Šta je novo?

Mobilni telefon Što gluplji telefon za decu...

Koji mobilni telefon kupiti
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

radulle

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
630
Potreban mi je telefon da sin moze da:
  • telefonira
  • posalje poruku
  • koristi mape (Google Maps i OSMAnd)
  • email
Nista vise, nikakve skrivene igrice ili zabava ne smeju biti dostupni. Prethodni telefon je zavrsio u kanti jer ga zloupotrebljavao za igrice.

Malo si promašio jer ovde niko nije rekao da su deca lišena drugih aktivnosti već samo da im ne treba zabranjivati stvari - treba im dozirati iste i istovremeno ih edukovati da sami znaju da postave granice.
Što se tiče ostalih aktivnosti, jedno (igranje igrica u nekoj normalnoj meri) ne isključuje druge (bavljenje sportom) tako da moj trenira plivanje (od treće godine) i taekvondo (od šeste godine) i redovno po sopstvenoj želji ide na treninge po nekoliko puta nedeljno so tome da li je i koliki šmeker neću ja da sudim i cenim. I da, sigurno ne svaka ali igranje može sigurno doneti detetu nešto dobro i kvalitetno samo treba da dete i roditelj prepoznaju koje su to igre iz kojih nešto može da nauči a koje treba da preskoči, iz raznoraznih razloga.

100 ljudi, 100 cudi, tako i kod dece.
Govoriti da je sve do roditelja je nista drugo no virtue signaling.
Od kuma dete odraslo sa majkom, dakle oca vidja 2x godisnje jer su u drugoj zemlji, mali miran, sta god mu kazes, radi, u igraonici prica sa radnicima vise no sto se igra, obozava Sony i igre na telefonu, sam ga gasi u 8 ako si mu rekao, jede sta mu se kaze i ako nesto me voli, u kaficu sedi i igra se sa kesicom secera ako mu nisi dao telefon...

A onda imas mog sestrica koji me slusa sve u slovo, ali konstantno gleda da se izmotava, ne moze da miruje minut.
U igraonicu ni ne udjemo, on je vec na vrhu, u trznom centru usao u autic onaj sto se gurne lova da se njise napred, nazad, mi se okrenuli da vidimo gde cemo da sednemo, on za 15s izasao iz auta i popeo se na taj automat u koji se gura lova, da bi skocio dole sa vece visine...
Telefona ako se docepa, laze da ne gleda YT koji mu je zabranjen, jer uvek.gleda da radi sta mu se radi kada ga niko ne kontrolise, prosto ne staje ni sekund.
Prosto, slabije se kontrolise i ako tacno sve zna sta moze, a sta ne.

Pa mu danas dodje da ne jede meso, sutra ne jede grasak, prekosutra krompir i svaki dan natezanje da mora sve da pojede, sto na kraju uradi, ali drama ne izostaje i obrok traje 3x duze zbog toga...

Takav sam i ja bio kao klinac, sa 9 meseci preskocio ogradu od kreveca i prohodao do keve, nikada bezobrazan, trenirao 5 sportova, u 2 se takmicio, isao u arhimedes skolu matematike, sve 5ice, takmicenja iz vise predmeta, ali konstantno se gubio, ne smes da me ostavis 10s samog, sve me zanima, samo poletim negde.
Odmah ludnica, na moru se izgubio sa 5 godina dok je keva placala, prepesacio 5km do kuce od prijatelja, pola sutomora me trazilo, nije bilo mobilnih da se javi...toliko nezaustavljiv bio da imam 6 usivanja glave.

Moja sestra puka suprotnost, sedi, cuti, mirna, trckara za kevom, pita sve sto joj se radi, ali nece da uci, sve je smara...isti roditelji nas vaspitavali, ona 6 godina starija, dakle mene sa vec iskustvom 🙂

100 ljudi, 100 cudi.

Odmah ludnica, na moru se izgubio sa 5 godina dok je keva placala, prepesacio 5km do kuce od prijatelja, pola sutomora me trazilo, nije bilo mobilnih da se javi...toliko nezaustavljiv bio da imam 6 usivanja glave.
ahaha, mislim da nema deteta kome to nije poslo za rukom.
ja isto samo u Varni, Bugarskoj, i secam se kao da je juce bilo. pravio zamak od peska i ponestalo vode u kanticama, i ja da odem do vode, velim nije daleko, realno je bilo mozda 5 metra ali kroz jako gust sloj peskira i ljudi na njima . ja cas tamo ,kad se okrenu..... ona scena kad treba da nadjes Voldoa - beskrajni oblici i boje a ni jednu ne prepoznajem, gde su recimo bili moji matori koji su onako slozno zahrkali i smanjili siluetu da su postali gotovo nevidljivi...
i tako ja lutam u krug oko pola sata, i vrtim se oko nekog istog camca koji je bio prevrnut jer znam da su tamo blizu bili moji ali ne mogu da ih nadjem.
i u jednom trenutku keva valjda ustala da se namaze kremom i ja je primetio i vreme je ponovo pocelo da postoji. pola sata mozda i vise mog najveceg shoka od kad znam za sebe...

Okreni obrni, Family Link rešenje za sve scenarije i uklapa se u svaki budžet.

Dok ga sami ne skinu sa telefona.
A i kad ga imaju snađu se da igraju igrice preko Vibera i šta ja znam šta sve provale za gledanje YT i sl.

A i kad ga imaju snađu se da igraju igrice preko Vibera i šta ja znam šta sve provale za gledanje YT i sl.
Teško da ga može skinuti bez toga da roditelj to odmah ne sazna a svaka takva akcija može da povuče sa sobom gubitak prava na korišćenje telefona, što opet zavisi od roditelja do roditelja...

A Igrice mogu da igraju i direktno iz browsera međutim te im uglavnom nisu zanimljive i za ove što "igra skoro čitavo odeljenje" im treba instalacija.

Ako telefon služi primarno za telefonsku komunikaciju onda nije svejedno da li ima telefon ili nema. Zato se traži dumb phone valjda.

Ми смо за ту елементарну комуникацију и праћење узели дечији сат. После је дошао лични телефон уз надзор и блокирања.

Hakovao je sva blokiranja i pošto nema meru u korišćenju sad nema nikakav telefon. Uskoro puni 15 g. i upisuje srednju školu, tako da smartić satić nije opcija, možda Nokia 3330 neka 🙂

Ок ок, нисам схватио да је велики мангуп у питању, тај узраст нас тек очекује, биће весело. 🙂

Lako je dobroj deci roditelj biti...

roditelji fino pricaju deci a ovi i kucu koju imaju i jos 6 koje nemaju poklone u lokalnoj kockarnici.
mislim da OP zna svoju decu i svoje stanje malo bolje od ovih koji dele savete na nivou modernog blazenstva i tolerancije, da ne kazem agende.
pitao je za telefon i predlozite coveku telefon, ili eventualno aplikaciju koja ce da ih drzi pod kontrolom.

imam par drugarica koje rade kao nastavnice, i one i njihove starije kolegenice su saglasne da su ove nove generacije 6 puta gore nego sto smo mi bili u svakom aspektu.
to je poprilicno ozbiljna brojka da bi bila de-eskalirana cistim sedenjem i pricom sa delikventima.
ali znam vas - nije moj taaakav.. ma moj Neca je zlato tatino ,ih kako mu sledi jedan BMW cim napuni 17. Nista pre toga, mi smo principijalni...
Radim kao nastavnik - nove generacije su sve samo ne gore. Roditelji su gori svakako.

U tim godinama je već sfera za razgovor i to drugo rešenje, dumb phone. Od 13te godine ga Google svakako skida sa roditeljske kontrole u Family link, ali može da ostane u porodici ako želi.

Mislim da je tema započeta za mlađe dete, ali nema ga čovek da se javi.

Ako igra igrice kroz chrome ili Viber, te aplikacije mogu da se ograniče.

