Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Ako su hteo bateriju kao benefit, trebao si možda neki sa MIP ekranom, ali ok, dobićeš i ovako 5 dana recimo između punjenja.

Ako samo testiraš okruženje, jeftiniji je bolji izbor. Ako planiraš da koristiš Garmin kao GPS watch, što mu je generalno osnovna odlika brenda, Venu 4 ima Multiband GNSS, tako da je sigurno precizniji. Venu 4 ima i neke napredne, izvedene, metrike, korisne za ljude koji su u redovnim treninzima. Za upotrebu kao smart watch (što je Samsung, u osnovi bio), između 3 i 4 neće biti velike razlike.

Različit jeni materijal kućišta, ali to ne vidim kao prednost četvorke. Više je subjekitvna stvar svakog korisnika.

I konačna stvar - smejao sam se lampi na satu, kolutao očima, I konstatovao, neka je tu, ne moram da je koristim. Nakon prvih mesec dana sam konstatovao da nijedan sat više neću da kupim bez lampe. Nakon 9 meseci sam 100% siguran u to 🙂

@joojant200 lako ja zamenim vremenom ako ustanovim da mi garmin odgovara.
Inače, po svemu viđenom, za moje potrebe venu 4 nema nikakav benefit osim flash lampe. Čak kažu da je na ovom baterija nešto bolja, a to mi je primarni i jedini razlog zašto menjam samsung (doduše i ružnoće novog modela i unazađenog sistema punjenja).
Ti slobodno napiši šta je to što je mnogo bolje na novom 4, možda sam propustio nešto.
Na venu 3 je bila lite verzija garmin softwera, a na venu 4 su otkljucali garmin metrike, pa je softwer u rangu forerrunera 570. Npr.: training status, training rediness, dsw, lactate treshold, coach, multi sport activity, shortcuts.
Takodje softwerski u odnosu na v3 ima novi ui i softwer se razvija, za razliku od v3 gde su stali sa daljim razvojem.

Hardwerski: lampica je super stvar, ima multi band gps i satiq, ima delimicno metal case.

edit: Sto se tice unazadjenog sistema punjenja, tu je garmin prvi, ali sa druge strane zasto menjati nesto sto radi dobro. Uzmi odmah i adapter privezak za c konketor.

Poslednja izmena:
@joojant200 reci mi jel mogu da sync do not disturb mod sa sata sa android (samsung) telefonom? Kad upalim dnd na satu da se i na telefonu automatski pali? I bilo bi super ako i alarm može takođe tj budilnik

@joojant200 reci mi jel mogu da sync do not disturb mod sa sata sa android (samsung) telefonom? Kad upalim dnd na satu da se i na telefonu automatski pali? I bilo bi super ako i alarm može takođe tj budilnik
Nisam siguran posto nemam tu najnoviju verziju ui na satu, ali mislim da ne moze, vec da je odvojeno je DND i alarm na satu i na telefonu.
Citao sam da su probali su iz Garmina da nesto promene skoro da se dnd sinhronizuje, polovicno kao i uvek kad rade nesto novi, ali su imali backlash od postojecih korisnika kojih zele odvojeno - posto tako koriste ceo zivot, pa su vratili na staro.

@joojant200 našao sam preko geminija pro da ima opcija u garmin aplikaciji u notifikacijama da prati do not disturb ponašanje sa telefona...videću kako (i da li) radi. Mislim da će mi ovo, upravljanje alarmima i upravljanje kamerom najviše nedostajati.

U pravu si, pise da su ukljucili u verziji 5.18, iskljucili u verziji 5.19, a u verziji 5.22 vratili 🙂
Ja to ne koristim, navikao sam se na satu, na prečicu, da ukljucim timer, nap timer i po potrebi alarm.

Izasao Gepard 2 ultra https://us.amazfit.com/products/cheetah-2-ultra

prelepo izgleda, kvalitetno odradjen, ali cena nerealna. mislim da su su se malo precenili, Forerunner 970 je trenutno samo 50$ vise u Americi.
I ako volim Amazfit i community i kako pricaju sa korisnicima i konstantno poboljsavaju stvari, tesko da bih recimo nekome preporucio Cheetah pre 970. za te pare i u trenutnom stanju, verovatno nikako.

Izasao Gepard 2 ultra
A prosle nedelje je izašao gepard 2 pro, i nikome, nisu rekli da ce biti i ultra verzija 🤣 Zamisli ko je kupio pro i posle nedelju dana izadje ultra 🤣
U odnosu na pro verziju popravili su oznake na bezel koje mi nikako nisu bile jasne zasto tako 🤣 i popravili su narukvicu i lug nije 20 vec 22 i velicinu ekrana.
Mislim da je i dalje dosta diskutabilan dizajn bezela koji je plastican, a sa strane je metalno (zbog gps signala). Vise mi se svidja kod fenixa metalni bezel, a sa strane plastika zbog signala.
I rupicasti lugs je diskutabilan, morao bi videti uzivo.
Sat je deblji od debelog fenixa i ohr senzor je ok ali losiji od garmin gen 5. Citao sam da im se satovi pregrevaju na suncu na plaži?
Lep sat samo sto ima previše ali,
i naravno cijena...

Poslednja izmena:
Trebam vazan info vezano za alarm (jako mi bitno). Naime kada mi je na telefonu namesten alarm, koliko sam skontao, sat (garmin venu 3 za ne upucene) mi pre toga pola sata zavibrira na kratko i pita da li hocu da ugasim nadolazeci alarm, ali ako to ne diram, u samom momentu kada zvoni na telefonu, na satu se nista ne desava. Ovo je krajnje nelogicno i jako iritantno (ta vibracija me probudi pola sata ranije iako to ne zelim). Jel krajnje resenje definitivno da koristim alarm na samom satu ili postoji neka opcija koju nisam uspeo da provalim i koristim sve kako sam do sada?

Zaista retko navijam sat za buđenje, ali od kada nosim smart satove, nešto preko 6 godina, nijednom nisam navijao alarm za buđenje na telefonu.

Moj prvi Huawei sat je imao savršen sistem za buđenje. Prvo uključi svetlo na ekranu, pa trepće, pa lagano vibrira, pa tih zvuk, pa jači zvuk. Uvek sam se budio već na svetlo, savršeno. Garmin diže iz mrtvih. U momentu 😬

Trebam vazan info vezano za alarm (jako mi bitno). Naime kada mi je na telefonu namesten alarm, koliko sam skontao, sat (garmin venu 3 za ne upucene) mi pre toga pola sata zavibrira na kratko i pita da li hocu da ugasim nadolazeci alarm, ali ako to ne diram, u samom momentu kada zvoni na telefonu, na satu se nista ne desava. Ovo je krajnje nelogicno i jako iritantno (ta vibracija me probudi pola sata ranije iako to ne zelim). Jel krajnje resenje definitivno da koristim alarm na samom satu ili postoji neka opcija koju nisam uspeo da provalim i koristim sve kako sam do sada?
Čini se da tvoja (telefonska) aplikacija za alarm izbacuje notifikaciju na telefonu pola sata pre alarma. Sat pokupi tu notifikaciju kao bilo koju drugu i vibrira i izbacuje tu notifikaciju kao i bilo koju drugu poruku.
Potencijalna rešenja:
  • podesi aplikaciju da ne izbacuje notifikaciju
  • podesi sat da ignoriše notifikaciju alarm aplikacije
  • koristi DnD režim na satu (ignorisaće sve notifikacije)

@cisco, ali ja zelim da mi na satu zvoni alarm kada i na telefonu. Telefon ostavim nekad u kuhinji da se puni (necu da mi je pored glave u sobi gde spavam) i potrebno mi je taj alarm i na satu da se oglasava.
@PJ istraumiran sam sa samsung satom posto mi se desilo dva puta za par godina da mi tel ostane u kuhinji a sat upadne u neki bootlup pa za vece skine preko 60% baterije i ugasi se pa me nista ne probudi. Ok, imam malo dete sad pa imam budilnik generalno i bez sata ali istrazujem sve mogucnosti i najvise bi voleo ako je moguce da imam ono sto sam i ranije koristio i nasta sam navikao. Zato trenutno i imam oba pa cu za nekih nedelju dve da odlucim na koji kompromis sam vise spreman (ocajna baterija i estetika - ili sve po malo losije sa druge strane) pa spram toga nesto ide u oglase.

EDIT: i da na samsungu se upali neki info i pojavi budilnik pola sata pre nego sto treba isti da zvoni.

Poslednja izmena:
ima smart wake?
Ima. Ne radi. Probao 2-3 puta, pošto generalno retko koristim budilnik, uvek me probudi na početku smart intervala tj kao da sam navio sat 30 minuta ranije.

@Proday shvatam situaciju, ali sam ubeđen da je to do Samsung satova. Nikako da shvatim kako su i ovoliko godina opstali na tržištu sa takvim uređajima. Koristim Samsung Galaxy telefone od i7500, pa od S3 sam na S seriji, ali satovi - big NO. Pre neki dan sam krenuo na trening i shvatim da mi je baterija na Garmin 970 na 11 ili 12%, šta da se radi. Nije dug trening, 12km, sa nekim intervalima, cca 65 minuta. Još razmišljam da li više troši HRM traka ili optički senzor za puls, pa reko' neka prekine ako odluči. Završio za 63 minuta, ostalo mi je 6%. Dok sam se u kolima presvukao, za nastavak šetnje, dopunim sat (setio se da imam adapter na USB-C u novčaniku) na preko 30% 😀

@cisco, ali ja zelim da mi na satu zvoni alarm kada i na telefonu. Telefon ostavim nekad u kuhinji da se puni (necu da mi je pored glave u sobi gde spavam) i potrebno mi je taj alarm i na satu da se oglasava.
@PJ istraumiran sam sa samsung satom posto mi se desilo dva puta za par godina da mi tel ostane u kuhinji a sat upadne u neki bootlup pa za vece skine preko 60% baterije i ugasi se pa me nista ne probudi. Ok, imam malo dete sad pa imam budilnik generalno i bez sata ali istrazujem sve mogucnosti i najvise bi voleo ako je moguce da imam ono sto sam i ranije koristio i nasta sam navikao. Zato trenutno i imam oba pa cu za nekih nedelju dve da odlucim na koji kompromis sam vise spreman (ocajna baterija i estetika - ili sve po malo losije sa druge strane) pa spram toga nesto ide u oglase.

EDIT: i da na samsungu se upali neki info i pojavi budilnik pola sata pre nego sto treba isti da zvoni.
A zašto alarm mora da zvoni i na telefonu koji je u kuhinji koga tamo budi,zar nije dovoljan samo alarmn na satu i to podesiš na vibraciju.Nema šanse da te ne probudi od vibracije trni ruka 😄

@ivoludilo navika je čudo. Kao što rekoh, najradije bi sve kao što je bilo; završim sa korišćenjem telefona uveče u krevetu, prebacim na dnd i upalim alarm bez da gledam sat. Znam sa mi neće stizati notifikacije ni na jednom uređaju i da će ujutro oba da zvone (vibriraju). Sad kakva je situacija moram da palim na telefonu dnd a onda idem na sat i palim tamo alarm. Nije kraj sveta ali je dodatna radnja koju ne želim ukoliko ne moram.

@PJ sve znaš...i kao što rekoh to je jedini razlog zašto menjam sat (doduše i to što sam sa istim još više zarobljen u samsung svetu a želim fleksibilnost; mada uvek završim na samsungu).

Koliko god voleo moderne tehnologije i koliko god da sam se saživeo sa njima, definitivno smo na nekom kružnom toku promašili skretanje 😕
Jedna kazaljka za budilnik, pa je ti ucentriraj 'de 'oćeš. Ili možeš, jer ne neće baš svuda da se zaustavi.

Veker.jpg
@Proday NHF nego sam sebi budem smešan kako komplikujemo sebi život....evo već dva dana merim kapsule kafe i količinu vode koju aparat izbaci, da dokažem, sebi, da uređaj greši. Za sada ne greši. Ali nastavaljam da merim 🤐

Valjda ugasi notifikacije svaki kršten sat kad zaspiš. Svakako prati spavanje i zna kad si zaspao. Ne treba ništa da diraš telefon, a btw, ja sam telefon u DND prebacio 2015. i otad se pali zvuk samo u specijalnim situacijama.

Alarm na telefonu i na Garmin satu su dve posebne i nezavisne aplikacije, bar koliko sam ja upoznat. Nema sinhronizacije alarma i toga što ti želiš.

@nidza meni je tel apsolutno uvek na silent (zadnjih 15 god) baš iz tog razloga što mi vibracija na satu sve govori i samo bacim pogled odma ili kadq hoću i vidim notifikaciju(e).

ako nekog zanima, 250e vs 1100e sat

13603.jpg
13608.jpg
13611.jpg
13614.jpg
13617.jpg

mozda Gepard drugi ultra i nije tako skup na kraju 😀

pod uslovom da sl nedelje ne izbace gepard drugi ultra max maxova 😂

Za trčanje jedina razlika od najosnovnijih satova do najskupljih izgleda samo ti kalendari koji verovatno samo meni znače koji nemam trenera ni neku eksternu dodatnu aplikaciju. 🙂

Garantujem uz pomoć GPT, Gemini, i to može da se zaokruži. Većina satova eksportuje metriku, može čak i API da se napravi u svom telefonu pa samo klikneš posle svakog treninga export i možeš da imaš analize u AI kakve god ti padnu napamet.

Izasao Gepard 2 ultra https://us.amazfit.com/products/cheetah-2-ultra

prelepo izgleda, kvalitetno odradjen, ali cena nerealna. mislim da su su se malo precenili, Forerunner 970 je trenutno samo 50$ vise u Americi.
I ako volim Amazfit i community i kako pricaju sa korisnicima i konstantno poboljsavaju stvari, tesko da bih recimo nekome preporucio Cheetah pre 970. za te pare i u trenutnom stanju, verovatno nikako.
Odlično izgleda i funkcije verovatno će to biti non stop na popustima
Dal oni imaju daily suggestions za treninge?
Još kad bi prepoznao trail running kao trening ili davao takve predloge što nema ni Garmin

Upalio si smart wake up, samo ugasi to i vibrira zvoni tačno na vreme
Imaš još podešavanja za alarm tipa da postepeno pojača zvuk, možeš birati vrstu vibracije, ugasiti je

Prepoznaje ti treninge Garmin vrlo verovatno, a Coros sigurno. Ne možeš da imaš analitiku metrike, to zaboravi. Ako se pojavi na nekom satu to neće biti istinito.

Za metrike odradiš trening na ravnom i dobiješ šta ti treba.

Prepoznaje ti treninge Garmin vrlo verovatno, a Coros sigurno. Ne možeš da imaš analitiku metrike, to zaboravi. Ako se pojavi na nekom satu to neće biti istinito.

Za metrike odradiš trening na ravnom i dobiješ šta ti treba.
Ima garmin hill score

Prilozi

• Screenshot_20260515_111251_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260515_111251_Garmin Connect.jpg
    46.4 KB · Pregleda: 11
Nazad
Vrh Dno