Da, za igre u 4K je GPU daleko bitniji. Bitan je ciljani fps, tj. monitor, kao i šta igraš. Ja imam 4K ali na 60Hz i 3080 mi za sada završava posao za sve što igram jer ne igram prezahtevne ili neoptimizovane stvari. Nešto poput 5070Ti bi mi bilo optimalno. Ako imaš high refresh 4K, onda je poželjno nešto još jače ali ako su same igre nezahtevne poslužiće i slabije od toga..
Sve zavisi od tvojih potreba.
Ako se odlučiš za Intel, ne moraš da pukneš dosta para za ploču. ASRock Z890 Pro-A je jedna od najjeftinjih Z890 a dobro je opremljena, ne treba ti ništa skuplje osim ako juriš bling, M,2 hladnjake ili neki posebni feature.
Sa AMD strane, Gigabyte B650E Aorus Elite AX ICE je dobra kupovina ili B650 Aorus Elite (non-E, nema PCIe 5 za GPU) ako ne bi belu ploču. Samo apdejtuj BIOS prvo. Od B850, opet bi mi preporuka bila Aorus Elite. X670 ploče su dobre ali ih jako slabo ima. X870 ne volim jer su skupe a imaju deljenje PCIe linija i nepotrebne kompromise, i slabije su opemljene od Intelovih za iste pare.
Što se memorije tiče, uzmi šta nađeš da je jeftino, takva su vremena. Uopšte nema potrebe da juriš brzu memoriju...6000 CL30-36 će poslužiti za obe varijante. Samo gledaj da su 2 RAM stika, DDR5 se malo muči sa 4...