Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tebi je prigovor već rešen neosnovano, bez obzira na to što je odgovor generički. EPS je, kao izdavalac računa, time ispunio svoju zakonsku obavezu odgovora, koliko god taj način bio glup. Ako im EDS, koji se bavi očitavanjem (i kome si poslao pogrešno stanje), u međuvremenu pošalje nešto drugo, izmeniće. Ukoliko ne, ostaje tako kako je.

E, sad, nema garancije da će nekog uopšte vanredno da pošalju da očita (ne zalazim u to što za tim realno ni nema potrebe, jer si ti poslao slike). Pošto dosad nisu, najizglednije je da će neko doći početkom maja, tad očitati brojilo (da ispuni taj "zadatak" provere), a da će EPS onda ukupnu potrošnju podeliti na poslednja dva računa. Naravno, to je ukoliko ti ne prijaviš ništa, a očekivao bih da će prihvatiti tvoje očitano stanje ako/kad ga pošalješ.

Sve u svemu, ovde je glavna komplikacija ona već poznata, a to je da su EPS i EDS odvojeni, što EPS takoreći zloupotrebljava kad je reč o prigovorima. Njima je EDS prosledio brojeve, bez slika, oni su na osnovu toga formirali račun i to je to. S tim u vezi, mogao bi da se požališ EDS-u (imaju i oni svoj kontakt centar) da si pogrešio u unosu (umesto što si očekivao da će sami primetiti), pa bi oni verovatno tad provelili šta se desilo i rešili stvar sa EPS-om.

Pa stvarno su neozbiljni. Kaze mi citac da ponovo krecu citaci da citaju na terenu. Niko nije dosao i naidjem na objavu na njihovoj stranici da mozemo da ocitamo od 1 do 6. Odem da ubacim stanje, zatvoreno, ne rade. Nek se dogovore dal oni citaju ili ne. **** lud zbunjenog.... Idioti

Pa stvarno su neozbiljni. Kaze mi citac da ponovo krecu citaci da citaju na terenu. Niko nije dosao i naidjem na objavu na njihovoj stranici da mozemo da ocitamo od 1 do 6. Odem da ubacim stanje, zatvoreno, ne rade. Nek se dogovore dal oni citaju ili ne. **** lud zbunjenog.... Idioti
A sto ne prijavis stanje preko aplikacije

Моје искуство са приговорима, можда неком помогне. Двотарифно бројило, даљинско очитавање.
Углавном, пре неких годину дана бројило ми је "пребацило" круг у нижој тарифи и кренуло од нуле и ту се закуцало/покварило.
Наравно, то никога није било брига, мислим на дистрибуцију, а снабдевач је прва два, три месеца обрачунавао струју у односу 70-30% оквирно (виша-нижа тарифа).
Тако ваљда раде кад сконтају да бројило не врши очитавање тарифа како треба.
Е, али онда је снабдевач решио да све наплаћује у вишој тарифи, без обзира што је евидентно покварено бројило.
Ја сам поднео први приговор у новембру, добио онај генерички одговор да они наплаћују како дистрибутер очита и ништа се није променило.
Па сам им поново писао након два месеца, иста ствар.
И онда сам им писао и трећи пут где сам им приложио и ове рачуне од прошле године где су обрачунавали у односу 70-30% и рекао да се одлуче да обрачунавају или овако или онако, али да буде конзистентно, па ћу онда да видим шта да радим, ако буде неповољно урађено.
Углавном, поново сам добио генерички одговор о наплаћивању по ономе што им достави дистрибутер и већ сам размишљао шта и како даље, сазнао сам да и дистрибутер има свој мејл за рекламације - [email protected], па сам мислио да и њима директно пишем јер су и они у законској обавези да дају неки одговор.
Кад од јуче, на порталу за увид у рачун сам у претплати, исправили све рачуне у односу 70-30%. Наравно, ништа ме нису обавестили.
Видећемо сад како ће обрачунати април, да ли ће наставити овако, поправити бројило или да се гањамо поново...

To deljenje 70-30 je neviđen bezobrazluk. U Nišu, kuća, moj odnos je otprilike 15-85% skupa/jeftina zimi, u proseku 5-6 puta više trošim nižu tarifu decenijama. Leti negde 3:1.
Kad bih imao takvu situaciju tačno bih trebao da ih povešam za takvo izračunavanje jer je čista pljačka

A u Pančevu gde plaćam jedno brojilo, digitalno, pokvarilo se i beleži samo višu tarifu već mesecima. Uložene dve žalbe, zvanične, kod svakog očitavanja podnošen prigovor, i ništa.
Ispravni račini nisu stizali (opet) mesecima, samo sa 0 potrošnjom. Plaćao sam otprilike, da bi skoro došla povelika koverta sa "pravim" računima i odmah korekcijama, znači duplo za svaki mesec retroaktivno 8 meseci. Obračunato u odnosu 70/30, to što sam odavno prijavio kvar nikom ništa
Vrhunac svega je da rade od 07-15, ne rade subotom, na telefone se ne javljaju .... kakva "gospoda"

Ocitao, odneo stanje, ubacio. Sutra dan su dosli na vrata da citaju a tada nisam bio tu. Oni nisu sposobni ni da imaju uvid u to ko je odneo stanje u kutiju nego dolaze na adresu kao da nije ocitano.A pokvareno brojilo nece da zamene nego obracunavaju 30/70. J... lud zbunjenog kao sto rekoh

Ja instalirao bojler od 200 i nešto litra da mi napaja dva sprata, 6 kw grejač, ode struja na 1170 kw, umalo u red zone 😀

Plan mi je da zamenim gasni kotao i da grejem vodu na gas. Sada imam onaj kombinovani koji nije za to.

Nema veze grejač, koliko je litara bojler, ni broj spratova. Bitno je koliko litara tople vode trošite mesečno. Mi smo sada na oko 180kWh potrošnje za bojler. Ranije nam je bilo do 150kWh, ali deca sve češće vole da napune kadu.
Ako ste ranije imali potošnju struje negde oko 1000 kWh, onda je ovo sasvim očekivano. Ako vodu troše, na primer, dve porodice od po 4 člana, onda vam je potrošnja za toplu vodu verovatno bliže 300kWh.
Nema smisla da prelaziš na gasni kotao zbog toškova, pogotovo ako imaš dvotarifno merenje. Grejanje vode po ceni niže tarifa je mnogo jeftinije od grejanja vode na gas. Plus, kao što kažeš, moraš da kupuješ u gasni kotao. U svakom slučaju, stavi na papir, pa vidi.
Meni ova tvoja potrošnja deluje kao da su dve kuće u pitanju, a ne jedna. Nije tu bojler u pitanju.

Vidi, sa 700 kw sam otisao na 1170.

Videćemo mesec maj kakav će biti. Ispada za mart kao približno 40 kw po danu, previše za sve aparate u kući.

Puno je 40kw po danu.
U stvari, nije puno ako tu ulazi i grejanje i topola voda i svi aparati.
U stvari, puno je, pošto pričamo o martu, kad nije toliko hladno kao januar.
U stvari, nije puno, ako je velika kuća i nije dobro izolovana.
U stvari,... zavisi od slučaja do slučaja... što je meni puno, možda tebi nije, i obratno.

Evo naše raspodele potrošnje za mart (ne znam zašto pričamo o martu ako je već april gotov):
1778056666055.png
Evo i mart po danima, podeljeno na višu i nižu tarifu, i presek zona:
1778056823905.png
Ni blizu 40kWh dnevno, a tu je sve (i grejanje i topla voda i svi aparati). April je sličan, ali nešto manje (za 100 kWh manje)

Kao što rekoh: zavisi.

WiFi osigurač. Kontrola preko aplikacije koja ujedno i meri potrošnju.

Kako na ovom strujomeru videti kada ide jeftina a kad skupa? Nema nigde trouglić. Ima strelica ali nije to to koliko znam.

Prilozi

• 20260507_181810.jpg
    20260507_181810.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 64
Svakih nekoliko sekundi se promeni prikaz na displeju. Datum-vreme-skupa-jeftina
Pa opet
15.8.2 je jeftina

Imaš levo legendu šta je šta. Slikaj i to da vidimo. Na nekima kada je viša tarifa nema obeležja a kada je niža tarifa to prikaže.

Po slici mi deluje da je isto brojilo kao kod mojih matoraca ali ja se svakako ne razumem u te stvari do te mere da ne znam ni kad za ovaj region treba za počinje jeftina struja. Znam tj primetih samo da je sat/vreme netačno i da je beše 20 minuta u napred sad da li kad je zimsko ili letenje računanje vremena ne sećam se.

A i džabe sve to kad mojoj majci čovek ne može da objasni da koristi tajmer na mašini za pranje veša i da ne pere i ne suši veš u sred dana. Račun svaki mesec nije ispod 9000 din a pri tom grejanje nije na struju 🤣🤣

Po slici mi deluje da je isto brojilo kao kod mojih matoraca ali ja se svakako ne razumem u te stvari do te mere da ne znam ni kad za ovaj region treba za počinje jeftina struja. Znam tj primetih samo da je sat/vreme netačno i da je beše 20 minuta u napred sad da li kad je zimsko ili letenje računanje vremena ne sećam se.

A i džabe sve to kad mojoj majci čovek ne može da objasni da koristi tajmer na mašini za pranje veša i da ne pere i ne suši veš u sred dana. Račun svaki mesec nije ispod 9000 din a pri tom grejanje nije na struju 🤣🤣

Oprezno sa tim stvarima, moze da ti kaze da uzmes da peres ti sam ves 🙂

Strujomer je takav da nema nigde da se vidi kude je strelica za skupu i jeftinu. No, nema veze.

Mislim da sam našao krivca za potrošnju.

Stavili smo eto pametni cirkularnu pumpu da imamo toplu vodu kako pustimo česmu. Sad sam to go*no ugasio i uključio bojler po jeftinoj struji

Sutra ću ujutru da ugasim i da vidim koliko će da pada temperatura bez te pumpe u bojleru u toku dana.

Testirao sam sa cirkularnom pumpim i iako se niko nije kupao, za nekih 6 sati, temperatura je sa 60 pala na 40.

cevi nisu izolovane i to je to, cirkulisanje ohladi vodu ako se ne ugreje nova

Stigao račun za april. 350 kWh (254 viša, 96 niža), sve ukupno 4532 dinara.

A i džabe sve to kad mojoj majci čovek ne može da objasni da koristi tajmer na mašini za pranje veša i da ne pere i ne suši veš u sred dana.

U suštini, mašine za sušenje i pranje ne troše puno na mesečnom nivou. Sa dva mala deteta (mašine se koriste svakog dana, često više puta dnevno), mašina za pranje nam potroši oko 32kWh, a mašina za sušenje (sa inverterom) 31kWh. Sa druge strane, samo bojler potroši 220kWh.

Kod nas su dva domaćinstva na jednom strujomeru. Prvo troši malo mesečno, oko 300-400kWh mesečno, jer se ne sprema, a mi sve ostalo (imam kontrolni strujomer). Od kako su spustili prag, ne izlazimo iz crvene zone. Pošto ne možemo da razdvojimo strujomere, ozbiljno razmišljam o solarnim panelima.

Cevi jesu izolovane ali pošto ja nisam bio kada to nameštali, odradjeno je baš loše. Ona crevna izolacija, na spojevima se ne drži. Na 20 metara, fali nekih 3 metra izolacije i to ću danas da rešim da bude cakum pakum.

Bio komšija kod mene što namešta kotlove.

Koliko sam ja njega razumeo, iako je bojler protočni, može da namesti da greje i sanitarnu vodu.

U samom mom kotlu su dva izmenjivača. Za grejanje i za trenutnu toplu protočnu vodu.

Izmenjivać za protočnu vodu isključujemo jer se realno ne koristi.

Na izmenjivać što greje, pomoću ventila, napraviće da se preko ntc sonde kotao na gas pali kada u bojleru padne ispod zadate temperature. Kada dodje zimska sezona, prebacivaće se sa grejanje prostorija na grejanje santirne vode i obrnuto, zavisi od potrebe.

Kotao za gas mi se nalazi na 70 cm od spirala od bojlera, na pljuni me daljinu.

Nije stavljen termostat kod cirkularne pumpe i onda je radila non stop.

Sve će se to rešiti i vraćamo se opet u normalu.

Evo dajem primer rada cirkularne pumpe koja je radila non stop.

Jutros isključio bojler, takodje i cirkularna pumpa takodje isključena.

Od 60 stepeni, koliko je bilo jutros u 7 h, sada je na 58.

Dok ne priključim kotao i bojler, koristiću pametne utičnice da pale cirkulacionu pumpu 5 minuta pre nego što odem da se tuširam ili mi treba topla voda odmah.

Bojler će se puniti samo tokom noći, preko struje, za sada samo ručno palimo/gasimo.

Sve je to privremeno ali će da radi posao.

Na jednom prikljucku 2 kuce.

Godinama smo placali i cutali. Niko ziv nije imao problem

Niotkuda: Oktobar 2025 - 57 hiljada. Novembar 2025 - 67 hiljada. Decembar 2025 - 73 hiljade

Sa pripremljenom motkom krenuo besan u EPS kada mi komsija kaze, kopiraju racune od prosle godine + svaki kraj godine nabiju cenu + svake sledece povecaju procenat.

Dodje mi u glavu da niko ziv nije citao brojilo duze od 6 meseci

Prijavim stanje brojila preko njihove aplikacije

Dolazi sledeci mesec: stanje na racunu 0 dinara.

Nisu imali obzira da stave racun u realni minus, jer po iznosu brojila, preterali su od sredine 2025 za preko 250 hiljada izmisljeno potrosene struje

Ako nista, bar je nula a da nisam platio gorepomenute mesece uopste.

Ono sto je ovde bitno je, da KO ZNA koliko porodica oni mlate na ovu foru, a da ljudi nisu svesni, ili su ljudi stari ili slicno ...

Prosto mi je nemoguce da je razlog "nema ko da cita pa vam dajemo prosek od prosle godine + malo povecanje" , gde mi zivimo ..

Nazad
Vrh Dno