Šta je novo?

SEPA Srbija

Pitah u nekoj reddit temi pre neki dan ali ostadoh bez odgovora.
Da li se SEPA isplati da supruga i ja transferujemo novac na jedan racun(imamo ih u 4 banke i sve su razlicite) ili po ovim cenama ipak da se ide peske?

U Srbiji su sve banke, ali sticajem okolnosti imamo ustedjevinu na 4 mesta.
Ako dobro razumem, novac iz banaka u Srbiji zelite da prebacite van Srbije? U tom slucaju mozda je bolja opcija PaySend (https://paysend.com), u zavisnosti u koju se drzavu novac iz Srbije salje, kao i da li su RSD ili EUR + iznosi novca.

Koliko se secam, neko je napisao da je u nekoj od banaka u Srbiji fiksna naknada od 5 EUR za slanje van Srbije preko SEPA, ali se ne secam u kojoj.

Generalno, u Srbiji je zivot dosta komplikovaniji, pa cak i oko banalnih stvari poput ove.

Ako dobro razumem, novac iz banaka u Srbiji zelite da prebacite van Srbije? U tom slucaju mozda je bolja opcija PaySend (https://paysend.com), u zavisnosti u koju se drzavu novac iz Srbije salje, kao i da li su RSD ili EUR + iznosi novca.

Koliko se secam, neko je napisao da je u nekoj od banaka u Srbiji fiksna naknada od 5 EUR za slanje van Srbije preko SEPA, ali se ne secam u kojoj.

Generalno, u Srbiji je zivot dosta komplikovaniji, pa cak i oko banalnih stvari poput ove.
Nismo se razumeli, zao mi je ako sam konfuzan.
Banke su u Srbiji i prebacivali bi devize na jedan od tih racuna kako bismo objedinili novac(za eventualno neku kupovinu nekretnine 🧎‍➡️).
Razumeo sam da je sad moguce slati i u domacim okvirima ili gresim?

Isplativo je da odredišna banka bude AIK za priliv pošto nema naknade, ali za slanje zavisi i minimalne provizije se uglavnom kreću prosečno od 5€ pa naviše do par stotina, tako da nisu zanemarljive za više iznose. Možda je mrcvarenje nošenje gotovine iz banke u banku i sam proces, ali pogodnije je tako.

Iz bilo koje SEPA banke (domaće ili strane) je moguće slanje u bilo koju drugu SEPA banku (domaću ili stranu).
Dozvoljeno je i da bračni partneri šalju jedan drugom evre po zakonu o deviznom poslovanju.
Go ahead ako ti nisu velike ove provizije za slanje, za prijem imate što reče uji, nekoliko besplatnih opcija.

Nismo se razumeli, zao mi je ako sam konfuzan.
Banke su u Srbiji i prebacivali bi devize na jedan od tih racuna kako bismo objedinili novac(za eventualno neku kupovinu nekretnine 🧎‍➡️).
Razumeo sam da je sad moguce slati i u domacim okvirima ili gresim?
Za transfer EUR (ili bilo koje druge strane valute) na devizni racun u Srbiji najbolja je AikBank jer nema provizije, kako rece @uji .

Sto se tice medjubankarskog transfera unutar Srbije tu je stvar malo komplikovanija, u sta je npr. @uji jedan od najupucenijih.

Svakako, pogedajte i provizije preko PaySend-a, jer nisu iste i zavise od dosta parametara, a za neke tranfere cak i ne postoje (ako ne racunamo kursnu proviziju) ili su fiksne.

• Like
Reagovanja: uji
Sto se tice medjubankarskog transfera unutar Srbije tu je stvar malo komplikovanija, u sta je npr. @uji jedan od najupucenijih.
Bio sam zvao Raiffeisen oko konkretnog osnova i samo traže da se uz nalog prilože obe krštenice kao dokaz srodstva ili braka, ali kod njih konkretno plaća se provizija i interno 0.3% iako nije iskazano u tarifama.

U konkretnom slučaju člana koji je pitao treba još imati u vidu da neki štedni računi ne učestvuju u platnom prometu, pa da bi mogli u banci tražiti otvaranje tekućeg, koji potencijalno nije besplatan i/ili se dugo otvara ako je neka inertna banka i slično. Primera radi, koliko sam upućen, to je ranije za SWIFT važilo u Addiku (štedni račun sa kamatom, koji automatski otvaraju za štednju, nije učestvovao, a imaju isto besplatan tekući bez kamate koji učestvuje) i BPŠ (besplatni štedni nije učestvovao, samo tekući, koji ima održavanje, ali se otvara na lični zahtev, i, naravno, multivalutni Račun plus kao priča za sebe). Tako da je važno pitanje i koje četiri banke su u pitanju, odnosno koji računi u njima.

• Like
Klasik. Neprevaziđeni Mićko Ljubičić, radio Index i Simka čokolade! Paysend je isto ok opcija, ali u slučaju da su to avista/štedni računi bez kartica i elektronskih usluga, popunjavanje papirnih naloga je isto vremenski iscrpan postupak pa je čak u tom slučaju mnogo lakše najaviti i podići gotovinu pa uplatiti u drugoj banci uz pravdanja ili dnevno u graničnim iznosima.

@vemiessubdentem

Ono sto jos mozes da uradis, ako je krajnji cilj kupovina nekretnine u Srbiji, jeste da novac direktno uplatis prodavcu na njegov devizni racun nakon zaljucenja kupoprodajnog ugovora.

Mozda glupo pitanje... Supruga salje ocu mesecno u Srbiju novcanu pomoc. Iz Azije u Srbiju, generalno jedino je WU radio za sad. Neka braca Hrvati ovde su koristili Paysend i slicno zato sto je HR bila u SEPA. Hoce li to sad moci i za Srbiju? Matori fazon ima racun u Postanskoj i to je to...