Caletova devojka radi kao zamenik direktora i profesor matematike u najvecoj osnovnoj skoli u Srbiji vec 30 godina i kaze da je ovo danas haos u odnosu na vec 10-15 godina ranije, niko ne postuje starije, deca se nicega ne cimaju, ponasaju se kako im se cefne.

ista informacija od 3 drugarice koje vidjam stalno jer zive u blizini.
2 predaju po okolnim selima (jer nemaju veze da upadnu u neku skolu blize gradu, a nisu ni caci), koja nisu nit mala niti zanemarljiva, i gde bi tradicionalno vaspitanje trebalo da dodje do izrazaja kod dece.
za njih samo reci uzasa - paznja nikakakva, ponasanje isto takvo, mobilni im ne mozes oteti iz ruke, pita ih sta je rekla bukvalno pre 10 sekundi i niko ne zna, pita ih sta je napisala na tabli i javi se njih 5 od 22 ucenika...
1 predaje u dobroj srednjoj skoli u mom gradu i kaze da stanje nije toliko lose ali samo ako se u obzir uzme horor koji je godinama prezivljavala dok je radila kao zamenski nastavnik jednom teskom alkoholicaru pred penzijom. deca imaju uticajne roditelje koji se stalno javljaju i pritiskaju u viber grupi (eeeeej brate, viber grupa... kad sam bio klinac, roditelj ti se pojavi pred nastavnicom samo ako ga ona pozove i tad cale obicno pripremi nov novcat kajs za mene) i insistiraju da je njihova Tea trebala da dobije 5 umesto trojke na pismenom, jer - kako sad takav botovski achiever a dete samo trojku iz srpskog jezika.
msm s ona misli daje koj moj lol wtf...

Drugi srednje, keva otisla na roditeljski, prvo tromesecje. *** bila neka lepa klinka u mom kraju, zaljubilo se tele, ko sisa skolu, nabacio 5-6 keceva. Vratila se lepo ona sa roditeljskog, opalila mi zidarsku, resetovala i zaboravih "sta to bese ljubav", manjak paznje i sl.

Ja sam ponavljao drugi srednje. Letnji raspust na njivi proveo, bez nadoknade.
Stariji sin nije zavisnik od neta ali njega je sport izvukao i izvlači, ima 19 godina i završava medicinsku Zvezdara. Dobar je ali lenj za fizički rad za medalju, ništa sam da se ponudi, sve mu moraš reći.
Sa mlađim je već problem, ne kritičan ali jeste problem oko interneta. 16 godina, živce mi pokida. Videćemo...

Danas skupština stanara i jedna od tačaka dnevnog reda je da se uklone dve klupe ispred frizerskog salona, koje su na po 10m od ulaza u zgradu - razlog je taj što deca na odmoru i posle škole kupuju giros, palačinke, sokove i ostavljaju haos na klupama kada krenu u školu, iako su one betonske kante za smeće (sa limenim unutar) na cca 4-5m od tih klupa.

Nema direktne veze sa temom ali ima indirektne u smislu da umesto da se leči uzrok a deca kod kuće uče osnovama vaspitanja tj da nakon obeda odnesu pribor i sudoperu i očiste za sobom, roditelji ih puštaju da što pre zauzmu mesto za računarom/TV-om a oni čiste za njima - a to nas potom dovodi do toga da se na pogrešan način leči posledica kao u gornjem slučaju (lakše ukloniti klupe nego edukovati decu)...

Roditelji su gori svakako.
Naravno. A ovakvi roditelji stvaraju i vaspitaju bolju decu? Malo si ti nastavnik.
@Martin Mystere
Ili im daš pametni telefon sa 3 godine... Da bi imao slobodu i oslobodio se od današnjeg stresa, globalno, svuda, par minuta vremena, ... U ovakvim temama se mora biti totalno iskren. Dobar primer si dao.

Poslednja izmena:
Suva suština je da živimo u doba spektakla (što za posljedicu ima da je prag tolerancije na dosadu je jako nisko) i narcisoidnosti (djeca narcisoidnih roditelja mogu biti samo narcisoidna) i to sve dovodi do epidemije depresije i u boljem slučaju do nihilizma. Ograničiti ili ne? A da li je roditelj sebe ograničio? Šta pokazuje svojim primerom? Da li je deci pronašao alternativu, npr. zadao mu neki zanimljiv zadatak da uradi na PC u Affter Effectsu? Da li ih treba ograničavati. Naravno. Koliko. Potpuno. Ni mi nismo imali telefone. Neka se snalaze bez mapa. Neka pitaju prolaznike. Uče napamet linije GSP. Suština je da što prije krenu u stvaran život. A to je sopstveni posao, sopstvena porodica. "što prije", da, u ranim dvadesetim.

