Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Треба можда да се прилагоди и спољна и визна политика. Само то… можда још нешто…Ништа лакше…

Иначе, Бугарска је у ЕУ од 2007, и тек прошлог јануара су коначно постали пуноправни члан Шенген простора. А ми смо, само треба...
Али су као чланови ЕУ могли да слободно путују, живе и раде у другим чланицама, исто као Ирци и Британци (све док потоњи нису изашли, те за њих важе иста ЕЕС правила).

Јакша је писао о Шенгену конкретно, а ситуација је далеко од "само да урадимо то...". Ми, за сад, још увек, како год, можемо да путујемо без виза туристички, некад ни то није било могуће.

Upišeš fakultet, misliš da ga nećeš nikad završiti, ali učiš i trudiš se i za par godina završiš... Sve mora da se počne da bi se završilo 🙂

@jaksa sve ce nas banovati zbog politike.

Nazalost u Srbiji zivot=politika.

Nakon povratka i iskustva sa EES, mogu da kazem da glatko ide na frankfurtskom aerodromu. Maltene odmah posle izlaska iz aviona stoji 8 aparata i zaposleni koji govori "all non eu passangers please register" i odradi se za 30 sekundi, nema guzvi. Ali na pasoskoj kontroli sam cekao sat i kusur red, u povratku 15 minuta. Bilo bi dobro da poenta ETIAS-a bude da i mi sa non eu pasosima mozemo odmah kroz gejtove kao eu pasosi ali nisam nigde procitao da je to u planu

???
Poenta ETIAS-a i jeste da mi idemo na različite gejtove jer nemamo EU pasoše i moramo da se prijavimo i odjavimo pri svakom ulasku/izlasku.
Stalno neki nesporazumi na ovoj temi.......
Zasto neki oblik gejta ne bi mogao da zameni odlazak na pasosku kontrolu gde se staje u red i ceka da covek fizicki pogleda i pecatira pasos?
Znaci-da ne bude vise toga za non-EU putnike, nego svi da odlazimo na gejtove? (neka mi moramo i na drugacije aparate gde ostavljamo otiske svaki put) svejedno.
Jedino tako ce da se ubrza haos koji mi non-eu pasosi dozivljavamo a ne vidim zasto je potreban i dalje policajac da nam gleda i pecatira pasos.
Zar nije receno da je jedan od ciljeva i da se ukine pecatiranje pasosa uz ETIAS?

Inace, svakom bih preporucio da izbegava franfurtski aerodrom ko ima spojen let, jet je preogroman aerodrom a ako vam je layover kraci od 3 sata.....pitanje dal cete stici. Taj aerodrom je ako ne rekorder, jedan od rekordera po broju propustenih letova

Poslednja izmena:
Na ovo gorenavedeno ne znam šta reći osim - tako su u mogućnosti

Do sada sam prošao kroz EES, mislim, 5 puta... Poslednji put juče u Beču. Pasoška na F gejtu, bukvalno sam bio jedini. Do sada sam imao sreće sa EES. Uglavnom su me identifikovali fotografisanjem.

Negde sam čitao da će biti uvedena app, pa se kod kuće uradi autorizacija i skenira se samo QR kod na aerodromu. Proguglajte.

Do sada sam prošao kroz EES, mislim, 5 puta... Poslednji put juče u Beču. Pasoška na F gejtu, bukvalno sam bio jedini. Do sada sam imao sreće sa EES. Uglavnom su me identifikovali fotografisanjem.

Negde sam čitao da će biti uvedena app, pa se kod kuće uradi autorizacija i skenira se samo QR kod na aerodromu. Proguglajte.
Od oktobra. Cijena, prava sitnica ,20€.
3 godine vrijedi.

Jel bio neko skoro BG-FCO i nazad avionom?
Interesuje me koliko se čeka na EES čekiranje na rimskom aerodromu Fjumičino u odlasku i povratku?

Upravo presli kelebiju autobusom, izlazi se malo pre madjarske granice napolje na predregistraciju, pa se ponovo izlazi na granici, ide se na kioske, gde se proveravaju podaci sa predregistracije i kasnije se ide na skener, fora kao na aerodromu, skidate jaknu, praznite dzepove i prolazite

Stalno neki nesporazumi na ovoj temi.......
Zasto neki oblik gejta ne bi mogao da zameni odlazak na pasosku kontrolu gde se staje u red i ceka da covek fizicki pogleda i pecatira pasos?
Znaci-da ne bude vise toga za non-EU putnike, nego svi da odlazimo na gejtove? (neka mi moramo i na drugacije aparate gde ostavljamo otiske svaki put) svejedno.
Jedino tako ce da se ubrza haos koji mi non-eu pasosi dozivljavamo a ne vidim zasto je potreban i dalje policajac da nam gleda i pecatira pasos.
Jeste, ali se onda stvara gužva i za EU državljane koji onda moraju da čekaju zbog nas. Potpuno neprihvatljivo.
Isto kao kad imaš tag za putarinu, ali džaba ti što ga ti imaš kad ne možeš prići kapiji za prolazak zbog onih koji ga nemaju.
btw. juče sam prošao pasošku kontrolu na aerodromu u Memingenu očas posla.
Izgleda da je bolje koristiti manje aerodrome, ako ste u mogućnosti.

Zato je u Frankfurtu kocka. Može da se desi da nema nikoga a možeš i da propustiš let iako si se čekirao među prvima.

Све ове "ми смо вам нешто завршили, али није званично" информације треба узимати са дебелом резервом.

Баш за грађане Србије ће бити суспендован!? И за туристе-превознике нпр. који камионима пођу на летовање? Хау јес но.

Kakve veze imaju kamioni? Kamioni idu na drugi terminal, ne na putnički.
Verovatno, ako se suspenduje, suspednovaće se za sve. Ako se suspenduje selektivno, to neće previše smanjiti gužve.

Ove suspenzije samo pokazuju da je sistem loše osmišljen. Suspendovaće ga ove godine, a šta će biti drugačije sledeće godine, ako ostane isti sistem?

Sistem je sjajno osmisljen, a osmisljen je samo zbog NAS.
Ukratko:
Ima grupa na fejsu koja je kao o guzvama o granicnim prelazima gde je svaki drugi post kako da prevarish broj dana u EU.
Pocepas pasos, posaljes pasos preko nekog lika da ti ispecate, a ti ostanesh u eu, jednom putujes sa bosankim jednom sa srpskim pasosem i slicne mastovite ideje, ja da sam EU ne da bi nam uveo EES i ETIAS, digao bi 4m zid oko nas dok ne postanemo normalni. Ko u star-tracku planete koje same ne smisle warpspeed obilazis i pravish se da ne postoje.

Iskreno i ja nisam siguran da su ove rekla-kazala vesti pouzdane, sa naglaskom da nista nece biti zvanicno objavljeno.

Ja cu da se guram sa Turcima na Gradini, kao i zadnjih 15 godina - oni svi imaju EU boravak pa im ne treba skeniranje, plus nema BG GR granice vise. Uz to je cela ruta kroz BG minus 36 km autoput sada.

Evzoni i mangupske kombinacije kolona i ubacivanja, plus NMK autoputeve ne mogu da svarim ionako...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno