Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

i dalje imam osećaj da mi je možda korman za mrvicu dalje, i vidim da je stavljena lula od 110mm umesto od fabričkih 90mm. Moraću da vidim da nađem kraću lulu, ali za sad, ogroman napredak.
Najbolje da pozajmis od nekog Lulu i probaš pre nego kupiš velicinu koja ti treba.

Takodje imaj na umu da lula volana na drumasu može da stoji pozitivno i negativno, tako da i to treba da probaš jer to takodje utiče na dohvat.

Videćemo. Ova originalna Roseova košta 60eur, ne znam da li može neka druga da se stavi zbog spacera i integrisanih kablova..?

jedino ako imas integrisanu lulu sa kormanom a to sumnjam.

Interno kabliranje u drugom slucaju ide samo kroz korman ne ide kroz lulu, tako da se bez problema to menja.

u ostalom daj sliku da vidimo.

I ja se možda budem igrao sa lulom u narednom periodu. Imam neki osećaj da mi smeta duža lula i da pokušam da uzmem kraću.

Onaj neutralni položaj, tada mi se javi osećaj da bi mi korman najviše odgovarao da bude bliže meni.

Poslednja izmena:

Kupim u Decathlonu indikator potrošenosti lanca i kaže mi da mi je lanac za zamenu. Kupim KMC X8 i stavim. No, sad čujem zveckanje, kao na svakih par obrtaja. Evo i video

Nisam baš siguran, ali mislim da nisam čuo ovo na prvoj vožnji, tek negde na pola druge a tad sam prešao već 30km na novom lancu.
Mislio sam možda sam omašio koju kariku pri podmazivanju, podmažem opet lanac i isto. Kad vrtim pedale ne vidim da neka karika preskače, tj. da je kruta. Ili možda neka jeste a ne primećujem, pa da probam da ih pojedinačno ''razmrdam''?
U vožnji ne primetim ništa, nikakvo preskakanje. Menjač šalta kao pre. I ovo se čuje na svim zupčanicima.

Šta bi ovo moglo biti? Nesklad novog lanca i stare kasete? Kaseta je Shimano CS-HG31-8. Sad, koliko je prešla ne znam jer sam bicikl uzeo polovan. Ja sam prešao oko 1500km.

Evo slika kasete, dan pre menjanja lanca i odmašćivanja (ostala masna ko burek od poslednjeg podmazivanja starog lanca 🙂 ), da vidite potrošenost i da li je i ona za zamenu.

Inače, bicikl je Trek Dual Sport 2, 3x8 Tourney/Acera.

Meni ovo zvuči kao da menjač nije dobro podešen. Kao da lanac kači susedni zupčanik.

Ali.. moguće da se ne slažu kaseta i nov lanac.
Iako na slici ne vidim značajno trošenje, ne mora da znači da ga nema.

Inače, nije skup takav ceo pogon.
Tako ga ja i menjam - ceo.

Vozi se nekoliko godina, pa nov.

Jesi li probao da malo zategneš ili otpustiš sajlu zadnjeg menjača?

Jesi li probao da malo zategneš ili otpustiš sajlu zadnjeg menjača?

Nisam. Video da šalta isto kao pre pa reko da ga ne diram. Doduše, jesam ga fizički pomerao gore-dole dok sam stavljao novi lanac, pa možda se poremetilo nešto. Ali valjda bi se primetilo u šaltanju...

Inače, zaboravih napisati pre nego što je istekao period za edit. Ovo se čuje samo tokom okretanja pedala, ne čuje se "u leru". I ne čuje se kad rukom vrtim pedale, niti kad pedalam unazad.

Ako nisi dirao zategnutost menjača ne bi trebalo da je do njega (to što si ga pomerao nema veze). Možeš da pregledaš da li ok namešten odokativno, tj da li je centriran u odnosu na lančanike (gledaš za zadnje strane bajsa pa vidiš da li je u vertikali u odnosu na lančanik ili ide malo u stranu, proveriš na svakoj brzini).

Verovatno je istorošena kaseta, a to ne može da se vidi, samo se oseti u vidu preskakanja ili "nelagodnosti" kada se stavi novi lanac. Takva kaseta košta 1200-1500 din tako da nije neka velika cena.
Lanac nema šta da se ne slaže, svi lanci od 6 do 8 brzina su kompatibilni tj ista je širina.

Pozz, moze savet😄Schwable Wicked Will Performance, presle oko 800 km na mleku, uglavnom vozim sumske puteve, doduse malo jaci sam pritisak drzao skoro 3 bara. Medjutim danas, vidim krenu da sisti pomalo i da na ovoj jednoj strani falc kao da ispada, iskace. Malo ispustao/pumpao ali uvek na istom mestu izbacuje :/ cini mi se da sam ranije dok je bila i unutrasnja na jednom mestu [mozda cak i tom] jace nategao da ubacim u felnu jer je bilo nemoguce ubaciti [zato sam i presao na mleko] i tu je jos tada kao malo se presavila da ne kazem i pokidala na neki nacin ali je drzala bez greske.

I msm da joj vise nema pomoci? Vrvt da je i pitanje kad ce da izleti iz felne? I da nije pozeljno da teram agresivinije po losem putu?

Cak i kada sada stoji napumpana, kada jako pritisnem prstom tu gde iskace, krene vazduh da sisti i izlazi, pa kad pustim mleko opet to popuni i da kazem zaustavi/zakrpi.

IMG_6109.jpeg
I msm da cu stetovati 600,700 g vise i staviti ove, koliko vidim neuporedivo ozbiljnije i jace gume?

Novi lanac i stara kaseta...naravno da se ne slazu

Dobro je da ne preskace jer bi onda morao i novu kasetu da stavis, teraj to leci ce

Tu gumu skini ocisti i probaj ponovo da namestis od nule, ne izgleda staro.
ako ne ide...kanta.

Nisam imao mira, evo ga, iz nekog razloga se buk isekla.

Prilozi

• IMG_6127.JPG
    IMG_6127.JPG
    184.3 KB · Pregleda: 45
  • IMG_6128.JPG
    IMG_6128.JPG
    187.7 KB · Pregleda: 45
ja vozim na scott metrixu 35x622 allround gume, fabricke
zadnja polako pocinje da bude izlizana po sredini, plan mi je da stavim sire gume zbog izlaska van asfalta i malo bolje udobnosti.
sta preporucujete?
sa unutrasnjom gumom su, pretpostavljam da ove unutrasnje mogu da podrzi sirinu spoljne 40-45

proveri, obicno unutrasnje pokrivaju neki raspon sirina

Losa felna, losa guma, mozda nije dobro legla, veliki pritisak mozda si je previse naduvao...pod opterecenjem puca.
Pa brate, felna je stvarno ovako sa svih strana i uopste ok zaista. E sad mozda sam ja gresio jer sam drzao na 2.5 i dosta cesto po asvaltu na 3 bara. 100 kg imam i onda mi nekako legne na putu😄kako god bilo, poruci sam 2 nove, prednju cu na oglas i to je to

3 bara je mislim puno za 2.4" gume i to jos tubeless, koliko je unutrasnja sirina tocka?

toliko siroke gume ne bih isao preko 20-25 psi

Piše na gumi od do koliko bara/psi se pumpa.

Pa brate, felna je stvarno ovako sa svih strana i uopste ok zaista. E sad mozda sam ja gresio jer sam drzao na 2.5 i dosta cesto po asvaltu na 3 bara. 100 kg imam i onda mi nekako legne na putu😄kako god bilo, poruci sam 2 nove, prednju cu na oglas i to je to
Secam se Kende na prvom mtb , to se raspadalo posle par meseci iako su bile do 2 bara hahaha

Ja ih duvam na 3,5, ima 100kg ,stavim sediste za klinca i klinca, zajedno oko 130kg. Kenda slant six 2,35 i traju godinama.

...i dosta cesto po asvaltu na 3 bara. 100 kg imam....
To je u redu za asfalt i težinu, idu one i do 4 bara. Preporučljivo je 2.8-3.5. Za loš teren mora da bude na nižim pritiscima.
Ili je guma bila fabrički slabija ili si je slučajno oštetio. Svakako proveri felnu još jednom

Jel ima neko radar i koji? Da li samo Varia dolazi u obzir ili su dobre i kineske varijante - Magene, IGPSport, Coospo?

ako hoces 100% da se oslonis na radar onda Varia. sigurno ce za nekoliko generacija i kinezi biti dobri, ali je trenutno tako.

ja sam razmisljao o novom 820, ali je jako skup, skoro duplo od RTL515
dobijes malo veci ugao, malo vecu daljinu na kojoj uhvati vozilo, velicinu vozila (drugacije ikonice) i mozda najbolja stvar da li ti vozilo dolazi sa leve ili desne strane i vidis ga ako ide i tvojom briznom, i usb type-c, ali to nije toliko bitno

edit: imam RTL515 i radi, tj nije mi jos lazno prikazao vozilo ili da ga nije video

• Like
Reagovanja: PJ
Kad sam vec spomenuo Kendu, gde uzimate njihove gume , konkretno me zanima Small Block Eight ?
Low end modeli su im katastrofa u odnosu na Svalbe, barem ja imam takvo iskustvo.

Nazad
Vrh Dno