Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Isto mislim da je sa 4 prakticnija, kada spremas nesto na dve ringle, pa trebas da pomeris serpu na kratko, ili posle kuvanja, daleko lakse nego da trazis podmetac, pa da stavis serpu na podmetac.

Plus je nama stalno nesto na sporetu sto nismo stigli da stavimo u masinu...

Da, 4 zone ploča, trenutno nekorišćene zone su takođe praktična radna površina.

Ja mislim da je bolje uzeti sa 4 ringle, kasnije ti neće pasti na pamet da promeniš a nekada ti možda zatreba. Mi smo se pravili pametni pa uzeli ploču sa 3 ringle (isto 60 širina), pa mi sada povremeno zafali ta 4. Zgodna je ova ultra velika ringla za neke specifične stvari, ali sada da biram uzeo bih 4 ringle, klasiku. Eventualno ako budžet dozvoljava one fleksibilne zone, gde možeš da spojiš 2 pozicije pa da se stavi neki pleh ili tako nešto.
Uzimam neku hansa sa 4. Najvise radi estetike, haha. A bio mi danas i drugi stolar, pa se slozio da je bolje da kuhinja bude sira, onda ce se sve bolje uklopiti. Vecinu stvari spremam u air fryer-u, tako da slabo koristim i plocu i rernu, ali nikad se ne zna

Ja mislim da ću se odlučiti za Electrolux EIS62453, još samo da nađem neki dobar aspirator koji podržava Hob2Hood, i mislim da će to biti ok 😀. Ako neko ima komentar, dobrodošao je 😅

Je l' ima neko iskustva sa Electrolux 700 KIS62453I ili bilo kojom pločom iz 700 serije? Najviše me zanima da li je primetno pulsiranje na nižim nivoima snage i da li ima nekih dosadnih zvukova kliktanja ili zujanja? Osim toga, iz ove teme rekao bih da su ljudi zadovoljni sa Electrolux pločama, je l' da?

Na nižim snagama sigirno radi bez prekida, jer i slabiji modeli Elektroluxa to rade kako treba.

Što se tiče zvukova, sve ploče (čak i staklokeramičke ne-indukcione), imaju ventilator koji zuji sve vreme dok ploča radi.
Sličan je kuleru na računarima i nije neki problem. Kada omatori, čuje se jače. Ali se i lako menja.
Tu i tamo klikću releji. To ne smeta.

Zvuk rada indukcije postoji, i to je fičer a ne buba.
Kakav će tačno biti zvuk, koliko glasan i kakvog karaktera, zapravo zavisi od posude. Iz nje se oslobađa zvuk, indukovan pločom.
Zvukovi su najjači na početku kuvanja, kada koristiš najveću snagu. A to je zapravo prvih par minuta kuvanja. Kasnije kada smanjiš snagu, gotovo je neprimetno.

Hvala puno na detaljnom odgovoru.

Ja mislim da ću se odlučiti za Electrolux EIS62453, još samo da nađem neki dobar aspirator koji podržava Hob2Hood, i mislim da će to biti ok 😀. Ako neko ima komentar, dobrodošao je 😅
Imas nekoliko biblioteka za mikrokontrolere koje podrzavaju Hob2Hood IR kodove, tako da uz malo elektronike bilo koji aspirator moze postati Hob2Hood.

Na nižim snagama sigirno radi bez prekida, jer i slabiji modeli Elektroluxa to rade kako treba.

Što se tiče zvukova, sve ploče (čak i staklokeramičke ne-indukcione), imaju ventilator koji zuji sve vreme dok ploča radi.
Sličan je kuleru na računarima i nije neki problem. Kada omatori, čuje se jače. Ali se i lako menja.
Tu i tamo klikću releji. To ne smeta.

Zvuk rada indukcije postoji, i to je fičer a ne buba.
Kakav će tačno biti zvuk, koliko glasan i kakvog karaktera, zapravo zavisi od posude. Iz nje se oslobađa zvuk, indukovan pločom.
Zvukovi su najjači na početku kuvanja, kada koristiš najveću snagu. A to je zapravo prvih par minuta kuvanja. Kasnije kada smanjiš snagu, gotovo je neprimetno.
Dobio sam na poklon za useljenje Gorenje indukciju, i nerviraju me dve stvari:
1. Kad se kuva ručak na više "ringli" istovremeno, toliko se ugreje elektrinika da moram da odškrinem fijiku ispod ploče, kako bi više hladnog vazduha moglo da uđe i ohladi elektroniku. Bukvalno escajg u fijoci koja je direktno ispod ploče bude topao. Inače fijoka je dosta duboka, oko 35cm, i nije natrpana, bukvalno je samo escajg u njoj.
2. Isprekidan rad na manjoj snazi. Nisam ovo lično primetio jer uglavnom pržim jaja, pa koristim nivo 7, ali žena kuka da je kuvanje na 2 ili 3 glupost živa, jer čas jako ključa, čas stoji.
Ploča je neka bela, iz Gorenje kolekcije Simplicity. Da li iko ima slična iskustva?

1. Svaka ploca daje specifikaciju koliko otvorenog prostora izmedju ploce i prve iverice treba da bude.
2. Tipicno za nizu klasu indukcija, nista neobicno. I kod visih klasa na bas niskim podesavanjima ume da bude, mada ne sa tolikom prekidima.

@jozza

1. U uputstvu svake ploče jasno piše kako i koliko prostora treba da se ostavi ispod ploče, iza elementa, kakav i koliki zazor treba ostaviti da vazduh može da cirkuliše. Vrlo je to malo, može se napraviti da je neprimetno, ali ako se ne ispoštuje, imate problem pregrevanja i ploče, i sadržaja ispod nje. U ekstremnom slučaju, elektronika čak može blokirati rad ploče kada se pregreje.

Ali neće se desiti ako je prostor ispod ploče rešen po propisu.

Stolari ovi često ignorišu i naprave problem koji postaje to gori što je ploča starija.

Ovo je inače još gore u slučaju NE-indukcione ugradne ploče, koje se greju još više.

2. Pogledaj YT video iz prvog posta teme. Slabije i jeftinije ploče rade tako pa tako. Prekidi se ne primete na boljim pločama.
(I uopšte mi nije jasno da proizvođači boljih ploča ovo ne ističu kao napredan feature, ako već rade kako treba...)

Imao sam.staru Gorenje staklo-keramičku, mislim da je model 620BX i nit' ima ventilator nit' sam primetio da se greje. Ovo je druga kuhinja, ali u obe su po dve duboke fijoke ispod ploče. Nema rešetka za ventilaciju na kuhinjskom elementu na frontu ispod ploče, ni tamo ni vamo. Nit može da stane od fronta fijoka. Moraću nešto da smislim, nije baš hitno jer sam ženu već navikao da odškrine obe fijoke po 10cm i nema problema, ali izgleda i glupo i ružno.

Nađi uputstvo za montažu ploče. Ne treba rešetka na frontu već tanak prorez između radne ploče i fijoke. Ne vidi se.

Imas nekoliko biblioteka za mikrokontrolere koje podrzavaju Hob2Hood IR kodove, tako da uz malo elektronike bilo koji aspirator moze postati Hob2Hood.
Ne sumnjam, ali i inače mi se najviše svideo Electrolux. Na kraju sam uzeo

ELECTROLUX EIV63443CT​

Nazad
Vrh Dno