Ako je Paysend omogućio slanje na srpski IBAN, onda može, inače bi ih trebalo iscimati to da uvedu.

Misli na SEPA transfer preko Paysenda i to verovatno neće moći, makar ne skorije, budući da ni sad nije moguće za Crnu Goru, Makedoniju ili Moldaviju, koje su već neko vreme operativno deo sheme. Albaniju ne pominjem jer nju uopšte ne podržavaju. Koliko shvatam, uzdaju se u instant transfer, što još nije omogućeno, pa pretpostavljam da je to kočnica.

Ipak, sve vreme je moguć prijem na srpske kartice, uopšte SEPA nije neophodna, ali pomenuti suprugin otac u BPŠ najpre ima samo Dinu, što ipak nije opcija. Paysend čak tehnički podržava slanje i na UnionPay, što bi mogla biti i kobrendirana Dina BPŠ, ali za Srbiju ne, mora Visa ili Mastercard. No mogao bi da uzme neku od tih kartica ako nema.

Alternativno, vredno je pomena da BPŠ ima i svoj servis TIZI, pa je i to opcija. Možda čak i najkomfornija, jer bi tu ocu direktno legli dinari na račun, kojima bi raspolagao kao bilo kojim drugim novcem sa računa. Sve u svemu, WU generalno nije jedina opcija, a trebalo bi uporediti naknade i izvodljivost različitih, pa izabrati najbolju.

Poslednja izmena:
Svakako, pogedajte i provizije preko PaySend-a, jer nisu iste i zavise od dosta parametara, a za neke tranfere cak i ne postoje (ako ne racunamo kursnu proviziju) ili su fiksne.
Kakav bre PaySend ako nije sitna suma, provizija je 1% (bilo kroz proviziju za transfer ili provizija za konverziju RSD-EUR). Dosta vise promocije tih vacarosa tipa PS, WU 😉 Odzvonilo im je.

@vemiessubdentem

Ono sto jos mozes da uradis, ako je krajnji cilj kupovina nekretnine u Srbiji, jeste da novac direktno uplatis prodavcu na njegov devizni racun nakon zaljucenja kupoprodajnog ugovora.
Nikako. To seckanje je veliki problem (zato verovatno i hoce da ujedini). Cak i da moze da plati seckano bice mnogo skuplje jer ce iz svake banke to placanje biti tretirano po tarifi za kupovinu nekretnina, koja je na nivou SWIFT cena skoro.

O kakvom seckanju pricas?
On ima novac u 4 banke (znaci barem 4 racuna ako ne i vise, i nisu svi na njegovo ime, neki na suprugino), hoce da ih sjedini na jedan racun u jednoj banci za kupovinu nekretnine. Zanima ga kako da najjeftinije ih prebaci (i da li je isplativo da ih prebaci ili da podigne i uplati rucno bez provizija).

Ako placa sa 4+ racuna nekretninu (ako uopste moze da secka, sto mozda moze samo ako u ugovoru pise - ne znam ni da li moze), morace za svako placanje da plati naknadu za kupoprodaju nekretnine (a ne SEPA naknadu!). A posto nije sve u istim bankama, platice sigurno SWIFT level troskove, jer kupoprodaja nekretnine u drugoj banci i dalje kosta kao SWIFT placanje, ne kao SEPA. Posebna stavka.

Možda je čak i reč o učešću za kredit. Isto tako, kupoprodaja imovine može da se obavi i u gotovini pa ne vidim nužnu prepreku ni za tim.

On ima novac u 4 banke (znaci barem 4 racuna ako ne i vise, i nisu svi na njegovo ime, neki na suprugino), hoce da ih sjedini na jedan racun u jednoj banci za kupovinu nekretnine. Zanima ga kako da najjeftinije ih prebaci (i da li je isplativo da ih prebaci ili da podigne i uplati rucno bez provizija).

Ako placa sa 4+ racuna nekretninu (ako uopste moze da secka, sto mozda moze samo ako u ugovoru pise - ne znam ni da li moze), morace za svako placanje da plati naknadu za kupoprodaju nekretnine (a ne SEPA naknadu!). A posto nije sve u istim bankama, platice sigurno SWIFT level troskove, jer kupoprodaja nekretnine u drugoj banci i dalje kosta kao SWIFT placanje, ne kao SEPA. Posebna stavka.
Mislio sam da pricas o nekom drugom seckanju, posto si mene citirao. Nebitno.

Možda je čak i reč o učešću za kredit. Isto tako, kupoprodaja imovine može da se obavi i u gotovini pa ne vidim nužnu prepreku ni za tim.
Kako može u kešu? Zar nije pravilo da preko 10k evra sve mora preko računa?

Kako može u kešu? Zar nije pravilo da preko 10k evra sve mora preko računa?
Izgleda da zaista nije moguca kupovina gotovinom bilo cega ako vrednost prelazi 10.000 EUR, a po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma:

Hvala za info, @daxyco .

• Like
Ne moze kupoprodaja nekretnine u kesu uopste, koliko znam? EUR kes bilo.sta ne moze definitivno legalno, ni kapara.

To SEPA nije izmenila, ZoDP nece izgleda skoro menjati.

Može ako je ispod 10k, ja sam za stan kad sam kupovao dao keš i naveli u ugovoru da su primili novac kao kaparu. Taj deo nije išao preko računa.

Godinama je to već tako. Izuzetaka u primeni zakona ima, ali ne samo ovog, i to svi znamo.

• Like
Nazad
Vrh Dno