Ili im daš pametni telefon sa 3 godine... Da bi imao slobodu i oslobodio se od današnjeg stresa, globalno, svuda, par minuta vremena, ... U ovakvim temama se mora biti totalno iskren. Dobar primer si dao.
ako hoces slobodu, ne pravis decu.

ako hoces decu, onda si odgovoran za njih da ih izvedes na put, nece niko umesto tebe

Vidite, nije tema ovog posta, čak ni ovog foruma ali odgovoriću.

Prvo imam dosta iskustva, iza sebe dvoje djece koju sam dobio nakon života na max, sredinom svojih 30tih. Iako sam svasta dozivio, iživio se, ipak razveo sam se razveo što je kontra ovog što kaže @MegaSkot.

Mislim da život ne može da se dokuči time što sve što on nudi iskusiš. Baš suprotno. Treba se držati podalje "đavola". Ne mislim samo na drogu, izlaske (pa ni najnoviji HW 🙂). Npr ja sam putovao kao malo ko. Šta imam od tih putovanja? Sve su to izblijedele uspomene i terabajta slika koje ne gledam. Djeluju primamljivo, zato i jesu "đavoli" (najmanje mislim u religijskom smislu). Šta više, psihološki ćeš bolje sazreti i prevazići ako se odupreš izazovima. Poznaćeš ih tako što ako ih iskusiš traže od tebe još i još.

Drugo, za tebe kao oca bolje je da imaš porodicu što ranije. Pogotovo za mladu mamu. Znate li vi koliko žena tako ostane bez djece jer nakon 30tih se teže rađa. Toj djeci je bolje da odrastaju u brojnijoj porodici, a to je lakše ako se ona ranije zasniva. Mlad čovjek koji ranije razvije porodicu ima više para, jer mora da se posveti njoj ranije, ti izlasci su jama bezdanija. Imam u svom okruženju takve primjere (vjerujem da i vi imate drugačije, ali ne vjerujem da su u većini).

Treće, sebični razlog, shvatiš da u životu imaš samo mali broj istinskih važnih ljudi. Roditelji i tvoja djeca, plus možda još neko, su jedini na koje možeš da računaš... a usamljenost u starosti je najgori ishod tvog života. Ako uđeš u starije godine, posvetiš se prvo karijeri, životu na max, teško je tada pronaći "ravnu sebi", najčešće one najbolje su već zauzete, i kako mnogi ostaneš solo.

Potičem iz ruralnih krajeva Hercegovine. Imam toliko godina da sam imao priliku da vidim kako je nekada svet izgledao bez mnogih liberalizama, koliko je sve bolje funkcionisalo. Imam dve diplome, jednu kao IT, i jednu upravo kao dipl. kulturolog. Zamislite svijet kada je u 5 sela bio samo jedan čovjek koji se nije oženio i svi su o tome pričali čudeći se kako je to moguće.

Da ponovim, ja sam podosta loš primer, jer sam mojoj deci omogućio telefon na max, putuju, tuku igrice i to na odličnom PCu. Ali ne mislim da ih dobro izvodim na put. To sam im omogućio jer sam razveden i ne mogu da budem babaroga jer kod majke isto imaju svu slobodu. Dobri su momci ali tesko da ce biti čvrsti kao ljudi koje poštujem.

Kako to mislis da dete nateras da gradi porodicu u ranim dvadesetim kada ga to u tim godinama ni najmanje ne interesuje?
a što ga ne učiti da ga to interesuje, umesto da ga interesuje ono što ga ne bi trebalo interesovati...

sa 40 je lepo da imas dete koje ima 20, ali kada se vratis unazad i gde si bio i sta si razmisljao sa 22 23 god to je cista apstrakcija
ja se sjećam svojeg stanja duha kad sam završavao faks sa 23, to je bila 2003, koliko se sjećam bio sam zreo, nije bila "apstrakcija"...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno