...
Ovde je isto 9850X3D oko 100€ skuplji.
Ma i to je preterivanje CS2 ako optimizuješ podesavanja (kako se i igra takva igra), i sa Zen 3 mašinom dobaciš na 200 fps, a onda je više do igrača, a manje do fps. Tj. neće onaj koji ima 400 biti u nekoj značajnoj prednosti ako ne zna bolje da igra od onoga ko ima 200. Čak i stariji i7 uglavnom rade posao za CS2 na 5v5 manje više (CS2 nije više onako neoptimizovan kao kad je tek izbačen).

CS2 je definitivno optimizovaniji nego na izlasku. Ali kao sto rekoh nisam pro gamer, pa da jurim 400+ fps. Koristim 43'' Hisense tv kao monitor. Tako da 60 FPS stabilno za singleplayer igre mi je vise nego dovoljno.

Kao sto sam napisao razlika izmedju dva bundle je 100$, a i nisam neko ko menja komponente na svakih godinu dana.

CS2 je definitivno optimizovaniji nego na izlasku. Ali kao sto rekoh nisam pro gamer, pa da jurim 400+ fps. Koristim 43'' Hisense tv kao monitor. Tako da 60 FPS stabilno za singleplayer igre mi je vise nego dovoljno.

Kao sto sam napisao razlika izmedju dva bundle je 100$, a i nisam neko ko menja komponente na svakih godinu dana.
Tebi je onda ogroman problem input lag, tu pomoci nema, ja bih na tvom mestu prvo uzeo kvalitetan monitor pre nego bilo šta, razlika je nebo i zemlja, kao da si se vratio 25 godina u mladost... ko nije igrao na gaming monitoru taj ne zna šta propušta....

Teško ja to mogu da ti kažem, ono što sam video je od 80 do 250ms, ako je noviji uređaj onda je ova donja cifra... što je opet previše.... najbolja stvar koju možeš da uradiš je Human benchmark reaction time na tom tvom setupu, i na nekom dobrom gaming monitoru. Kod mene je razlika (u odnosu na sasvim solidan monitor) 100ms. Jednom rečju katastrofa.... a retko koji TV je i blizu monitora.

Teško ja to mogu da ti kažem, ono što sam video je od 80 do 250ms, ako je noviji uređaj onda je ova donja cifra... što je opet previše.... najbolja stvar koju možeš da uradiš je Human benchmark reaction time na tom tvom setupu, i na nekom dobrom gaming monitoru. Kod mene je razlika (u odnosu na sasvim solidan monitor) 100ms. Jednom rečju katastrofa.... a retko koji TV je i blizu monitora.
Ovo je za moj TV
The Hisense 43A7500F has an impressive input lag of approximately 11.1ms at 1080p/60Hz and stays consistently under 20 ms.

Ma pusti se marketinga, uradi ovo što sam ti rekao pa ćeš videti... na 60Hz samo refresh ciklus je 16.6 ms, a gde je tu procesiranje dok to prođe kroz elektroniku, itd. Kažem ti budi srećan ako je samo oko 100-120 ms realan response...

slab ti je taj monitor za cs2..min 240-280hz ips 27"..sad im je cijena pala..

A koja je ploča u AMD bundle?
Član sa predstavio kao ne preterano zahtevan korisnik znači niti će videti bogatiji sadržaj Intel ploče, niti će osetiti deljenje Pcie linija na AMD-u.
Moja glas za AMD. I ako je rekao da ga briga da li je platforma mrtva ili ne- 100x lakše će otići amd nego Intel kao polovan posle X godina. A i ako mu naidje potreba da predje na bolji Cpu, AMD će imati nešto u ponudi dok je za Intel diskutabilno.

AMD-u je manje bitna skupa memorija i manje utice na overall performanse, a generalno je bolji za to sto je tebi bitno.
Plus, lakse i za vise love ce se prodati, pogledaj koja je pomama za 5800x3d i dan danas.

Prilozi

• Screenshot 2026-05-23 084908.png
    Screenshot 2026-05-23 084908.png
    272.6 KB · Pregleda: 14
  • Screenshot 2026-05-23 084444.png
    Screenshot 2026-05-23 084444.png
    642.7 KB · Pregleda: 14
Nazad
Vrh Dno